Jane Fonda:

- Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan snu på hodet eller gå ned på kne

Hun vrikket seg gjennom 80-tallet med latex og leggvarmere, ristet av seg 60-tallets sexsymbol-stempel og angrep 70-tallet med politisk knytteneve. Kanskje ikke så rart at «Fifty Shades» ble litt for tamt for Jane Fonda.

JANE FONDA: - Det er mange kvinner som kommer til en viss alder og så tenker de at; nå stenger jeg butikken der nede, sier Jane Fonda til KK. FOTO: Trunk Archive
JANE FONDA: - Det er mange kvinner som kommer til en viss alder og så tenker de at; nå stenger jeg butikken der nede, sier Jane Fonda til KK. FOTO: Trunk Archive Vis mer
Publisert

- Det er mange kvinner som kommer til en viss alder og så tenker de at; nå stenger jeg butikken der nede.

Jane Fonda (80) bekrefter med et smil at hun ikke er blant dem. Hun sitter rakrygget i en mønstret silkebluse. Håret er stivt med perfekt volum. Hun oser vitalitet.

- Men det er ikke noe galt i det, forsikrer hun.

- Man trenger ikke å være interessert i sex hele livet - og kroppen er annerledes når man blir eldre så det er viktig at man forstår den. Da vet man også hva man liker, og hva man trenger for å bli tilfredsstilt.

I dag er det ingenting som vitner om at den doble Oscar-vinneren, som har levd siden 1937, ser på livet med noen som helst begrensinger. Et par ansiktsløft fjerner så klart noen år fra eksteriøret, men det er energien, mentaliteten og livsgleden som gjør at Jane Fonda nærmest fremstår som et mysterium for sin alder.

- Å holde seg sunn og sterk er viktig, konstaterer hun.

- Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan snu på hodet eller gå ned på kne, eller ha, ha – jeg vet ikke.

Hun bøyer seg frem og hvisker høyt.

- Jeg tror det er åtte år siden nå. Jeg fikk operert inn et nytt kne samtidig som jeg møtte en ny elsker. Og jeg gjorde all den rehabiliteringen jeg fikk beskjed om. Man må jo være i stand til å gå ned på kne når man går inn i et nytt forhold. Ha, ha.

LES OGSÅ: Bahareh Letnes: - Jeg er en gammel sjel i en ung kropp. Jeg trives ikke så godt med ungdommer

VIKTIG Å TA VARE PÅ KROPPEN SIN: - Å holde seg sunn og sterk er viktig. Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan snu på hodet eller gå ned på kne, sier Jane Fonda til KK. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG Å TA VARE PÅ KROPPEN SIN: - Å holde seg sunn og sterk er viktig. Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan snu på hodet eller gå ned på kne, sier Jane Fonda til KK. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lest en god del erotiske noveller i mitt liv

Fonda, som startet sin karriere tidlig på 60-tallet, er blant de få som har overlevd Hollywoods kjøttkvern i svimlende 50 år. For tiden er hun både aktuell i TV-serien «Grace and Frankie», samt filmen «Book Club,» der hun blant annet deler skjermen med Diane Keaton, Candice Bergen og Mary Steenburgen. I filmen har de fire kvinnene en bokklubb der de blir introdusert til «Fifty Shades of Grey;» en bok Fonda allerede kjente godt til.

- Jeg leste den da den kom ut fordi jeg ville se hva alt oppstyret var, sier filmstjernen, som ikke ble spesielt imponert.

- Jeg har lest en god del erotiske noveller i mitt liv. Deriblant «Historien om O» (1954) av Anne Desclos, som er en av de store klassikerne innen sjangeren. Så jeg syns dette var litt tamt, men jeg er glad at den ble skrevet fordi jeg syns det var flott for amerikanske kvinner å få noe å bite tennene i.

- Har du selv venninner som du snakker åpent om sex med?

- Ja, absolutt. Jeg har spesielt én venninne, Eve Ensler. Hun skrev «The Vagina Monologues», og med henne har jeg snakket ganske detaljert om mine ulike forhold. Og vi har ledd mye av det. Alle mine venner er enda mer åpne enn det jeg er, og det er derfor de er vennene mine. De gjør meg modigere, sier Fonda.

LES OGSÅ: Jessica Chastain til KK: – Da jeg som 12-åring skjønte at det er ok å ikke være populær, ble jeg lykkelig

STARTET TIDLIG: Jane Fonda startet karrieren sin allerede på tidlig 60-tallet. FOTO: NTB Scanpix
STARTET TIDLIG: Jane Fonda startet karrieren sin allerede på tidlig 60-tallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg følte meg aldri som et sexsymbol

«9 to 5» -skuespilleren har tatt på seg mange hatter i løpet av sitt lange liv. Hun har bevisst villet engasjere seg politisk og har vært opptatt av å inspirere folk til å holde seg i form, men hun var aldri vært helt komfortabel med stempelet hun fikk etter filmen «Barbarella» i 1968.

- Jeg følte meg aldri som et sexsymbol. Det var andre mennesker som ga meg det stemplet. Men det var absolutt ikke tilfelle hele tiden, forsikrer hun.

- Jeg har gått gjennom faser der jeg ikke har vært sexy i det hele tatt. Og jeg brydde meg aldri om det imaget. Det var ikke noe jeg jobbet for. Min første ektemann, Roger Vadim (72), som regisserte «Barbarella» med meg, skapte det bildet, men det var aldri noe jeg tok seriøst.

Og apropos ektemenn, så har Fonda hatt tre av dem. Noen har vært bedre enn andre. I dag er hun helt tydelig på hva hun ser etter i en mann.

- En mann er ikke sexy dersom han ikke kan ta meg til et sted jeg aldri har vært før, eller lære meg ting jeg ikke kan fra før. Det er nok derfor jeg aldri har falt for yngre menn, sier hun, og innrømmer at hun ved en anledning hadde en kjæreste som var 20 år yngre. Han hadde en ikke-snakkende rolle i en såpeopera. Men det varte ikke særlig lenge - mest fordi hun ikke kunne lære noe nytt av ham.

- Jeg liker såkalte alfa-menn. Eller jeg tror det er det man kaller dem. De utfordrer meg. Jeg elsket å være gift med Ted Turner (79). Jeg elsker ham fremdeles. Vi er utrolig nære. Han er et geni. Jeg lærte så mye av ha, også om ting som folk sikkert ikke forventer seg - som naturen, villmarken og fugleliv.

- Så hvordan har synet ditt på kjærlighet endret seg i løpet av livet?

- Gud, enormt mye. Når man er ung blir man tiltrukket av menn som er karismatiske og spennende. Men nå som jeg er blitt eldre har det endret seg. Min siste kjæreste for eksempel, fikk meg til å innse hva det betyr å være snill. Hvorfor var det ingen som fortalte meg da jeg var yngre - at jeg også burde se etter godhet? Jeg innså ikke før nå hvor viktig det er at noen bryr seg ordentlig om meg.

Hun okker litt oppgitt over seg selv.

- Det at de ikke liker deg bare på grunn av hvordan du ser ut, at du er berømt - eller at du kan støtte dem økonomisk.

LES OGSÅ: - Når man står frem som lesbisk er det lett å få spørsmål som «jaha, skal du liksom få kort hår og saggebukse nå?»

EN VANSKELIG PERIODE: Jane Fonda har gått gjennom vanskelige perioder med både spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. FOTO: NTB Scanpix
EN VANSKELIG PERIODE: Jane Fonda har gått gjennom vanskelige perioder med både spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært en lang og tøff reise

I dag strutter 80-åringen av selvtillit, og selv om det kanskje har virket som hun alltid har gjort det for utenforstående, så har «Et dukkehjem»- skuespilleren gått gjennom vanskelige perioder med både spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. Så hvordan har hun kommet seg over usikkerheten?

- Det har vært en lang og tøff reise, men du vet det handler til slutt om hvordan vi selv ble behandlet av våre egne foreldre da vi var små.

Fonda smiler nostalgisk og forteller en historie fra da hun drev «Jane Fonda's Work Out»; en aerobic-trening som gjorde henne nesten like berømt som hennes skuespillerprestasjoner på 80-tallet.

- Jeg hadde et studio her i LA, og masse kvinner kom innom. Innimellom var det kraftige og store kvinner. Men man kunne se at de elsket seg selv. De var ikke sjenerte over å vise det heller, sier Fonda, som i intervjuer tidligere har beskyldt sin egen far, skuespiller Henry Fonda, for å ha gitt henne et dårlig kroppsbilde.

- Da jeg så disse kvinnene så tenkte jeg at deres fedre må elske dem. Deres fedre må ha fortalt dem at de er så vakre. Mens for de av oss som kanskje har hatt petite former, men som har hatt foreldre som fortalte oss at vi ikke var bra nok, for oss tar det lang tid å få en god selvfølelse. Jeg har jobbet kjempehardt for ikke å hate kroppen min.

LES OGSÅ: Tobias Santelmann om «Mordene i Kongo»: - Jeg synes det er fryktelig vanskelig å snakke om arbeidet mitt denne gangen

MYE MER AVSLAPPET: - Jeg er blitt modigere, og mye mindre dømmende overfor meg selv nå som jeg er eldre. Jeg er mye mer avslappet. Du vet, jeg har rynker her ... men hva så? Jeg bryr meg ikke. Ikke nå lenger. FOTO: NTB Scanpix
MYE MER AVSLAPPET: - Jeg er blitt modigere, og mye mindre dømmende overfor meg selv nå som jeg er eldre. Jeg er mye mer avslappet. Du vet, jeg har rynker her ... men hva så? Jeg bryr meg ikke. Ikke nå lenger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har jobbet så hardt for å bli kvitt et dårlig selvbilde

I dag kan Fondas slanke og spenstige kropp fremdeles kle en åletrang cocktailkjole bedre enn de fleste 20-åringer. Men det betyr ingenting hva andre syns hvis du ikke føler deg fin selv.

- Jeg har jobbet så hardt for å bli kvitt et dårlig selvbilde, innrømmer hun, og sier at selvtilliten hennes kom sent i livet.

- Jeg er blitt modigere, og mye mindre dømmende overfor meg selv nå som jeg er eldre. Jeg er mye mer avslappet. Du vet, jeg har rynker her ... men hva så? Jeg bryr meg ikke. Ikke nå lenger.

- Men du ser utrolig bra ut ...

- Takk, det krever en hel landsby. Ha, ha.

Fonda er vant til å få skryt for hvor godt hun holder seg, og hun har også vært åpen om sine plastiske inngrep. Men det betyr ikke at hun er redd for å by på seg selv, også når hun ikke ser ut som en million dollar. I oktober i fjor fikk hun dilla på Instagram.

- Ha, ha. Jeg tror jeg vet hvilket bilde du sikter til. Da jeg måtte sove i gallakjolen min? Det er den eneste gangen jeg tenkte at jeg skulle ønske jeg hadde en ektemann ...

Hun strekker seg for å vise hvordan hun prøvde og nå en glidelås på ryggen. Bildet fra Instagram viser en tydelig dagen-derpå form med maskara på feil sted og bustete floker.

- Jeg klarte ikke å ta den av meg. Den var lang og laget i tungt materiale, brodert med perler på, så jeg måtte rett og slett sove i den. Jeg var så fin kvelden før, under gallaen, men neste morgen, da jeg stod på kjøkkenet, fremdeles i kjolen, tenkte jeg at jeg må dele et bilde av meg nå.

Hun humrer selvironisk.

- Folk elsker at jeg viser meg frem når jeg ikke er tiltrekkende i det hele tatt.

LES OGSÅ: Anine Bing: - Jeg var nær ved å bli utbrent. Det føltes som å få stukket en kniv i brystet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer