«Alle» husker bildet av en bunadskledd og poserende Birgitte Tengs med lyse, bølgete krøller. Bildet ble så å si publisert i alle aviser og nyhetskanaler våren og sommeren 1995.
- Det ble tatt hos en fotograf i forbindelse med konfirmasjonen hennes. Hun hadde ny bunad og det ble tatt en serie med bilder. Vi hadde til å begynne med gitt bildet til politiet, muligens til pressen også. Jeg vet ikke, de første dagene var en tåke og hva som skjedde da... det var en voldsom pågang fra mediene, forklarer Birgittes far, Torger Tengs, i VG-podkasten Uløst fra 2015.
Lørdag 6. mai 1995 ble kroppen til den 17 år gamle jenta Birgitte Tengs fra Karmøy funnet på en grusvei utenfor Kopervik, ikke langt unna hjemmet sitt. Kvelden i forveien hadde hun vært på en fest. Birgitte ble kjørt til Karmøy sentrum av noen venninner i 23-tiden, og rundt midnatt skjedde drapet.
Birgittes fetter ble raskt mistenkt for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Han ble siden siktet og dømt for drapet, og tilsto til slutt etter flere avhør og uker i isolasjon. Han trakk senere tilståelsen. Han ble likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.
Drapssaken er blitt omtalt som en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker, og til høsten kommer TV 2 med dokumentarserien «Hvem drepte Birgitte?».
«I en oppsiktsvekkende utvikling i retten ble fetteren frikjent for drapet, men likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre», skriver TV 2 i en pressemelding.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken
- Mange mener at Birgitte-saken representerer et veiskille i Norge når det gjelder avhørsmetoder
Det er den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr (48), som i 2015 skrev boken Hvem drepte Birgitte Tengs?, og den prisvinnende filmskaperen Bjørn Eivind Aarskog (41) som står bak dokumentarserien.

- Det er så mange som er berørte av denne tragedien, og ønsket om å finne en løsning på drapssaken har vært en sterk drivkraft for å lage denne serien. Jeg har stor respekt for hva det må ha kostet medvirkende å stille foran kamera, og er stolt over det produksjonens samvittighetsfulle og profesjonelle team har skapt, sier Aarskog i pressemeldingen.
Jarle Nakken (50), programredaktør i TV 2, forklarer i pressemeldingen at Birgittes nærmeste venner og familie er en del av dokumentarserien, og serien har som hensikt å nøste opp i mange av de løse trådene i saken. Han håper at håper at dokumentarserien kan belyse og gi mer innsikt i en viktig del av norsk kriminalhistorie.
- Mange mener at Birgitte-saken representerer et veiskille i Norge når det gjelder avhørsmetoder. Dokumentarserien løfter viktige problemstillinger knyttet til blant annet rettssikkerhet, og søker svar på hva som kan ha gått galt og hvordan dette kunne skje, sier Nakken i pressemeldingen.
True crime-serien «Hvem drepte Birgitte?» vises på TV 2 til høsten og har førpremiere på filmfestivalen i Haugesund onsdag 22. august.