Bente har uhelbredelig kreft:

– Det er rollen som frisk jeg var god på, ikke å være syk

Bente (57) har uhelbredelig kreft og vært gjennom tøffe behandlinger de siste sju årene. Likevel gir livet dyp mening.

MOR OG SØNNER: Bente sammen med sønnene Mats og Truls som er stolte av alt moren får til. Stoltheten er gjensidig. FOTO: Mona Moe Machava
MOR OG SØNNER: Bente sammen med sønnene Mats og Truls som er stolte av alt moren får til. Stoltheten er gjensidig. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer
Publisert

– Tre av mine nærmeste er kreftovelevere, derfor var ikke diagnosen beinmargskreft det samme som en dødsdom for meg, sier Bente Riskild Borgersen.

Hun er fra Asker og bor i Larvik sammen med ektemannen Bjørn Borgersen. Sønnene Mats (30) og Truls (29) lever sine egne liv, men har nær kontakt med mamma og Bjørn.

– Min mor (85) har hudkreft, min far (87) er operert for prostatakreft og min storesøster er operert for tarmkreft. Mor og far lever aktive pensjonistliv, mens storesøster jobber full stilling som prest, forklarer Bente.

– Det har vært en god referanse for meg at disse tre lever fullverdige liv.

MED MANNEN: Bente og mannen Bjørn har et rikt forhold som ikke er preget av sykdommen. Foto: Ellen Johanne Jarli
MED MANNEN: Bente og mannen Bjørn har et rikt forhold som ikke er preget av sykdommen. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

En lettelse å få diagnose

20. april 2013 fikk Bente feber opp mot 41 grader, som varte nesten en uke. Etter det kom formen aldri helt tilbake, og hun gjennomgikk utallige prøver, uten å få noe klart svar. Kanskje var hun deprimert? Eller i en vanskelig overgangsalder? Hypokonder? Dette var noen av spørsmålene Bente fikk. Selv visste hun at det måtte være noe helt annet.

10. mars 2014 viste en biopsi solid utfall, og kreftdiagnosen var et faktum.

– Endelig får jeg hjelp, tenkte Bente og ble både rolig og trygg.

Dermed sydde hun en oransje kjole der det står «JIPPI».

– Kjolen skulle være et energisymbol på at dette skulle jeg klare, og den er nå min uniform når jeg holder foredrag. Når jeg tar på meg kjolen, tar jeg samtidig på meg alle mine friske krefter.

SAMME MAMMA: – Jeg tenker aldri på mamma som «en med en diagnose». For meg er hun den samme, gamle gode mamma, sier sønnen Mats. Foto: Ellen Johanne Jarli
SAMME MAMMA: – Jeg tenker aldri på mamma som «en med en diagnose». For meg er hun den samme, gamle gode mamma, sier sønnen Mats. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

Hverdagsrutiner er viktig

Bente fikk ikke bare diagnosen myelomatose (beinmargskreft), hun fikk også diagnosen amyloidose (en sjelden blodsykdom). Når den ene sykdommen blusser opp, henger den andre seg på. Hun har hatt sterke cellegiftkurer, høydoser og to stamcellebytter på fem år.

Kroppen og hodet er svekket, det er store bivirkninger ved sterk behandling. Bente forteller at hukommelse og konsentrasjon under press er det som svekker henne mest. Hun må trene mye fysisk for at hverdagen skal være ok.

– Å ha struktur på hverdagen er viktig for meg. Mannen min vekker meg med en kopp kaffe på sengen hver morgen før han går på jobben. Det betyr uendelig mye for meg. Formiddagen brukes til trening, frokost og hvile, og kanskje prosjekter som strikking eller andre ting jeg er opptatt av. Jeg legger lista lavt, noen ganger orker jeg mye, andre dager lite, sier Bente.

– Jeg passer også på å sove mens Bjørn er på jobb, slik at vi får kveldene sammen. Og det en alltid jeg som lager middag. Hverdagsrutiner, ja det å leve et så normalt liv som mulig, betyr mye både for meg og de jeg har rundt meg.

Valgte åpenhet fra første stund

Bente vet hvor vanskelig det er å være pårørende, og hun lovet de tre gutta sine å være ærlig hele tiden. På den måten slipper de å engste seg for at hun skjuler noe for dem. Det er ikke sykdom som er fokus i dagliglivet. Ved middagsbordet snakker Bjørn og Bente om helt dagligdagse ting, om hvordan dagen har vært. Det er viktig for Bente å ha noe eget å bidra med, ikke bare høre nytt fra mannens jobb.

– Bente er verdens beste kjærstekone, og en inspirator for meg og alle rundt oss. Jeg setter pris på hennes evne til å tenke positivt, leve i nuet og fokusere på det vi kan gjøre noe med, sier Bjørn.

– Om man ramser opp hva mamma har gjort de siste årene, og ser bort fra diagnoser og behandlinger, har hun gjort og fått til mer enn de fleste, sier Truls.

– Jeg tenker aldri på mamma som «en med en diagnose». For meg er hun den samme, gamle gode mamma, bare med et større behov for powernaps, legger Mats til.

Brødrene etter stor pris på at mamma valgte å ta hverdagen tilbake og på de gode, lange samtalene de kan ha om alt og ingenting Hun stiller alltid opp og hjelper mer enn gjerne til med det hun kan, så lenge hun orker. Begge beskriver moren som en fantastisk dame.

Selv setter Bente enorm pris på at Bjørn har stått og står i stormene sammen med henne, og fremdeles er hennes beste venn og kjæreste. At det er mye «vi», ikke «jeg».

– Mammahjertet mitt svulmer at stolthet over de kjekke sønnene mine, som har blitt både varme og kloke. De er gode å prate med, rause og snille mot moren sin. Det kjennes trygt og godt å ha en så sammensveiset og trygg familie.

Firerbanden

Bente har vært gjennom mye hun gjerne skulle vært foruten, men hun tenker at det har alle, både friske og syke. Fortiden får vi ikke gjort noe med, men fremtiden ligger foran oss. Vi kan ikke alltid velge hva som skal skje med oss, men vi kan velge hvordan vi lar det påvirke oss. For Bente har det vært ekstra viktig med gode venninner de siste årene. De tre venninnene hun deler mest med, er Annemette Stokstad, Ingvild Aartun og Elisabeth Reffhaug.

– Bente har alltid vært en råtass til å ta valg og gå for det hun tror på. Hun gjør dette med en enorm kraft, og er nådeløs med tanke på å nå målene sine. Forskjellen nå er bare at hun har fått to alvorlige diagnoser, blitt uføretrygdet og må leve med kreften. Men for meg er Bente bare Bente, helt uavhengig av sykdommen, sier Elisabeth.

VENNETID: Bente sammen med venninnene som hun setter sånn pris på. FOTO: Privat
VENNETID: Bente sammen med venninnene som hun setter sånn pris på. FOTO: Privat Vis mer

Venninne Annemette stemmer i:

– Bente er kjempegod til å passe på seg selv og sine egne behov. For eksempel å utfordre og gjerne le litt av seg selv, trene masse, oppleve og se fine ting, være sammen med folk som betyr noe for henne. Alt dette gir ekstra energi til noe som virkelig betyr mye for henne: Å være noe for noen andre; en venn, inspirator, støttespiller og hjelper.

- Hun bruker sine friske krefter på oppgaver og prosjekter som betyr noe for andre, for eksempel ved å dele egne erfaringer og metoder på kurskvelder, i foredrag, bøker og på nett. Hun bruker energi og sitt store engasjement til å mobilisere andre til å ta tak i livet sitt, og gjerne gjøre noe for andre de også, for eksempel strikke tøfler til barn som trenger det. For meg er hun en inspirator, en ualminnelig klok, varm og morsom person som jeg er så heldig å ha i livet mitt, forteller Annemette.

Ingvild tror aldri hun har opplevd et annet menneske som så til de grader har tatt et valg. Et valg om å bruke hver og en friske krefter hun har til å bety noe. Til en samtale, til å gjøre en forskjell for noen; for barn som trenger det, for renholderne som har stått på i koronatiden, for de som leser innleggene hennes. Hun motiverer også andre ved å forklare at man har alltid et valg på hvordan man vil leve, uavhengig av hvor langt livet blir.

De fire venninnene har mye og ofte kontakt, i alle kanaler, De deler stort og smått som skjer, sender bildeminner, oppmuntringer og morsomme ting. De har hverdagstreff og de drar på helgeturer. I det siste har det blitt koronatilpassede treff med blant annet magiske kveldsturer i sjøkanten med båltenning og pølsegrilling.

– Men Teams var ingen god løsning for fire jenter som skravler i munnen på hverandre i vill begeistring, sier Elisabeth og ler.

Blir sett på som en ressurs

– Det er rollen som frisk jeg var god på, ikke å være syk. Jeg skjønte fort at jeg måtte bidra der jeg kunne med de friske kreftene jeg fremdeles har. Dagen etter at jeg fikk dokumentet i posten, der det svart på hvitt sto at jeg er hundre prosent ufør, startet jeg firmaet «Friske Krefter», forteller Bente.

Hun har gode og mindre gode dager, og hun sover mye i forkant og etterkant, slik at hun klarer å holde fokus hvis hun for eksempel skal holde foredrag.

STØTTE: – Uten det gode støtteapparatet hjemme og rundt meg, hadde jeg ikke klart det, sier Bente. FOTO: Mona Moe Machava
STØTTE: – Uten det gode støtteapparatet hjemme og rundt meg, hadde jeg ikke klart det, sier Bente. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Bente har skrevet boken «Gi endringen en sjanse – gjør noe med det du kan gjøre noe med» og hun holder på med boken «Helt sjef, i og med friske krefter». Hun holder foredrag med fokuset «Jeg vil, jeg vil, og jeg får det til» og flere foredrag er i anmarsj. Bente holder miniseminaret «Tankevekker» og hun driver prosjektet «Varm gleding», der hun og mange andre strikker tøfler til barn som er innom institusjoner. Flere prosjekter er på gang, Bente er et oppkomme av gode ideer som kan involvere mange.

På spørsmål om hvordan hun, som er alvorlig syk, orker alt dette, svarer Bente kjapt:

– Uten det gode støtteapparatet hjemme og rundt meg, hadde jeg ikke klart det. Og jeg passer på ikke å overdrive. Men jeg har det så moro at jeg lett blir både ivrig og engasjert. Jeg tror alle mennesker føler seg bedre når de kan bidra med noe, det trenger ikke å være mye. Men man er til nytte. Min største glede er å gjøre andre glad. Jeg får så uendelig mye tilbake, og jeg er ydmyk og takknemlig for det livet jeg lever.

STRIKKER: Bente har strikket tovede tøfler til barn som trenger det. FOTO: Privat
STRIKKER: Bente har strikket tovede tøfler til barn som trenger det. FOTO: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer