Auschwitz:

- Det gir et unikt innblikk i kjernen av det helvetet som utspant seg

Lili (19) fant ved en tilfeldighet et helt unikt album fra Auschwitz.

AUSCHWITZ: En kvinne med tre barn på vei fra utvelgelsesområdet til krematoriene. Dette bildet ble funnet i «The Auschwitz Album». FOTO: NTB scanpix
AUSCHWITZ: En kvinne med tre barn på vei fra utvelgelsesområdet til krematoriene. Dette bildet ble funnet i «The Auschwitz Album». FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den dag i dag er det flere som fornekter Holocaust og det faktum at nazistene på bestialsk vis - med viten og vilje - utryddet rundt seks millioner jøder under andre verdenskrig. Men takket være den da 19 år gamle jødiske jenta Lili Jacob (født 1926) finnes det fysiske bevis på det som faktisk skjedde i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

Lili Jacob (senere Lili Jacob-Zelmanovic Meier) ble deportert til den nevnte konsentrasjonsleiren sammen med familien sin, og flere tusen andre jøder fra Ungarn, våren 1944. Som prosedyren tilsa ble hun skilt fra foreldrene og sine yngre søsken på perrongen, etter å ha blitt erklært arbeidsdyktig av SS-soldatene som hadde ansvar for utvelgelsen. De som ikke var arbeidsføre ble sendt rett til krematoriet hvor de endte sine dager på verst tenkelige måte.

HISTORISK FOTO: På dette bildet, som viser en gruppe jødiske kvinner og barn som akkurat har ankommet Auschwitz-Birkenau fra Ungarn i mai 1944, kjente Lili Jacobs igjen flere av de som var avbildet. De fire barna på venstre side er Lilly Jacobs søskenbarn, og damen til venstre er hennes tante. (Kilde: Haaretz.com) Foto: NTB Scanpix
HISTORISK FOTO: På dette bildet, som viser en gruppe jødiske kvinner og barn som akkurat har ankommet Auschwitz-Birkenau fra Ungarn i mai 1944, kjente Lili Jacobs igjen flere av de som var avbildet. De fire barna på venstre side er Lilly Jacobs søskenbarn, og damen til venstre er hennes tante. (Kilde: Haaretz.com) Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da frigjøringen kom våren 1945 fant Lili tilfeldigvis et album som viste nettopp denne utvelgelsesprosessen av de ungarske jødene tatt i mai og juni 1944 i Auschwitz-Birkenau, og hun kjente igjen flere som var avbildet. Blant annet seg selv, brødrene Yisrael og Zelig Jacob og familiens rabbiner, opplyser Yad Vashem (The World Holocaust Remembrance Center i Israel). Se det ikoniske bildet av de to brødrene her.

Albumet ble funnet i en nattbordskuff i et forlatt SS-hus i konsentrasjonsleiren Dora-Mittelbau, som hun hadde blitt overført til rett før frigjøringen da hun hadde pådratt seg tuberkulose.

TRAGISK SKJEBNE: Dette bildet er tatt under utvelgelsen av ungarske jøder i Auschwitz-Birkenau i juni 1944. Fotografiet er en del av «The Auschwitz Album», som Lilly Jacobs fant ved en tilfeldighet i Dora-Mittelbau-leiren i 1945. Foto: NTB Scanpix
TRAGISK SKJEBNE: Dette bildet er tatt under utvelgelsen av ungarske jøder i Auschwitz-Birkenau i juni 1944. Fotografiet er en del av «The Auschwitz Album», som Lilly Jacobs fant ved en tilfeldighet i Dora-Mittelbau-leiren i 1945. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Et slags reisebrev: Fra Auschwitz til Stavernfestivalen

- Følelsen det gir oss når vi ser disse bildene er at vi ser på selve beviset

Fotoalbumet utgjør 56 sider med 193 bilder. Ifølge Yad Vashem er bildene enten tatt av SS-mennene Bernhard Walter og Ernst Hofmann. De hadde ansvar for å ta ID-bilder og fingeravtrykk av de fangene som besto utvelgelsesprosessen. De jobbet både i Sachsenhausen og Auschwitz-Birkenau.

- Bildene i «The Auschwitz Album» er i en helt egen kategori hva gjelder vitnesbyrd, og er, som med visuelle bevis generelt, svært virkningsfullt og gir et unikt innblikk i kjernen av det helvetet som utspant seg. Følelsen det gir oss når vi ser disse bildene er, naturlig nok, at vi ser på selve beviset - det ultimate bevis på historiene vi har hørt så mange ganger før, har Dr. Iris Milner tidligere uttalt til Haaretz.

Se video om albumet under:

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

Ifølge United States Holocaust Memorial Museum fikk Bernhard Walter og fotoassistenten Ernst Hofmann en fange ved navn Myszkowski til å sortere og lime inn bildene i albumet. Hvorfor albumet ble laget får man aldri svar på, men man kan anta at det var et bestillingsverk av Auschwitz- kommandant Richard Baer (1911-1963). Han var kommandant i Auschwitz fra mai 1944 til februar 1945, før han ble kommandant i Dora-Mittelbau frem til frigjøringen.

Lili tok vare på albumet etter krigen da hun emigrerte til USA. Hun ga flere av bildene til slektninger av de som var avfotografert, men ifølge Yad Vashem har kopier av disse bildene siden blitt samlet inn og fått plass i albumet igjen. I 1980 donerte hun albumet til Yad Vashem. Hun døde i 1999, 73 år gammel.

LES OGSÅ: Takket være den da 21 år gamle Wanda Hjort reddet flere tusen nordmenn livet etter fangeopphold i konsentrasjonsleirene

- Vi ser menn og kvinner i lystig lag, som virker helt upåvirket av det som foregår rundt dem

I 2007 fikk United States Holocaust Memorial Museum donert et til da ukjent album med 116 bilder. Albumet har fått navnet «The Höcker Album» etter Karl-Friedrich Höcker (1911-2000) - som visstnok hadde fått laget albumet. Han var SS-kommandant i Auschwitz i perioden mai 1944 til desember 1944, og var Richard Baers adjutant.

Det som er fascinerende med disse sort/hvitt-bildene - som viser de øverste nazi-lederne i Auschwitz i perioden juni til desember 1944 - er at bildene er tatt da jødeutryddelsen sto på som verst, men på bildene ser vi menn og kvinner i lystig lag, som virker helt upåvirket av det som foregår rundt dem.

Bildene er tatt i Auschwitz, men fotografen har sørget for at det ikke finnes noen elementer av den elendigheten som omgivelsene egentlig bar preg av - magre fanger i stripete fangedrakter, røyk fra krematoriepipene eller likhauger av mennesker som ikke lenger var. Dette var hverdagskost i Auschwitz og Auschwitz-Birkenau.

LES OGSÅ: Auschwitz-kommandanten Rudolf Höss: - Han slo meg som en normal person. Det er det som er så grusomt

Fire fotografier bekrefter det mange benektet at skjedde

Men det finnes fire bilder som overgår bildene i «The Auschwitz Album» og «The Höcker Album» hva gjelder bestialitet. Bildene er tatt av den greske Sonderkommando-fangen Alberto Errera (1913-1944), kjent under navnet Alex (Alekos Michaelides). Se bilde av ham her.

Bildene er tatt fra innsiden av et gasskammer i Auschwitz-Birkenau, og viser nakne kvinner som blir jaget inn i gasskamrene. Det viser også fanger som brenner likhauger. Dette er de eneste bildene vi kjenner til i dag som viser nettopp denne uetiske handlingen. Se fotografiene her.

Ifølge boken «Images in Spite of All: Four Photographs from Auschwitz», skrevet av den franske forfatteren og historikeren Georges Didi-Huberman (64), tok hele operasjonen mellom 15 og 30 minutter. Errera fikk hjelp av medfanger til å holde utkikk med tanke på SS-soldatene som florerte i området. Ettersom Errera var under sterkt press ble bildene tatt i hastverk og er derfor relativt ufokuserte. Etter vinkelen å dømme kan man anta at Errera har hatt kamera i hoftehøyde for ikke å vekke mistanke fra SS-soldatene.

Hadde de oppdaget at en fange dokumenterte utryddelsen kan man med letthet anta at han selv hadde endt sine dager i gasskammeret. Ved hjelp fangen Helena Dantón, som jobbet i SS-kantinen, fikk han smuglet ut fotorullen i en tannpastatube, og den endte til slutt hos en polsk motstandsgruppe i Krakow.

BEVIS: Dette bildet viser Auschwitz-Birkenau i mai 1944. Ungarske jøder har akkurat ankommet konsentrasjonsleiren, og venter på å bli fortalt hvor de skal gå - enten til arbeidsbrakkene eller rett til gasskammeret. Bildet ble donert av Lili Jacob til minnesenteret Yad Vashem i Jerusalem i 1980, og er en del av «The Auschwitz Album». Foto: NTB Scanpix
BEVIS: Dette bildet viser Auschwitz-Birkenau i mai 1944. Ungarske jøder har akkurat ankommet konsentrasjonsleiren, og venter på å bli fortalt hvor de skal gå - enten til arbeidsbrakkene eller rett til gasskammeret. Bildet ble donert av Lili Jacob til minnesenteret Yad Vashem i Jerusalem i 1980, og er en del av «The Auschwitz Album». Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se de historiske bildene tatt i Norge rett etter den tyske invasjonen

Bildene er ekstremt sterke fordi at de viser fullstendig ekthet

Lenge var det uklart hvem denne greske fangen Alex var, men han er siden blitt identifisert av medfanger som blant andre greske Leon Cohen (1910-1989), doktor Miklós Nyiszli (1901-1956), som var doktor Mengeles (1911-1979) assistent og den polske fangen Henryk Mandelbaum (1922-2008).

Kort tid etter at bildene ble tatt døde Alberto Errera da han forsøkte å rømme fra en transport som var på vei med aske fra krematoriene til elven Wisła (prosedyren var nemlig slik at de kvittet seg med asken ved å dumpe det i elven som blant annet rant gjennom Krakow). Da viste kalenderen 9. august 1944.

Franziska Reiniger, som er leder ved The International School for Holocaust Studies, har skrevet i en artikkel publisert på Yad Vashem at disse bildene er ekstremt sterke fordi at de viser fullstendig ekthet.

- Disse fire bildene er umåtelig viktige ettersom de beviser at det ufattelige er mulig: ingen kan benekte bildenes eksistens. Bildene viser bare ett øyeblikk av selve sannheten, men de er uvurderlige, siden de er alt vi har med tanke på utryddelsen.

Det er ingen tvil om at bildene til Sonderkommando-fangen Alberto Errera, samt de vi finner i «The Auschwitz Album» og «The Höcker Album» er et ekstremt viktig vitnesbyrd fra en tid hvor det medmenneskelige aspektet så å si var ikke-eksisterende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer