Vennskap:

- Det er utrolig viktig å sette av tid til venner, selv om du er opptatt med kjæreste og barn

Mange har en tendens til å «glemme» vennene i tidsklemma.

VENNSKAP: Gode venner som er der for oss i medgang og motgang, er altså helt avgjørende for vår helse og livskvalitet - noe også forskning viser. FOTO: NTB Scanpix
VENNSKAP: Gode venner som er der for oss i medgang og motgang, er altså helt avgjørende for vår helse og livskvalitet - noe også forskning viser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gode relasjoner gir god livskvalitet. De er på en måte naturens egen lykkepille - uten bivirkninger. Mange glemmer vennene litt når barn og kjærester krever sitt, men ekspertene er enige om at de er en viktig prioritering hele livet.

- Gode venner som er der for oss i medgang og motgang, er altså helt avgjørende for vår helse og livskvalitet - noe også forskning viser. I nære relasjoner kan du være deg selv, slippe ned guarden og ventilere hverdagens små og større utfordringer, enten det handler om parforholdet eller helt andre ting, sier Kate Elin Søyland, som er familie- og parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes.

LES OGSÅ: 15 ting alle kvinner burde vite om vennskap

Er i sin egen boble

Hun forteller at det er langt fra uvanlig å glemme vennene i ekstra travle perioder av livet.

- Når vi blir oppslukt av noe nytt, for eksempel barn eller en ny kjæreste, tar det mye oppmerksomhet. Vi er litt i vår egen boble. Det som er viktig er å kunne snakke om det, og eventuelt ta en time sammen hos en familieterapeut. Venner er den familien du velger selv, sier Søyland.

Det kan være avgjørende og viktig for vennskapet å lytte til hverandre, og avklare forventninger. Forklar hvordan du har det; «Som småbarnsmamma har jeg begrenset tid - hvordan kan vi møtes og fremdeles ha det gøy?».

LES OGSÅ: Har du en venninne som prioriterer kjæresten foran alt?

SETT AV TID: - Det er utrolig viktig å sette av tid til venner, selv om du er opptatt med kjæreste og barn. FOTO: NTB Scanpix
SETT AV TID: - Det er utrolig viktig å sette av tid til venner, selv om du er opptatt med kjæreste og barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kvinner er ofte flinkere enn menn

- Venner er viktig hele livet, men det er ikke uvanlig at de blir litt glemt i perioder. For de aller fleste krever både familie og jobb mye tid og krefter, og da har man ofte ikke energi igjen til å prioritere venner, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at det er forskjell på de ulike vennskapsrelasjoner. Venner man har hatt siden barndommen, er ofte der selv om det går flere måneder mellom hver gang man ses. Nyere vennskap kan kanskje forsvinne.

- Det er utrolig viktig å sette av tid til venner, selv om du er opptatt med kjæreste og barn. Kvinner er ofte flinkere til det enn menn, og kvinner takler derfor ofte brudd bedre enn menn. Kvinner bevarer kjernen av venner, og har gjerne jentekvelder og syklubber. Menn går ofte «all inn» i forholdet, og hiver vennene på båten i en forelskelsesperiode. Da står man mer alene når ting blir vanskelig, sier han.

Det er viktig å ha det sosialt og godt med venner, som kan gi moralsk støtte og trygghet i vanskelige situasjoner.

Gode støttespillere

Venner er viktige støttespillere, både når man har det bra og når man har det vanskelig.

- Det kan få oss til å reflektere over oss selv og våre relasjoner, og gjøre oss mer bevisst. I tillegg er det jo gull verdt å ha venner som får deg til å le, selv om du er inne i en tung og vanskelig periode, sier Søyland.

At man av og til kan glemme å prioritere gode venner er en kjensgjerning, men likevel noe man bør reflektere over.

- Det å ha noen nær venner som tåler deg i «hverdagsutgaven». Som ikke bare tåler deg, men som liker deg, er viktig for vår livskvalitet - også for å kunne være en bedre kjæreste. Altså vinn-vinn, sier hun.

Kan bli krise i vennskapet

- Gode venner er relasjoner du velger selv. Det er viktig at begge parter forplikter seg og vedlikeholder det emosjonelle båndet. Hvis det ikke gjøres, kan det bringe vennskapet over i en relasjonell «krise». Noen kan føle seg glemt og «dumpet» av den andre. De føler seg ikke sett og verdifull lenger, sier Søyland.

Hun påpeker at en slik «vennskapstørke» like gjerne kan gi relasjonen en ny gnist.

- Kom gjerne med litt selvkritikk, «jeg har ikke vært en god venninne det siste året, etter at jeg fikk kjæreste eller baby». Dropp bortforklaringene, de fleste venner setter pris på åpenheten, og gir raust tilbake, sier hun.

Et sunt vennskap handler ikke om fravær av problemer, men om at man tør å snakke om det som klemmer.

- Våg å sette ord på det vanskelige, det vil kunne vitalisere det livsviktige vennskapet, oppfordrer hun.

DROPP BORTFORKLARINGENE: - Kom gjerne med litt selvkritikk, «jeg har ikke vært en god venninne det siste året, etter at jeg fikk kjæreste eller baby». FOTO: NTB Scanpix
DROPP BORTFORKLARINGENE: - Kom gjerne med litt selvkritikk, «jeg har ikke vært en god venninne det siste året, etter at jeg fikk kjæreste eller baby». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Be om barnevakt og sett av tid

- Sett av tid til vennene dine. Be om barnevakt, og bruk helgene. Hverdagen er travel, og det kan være vanskelig å få til lange treff. Men organiser møter, og sett av tid, sier Winther.

Han sier at når helgen kommer etter en slitsom uke, frister det for mange å bli hjemme på sofaen.

- Hvis man har planlagt noe og satt av tid, er det større sannsynlighet for at man gjennomfører det. Det er viktig å ta det første skrittet og planlegge. Mange kommer hjem etter å ha vært med venner, og tenker at det er noe de burde gjøre oftere, sier han.

LES OGSÅ: ​Slik får du venner i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer