Emilie Nereng:

- Det finnes ikke én del på kroppen min som ikke er blitt kritisert

Emilie Nereng (24) ble Norges største blogger som 13-åring. I dag vil hun dele matglede og vise at det ikke finnes nei-mat.

LIVRETT: Emilies store favoritt er grøt, som hun alltid nyter og koser seg med. FOTO: NTB Scanpix
LIVRETT: Emilies store favoritt er grøt, som hun alltid nyter og koser seg med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som 13-åring skrev Emilie Nereng om hverdagen sin til 70 000 unike lesere, og brukte tid hver dag på å ta bilder av seg selv. Hun hadde nesten 4 millioner klikk på bloggen i måneden og da hun ble Norges største blogger i 2009, hadde hun flere lesere enn mange store norske aviser.

Før hun var å se i årets sesong av «Skal Vi Danse» på TV2, var ikke Emilie mye i media eller rampelyset. Etter at hun la ned bloggen i 2016, har hun holdt lav profil, og da hun startet mat-profil på Instagram ville hun ikke dele bilder av seg selv lenger.

- Å slutte å blogge er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt for meg selv. Jeg kjente veldig kjapt hvor godt det var for meg, og det aller beste var egentlig å slippe å ta bilder av meg selv hver dag.

I 2016 begynte hun å studere ernæring og kjente på at hun ville dele kunnskapen hun fikk der. Nå driver Emilie Instagram-kontoen @emilienutrition hvor hun fokuserer på mat og ernæring.

Så lenge hun kan huske har hun alltid hatt kjærlighet for mat, og var tidlig med familien på kjøkkenet for å hjelpe til med maten. Tidligere hadde hun studert markedsføring, men fant ut at det ikke var det hun ville, og at det var mat og ernæring hun interesserte seg for.

- Jeg tenkte «Hvorfor studere noe som ikke interesserer meg?» På fritiden lagde jeg mat og var opptatt av mat, og leste mye om ernæring å nett.

SLUTTET Å BLOGGE: - Å slutte å blogge er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt for meg selv, sier Emilie til KK. FOTO: Privat
SLUTTET Å BLOGGE: - Å slutte å blogge er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt for meg selv, sier Emilie til KK. FOTO: Privat Vis mer

Teller ikke kalorier

Instagram-profilen hennes har i dag nesten 80 000 følgere og hun ønsker å være en profil som sprer matglede, og forteller at alt er lov. Profilen skal være et sted hvor man kan få kunnskap og inspirasjon, men av de rette grunnene.

Emilie forteller at det er ting hun unngår å skrive om for å ikke påvirke noen i feil retning, som å oppgi kalorier.

I hennes nye podkast «Foodies» har hun besøk av forskjellige kjendiser hvor de skal snakke om mat, og dele deres kunnskap og erfaringer. Der legger hun også vekt på at det ikke finnes såkalt «nei-mat».

- Ut i fra hva man kan tolke fra overskrifter om kosthold og ernæring, så vil jeg tro veldig mange tenker at det finnes nei-mat, ting man ikke skal spise. Jeg tenker at det er feil fokus, jeg synes ikke man skal føle skam over mat i det hele tatt. Derfor synes jeg det er herlig å lage en podcast hvor man kan ha en fri og morsom mat-prat.

Da hun begynte å studere, lærte hun nye ting og følte at det var viktig informasjon hun ville spre videre. Hun ville nå ut til unge med et balansert og sunt matbudskap. I begynnelsen av studiet hadde Emilie fortsatt blogg, men merket at det ikke ga henne noe glede.

- Jeg tenkte, hvorfor gjør jeg det? Hvis jeg ikke er lykkelig, hvis jeg ikke vil være personlig, og ikke liker å ta bilder av meg selv, hvorfor har jeg da en jobb hvor det er det eneste jeg gjør? Så det var da jeg fant ut at jeg bare må slutte å blogge.

MAT I HVERDAGEN: Emilie hadde en hektisk hverdag under Skal VI Danse og savnet aller mest å lage mat. FOTO: Privat
MAT I HVERDAGEN: Emilie hadde en hektisk hverdag under Skal VI Danse og savnet aller mest å lage mat. FOTO: Privat Vis mer

Nettmobbing og hets

Det er 10 år siden Emilie startet bloggen sin under kallenavnet Voe, hun er stolt over å ha vært toppblogger i så ung alder, til tross for at det krevde mye av en tenåring som gikk på ungdomsskolen. Hun ble raskt et kjent fjes i hjembyen Hønefoss, men også over hele landet, hvor folk strømmet til og flokket seg rundt henne da hun besøkte andre byer.

Da hun var 15 år og tok sin første pause fra bloggingen, ble hun et eksempel på en som hadde blitt utsatt for nettmobbing. Hun var utslitt og hadde jobbet døgnet rundt for å få til alt på en gang.

- Jeg blogget tre fire ganger om dagen, gikk på skole og prøvde å få toppkarakterer. Jeg sov nesten ingenting, jeg bare blogget og gikk rett på skolen, og prøvde å være best. Da ble jeg faktisk utbrent.

Selv om Emilie fikk mange tilhengere og beundrere, opplevde hun mye hets og kritikk i kommentarfeltet. På hvert blogginnlegg fikk hun flere hundre kommentarer og mange av dem var negative.

- Alt ved meg ble kommentert, det finnes ikke en eneste del på kroppen min som ikke har blitt kritisert.

Den massive kritikken gjorde at Emilie fra en ung alder kjente på stort kroppspress og ble fort kritisk til seg selv og eget utseende.

- Jeg hadde ikke det sunneste fokuset, og kjente meg veldig forvirret. Jobben som blogger var å konstant vurdere om jeg var bra nok, har jeg utviklet meg nok, og å sammenligne meg med andre. Å slippe det var helt nydelig.

Etter at Emilie begynte på ernæringsstudiet ble fokuset helt annerledes. Læren om kroppen gjorde at hun ble glad i seg selv, og hun fant en trygghet i kunnskap og klarte å overse click-bait-overskrifter i media. Da hun sa ja til å delta i Skal Vi Danse, visste hun at hun hadde blitt mer selvsikker og trygg på seg selv. De trente mange timer hver eneste dag, men merket at jo lenger ut de kom i konkurransen, jo tøffere ble det.

- Det var bare gøy i starten, men mot slutten kjente jeg at presset ble nesten for stort. Jeg kjente at jeg ikke hadde noe overskudd da jeg kom hjem, og følte jeg ikke hadde tid til noe annet.

SKAL VI DANSE: Emilie forteller til KK at «Skal Vi Danse» alltid har vært en drøm. FOTO: NTB Scanpix
SKAL VI DANSE: Emilie forteller til KK at «Skal Vi Danse» alltid har vært en drøm. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selv om Emilie hadde holdt seg unna rampelyset en stund, var «Skal Vi Danse» noe hun ikke kunne si nei til. Tidligere drev hun med cheerdans, og forteller at «Skal Vi Danse» alltid har vært en drøm.

- Selv om du omtales veldig mye i mediene når du er med, så handler det om dans. Men det er masse filming på treninger, mye mer enn jeg hadde sett for meg. Men det var vært en drøm for meg hele livet.

- Livet er for kort til å ikke kose seg

Under konkurransen savnet hun å lage mat hjemme og bruke tid på kjøkkenet. Hun elsker og nyter alle måltider, og hennes beste mat-minne er en vanlig hverdagsmiddag hjemme med familien i Hønefoss. I sitt eget kosthold er hun opptatt av å ha mest mulig hjemmelaget mat, og å få i seg mye grønnsaker. Hennes absolutte favorittrett er grøt, noe man lett kan skjønne ut ifra Instagram-profilen, som er full av fristende grøt-oppskrifter. Men hvis hun skal kose seg skikkelig, velger hun iskrem.

- Min guilty pleasure er nok å kjøpe en boks Häagen-Dazs med dulche de leche og spise hele boksen. Det står utenpå at den er beregnet for 12 porsjoner eller noe sånt, men det er bare fantastisk.

Emilie vil fortsette å spre matglede via Instagram, og håper mange kan finne inspirasjon til å prøve nye ting og spise sunt. Hun vil at folk skal kose seg med maten, og lage ting de virkelig kan nyte.

- Jeg vil at folk skal lage sunn mat av de rette grunnene, og kose seg med mat. Få matglede i alt i hverdagen, livet er for kort til å ikke kose seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer