Lena Endre (66):

- Det er noe fint med å få eldes på en verdig måte

Skuespiller Lena Endre har sluttet å farge håret, og hun vil ikke fikse på utseendet med operasjoner, fillers og botox.

KLIMAENGASJERT: Lena Endre elsker klær og forsvarer forbruket sitt med at hun ikke har kastet et eneste plagg siden 1970-tallet. – Datteren min kjøper aldri nye klær, hun kommer og henter hjemme hos meg, forteller hun. Foto: Rickard L. Eriksson
KLIMAENGASJERT: Lena Endre elsker klær og forsvarer forbruket sitt med at hun ikke har kastet et eneste plagg siden 1970-tallet. – Datteren min kjøper aldri nye klær, hun kommer og henter hjemme hos meg, forteller hun. Foto: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høsten 2013: Hun var på vei til Barentshavet utenfor Nord-Norge for å gå om bord i miljø­organisasjonen Greenpeaces største skip, «Esperanza». Hun skulle følge klimaforskere på båten og hadde sjøfartsbevis, reisesyketabletter og en hel haug med strikkegensere i bagasjen da hun ble stoppet i siste sekund. Like etterpå ble skipet stormet av russiske militære.

– Alle om bord ble kastet i arresten i Russland, og noen av dem ble sittende i flere måneder. I det tilfellet var jeg glad for at jeg ikke rakk å komme meg om bord, sier skuespiller Lena Endre.

Men noe var blitt tent inni henne. En flamme som ble enda mer intens da hun dro til det arktiske området i Kiruna og fikk møte urbefolkninger fra hele verden som kjempet imot det samme: olje på jord og i hav, deformerte fisker og selskap som fraskrev seg alt ansvar.

– Vi gir rett og slett fullstendig blaffen i neste generasjon. Alt handler om penger, men hvordan skal vi klare å stoppe rovdriften på naturen? sier Lena Endre, som da hun kom tilbake til Stockholm, innledet et samarbeid med filmprodusenten Søren Stærmose. Sju år senere, var det klart for premieren på Lena Endres hjerteprosjekt «Tynn is».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.