Fødselsmerke:

- Det er vondt å tenke tilbake på kommentarene jeg har fått. Det har preget meg, og som tenåring slet jeg med veldig dårlig selvtillit

Hele livet til Marina dreide seg om å skjule hvordan hun egentlig så ut. Helt til hun plutselig en dag fikk nok.

FØDSELSMERKE: 26 år gamle Marina kan fortsatt få spørsmål om noen har slått henne eller om det gjør vondt. Likevel føler hun seg sterkere enn hun noen gang har gjort. FOTO: Privat
FØDSELSMERKE: 26 år gamle Marina kan fortsatt få spørsmål om noen har slått henne eller om det gjør vondt. Likevel føler hun seg sterkere enn hun noen gang har gjort. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Svenske Marina Isaksson (26) ble født med et stort fødselsmerke som dekker halve ansiktet. I flere år som tenåring gjorde hun alt hun kunne for å skjule dette for omverden. Hun hatet seg selv og den hun var.

- Jeg var livredd for at noen skulle se merket mitt. Jeg måtte sminke meg hver gang jeg skulle ut av huset, jeg dukket aldri hodet under vann og jeg måtte alltid sitte tett inntil veggen da jeg satt rundt et bord. Og aldri i livet om jeg kunne legge hodet på en pute eller et pledd! Hele livet måtte planlegges, sier hun til KK.

Da hun var liten jente tenkte hun derimot svært lite over fødselsmerket sitt. Hvis noen stirret henne i ansiktet eller slengte fra seg kommentarer stirret hun bare tilbake eller ristet det av seg. De virkelige kompleksene kom ikke før hun var rundt 12-13 år. Typisk den tiden hvor utseende plutselig begynner å spille en betydelig rolle.

Dårlig selvtillit

- Det er vondt å tenke tilbake på hvilke kommentarer jeg faktisk har fått. Det har preget meg, og som tenåring slet jeg med veldig dårlig selvtillit. Jeg kommer for eksempel aldri til å glemme da en gutt på skolen kalte meg for et monster. Jeg har også fått kommentarer som «huff, det ser vondt ut. Kan du ta det bort?», «du ser ekkel ut» og «jeg tørr ikke å snakke med deg».

LES OGSÅ: - Et fødselsmerke er ikke noe å skamme seg over!

Men etter flere år med både sminking, strategisk plassering av ansikt og over 50 laserforsøk bestemte Marina seg i vår for å legge de kritiske tankene om seg selv på hylla. 26-åringen sier at hun over lengre tid hadde jobbet gradvis med å trives bedre i eget skinn - uten å lykkes. Helt til en dag i april i fjor, da alt skulle vise seg å bli forandret.

- En venninne tagget meg i et innlegg på Facebook hvor de søkte etter modeller med enten fødselsmerker, arr eller fregner til en reklamefilm. Jeg meldte meg på og ble tatt videre til castingen. For meg betydde det at jeg ble tvunget til å stille opp i offentligheten uten sminke i ansiktet for første gang på 13 år.

SMINKET: Dette bildet viser hvordan Marina så ut da hun brukte lang tid hver eneste dag på å sminke bort fødselsmerket i ansiktet. Foto: Privat
SMINKET: Dette bildet viser hvordan Marina så ut da hun brukte lang tid hver eneste dag på å sminke bort fødselsmerket i ansiktet. Foto: Privat Vis mer

En tankevekker

Denne dagen var preget av så mye følelser og nerver at opptakene ikke gikk helt som Marina hadde håpet på. Det å stå blant så mange mennesker med et usminket ansikt stjal all kraften hennes. Likevel fikk hun noe annet ut av denne dagen - en slags åpenbaring.

- Jeg dro hjem og fortalte om dagen min på Instagram. Det endte i flere hundre kommentarer og private meldinger. Jeg var overveldet! Den kvelden fikk jeg en tankevekker som gikk rimelig hardt inn på meg.

26-åringen fortsatte å sminke over fødselsmerket sitt i en uke til - helt til hun innså at det var noe som ikke stemte. Det føltes ikke lenger bra å skulle skjule en så stor del av seg selv.

- For første gang i livet hadde jeg følelsen av at jeg løy for alle jeg møtte. Jeg sluttet med ansiktssminke på dagen, og siden har jeg ikke orket å bry meg om å dekke meg til. Det er 10 måneder siden nå.

Ville ikke vært foruten

- Hva tenker du når du ser deg i speilet i dag?

- Jeg elsker hvordan jeg ser ut. Fødselsmerket mitt får meg til å se ut som meg - og endelig kan jeg vise det. Om jeg nå fikk sjansen til å få merket fjernet så ville jeg ikke ha gjort det, sier hun og legger til:

- Jeg føler meg også mye mer åpen og fri. Livet er spennende, og jeg har møtt så mange fine personer i løpet av det siste året. Jeg er på et godt sted nå.

I dag prøver Marina å hjelpe unge jenter og gutter så godt hun kan med å trives med seg selv og sitt liv.

- Alle må forsøke å finne en måte å leve på som de liker. Om man ikke trives, så oppfordrer jeg til å prøve å endre på noen småting. Ta et steg av gangen - det vil bli bedre, sier Isaksson.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer