Onsdag 17. oktober 2018 står for mange som en historisk dag. Da kom nemlig statsminister Erna Solberg (57) med en for mange etterlengtet offentlig unnskyldning til de såkalte tyskerjentene og tyskerungene - som under og etter andre verdenskrig ble utsatt for krenkelse og trakassering både av enkeltpersoner og av det norske samfunn.
Mange av jentene og kvinnene som innledet forhold med tyske soldater, som for noen resulterte i barn, ble blant annet tvangssendt til Statens interneringsleir for kvinner på Hovedøya i Oslo og fratatt sitt norske statsborgerskap. Flere av dem opplevde offentlig sjikane i form av blant annet skamklipping i det offentlige rom.
- Behandlingen disse kvinnene fikk står seg ikke når man holder det opp mot de grunnleggende prinsippene vi har for en rettsstat. Med dette grunnlaget vil jeg i dag, på vegne av regjeringen, si unnskyld for måten norske myndigheter gikk frem på og behandlet jenter og kvinner som hadde en relasjon til tyske soldater under 2. verdenskrig. Det har tatt lang tid for denne unnskyldningen å komme på plass, sa statsminister Erna Solberg i sitt innlegg på regjeringens arrangement om menneskerettighetserklæringen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger