Synnøve Macody Lund

- Det er så farlig at et pent underliv i det hele tatt er blitt et tema

Da norske kvinner begynte å tvile på om underlivet deres var bra nok, bare måtte Synnøve Macody Lund finne frem til sin modige kjerne og ta til motmæle.

SYNNØVE MACODY: Da norske kvinner begynte å tvile på om underlivet deres var bra nok, tok Synnøve Macody Lund til motmæle.  Foto: Geir Dokken
SYNNØVE MACODY: Da norske kvinner begynte å tvile på om underlivet deres var bra nok, tok Synnøve Macody Lund til motmæle. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De kravene til kvinner! Kvinner dreper seg av det! Og nå er det underlivet som skal perfeksjoneres. Noe av det fineste, mest unike ved oss! Det er så ekkelt, sier skuespiller og forfatter Synnøve Macody Lund i forbindelse med et større portrettintervju i KK.

Hun skrev kronikk om temaet i VG i sommer; «Det forbanna vidunderlege underlivet», en appell til unge kvinner om ikke å kutte og klippe seg selv vekk der nede. (Psst: Intimkirurgi: - Som veldig mye annet tror jeg kvinner gjør det for seg selv eller for andre kvinner)

- Jeg skrev kronikken som en del av opprydningsdebatten, det er så farlig at et pent underliv i det hele tatt er blitt et tema. Hvorfor går vi i så feil retning? Etter Emma Clare-programmet på NRK, har jeg vært med på så mange samtaler med andre damer, der de spør sånn bevrende: Jeg ser sånn og sånn ut, er det normalt?

- Hva skjedde med: jeg er skapt som jeg er skapt og jeg er fin?

LES OGSÅ: - Kjærligheten vil jeg tro på til jeg kreperer

- Jeg er nok mer den klassiske kvinnen: god selvtillit, men dårlig selvfølelse

Få dager før intervjuet var Synnøve tilbake fra Serbia hvor hun er blitt dataanimert til en historisk krigskvinne. En heltinne i et dataspill. I september er hun aktuell som dronning i eventyrfilmen Askeladden - I Dovregubbens hall. Og før jul vil hun ha sin første hovedrolle i filmen «Hjemsøkt». Men det var i debutfilmen «Hodejegerne» hun slo gjennom som skuespiller.

Fire år senere kom hennes første roman; «Personar du kanskje kjenner». I kronikken i VG bød hun på egne erfaringer etter et medisinsk begrunnet inngrep i underlivet.

GOD SELVTILLIT: - Jeg er nok mer den klassiske kvinnen: god selvtillit, men dårlig selvfølelse. Egentlig er jeg sjenert og følsom. Foto: Geir Dokken
GOD SELVTILLIT: - Jeg er nok mer den klassiske kvinnen: god selvtillit, men dårlig selvfølelse. Egentlig er jeg sjenert og følsom. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Jeg tenkte: Hva om jeg forteller at det hos meg til tider kan være helt bonanza der nede, spesielt hvis jeg har hatt det ekstra godt. Kanskje det kan hjelpe at jenter som blir sett på som vellykket – i den grad jeg blir det – kan bruke sånne anledninger til å få folk til å føle at de ikke er alene. Vi må jo lære å leve med den reisen kroppen gjør selv om det er vanskelig.

- Du adresserte kronikken til datteren din, med ordene: Eg var og er perfekt. For eg fekk DEG…

- Ja, eller til alle unge kvinner som kommer etter oss som forhåpentlig får en større distanse til dette enn vi har.

- Tror du 70-talls-feministene satt og diskuterte utseendet på underlivet sitt?

- Nei, de ville aldri sittet og diskutert underlivet sitt på den måten som vi gjør i dag! Mor mi, for eksempel, er det sunneste mennesket jeg vet om på dette med krav til utseende. Hun er naturlig, smellvakker, kritthvit blondine, men har likevel aldri vært redd for ikke å bli tatt alvorlig. Hun har bare vært seg selv.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du vurderer å ta intimkirurgi

- Du har ikke arvet henne?

- Nei, jeg er nok mer den klassiske kvinnen: god selvtillit, men dårlig selvfølelse. Egentlig er jeg sjenert og følsom.

LES OGSÅ: Synnøve Macody Lund om oppveksten, Bond-audition og de hektiske dagene som alenemamma

Les hele intervjuet med Synnøve Macody Lund i KK32 som er i salg fra 11. august.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer