Cathrine Knudsen:

- Det er som om jeg lever i min egen drøm

Noen synes hun har fått mye gratis. Cathrine Knudsen opplever at hun tvert imot må bevise mer enn mange andre.

Cathrine liker stillheten i galleriet og ensomheten som følger med. Her fullfører hun det siste verket til utstillingen i Bærum Kunstforening i november. FOTO: Astrid Waller
Cathrine liker stillheten i galleriet og ensomheten som følger med. Her fullfører hun det siste verket til utstillingen i Bærum Kunstforening i november. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Å være kunstner er drømmeyrket mitt. Skulle jeg velge på nytt, ville jeg valgt det igjen. Men jeg slutter aldri å kjenne på at jeg skal vise fram alt jeg lager. Man stiller seg lagelig til for hogg, og jeg føler mye på sårbarheten. Jeg håper at ikke barna mine velger dette yrket, sier billedkunstner Cathrine Knudsen (45) mens blikket streifer noen av oljemaleriene og grafikkene i atelieret hennes på Holmen ved Hovseter i Oslo. Høstsolen skinner gjennom de store vinduene og skaper liv i vekstene, sommerfuglene og fjærene på de store lerretene.

Eldstesønnen, Ola, er flink til å tegne og mer kreativ enn henne, ifølge moren. Faren hennes har også alltid malt, og farfaren, Eugene A. Knudsen, var kunstner. Han stilte ut på Høstutstillingen, men jobbet som arkitekt.

Jeg føler meg heldig. Det er som om jeg lever i min egen drøm. Hver utstilling er et delmål på veien jeg håper jeg kan fortsette å gå til jeg ikke orker mer. Jeg er stolt av å kunne leve av det jeg selv skaper. Jeg blir ikke rik av det, men får det til å gå rundt, forteller Cathrine, som er aktuell med utstilling i Bærum Kunstforening fra 9. november til 3. desember. Hun er for øvrig booket ut 2021.

Kunstner Cathrine Knudsen finner mye inspirasjon i naturen. Smykkene hun bærer, har hun designet selv, for Gulldia. Formene og designet har hun hentet fra maleriene sine. FOTO: Astrid Waller
Kunstner Cathrine Knudsen finner mye inspirasjon i naturen. Smykkene hun bærer, har hun designet selv, for Gulldia. Formene og designet har hun hentet fra maleriene sine. FOTO: Astrid Waller Vis mer

– Jeg har jobbet hardt for å få til dette

Cathrine beskriver seg selv som disiplinert og hardtarbeidende.

– Jeg har jobbet hardt for å få til dette. Jeg tar ikke lett på noe, og jobber fortsatt ekstremt mye.

Hun planlegger dagene godt slik at hun kan ta seg en løpetur i skogen om morgenen. Hun finner inspirasjon til kunsten i skogen. Andre morgener, når hun trenger energi, tar hun seg en tur på treningssenteret Barrys bootcamp, eller starter med en yogatime når hun har behov for å samle tankene.

Cathrine liker ensomheten i atelieret. Hun verdsetter stillheten. Det å male er meditasjon for henne.

Jeg er ikke så glad i jobbfellesskap. Det er fantastisk å kunne rote og grise som jeg vil, høre på den musikken jeg vil, synge og danse uten at noen ser meg. Her er det heller ingen sinnstilstander fra andre som påvirker meg. Jeg er en person som lett tar andres følelser innover meg, sier Cathrine.

– Jeg er veldig kritisk til det jeg selv gjør

Det er ikke det at hun er asosial. Hun elsker å være sammen med familien og gode venner, men når hun skal skape noe, trives hun best alene. Stillhet er også noe av det viktigste hun ønsker å formidle.

– Jeg jobber med vekst og fall, det som bygges opp og slites ned, det skjøre og det vare. Livets gang. Roen er essensiell i bildene mine. Jeg har ingen kontroversielle budskap. Jeg er ganske stillferdig av meg, noe jeg tror kunsten min reflekterer, sier Cathrine.

Når hun jobber alene, får hun mye tid til å tenke. På godt og vondt.

– Jeg er veldig kritisk til det jeg selv gjør, og jeg er ikke så flink til å nyte det og gi meg selv et klapp på skulderen når det går bra, sier Cathrine.

Tilbakemeldinger fra kunstkritikerne håndterer hun fint, men det gjør vondt når hun opplever at noen mennesker åpenbart ikke vil henne vel.

Jeg har følt en del på sjalusi og misunnelse, sier Cathrine mens blikket hviler på noe utenfor vinduet.

Mange har ment at hun har fått mye gratis ved at hun var kjent som ekskjæresten til kronprins Haakon og hadde et navn som modell.

– Det hang ved meg i noen år, og det var som om jeg med min bakgrunn måtte bevise mer enn andre. Jeg valgte å trå ut av rampelyset. Jeg går ikke på premierer, jeg har helt bevisst valgt å forsvinne litt. Det ble viktig for meg å understreke at jeg gjør dette med hjertet, sier Cathrine, og legger til at det er en vanskelig balanse fordi hun også må fronte det hun gjør.

Når billedkunstneren Cathrine Knudsen ser tilbake på modelljobbene i dag, føles det nærmest som om det er et annet liv. FOTO: Astrid Waller
Når billedkunstneren Cathrine Knudsen ser tilbake på modelljobbene i dag, føles det nærmest som om det er et annet liv. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Det var tilfeldig at Cathrine havnet i modellbransjen

Kunstneren tror at hun er ekstra var på dette fordi hun legger så mye av seg selv i arbeidet. Kunsten betyr så mye for henne. Det var annerledes som modell. Livet på catwalken. Den gangen tenkte hun ikke så nøye over ting.

Det er 30 år siden jeg begynte som modell, og det føles vel egentlig som et helt annet liv, sier Cathrine, og ler hjertelig. Forholdet til kronprins Haakon Magnus vil hun ikke si noe om.

– Jeg gjør ikke intervjuer hvis journalistene vil snakke om det, sier hun litt skarpt, men med gnistrende øyne og et vennlig smil.

Det var tilfeldig at Cathrine havnet i modellbransjen. Hun sto på slalåm som 15-åring på Norefjell, og ble kontaktet av en fotograf som spurte om hun ville prøvefotografere. Hun takket ja, og fotografen viste bildene til modellbyrået Team Models. De likte bildene, ringte Cathrine og tilbød henne jobb samme dag. Det første oppdraget, for klesmerket Vivikes, var på trykk i Aftenposten på 16-årsdagen hennes.

– Vivikes var et modent merke, og jeg så ut som om jeg var 40 år på bildene, men det var veldig gøy, minnes Cathrine.

45-åringen vet ikke hvor mange cover og motereportasjer hun har gjort for KK. Det er mange. Ett av de fineste minnene fra modellkarrieren var en tur til Svalbard for KK.

– Jeg er glad i naturen, og Svalbard er bare helt magisk, sier Cathrine, som også var på et oppdrag i Thailand for KK. Et annet høydepunkt var da hun åpnet moteuken i Madrid på midten av 90-tallet.

Et av høydepunktene i modellkarrieren var da Cathrine åpnet moteuken i Madrid på midten av 90-tallet.
Et av høydepunktene i modellkarrieren var da Cathrine åpnet moteuken i Madrid på midten av 90-tallet. Vis mer

Cathrine sier at det ikke nødvendigvis er de største tingene hun har gjort, som har betydd mest. Team Models sendte henne blant annet til Japan, Athen, Milano, Madrid, Hamburg og Paris. Når hun ser tilbake, synes hun at det var en fantastisk mulighet og en kul ungdomsjobb.

Jeg bodde gjerne to–tre måneder på hvert sted, jeg opplevde mye gøy og fikk gode venner. Men det var kjipe perioder også. Jeg kjente ofte på det på auditions, der jeg var en av mange. Det var stort kroppspress, og jeg følte meg ofte litt for tjukk. Jeg fikk nesten alltid beskjed om å gå ned noen centimeter over rumpa, forteller hun.

– Hvordan preget de tilbakemeldingene deg?

– Jeg tror at jeg taklet det greit. Jeg ble ikke så veldig såret, men det har fulgt meg. Det sitter i ennå, selv om det på ingen måte har preget meg veldig negativt.

– Jeg erfarte nederlag og måtte lære å håndtere dem og ta vare på meg selv

Som 23-åring var det meningen at Cathrine skulle dra til New York. Hun måtte bare raskt innom byrået for å signere kontrakten, men ble sittende i to timer.

Jeg gråt og gråt. Da skjønte jeg at jeg var ferdig, sier hun.

Cathrine opplever at årene i modellbransjen ga henne bein i nesa. Hun lærte å stole på seg selv.

– Jeg erfarte nederlag og måtte lære å håndtere dem og ta vare på meg selv.

Like etter at hun ga seg som modell, traff hun Joachim, mannen i sitt liv. De giftet seg riktignok ikke før for åtte år siden.

– Det at jeg møtte Joachim, formet meg og gjorde sitt til at det ikke fristet å reise ut igjen, sier hun.

Cathrine begynte i «God kveld Norge» på TV 2, men trivdes ikke så godt på skjermen.

– Jeg følte vel at jeg hadde vist meg nok fram, og jeg hadde dessuten lyst til å bruke utdannelsen min. Jeg fikk jobb som prosjektleder i programavdelingen. Samtidig begynte jeg å male. Jeg kommer jo fra en kunstnerisk familie, og har alltid likt å lage ting med hendene. Joachim er grafisk designer og inspirerte meg også, forteller Cathrine.

29 år gammel, like før hun ble mamma for første gang, hadde hun sin debututstilling på Fineart på Tjuvholmen.

– Solgte du noe?

– Alt! Alt ble solgt, svarer Cathrine og smiler.

Etter at barselpermisjonen var over, jobbet hun halv tid i TV 2 før hun sa opp og ble kunstner på fulltid.

Jeg tenkte at jeg bare måtte gripe muligheten og gutse. Man har et langt liv og kan ta flere valg. Det er litt sånn livet mitt har vært. Jeg har alltid forsøkt å se muligheter og gripe dem, sier Cathrine Knudsen.

Cathrine prydet mange KK-forsider på 1990-tallet. FOTO: KK
Cathrine prydet mange KK-forsider på 1990-tallet. FOTO: KK Vis mer
FOTO: KK
FOTO: KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer