Russetid

– Det er så høy status å ha russebuss at det gir noen gutter makt til å oppføre seg på en dårlig måte

Russeguttenes «søknadsskjema» vekker sterke reaksjoner, men slike spørsmål er slett ikke noe nytt forteller ungdom KK har snakket med.

RUSSENS SØKNADSSKJEMA: For å få sitte på med russebussen måtte jentene blant annet svare på hvor seksuelt erfarne de var og hvor mye de veide. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
RUSSENS SØKNADSSKJEMA: For å få sitte på med russebussen måtte jentene blant annet svare på hvor seksuelt erfarne de var og hvor mye de veide. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et «søknadsskjema» laget av russ i Porsgrunn har vakt sterke reaksjoner. Skjemaet, som ifølge Telemarksavisa ble hengt oppi kantinen ved Porsgrunn videregående skole, rettet seg mot jenter som ønsket å sitte på med en russebuss.

For å få sitte på med bussen blir ungdommene bedt om svare på hvor mye de veier og om de har seksuell erfaring. «Jomfru», «moderat» og «erfaren» er svaralternativene.

Russepresident Henry Hansen sier til Dagbladet at stuntet er «helt uakseptabelt» og at det hele er en flau sak for Porsgrunn-russen.

– Men jeg har hørt andre si at de etterliknet tidligere spøker. Det hele startet jo som interne vitser, hvor noen alltid skal dra det litt lenger og hvor dette ble resultatet. Søknadsskjemaet hang oppe i fem minutter før det ble tatt ned igjen, fordi de skjønte at det var feil og de har i ettertid også beklaget hendelsen, sier han.

Ble spurt om de var villige til å strippe

Skjemaet var muligens ment som en spøk blant Porsgrunn-russen, men ifølge ungdom KK har snakket med er det å måtte svare på denne typen spørsmål for å få «rulle med russebusser» slett ikke noe nytt.

IKKE ET NYTT FENOMEN: Ifølge Tina-Maria Krantz Andersen er det ikke uvanlig at jenter må svare på spørsmål om sex og kropp for å få sitte på med russebusser. FOTO: Privat
IKKE ET NYTT FENOMEN: Ifølge Tina-Maria Krantz Andersen er det ikke uvanlig at jenter må svare på spørsmål om sex og kropp for å få sitte på med russebusser. FOTO: Privat Vis mer

– Den eneste forskjellen er at spørsmålene tidligere har vært i muntlig form og ikke på et skjema som dette, sier Tina-Maria Krantz Andersen (21).

– Da jeg var russ måtte noen jenter svare på om de var villige til å strippe eller utføre seksuelle handlinger for å være med på en russebuss. Jeg har også hørt om gutter som har hatt med seg målebånd for å måle midja og vekt for å få vite hvor mye jentene veier.

Andre kriterier for å få rulle med en russebuss, kan ifølge Tina-Maria være at man ikke er «hore» eller at man har mange nok Instagram-følgere. Noen krever betaling i form av lettkledde bilder.

– Det er så høy status å ha russebuss at det gir noen gutter makt til å oppføre seg på en dårlig måte, men dette er heldigvis ikke noe som skjer blant majoriteten. Jeg tror også at de som holder på med dette, egentlig er fine folk. Jeg tror bare at de blir dratt med i det hele, de lever i nuet og ser ikke forbi russetiden.

– Hvis man hadde spurt de samme ungdommene på ungdomsskolen om de syntes et slikt skjema var greit, hadde alle svart nei. Men når du er inne i det blir synet helt annerledes, du vil passe inn og være en del av den russekulturen. Du finner deg i mye mer enn du ellers ville ha gjort.

Plukket ut jenter i en russebuss-audition

Da Tina-Maria var russ for to år siden, trodde hun og venninnene at de skulle få være med å rulle med en russebuss.

Men da de møtte opp for å være med på rulling, skjønte de raskt at det dreide seg om en slags audition.

– Det var rundt tretti jenter der som fikk beskjed om at det bare var plass til ti på bussen. Først studerte guttene ansiktene og så måtte jentene gjennom en «bootcamp». De ba jentene om å ta armhevinger og så skulle de snu seg rundt og ta squats, sier Tina-Maria.

– Den gruppen som var igjen ble bedt om å snu seg rundt og ta av seg klær som dekket kroppsfasongen, slik at de kunne se hvor fine kroppene deres var. Det siste spørsmålet de fikk var om de var villige til å utføre seksuelle handlinger og et par av jentene svarte ja. Men det gikk ikke lengre, fordi noen på stedet kontaktet politiet.

Jentene som sa seg villige til å utføre seksuelle handlinger var ifølge Tina-Maria knapt 16 år gamle.

– De ser etter yngre jenter fordi de nok er litt lettere påvirkelig. Jeg tror unge jenter lar seg utnytte for å passe inn og være med i den kule gjengen. Det å rulle med den feteste bussen i byen har så mye status at du kanskje ofrer litt ekstra for å kunne fortelle det til vennene dine dagen etter.

LES OGSÅ: Da jeg hørte hva årets russejenter fikk slengt etter seg, fikk jeg ikke bare sjokk, jeg ble forbanna

Må tørre å stå imot presset

Tina-Maria understreker at det også finnes jenter som utnytter makten de får med russebussene.

– Jenter kan også si at gutter får rulleplass om de har trent kropp eller sender lettkledde bilder av seg selv, så det går begge veier.

Alle disse uskrevne reglene rundt russefeiringen er en ukjent verden for mange foreldre og noe det kanskje kan være vanskelig å tro på. Tina-Maria mener foreldre bør slutte å være så naive i forhold til hva barna deres driver med og ikke være redde for å komme mer på banen.

Til russen er budskapet hennes at de bør tørre å stå imot presset dersom de havner i slike situasjoner.

– Si ifra at dette ikke er kult og at dette ikke er noe du vil være med på. Forsøk å se helhetsbildet. Du tenker kanskje at dette er høydepunktet i livet ditt, men det kommer faktisk et liv etter russetiden også.

Mange foreldre gruer seg til russetiden

Sandvika videregående skole i Bærum er med sine 980 elever en av landets største videregående skoler.

Her har de fokus på å unngå utenforskap i russetiden, etter at det for et par år siden ble kjent at russen arrangerte russebuss-auditions.

Rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve forteller at det å unngå ekskludering er et tema allerede på foreldremøtene i første klasse på videregående.

– Mange foreldre gruer seg forferdelig til russetiden. For at dette skal bli en god tid, tror jeg derfor det er viktig at foreldre samarbeider godt med ungdommene sine, er nysgjerrige på hva de driver med og jobber med holdninger i forhold til inkludering og grensesetting. Dette kan bidra til at ungdommene tør å komme til dem med ulike spørsmål og dilemmaer, slik at russetiden blir en trygg og fin periode.

– Men det nytter ikke å begynne med dette når ungdommen går i tredje klasse, man må jobbe med holdningene og snakke åpent om disse tingene lenge før, sier hun.

OPPLEVER AT SKOLEN MÅ INVOLVERE SEG; Russefeiringen er i utgangspunktet et privat arrangement, men rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve har selv stoppet russen i å dele en festinvitasjon som handlet mest om sex og kropp. FOTO: Sandvika videregående skole
OPPLEVER AT SKOLEN MÅ INVOLVERE SEG; Russefeiringen er i utgangspunktet et privat arrangement, men rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve har selv stoppet russen i å dele en festinvitasjon som handlet mest om sex og kropp. FOTO: Sandvika videregående skole Vis mer

Stoppet invitasjon på grunn av seksuelt innhold

Jerve observerer også at enkelte ungdommer endrer holdningen sin til sex i det de entrer russetiden.

Hun tror det hele bunner i at de rett og slett tror det er sånn det skal være.

– Det er en del misoppfatninger rundt hva som kreves for at man skal bli sett, verdsatt og få lov til å være i denne perioden. De lærer innholdet i russetiden av eldre kull og plutselig er «alt» lov. Mange tenker seg ikke om.

– Jeg har selv stoppet en invitasjon fra russen som var lagt ut i en Facebook-gruppe i forbindelse med en fest for førsteklassinger, fordi måten de formulerte seg på handlet mest om sex og kropp.

– Skolen opplever ofte å måtte involvere seg i slike saker da både klassemiljø og læringsmiljø raskt preges av livet utenfor skolen. Vi jobber stadig med holdninger, men vi er avhengig av at foreldrene samarbeider tett og setter grenser. Ofte er det enklere å endre handlinger, så kommer kanskje holdningene etterpå.

Med unntak av større enkelthendelser, mener Jerve at russen i Asker og Bærum har roet seg de siste to-tre årene.

– Det er høyere nærvær, mindre støy og fredeligere i nabolagene. Det virker som at det heller ikke er så farlig om man ikke er med på en buss. Her på Sandvika har vi flere «vandregrupper» som er russ som ikke er med på buss, men som gjør andre morsomme ting og markerer seg sammen. Det synes jeg er en bra trend, sier hun.

KK.no har forsøkt å få en kommentar fra ledelsen ved Porsgrunn videregående skole, men de ønsker ikke å uttale seg mer i denne saken.

LES OGSÅ: Se knutereglene for rosarussen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer