Vold i hjemmet:

- Det er viktig å tørre bry seg. De aller fleste synes det er godt at noen ser dem

Slik går du frem dersom du mistenker at noen lever i et voldelig forhold.

VOLD I HJEMMET: - Man har alltid et ansvar dersom man vet at noen lever i et voldelig forhold, sier familieterapeut. FOTO: NTB Scanpix
VOLD I HJEMMET: - Man har alltid et ansvar dersom man vet at noen lever i et voldelig forhold, sier familieterapeut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vold i parforhold og familier er et alvorlig problem. Hele 75 000 kvinner har overnattet på et krisesenter i Norge de siste 30 årene, og det kan være veldig vanskelig å komme seg ut av et voldelig forhold. Så, hva kan du gjøre dersom du mistenker at noen lever med en voldelig partner?

- Man har alltid et ansvar dersom man vet at noen lever i et voldelig forhold. Jeg tenker at det er best å si noe, uansett. Noen voldsofre tenker at det er deres egen feil at partneren er voldelig, og ofte trenger man hjelp for å komme seg ut av det, sier familieterapeut og sexolog, Thomas Winther, til KK.

Personer som blir utsatt for vold endrer ofte atferd

- Det finnes flere typer vold og ikke all vold er synlig. Vold kan ofte være vanskelig å avdekke, og de som utsettes for det opplever at det er vanskelig å si det til noen. Mange forteller aldri om volden, sier Pernille Tuva, som er stedlig ansvarlig ved Trondheim Krisesenter, til KK.

VOLD: Det kan være veldig vanskelig å komme seg ut av et voldelig forhold, sier ekspert. FOTO: Shutterstock
VOLD: Det kan være veldig vanskelig å komme seg ut av et voldelig forhold, sier ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer

Kjennetegn på at noen blir utsatt for vold kan være synlige fysiske skader, at personen ikke oppsøker lege eller har bortforklaringer på hvordan skadene oppsto. Hvis du mistenker at noen blir utsatt for vold, er det flere ting du kan gjøre.

Vold er ikke alltid fysisk, og statistikk viser at psykisk vold forekommer oftere. Kjennetegn på psykisk vold:

  • Den voldsutsatte blir kontrollert av voldsutøver, blant annet ved å måtte rapportere om hvor en oppholder seg
  • Radiusen over hvor man får lov til å ferdes minskes gradvis over tid
  • Den voldsutsatte blir isolert eller hindret fra å ha kontakt med venner og familie
  • Den voldsutsatte tilpasser seg voldsutøver for å unngå konflikter
  • Den voldsutsatte får negative fremstillinger om egen person, og oppfatningen av seg selv blir forvrengt etter å ha blitt korrigert på ting man har gjort/ikke har gjort
  • Den voldsutsatte blir utsatt for trusler, som kan gå på at man blir utstøtt fra familie, ikke skal få se barna sine, at voldsutøveren skal ringe arbeidsgiver og forteller usannheter, og trusler om fysisk vold

- Den voldsutsatte kan unnvære å be om hjelp, på grunn av trusler om konsekvenser fra voldsutøver. En annen grunn kan være skamfølelse ved det å være utsatt for vold, sier Tuva og fortsetter:

- Personer som blir utsatt for vold vil ofte endre atferd. Det kan blant annet innebære at personen blir mer innesluttet, likegyldig, utvikler en aggressiv oppførsel, og noen kan også ty til rusmiddelbruk.

LES OGSÅ: - Han prøvde å drepe meg flere ganger

Vanskelig å ta opp problemet

Hvis du mistenker at noen du kjenner blir utsatt for vold, har du kanskje kjent på følelsen av å ikke vite hva du skal si eller gjøre.

- Det kan være vanskelig som utenforstående å tørre å ta kontakt og spørre om noen blir eller har blitt utsatt for vold. En kan være redd for å si noe galt eller være redd for hvilke reaksjoner som vil komme i etterkant, sier hun.

Hun trekker frem skamfølelsen igjen, og forklarer at det er svært vanskelig å erkjenne overfor seg selv og andre at man lever med vold, og det kan gjøre at personen det gjelder blir avvisende dersom noen konfronterer dem med det. Men Tuva forklarer at det viktigste er at noen faktisk spør:

- Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan du bør ta det opp, men det som er helt sikkert er at det er viktig å tørre å spørre dersom man har mistanker om at kvinner, menn eller barn blir utsatt for vold. Det er viktig å tørre bry seg. De aller fleste synes det er godt at noen ser dem, sier hun.

STØTTE: Det er viktig å tørre å spørre dersom man har mistanker om at noen lever i et voldelig forhold. FOTO: Shutterstock
STØTTE: Det er viktig å tørre å spørre dersom man har mistanker om at noen lever i et voldelig forhold. FOTO: Shutterstock Vis mer

Det er derimot ikke sikkert at personen med én gang vil erkjenne at det har skjedd voldshandlinger, og det kan det være flere grunner til. Det å fortelle om volden skaper forpliktelser, og det er mange andre faktorer som spiller inn.

- Disse faktorene kan være økonomi, familie, frykt, kjærlighet, eller at man tror man ikke fortjener bedre. Tanken på et liv uten voldsutøveren kan kjennes umulig. Det er en lang prosess å komme seg ut av et voldelig forhold, forklarer Tuva.

Derfor kan ofte benektelse, sinne, avvisning, skam, sorg og lettelse være reaksjoner den voldsutsatte får etter å ha blitt spurt om han eller hun blir utsatt for vold.

LES OGSÅ: Å plutselig ty til vold: - Det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person

Hvem andre kan du kontakte?

Det kan være veldig vanskelig å vite at noen utsettes for vold, og man kan kjenne seg maktesløs. Det flere steder du kan kontakte for å få veiledning og hjelp.

- Dersom du har mistanke om vold, kan du ringe til krisesentre og snakke om dine bekymringer. Dette kan gjøres anonymt. Det kan også være til hjelp å tilby den voldsutsatte å være med til samtaler ved et krisesenter, hos en voldskoordinator eller støttesentere for kriminalitetsutsatte.

I tillegg finnes det flere frivillige organisasjoner man kan snakke med. Krisesentrene er et lavterskeltilbud, og man trenger ikke å bli henvist for å ta kontakt, forklarer hun.

- De ansatte ved krisesentrene har god kunnskap om vold og man trenger ikke å bo på krisesenteret dersom man ikke ønsker det. Man kan komme til en eller flere samtaler, enten man fremdeles er i forholdet eller har forlatt det. Det er opptil en selv hva en ønsker å fortelle. Opplevelsen av å ha valgmuligheter er viktig.

Dersom det er barn involvert, er det også viktig å fortelle om sin bekymring. Dette er også et vanskelig tema å ta opp, men det kan sette i gang prosesser som fører til at den voldsutsatte velger å bryte ut av forholdet.

- Man kan ringe og drøfte sin bekymring anonymt med barne- og familietjenesten. Krisesentre, helsesøstre og skole kan også kontaktes. Det viktigste er at vi ser barna og kan hjelpe dem, slik at de slipper å leve i en hverdag preget av vold.

VOLDELIG FORHOLD: Mange voldsutsatte føler på skam. FOTO: Shutterstock
VOLDELIG FORHOLD: Mange voldsutsatte føler på skam. FOTO: Shutterstock Vis mer

Dersom det er fare for liv, eller man er vitne til utøvelse av vold, må politiet kontaktes. Krisesentrene har et tett samarbeid med politiet, og politiet vil gjøre vurderinger om krisesentrene blir kontaktet.

LES OGSÅ: Vold mot barn: Her er tegnene du bør se etter

LES OGSÅ: I dag er det over 1000 nordmenn som bor på hemmelig adresse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer