Ukrainas førstedame

«Det er vanskelig å bekjempe kreft i en kjeller uten medisiner»

Presidentfruen Olena Zelenska kjemper for at kreftsyke barn i Ukraina skal få den behandlingen de sårt trenger.

STÅ PÅ-KVINNE: Olena Zelenskyj gjør det hun kan for befolkningen i krisesituasjonen de befinner seg i etter at Russland invaderte Ukraina. FOTO: NTB
STÅ PÅ-KVINNE: Olena Zelenskyj gjør det hun kan for befolkningen i krisesituasjonen de befinner seg i etter at Russland invaderte Ukraina. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

- Sykdom og krig vil tape. Helse, fred og liv vil vokse frem, skriver den ukrainske førstedamen på Instagram som hun bruker flittig for å kjempe de kampene hun kan for sitt krigsherjede land.

Den viktige kampen hun her refererer til er kampen for kreftbehandling til syke barn.

Etter at Russland invaderte Ukraina for drøye tre uker siden, har store deler av den ukrainske befolkningen flyktet over grensen, ned i tilfluktsrom eller er med og kjemper for landet sitt.

Det har av naturlige årsaker blitt vanskelig å opprettholde nødvendige tjenester i samfunnet. Noen av dem som er hardest rammet, er de som er avhengig av behandling ved sykehus.

Kreftsyke barn har blitt forflyttet til kjellere og tilfluktsrom for å være i sikkerhet. Gjennomføring av kreftbehandling blir dermed utfordrende.

FÅR FORTSETTE BEHANDLINGEN: Kreftsyke barn blir flyttet i ambulanser og busser for å kunne få behandling. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official
FÅR FORTSETTE BEHANDLINGEN: Kreftsyke barn blir flyttet i ambulanser og busser for å kunne få behandling. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official Vis mer

Holder motet oppe i befolkningen

Den ukrainske førstedamen deler kritisk informasjon og støttende ord til befolkningen gjennom sosiale medier. KK har tidligere skrevet om hvordan hun viser sin støtte til det ukrainske folk i den harde hverdagen, samtidig som hun bevisstgjør oss utenfor Ukraina og viser uredigerte bilder for resten av verden.

På bildedelingstjenesten Instagram har hun delt flere innlegg der hun skriver at myndighetene har jobbet frem en løsning som gjør at ukrainske kreftsyke barn kan få transport ut av landet for å kunne fortsette behandlingen i land som Polen og potensielt Frankrike.

«Krigen har satt behandlingen i fare for hundrevis av unge pasienter. Til tross for legers innsats, er det veldig vanskelig å bekjempe kreft i kjellere med mangel på medisiner», skriver Zelenska i et innlegg.

Over 100 barn blir sendt utenlands

12 år gamle Anna fra Kyiv er syk med leukemi og manglet tre cellegiftbehandlinger da krigen brøt ut. Hun er blant dem som nå har blitt sendt til Western Ukranian Specialised Children's Medical Center sammen med flere enn 100 barn i lignende situasjon. Der får de behandlingen de trenger, før de blir sendt videre til Polen for å fullføre behandlingen med nødvendig utstyr og medisiner.

TOG: Ambulanser på rad og rekke som fylles opp med pasienter som sårt trenger sykehusbehandling. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official
TOG: Ambulanser på rad og rekke som fylles opp med pasienter som sårt trenger sykehusbehandling. FOTO: Skjermdump Instagram // @olenazelenska_official Vis mer

«Nå tar de imot unge pasienter fra hele landet og stabiliserer deres tilstand, for så å sende dem til videre behandling utenlands. Jeg er takknemlig for legene som tar vare på barna våre i en så vanskelig tid for oss alle, skriver førstedamen», skriver Zelenska.

Sammen med bilder av ambulanser og busser på rekke og rad, skriver hun at et medisinsk team med ukrainsk og polsk helsepersonell jobber sammen. Denne dagen hentet de 58 unge pasienter med familier som ble kjørt til en spesiallaget klinikk i Polen.

Videre skriver hun at Polen er første stopp for disse familiene, og videre på veien venter de beste legene og klinikkene i Europa og i verden.

- Sykdom og krig vil tape

Avslutningsvis forteller hun at myndigheter i mange land, ambassader, politikere, helsemyndighetene i Ukraina, frivillige og verdensledende leger i pediatrisk onkologi har gått sammen for å få dette tiltaket i gang. «Det hele har skjedd på bare noen dager. Ingen angriper i verden kan forhindre dem i å vinne mot sykdom!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer