Far med alkoholproblem

- Det er også en lettelse at han er død

Marie var 13 år da det gikk opp for henne at faren hennes hadde et alkoholproblem. Men da hadde hun ingen anelse om hvor ille det skulle bli.

SKREVET BOK OM FAREN SOM VAR ALKOHOLIKER: – Det var en kontrast å ha en edru far om morgenen og en sliten og full far om kvelden, sier Marie Brixtofte. FOTO: Sif Meincke
SKREVET BOK OM FAREN SOM VAR ALKOHOLIKER: – Det var en kontrast å ha en edru far om morgenen og en sliten og full far om kvelden, sier Marie Brixtofte. FOTO: Sif Meincke Vis mer
Publisert

Kjøkkenet er kveldsstille. Tre barn er lagt, en ektemann arbeider i første etasje, og Marie Brixtofte skal for første gang snakke om boken hun har skrevet: «Kun når det regner». Det er en poetisk tittel på en vakker, men også vond bok. Den handler om Maries to store kjærligheter: Den ene er han hun er gift med, Nikolaj. Den andre var hennes far, Peter. Den ene kjærligheten handler om utvikling. Den andre om avvikling.

Den 8. november 2016 kjørte to ambulanser og en politibil opp foran et boligkompleks i Farum like utenfor København. På en sofa i en leilighet lå en av Danmarks mest fargerike politikere død. Peter Brixtofte ble 66 år gammel. Han var blitt funnet av Maries søstre. Marie hadde ikke sett ham på tre måneder. De hadde en avtale om at de ikke traff hverandre når han drakk.

Maries nervøsitet sitrer over kjøkkenbordet. Situasjonen er ny. Hun er psykolog, ikke forfatter. Det siste er hun plutselig blitt fordi boken på magisk vis nærmest skrev seg selv.

– Et halvt år etter at min far døde, sa jeg opp jobben min for å få tid til å sørge. Og så reiste jeg og mannen min på den bryllupsreisen vi aldri hadde fått dratt på, fordi vi hadde fått tre døtre på tre år. Og på bryllupsreisen begynte det å komme ord. Jeg måtte faktisk ta et magasin jeg hadde med og finne noen blanke sider, og jeg skriblet og skriblet. Det fortsatte i flere dager. Til sist måtte jeg be om en datamaskin, det veltet ut av meg. Da jeg hadde skrevet 20 sider, sendte jeg det til en venninne som er forfatter og spurte: «Hva er dette?» Jeg tenkte at det kanskje kunne være en artikkel. Hun skrev tilbake: «Du har begynt på en bok. Nå må du finne ut hva den skal handle om. Først var jeg sånn: «Nå tuller du!» Så skrev jeg tilbake: «Hvis dette er en bok, vet jeg nøyaktig hva den skal handle om, og hvordan den skal være.» Er det ikke vilt? sier Marie. Og hun legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer