Årets inspirator:

– Det er skrekkelig koselig at en sliten tobarnsmor på 47 år kan være en inspirator

Hvem skulle tro at en barnevernsarbeider skulle bli en av årets største tv-helter? Med «Pørni» traff Henriette Steenstrup oss midt i hjertet.

HENRIETTE STEENSTRUP: «Pørni» ble til da en produsent mente det var på tide at Henriette skrev noe eget. Hun hadde det jo i seg. – Man skal ikke undervurdere at man noen ganger trenger at noen tror på deg, sier Henriette Steenstrup. FOTO: Astrid Waller
HENRIETTE STEENSTRUP: «Pørni» ble til da en produsent mente det var på tide at Henriette skrev noe eget. Hun hadde det jo i seg. – Man skal ikke undervurdere at man noen ganger trenger at noen tror på deg, sier Henriette Steenstrup. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Se her. Det ene beinet er blitt en centimeter lengre enn det andre.

Henriette Steenstrup humper fram på krykker og forteller om artrose i begge knær. Ikke utløst av hard trening. Heller ikke av alder. ­Snarere av livet sjæl. Men nå har orto­pedene fjernet kalkavleiringer og flyttet på leggbeinet inne i kneet, med det resultat at beinet har ­skiftet form.

– Jeg ser jo ut som om jeg står i en kon­stant høyresving på Trysil, sier Henriette og demonstrerer skjær på innerskia.

– Men de skal operere det andre også, så da blir begge to like lange.

– Aldri så galt at det ikke er godt for noe?

– Nei. Haha!

KK har kåret Henriette Steenstrup til «Årets inspirator» i vår tradisjonsrike «Årets kvinner»-kåring. Vi møter skue­spilleren og komikeren til intervju hjemme på Sogn i Oslo, og Henriette byr på kaffe i Mummidalen-kopper foran peisen. Forresten henter vi kaffen selv, siden «Årets ­inspirator» har begrenset livsutfoldelse for tiden. Hva synes hun om utmerkelsen? Henriette smiler, oppriktig glad:

– Det er bare skrekkelig, skrekkelig ­koselig at en sliten tobarnsmor på 47 år kan være en inspirator! Det ble jeg så glad for. Man skal jo ikke bli rørt av seg selv, men der ble jeg rørt, altså. Det er dypt menneskelig å bli glad for å bli satt pris på.

Hun stabler beinet opp på en stol.

– Og ekstra gledelig at jeg får prisen for «Pørni». Mange trengte et lite løft i pandemien, og serien er historien om en hverdags­helt. Det er lett å tro at ens egne problemer er små og uviktige, men alle har sine egne uviktige ting.

– Det er bare skrekkelig, skrekkelig koselig at en sliten tobarnsmor på 47 år kan være en inspirator, sier Henriette Steenstrup. FOTO: Astrid Waller
– Det er bare skrekkelig, skrekkelig koselig at en sliten tobarnsmor på 47 år kan være en inspirator, sier Henriette Steenstrup. FOTO: Astrid Waller Vis mer

– Jeg tenkte først at Rune var litt for kjekk for meg

Den skilte alenemoren «Pørni» er midt i livet, ringer til sin døde søsters telefon­svarer på daglig basis, og balanserer familie-­livet som best hun kan. Feelgood-­serien var ­akkurat det vi trengte i et år der pande­­mien har fart ille med oss. Henriette har selv skrevet manus og spiller hovedrollen: en barnevernsarbeider som tør å være ­akkurat så feilbar og sårbar som vi mennesker ­faktisk er. Og nå kommer det mer!

– Jeg hadde allerede skrevet sesong to da vi hadde premiere. Nå skriver jeg på ­sesong tre. Jeg prøver å være forsiktig med å gjenta meg selv, og lager nye linjer med nye folk. Men fortsatt handler det om barn, relasjoner og kjærlighet. Det er ingen som bli statsminister, eller første barnevernsarbeider i verdensrommet, for å si det sånn.

Henriette smiler.

– Jeg ville lage noe om hvordan det er å være voksen og forholde seg til tenåringer, og serien er tett opp til noe jeg kjenner selv. Familieliv er ekstremt dramatisk med mye man skal gjennom i løpet av en dag. Det er vel så mye dramatikk i en familie som i et Shakespeare-­drama eller en krim.

Henriette var tidligere gift med skuespiller Fridtjov ­Såheim (52), som hun har to barn med. Paret gikk hver til sitt i 2016, og tre år senere giftet Henriette seg med statsviter Rune Assmann fra Skien.

Nå legger hun inn en ­vedkubbe. «Skilsmissepeisen» kalles den gruelignende peismodellen i peisbransjen. Det var hvert fall det montøren påsto, og viste til forhøyet statistikk. Selv sitter Henriette og Rune flittig foran flammene og deler «åsikter och åtgärder», som Henriette kaller det, i kjent munnrapp stil. Paret møttes første gang da Rune trynet på sykkel, og Henriette styrtet til og spurte hvordan det gikk. «Bra!» forsikret Rune, som mange store menn har forsikret før ham. Siden forsøkte Henriette å spleise ham med en venninne og ­koste seg med det. Fram til hun skjønte at det var hun som skulle vært på daten:

Jeg tenkte først at Rune var litt for kjekk for meg. Jeg var ikke stilig nok, og han var «out of my league». Men nå sa jeg til venninnen min: «Jeg tror det var jeg som skulle ha vært på den daten.» Hun svarte: «Men herregud, gjør noe med det, da!» Og i et anfall av hybris inviterte jeg ham på fest.

Rune jobber med lederutvikling, og Henriette mener at han har en slående likhet med Liverpool-trener Jürgen Klopp.

– En gang vi var på kamp i Liverpool, spanderte fanklubben masse øl på oss fordi de syntes Rune lignet på Klopp.

Henriette forteller om cameo-rollen i «Pørni», spesial­skrevet for Rune, som fotballtrener for Pørnis datter. Før innspillingen studerte Rune Liverpool-trenerens kroppsspråk til minste detalj, og Henriette demonstrerer høyre­armen i akselererende slyngebevegelse med påfølgende ­kneling i kjent Klopp-stil.

– Han fikk jo ikke rollen fordi han kjenner meg, men ­fordi han ligner på Klopp, forsikrer hun lattermildt.

Men han var jo helt utslitt etter dagen på settet, stakkar. Han var påskrudd hele tiden. Ikke som meg, som ebber ut i en stol mellom slagene.

– Det å ha lange pupper og tenke at du aldri skal ta av deg bh-en foran noen igjen, akkurat det er fundert i virkeligheten, forteller Henriette. Kjole fra Tina Steffenakk Hermansen, ørepynt fra Caroline Svedbom og sko fra The Attico/Moniker. FOTO: Astrid Waller
– Det å ha lange pupper og tenke at du aldri skal ta av deg bh-en foran noen igjen, akkurat det er fundert i virkeligheten, forteller Henriette. Kjole fra Tina Steffenakk Hermansen, ørepynt fra Caroline Svedbom og sko fra The Attico/Moniker. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Det er mye av meg i Pørni, men hun er ikke meg

Henriette har utdannelse fra Statens teaterhøgskole, men egentlig begynte livet på de skrå bredder allerede da hun som barn spilte i vignetten til Trond Viggo Torgersens «Kroppen», og siden medvirket i både «Skomakergata», «Halvsju» og «Kykelikokos». I 2014 vant hun komiprisen og ble senere nominert til «Årets kvinnelige komiker». Og ­parallelt med «Pørni» har hun vært å se på skjermen med Jon Almaas i «Alle mot alle». I 2021 innkasserte «Pørni» ­kritikerprisen, og Henriette forteller at hun aldri før har opplevd så mange gode tilbakemeldinger.

– Noen skriver at serien har gitt dem lyst til å bli foster­foreldre. Andre at de vil ringe moren og be om unnskyldning for noe. Jeg ønsker å vise at det finnes håp selv om man har mistet noe, og at det kan gå bra likevel. Livet ruller på, og man må bare få det til å funke, med skole og treninger for barna og alt som skal gjøres. Man kan ikke alltid tillate seg å sutte på sorgens drops. Men slagsiden er jo at det ­klikker litt av og til.

Henriette ler fandenivoldsk og forteller om da Pørni ­konfronterer datterens venninne for å ha utpresset datteren med nakenbilder. Den ellers så gode Pørni lar morsinstinktet ta overhånd og tar igjen med likelydende valuta.

– Det var så deilig å skrive scenen der hun klikker på ­andres barn. Det er jo sånn jeg bare fantaserer om å gjøre. Og som jeg kanskje burde. Men selvsagt, Pørni går jo for langt. Hun har mer temperament enn meg. Det er mye av meg i Pørni, men hun er ikke meg. Hun er sånn jeg skulle ønske at jeg var av og til.

- Foreldrerollen er ikke noe man får applaus for

Henriette var fylt 40 da hun begynte å spille tennis og har fire–fem faste partnere på den lokale tennisklubben. Rune spiller også, når han ikke driver med fluefiske. Men nå er både backhand og forehand satt på pause, og fram mot jul trener Henriette to timer hver dag med fysioterapeuten. Hun demonstrerer behandleren som legger seg oppå beinet hennes med full tyngde.

– Det gjør vondt, ja, sier hun og lar ordene henge.

Eksmannen bor et steinkast unna, og det er følgelig ingen krise om Ebba (14) og Billy (10) skulle glemme en boksehanske i et av husene. Henriette forteller at skilsmissen var så fredelig som en skilsmisse kan være.

– Vi var kjempeflinke foreldre og samarbeidspartnere, men etter hvert var det ikke så mye mer. Jeg er mest fornøyd med at ungene er viktigst for oss begge, sier Henriette.

På spørsmål om hvordan det er å ha store barn, forsikrer hun at barna hennes ikke er på langt nær så «udregelige» som Pørnis tenåringsbarn, og hun håper at serien kan være til inspirasjon for slitne foreldre.

– Vår tids foreldre jobber jo som svin med å være foreldre, men likevel føler de seg så dårlige. Mange har grunnleggende dårlig selvtillit når det gjelder å være foreldre. ­Veldig mange er opptatt av å please, men foreldrerollen er ikke noe man får applaus for.

Hun kaster et blikk inn i flammene.

– Når barna blir større, betyr man plutselig mindre selv. Det er en dobbelthet i det. Jeg ønsker meg jo selvstendige barn, men det er en sorg i å tenke på at barna skal flytte ut. Selv begynte jeg å grine da Ebba var tre måneder ­gammel av tanken på at hun en dag skulle flytte.

Henriette hinker rundt på krykker etter en kneoperasjon og har enn så lenge et bein som er lengre enn det andre. Blazer fra Magda Butrym/Moniker, kjole fra Merilin Kolk og smykker fra Yoster/JF Curated. FOTO: Astrid Waller
Henriette hinker rundt på krykker etter en kneoperasjon og har enn så lenge et bein som er lengre enn det andre. Blazer fra Magda Butrym/Moniker, kjole fra Merilin Kolk og smykker fra Yoster/JF Curated. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hun utdyper følelsen av ikke lenger å være det naturlige førstevalget:

– Jeg merker at jeg ikke er med i alle fora lenger. Men om det er noe, så er jeg på pletten med det samme! «Har du hårproblem? Det fikser jeg! Jeg kjenner to frisører!» Jeg er litt sånn: «Har du vært på kickboksing i tre ­timer, klart du fortjener gräddost.» Og så beiner jeg til butikken og kjøper gräddost.

– Det blir verre nå som det nærmer seg utflytting?

– Ja. Men man ønsker seg jo barn som blir dugelige ­voksne. Og det er lett å glemme seg selv om man legger all sin selvfølelse i barna. Det er lurt å ha egne ting og sørge for å ha relasjoner utenom barna og holde på venner.

En av hennes yndlingsfigurer i «Pørni» er tarmkirurgen, spilt av Henrik Elvestad, som skryter av Norseman og ­insisterer på at de skal dele regningen på ­daten. Med tanke på at ­Henriette gjerne låner karaktertrekk fra folk hun kjenner, har noen i omgangs­kretsen grunn til å føle seg støtt?

– Hehe. Nei. Jeg kjenner riktignok en som har gjort Norseman, men jeg har lagt til tarmkirurg og gjerrig. Jeg elsker den figuren, og han er med videre i de neste sesongene.

- Jeg valgte en barneverns­arbeider som er god

Når Henriette gjør research, farer hun ikke over med harelabb. Ikke sånn å forstå at hun har utført Norseman eller andre ultra-­­løp, men da hun skulle skildre arbeids­dagen i barnevernet, oppsøkte hun ekte barnevernsarbeidere, blant annet sin egen søster. Henriette forteller at hun fikk ekstra ­respekt for barnevernet etter dypdykket:

– Det er jo et yrke med stor turnover og komplekse saker. Folk leser mest om feil ved barnevernet, men jeg valgte en barneverns­arbeider som er god. Det finnes veldig ­mange gode.

Uforglemmelig er scenen da Pørni dater den yngre kollegaen «Kommune-Bjørnar» og for første gang skal la bh-en falle og vise seg med det Pørni selv omtaler som «lange ­pupper». Selv rakk Henriette å være på ­Tinder mindre enn tre uker før daten med Rune. Hvordan var det å lage seg en profil og driste seg ut på sjekkemarkedet som voksen?

Nei, det var jo ikke så lett, og jeg kjenner meg veldig igjen i usikkerheten til Pørni. Det å være forty something og skulle begynne på nytt. Det å ha lange pupper og tenke at du aldri skal ta av deg ­bh-en foran noen igjen, akkurat det er ­fundert i virkeligheten.

Hun smiler.

– Men så treffer du mannen i ditt liv, og så betyr det ­ingenting. Min Bjørnar er jo Rune. Kommune-­Bjørnar er en ren kjærlighetserklæring til mannen min.

Er det en ting Henriette gruer seg til, så er det at barna skal forlate redet. – Jeg begynte å grine da Ebba var tre måneder gammel av tanken på at hun en dag skulle flytte, sier hun. Dress fra Zara, ørepynt fra Caroline Svedbom og sko fra The Attico/ Moniker. FOTO: Astrid Waller
Er det en ting Henriette gruer seg til, så er det at barna skal forlate redet. – Jeg begynte å grine da Ebba var tre måneder gammel av tanken på at hun en dag skulle flytte, sier hun. Dress fra Zara, ørepynt fra Caroline Svedbom og sko fra The Attico/ Moniker. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Ser man det utenfra, kan Henriettes og Runes historie minne om en romantisk komedie fra 90-tallet, en sjanger Henriette for øvrig ikke kan få nok av. Ja, det lages faktisk ikke så bra romantiske filmer i dag som i Hugh Grants storhets­tid! Henriette forteller om «You’ll never walk alone»-­scenen i «Pørni», som hentet ut fra «Love actually», der alle tråder samles under pompøs skjønnsang og ­kjærligheten ­seirer. Sånn noenlunde i hvert fall.

– Jeg elsker svulstige og pompøse flyplasscener og har en guilty pleasure på musikaler. Den største forskjellen på meg og Pørni er nok at jeg er mer konfliktsky. Det har jeg brukt en hel sesong på. Jeg kunne nok vært litt tydeligere. Jeg er mer sånn pleaser, og har vært forsiktig med å si det jeg ­mener. Men nå har jeg skjønt at jeg faktisk er serieskaper og at mine meninger …

Hun lener seg tilbake og legger armene i kors:

– Nå kan jeg si med større trygghet: «Her mener jeg de skal gjøre sånn og sånn.» Andre kan gjerne være uenige, men nå tør jeg svare: «Men det mener jeg!»

Denne saken er hentet fra KK nr. 26 som er i salg fra 27. desember.
Denne saken er hentet fra KK nr. 26 som er i salg fra 27. desember. Vis mer

Styling: Sunniva Hartgen
Stylingassistent: Sofie Fevang
Sminke: Hina Suleman
Hår: Sindre Helgesen
Blomster: Beth-Kajsa Elveos

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer