Isabella Löwengrip:

- Det er noen fordeler ved å være en outsider

Svenske Isabella Löwengrip var bloggtjejen med ADHD som skrev om lipgloss. I år ble hun kåret til Sveriges mektigste kvinne, og ADHD, det ser hun som en superkraft.

BLONDINBELLA: Isabella Löwengrip er bloggeren som ble kåret til Sveriges mektigste kvinne. Hun startet som 14-åring med en fiktiv blogg om livet på Stureplan. FOTO: Privat
BLONDINBELLA: Isabella Löwengrip er bloggeren som ble kåret til Sveriges mektigste kvinne. Hun startet som 14-åring med en fiktiv blogg om livet på Stureplan. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Hur jag mår? Jo, tack, det går bra. Jeg merker at det er mye som skjer. Vi ansetter nye hver måned. Jeg elsker å drive selskaper. Mitt formål er å vise andre at det går. At man kan være 27, skilt og ha to barn…alt går.

Den blonde manken ligger i perfekt fønede bølger, trolig vasket med eget shampomerke.

Hvordan dagen har vært, vet vi allerede, det står selvsagt på bloggen. Hun har spist verdens beste frokost, havregrøt og chiafrø toppet med økologisk peanøttsmør, blåbær og multer. Hun har kjørt barna til barnehagen, trent med sin personlige trener, 100 kilo i markløft er ikke langt unna. Så venter et møte med Amazon, den amerikanske netthandelgiganten som er en av hennes distributører, og jojomennsann er ikke KK også nevnt: «På eftermiddagen väntar en intervju med ett Norskt magasin och sedan ett panelsamtal med Bonnier om skönhetsbranschen. Full fart. Kram.»

LES OGSÅ: Venke Knutson: - Ensomhet er tabu, vi snakker heller om sex.

Spisskompetanse fra pikerommet

Hun er fem minutter etter skjema når døren åpner seg i øverste etasje i et hvitt forretningsbygg på Stureplan. En blanding av lavmælte diskusjoner og folk i fart slår i mot oss, hennes høyre hånd Simon beklager forsinkelsen, og viser oss effektivt vei inn i et møterom med et skinnende hvitt bord med en skål med sjokoladekuler.

Et par kuler senere kommer hun. Vi hadde forventet oss en litt stressa type, kanskje ikke helt i kontakt med seg selv, men nå beklager hun forsinkelsen, trekker ut en stol og setter seg ned overfor oss, med en overraskende ro, og når vi spør henne om hvordan hun har det, er det bisnissen - og formålet med den, hun gir som svar.

- Jeg vil inspirere kvinner til å ha koll på sin økonomi. Skandinavia er unike med sin likestilling, men her i Sverige går antall kvinnelige ledere ned for hvert år. Jeg vil lære kvinner å stå på egne ben. Da blir du aldri avhengig av andre.

- Hvorfor det?

- Jeg tror man blir lykkelig av det. Å ha råd til å leve det livet man vil.

«Life in the fast lane» er en setning som raskt dukker opp når man leser om Isabella Löwengrip, svenskenes toppblogger og entreprenør. Så har hun da også ADHD, en diagnose hun velger å se som en superkraft. Hun startet å blogge som fjortenåring i 2005, på Blondinbella.se. Men, skulle det vise seg, bak de mange innleggene om sminke, klær, festing på Stureplan og dating av eldre gutter, bodde det også et rått forretningstalent.

Spisskompetansen fra jenterommet om hvordan man kommuniserer digitalt, har hun brukt til å bygge en rekke selskaper innen netthandel. Åtte av dem gikk åt skogen, men fire av dem omsetter ifølge Isabella for 150 mill.

Sammen med en forretningspartner, eier hun i dag kosmetikkselskapet Löwengrip, skomerket Flattered samt Nordic Tech House, et selskap som investerer i og hjelper andre bedrifter med å vokse på nett.

Selv om bloggen har skiftet navn er den fortsatt navet i forretningsimperiet. Ifølge egne tall har hun 1,5 millioner følgere tilsammen på bloggen og i sosiale medier. KK gjør oppmerksom på at bloggbevakning.se beskylder Isabella Löwengrip for å ha løyet om bloggstatistikken, og hevder at riktige tall er 260.000 besøkende på bloggen hver uke. Isabella fastholder sine tall men følgende forklaring:

Tallene endres hele tiden avhengig av hvor mye medieomtale selskapet får. Tallene kan være både over og under 1,5 millioner, og vi velger derfor å si 1,5 millioner som gjennomsnitt.

I mars i år ble hun kåret til mektigste kvinne i det svenske næringslivet. Da hun fikk prisen, var hun den yngste kvinnen noensinne og skilte seg også ut på andre måter. Forgjengerne kom fra store bedrifter med tusenvis av ansatte. Isabella var «bloggtjejen som blogget om lipgloss» som hun selv beskriver seg - men ble blant de første til å knekke den digitale koden.

TIDLIG VOKSEN: - Jeg måtte stå på egne ben, det var ikke noe valg. Jeg måtte passe på meg selv, vaske opp og vaske klær. Da blir man veldig trygg i seg selv. FOTO: PRIVAT
TIDLIG VOKSEN: - Jeg måtte stå på egne ben, det var ikke noe valg. Jeg måtte passe på meg selv, vaske opp og vaske klær. Da blir man veldig trygg i seg selv. FOTO: PRIVAT Vis mer

Historien om hvorfor hun begynte å blogge, finnes det flere versjoner av. En av dem handler om at hun var aktiv for Moderaterna (Unge høyre), ville redde verden - og ble oppfordret til å skrive aviskronikker. Ikke helt en gatesmart jentes måte å gjøre det på - da var det lettere å starte en blogg, der hun kunne skrive usensurert. Hun skrev lange innlegg om skolepolitikk. Som ingen gadd å lese.

Slik kom idéen om å skape en fiktiv karakter, Blondinbella - som levde det perfekte liv sett gjennom fjorten år gamle Isabellas øyne: Et glamorøst liv med festing på Stureplan, der Stocholms mest kaksete ungdom festet.

En slik figur måtte da vekke folks nysgjerrighet? Ikke minst vekket den noe i Isabella. For mens hun på bloggen jugde så det rant om høy partyfaktor og dater med de pengesterke guttene hun møtte på Stureplan, var sannheten at satt hun venneløs hjemme med tannregulering og briller, eller jobbet svart på en kafé for å få til salt i såret.

- De to første årene bare latet jeg som. Det var kjempetøft å føle at jeg ikke passet inn, å føle seg stygg og som en outsider uten venner.

Å bli Blondinbella på nettet forandret alt.

- Det var en befrielse! Det var en ny verden som åpnet seg. Jeg fikk være en annen person, fikk være glamorøs...

Snart begynte folk å bli nysgjerrige på denne vellykkede jenta. Hun ble invitert til de kule festene, begynte å date de eldre guttene.

- Fake it till you make it, ler Isabella.

Hun forstod tidlig at hun kunne tjene penger på bloggen, ringte selv rundt til bedrifter og spurte om de ville annonserer hos henne, og gjorde bloggen om til et aksjeselskap. Siden hun var bare 15-16 år fikk hun hjelp av sin far til formalitetene. Selskap nummer to, ble en nettbutikk der alle som sendte henne sminkeprodukter fikk tilbud om å selge dem. Så googlet hun “hvordan starte et klesmerke” og gjorde nettopp det.

Innen hun var seksten, hadde bloggen vokst til å bli blant Sveriges ti mest leste. Hun hadde millioninntekter og flere ansatte. Det skjedde ikke uten personlige kostnader.

- Mange som har blitt mobbet har en stor revansjelyst, den hadde jeg også i begynnelsen. Men da glemte jeg hvem jeg skulle prestere for, hvem jeg skulle vise meg for. Jeg gikk i veggen, og sluttet på gymnaset.

Å gi foreldrene beskjed om at hun hadde bestemt seg for å droppe skolen, var tøft. Hun var tidlig blitt vant til å klare seg mye selv.. Men slik mobbingen ga revansjelyst og driv, fant hun en oppside også ved dette.

- Jeg måtte stå på egne ben, det var ikke noe valg. Jeg måtte passe på meg selv, vaske opp og vaske klær. Da blir man veldig trygg i seg selv. Man blir sterk og klarer mye. Det er noen fordeler ved å være en outsider

- Det kan være en befrielse å aldri ha vært i den formen mange støpes i. Jeg følte aldri at jeg trengte å gå gymnaset eller å ta det friåret i Thailand som mange tenker at de må. Jeg har alltid gått min egen veg.

LES OGSÅ: Bahareh Letnes: Jeg er en gammel sjel i en ung kropp

Valgte bort skolegang

Som sekstenåring var det derfor naturlig for henne å spørre seg selv hva hun egentlig ville, hva hun syntes var gøy. Svaret var å velge bort skolen, til fordel for å blogge og jobbe med designere for å lage sin egen kleskolleksjon.

På denne tiden innrømmet hun også på bloggen, at hun hadde pyntet en god del på sannheten, og begynte å skrive mer virkelighetsnært.

Etter fem år som blogger, var hun Sveriges største. Hun ble blant kjendisene som deltok i Skal vi danse, og har også hatt sitt eget tv-program. I 2012 startet hun magasinet Egoboost, der hun selv prydet førsteutgavens forside uten en tråd, med budskapet om å være fornøyd med den kroppen man har.

Hun har løpt raskt og gjort mange feil. Har tatt kontakt med de dyktigste hun kjenner, vært uredd for å få nei, ei heller gått av veien for å juge. Som da hun skrøt på seg en utdannelse som fikk henne inn på en prestisjetung bisnissskole i Sveits, der en av medstudentene, en arabisk sjeik, trodde hun var sekretæren som kunne servere ham kaffe.

Sitt privatliv har hun selvsagt delt rundhåndet av, som bryllupet med sin store ungdomskjærlighet Odd Spångberg i 2013 - og skilsmissen i fjor. Samme år som de giftet seg fikk de en gutt, i 2016 en jente. Hun har blogget om det å være mamma, legger også ut bilder av barna, men aldri så man kan se ansiktene deres.

Nettopp morsrollen - i kombinasjon med å være hardcorde bisnissdame som jobber mye, har gitt henne mye tyn på bloggen.

Helt fra begynnelsen av, er hun en som generelt har vekket mange fordommer, motstand og hat. Hun har fått drapstrusler og har blitt stalket. I 2011 trakk hun seg som sidekick i et talkshow etter de mange stygge kommentarene rettet mot henne, som kom inn under sending.

- Det er et hatsk klima på nettet, det tror jeg mange har problemer med. Men man blir veldig hardhuda med årene. Jeg er jo en kvinne som stikker meg ut.

- Bryr det deg?

-Nej nej, inte als. Eller… da jeg hadde blitt mamma til Gillis, og skulle hjem med ham fra sykehuset, la jeg ut et bilde av ham i bilstolen. Dette var på vinteren og jeg hadde glemt igjen lua hans hjemme. Da kom det 2000 kommentarer om hvilken dårlig mor jeg var, som kunne ta ham ut uten lue på vinteren. Da satte jeg meg ned og gråt. “Kom jeg til å klare det her? Jeg glemte jo lua!”

- Det var en ny rolle i livet. Det er tøft å være forelder. Jeg kan mye om det jeg gjør på jobben, men det er ofte jeg lurer på om jeg gjorde det riktig med barna.

- Hva er du opptatt av å lære dem?

-Det er masse. Jeg vil lære dem at alt er mulig. Gi dem tryggheten til å spørre når det er noe de er usikre på. Da vi var i Spania i sommer, ga jeg dem i oppgave å kjøpe is, selv om de ikke kunne språket. Men da står jeg bak dem og hvisker det spanske ordet for is i øret. Jeg kaster dem utpå hele tiden.

Hun fortsetter uoppfordret.

-Baksiden ved en tøff oppvekst, er at det er vanskelig å slippe andre inn. Uten tillit til andre kan man bli ganske ensom.

- Hvordan bygger man opp igjen tillit?

- Jeg har gått masse i terapi. Jeg har masse bagasje som jeg ikke vil gi mine barn. De skal vite at de kan krangle med meg så mye de vil, og at jeg fortsatt er der. Før jeg ble mamma gikk jeg til psykologen og sa at “dette og dette vil jeg løse før jeg får barn”. Det sitter dypt i meg at jeg har vanskelig for å få tillit til andre. Det er noe jeg tror jeg kommer til å kjempe med hele livet.

- Er mobbingen med deg i dag?

- Ikke i det hele tatt. Det var tøft, men andre ting har vært verre.

Med faren, som også har jobbet sammen med henne, har hun i dag brutt all kontakt. Moren har hun god kontakt med.

Nytt hus til 30 millioner

Etter skilsmissen har Isabella uttalt i intervjuer at hun ikke lenger tror på ekteskapet, og at det å bo sammen med en mann er noe hun aldri kommer til å gjøre igjen.

- Jeg har ikke det behovet. Jeg vil ha tid med mine barn og venner. Jeg vil ikke ha noen mann, men en kjæreste. Da blir det mer en date-relasjon der man kan få plukke rosinene fra pølsa, ler Isabella, som har slått opp med nye kjæresten Hampus Jarlbo to ganger og nå blitt sammen med for tredje gang.

Annenhver uke, når hun ikke har barna, flyr hun verden rundt på første klasse for å bygge selskapene videre. Hovedfokuset nå er Löwengrip Invest. Drømmen er å hjelpe andre bedrifter med å vokse innen netthandel, være et forbilde for andre kvinnelige entreprenører, og hjelpe de med å bygge selskaper.

Vær hos dem som vokser, ikke vær redd for gigantene, mener Isabella, som blant annet samarbeider med nettgiganten Amazon. Målet er at produktene hennes skal finnes over hele verden. Hun jobber også mot distributører i Storbritannia, Tyskland, Spania og i USA, der hun nylig, kledd opp som en Hollywoodstjerne i sort kjole, lanserte kosmetikkmerket sitt i New York.

Noe skjedde dessuten i Isabella Löwengrips hode da hun ble kåret til Sveriges mektigste kvinne.

- Jeg tenkte at da kan jeg vel bli en av verdens mektigste kvinner også. Når jeg først har lært å bygge selskaper digitalt, kan jeg like gjerne gjøre det internasjonalt.

- Jeg vil gjerne inspirere andre kvinner til også å tenke større. Når kvinner starter firma er de ofte ganske små. Det er en frisørsalong eller en kafé. Men jo større du driver, jo mer makt får du. Ikke bare tenk at du skal bli størst i ditt land, tenk at du skal bli størst i Europa. Makt får man ikke. Det er noe man må ta selv.

Å bli blant verdens mektigste, krever selvsagt sin kvinne. Hun lever etter eget sigende som en toppidrettsutøver. Står opp i fem, seks draget og jobber fram til kl 15, da hun har en pause med barna fram til de legger seg om kvelden. Så er det en ny jobbøkt før hun selv tar kvelden.

Energy managment kaller hun sin metode. Den høye energien må ikke brukes unødig, men først og fremst sluses inn i kjappe bisnissmøter på maks en halv time hver. Helt siden hun var seksten, har jobbhverdagen bestått av fem, seks møter hver eneste dag, blottet for snikksnakk.

Å stå i kassakø eller å slå av en prat med naboen er bortkastet tid. To kvinner bor fast hos henne. En sørger for at kjøleskapet alltid er fylt opp, lager mat og holder huset rent. En annen tar seg av barna når hun trenger det, og lærer dem engelsk. I tillegg kommer kobbelet av stylist, makeup artist, fotograf som tar bilder og filmer henne dagen gjennom - samt en livvakt, som følger henne store deler av døgnet.

Perioder med mye stress og påfølgende depresjoner, har likevel lært henne viktigheten av återhämtning, av å hente seg inn igjen.

- Da gjelder det å ta vare på seg selv. Jeg prøver å trene fire ganger i uka, spise sunn mat og få nok søvn. Jeg har lært at det går bra å jobbe hardt - men da må man hente seg inn igjen.

I november flyttet hun inn i en luksuskåk til en verdi av 30 millioner kroner. Som hun skrev på bloggen: «Det er ikke så mange småbarnsmammaer under tredve som flytter alene i et hus for nærmere 30 millioner, men noen må vel være den første.»

LES OGSÅ: Maria Menas trygge havn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer