Jeg ville så gjerne bli hørt! Jeg trodde det var målet! At hvis jeg bare ble hørt, ville det hjelpe!
Så ble jeg hørt.
Så ble jeg klappet på ryggen og gitt beskjed om at det var fint at jeg var engasjert. At det ikke var så enkelt som jeg trodde. At jeg ga håp. At jeg kom til å forstå når jeg ble eldre.
Tenåringen Penelope Lea snakker med en rask og engasjert stemme. Hun må stoppe opp flere ganger for å fukte stemmen med vann. Kanskje for å få en ubevisst kunstpause i noen sekunder.

Slik finner du balanse i en stressende hverdag
Datoen er 22. mars 2019, og den uredde 14-åringen fra Kjelsås i Oslo holder appell på klimakonferansen Broen til framtiden. Talen skal røre publikum til tårer.
Det samme skal mange andre taler og appeller hun skal holde i fremtiden også gjøre. Klima- og miljøengasjementet handler om kjærlighet for Penelope.
- Det handler om å kjempe for det og de man er glad i, når man ser at det er i fare, forklarer Penelope til KK.
Motstandsdyktig. Snill og kjærlig
Miljøaktivist Penelope Lea er blitt kalt Norges svar på Greta Thunberg - men hva synes hun egentlig selv om den betegnelsen?
KK har kåret Årets kvinner, og vi er på besøk hos Penelope på Kjelsås for å dele ut «Årets fighter»-prisen hun får for sitt slagkraftige engasjement for barn, unge og miljøet.

6 fantastiske steder du må skynde deg å se før de forsvinner
Og der i den dype sofaen, og med utsikt over den høstkledde Oslomarka, forsøker Penelope å svare på spørsmålet etter beste evne.
- Jeg er så takknemlig for alt Greta Thunberg gjør. Hun har klart å mobilisere så mange mennesker og løfte folkets kunnskap om klimakrisen vi står i nå. Det er helt nødvendig for å skape endring. Vi trenger mangfold og alle ulike mennesker vi kan få i klimabevegelsen.
- Hvordan vil du beskrive deg selv?
Hun trekker på skuldrene og smiler litt forlegent.
- Motstandsdyktig. Og så tror jeg at jeg er snill og kjærlig.

Forfattermamma Synne Lea (47) kommer inn på stua med et brett med nytrukket te og frukt. I rommet ved siden av hjelper hun Penelopes lillebror med leksene.
- Har Penelope alltid vært så engasjert og tatt ordet slik hun gjør, Synne?
Tobarnsmoren løfter tekoppene av brettet mens hun ser kjærlig på datteren.
- Ja, fra hun var bitteliten. Og hver gang det har vært nødvendig.
Synne gir datteren en tekopp med en skje honning. 17-åringen har pådratt seg en hoste som kommer snikende hver gang hun snakker mer enn i énstavelsesformat.
Det vil med andre ord si relativt ofte, for den unge miljøaktivisten har snakketøyet i orden.
- Men hvordan man tar ordet, det tror jeg handler om å tørre å ta ordet selv om man ikke helt vet hvordan man skal gjøre det. Man stotrer seg frem i begynnelsen, men ytrer likevel en mening. Og det har Penelope alltid gjort, forklarer Synne.
- Noen ganger må man si ting flere ganger, og på forskjellige måter. Penelope har alltid vært opptatt av budskapet i det hun vil si. Både hvordan det beskytter egne grenser, men også andres.

Slik bruker du de gamle matvarene: - Vær kreativ med det du har
Har fått lov til å si det jeg mener
Allerede som åtteåring viste Penelope engasjement for klima og miljø, men også barn og unges rettigheter har vært svært viktig for henne.
- Noe skjedde i barndommen da jeg var åtte år som gjorde at jeg fikk et veldig sterkt behov for å bli hørt og lyttet til. Et behov for å bruke stemmen min, for å få lov til å medvirke i mitt eget liv.
Hun ønsker ikke å gå mer innpå hendelsen, men vil heller fokusere på de som har oppmuntret henne til å nettopp bruke stemmen sin.
- Fra jeg var helt liten har jeg både opplevd å bli forsøkt tiet og å bli lyttet til. Heldigvis har jeg hatt noen mennesker og organisasjoner rundt meg som har latt meg få lov til å si det jeg mener, og som har tatt det på alvor. Disse ulike erfaringene har jeg med meg i arbeidet mitt.
Og snakke høyt har hun gjort mange ganger. Både under Klimabrølet, på podiet foran verdensledere og på internasjonale klimatoppmøter.
- Kan du også bli nervøs?
- Noen ganger blir jeg nervøs. Første gang jeg holdt tale bristet stemmen min og jeg falt av stolen som jeg måtte stå på for å nå opp til mikrofonen fordi jeg var så liten.
Penelope ler.
- Men så blir man vant til det. Jeg vil bruke alle fredelige midler for å bidra til de klimahandlingene vi trenger å se i verden nå. Da må jeg også tillate meg å gjøre noen fredelige feil, og endre synspunkt om nødvendig. Når jeg tillater det, føles arbeidet jeg gjør hver dag også mer riktig og ærlig.

Evelina reiser jorden rundt – uten å fly
Det har hendt at hun er blitt møtt med manipulasjon eller hersketeknikker i samtaler og dialog.
- Uansett hvem en snakker med, hender det at en møter hersketeknikker og manipulasjon. Jeg anbefaler alle å sette seg inn i kjennetegnene og øve på teknikker for å bryte mønsteret. Da blir det lettere å ha en god samtale.
- Du har følt på at du er blitt brukt som pyntedukke?
- Noen ganger. Det er ofte glidende overganger her.
Dette er noe hun og de andre jevnaldrende klimaaktivist-kollegene har snakket mye om innad. Det å ikke bli tatt på alvor.
- Det var vanskelig å se som barn, og noe som gjorde at jeg egentlig følte meg litt brukt. Det skjer fremdeles jevnlig, selv om det er i mindre grad nå enn før, kanskje fordi vi sammen klarer å se igjen kjennetegnene på hersketeknikkene og grønnvaskingen, sier Penelope ærlig.

Barna og ungdommene er drivkraften
Våren 2021 slapp Penelope Lea sin aller første bok - en samling av 11 samtaler med mennesker hun har møtt på sin vei, som hun har latt seg inspirere av og som hun beundrer stort - blant dem Christiana Figueres (65), Parisavtalens mor og klimasjef i FN, klima- og menneskerettighetsaktivist Kumi Naidoo (56), og ikke minst «vår egen» Gro Harlem Brundtland (82).
Likevel er det møtene med jevnaldrende fra områder som Mexico, Kina, Fiji og Filippinene, som setter seg tyngst i 17-åringens erindring.
- De barna og ungdommene jeg møter, mine og våre med-aktivister, alle ropene og plakatene vi lager, klima, natur og solidaritets-samtalene vi tar om igjen og om igjen, all pågangskraften og motet ungdomsbevegelsen har. Det er det som gir meg mot og tro på livet. Tro på det å være menneske. Historiene de deler med meg, og det engasjementet vi sammen viser, det betyr mye for meg.

Greta Thunberg fikk royalt selskap over Atlanteren
Hun minnes spesielt et møte med Marinel Sumook Ubaldo fra Filippinene, som hun satt i paneldebatt med under Klimatoppmøtet i Madrid i 2019. I flere dager hadde orkaner og stormer herjet øystaten i Stillehavet, og all nettverkstilkobling til familien var brutt.
- Marinel visste ikke om familien hadde overlevd, og hun fikk ikke oppdatering før mange dager senere. Det var skikkelig tøft for henne være så langt unna, og ikke vite noen ting, minnes hun.
Selv føler Penelope at hun har «vunnet i lotto» ved å være født i Norge.
- Det er viktig at vi er klar over våre egne privilegier. Minner oss selv på at vi ser verden fra et privilegert ståsted. Da er det ekstra viktig å lytte, ekstra viktig i klimakampen å ta vårt historiske ansvar.
Bærekraftig selvbruk
Selv om store deler av 17-åringens liv omhandler klimaspørsmål, miljøengasjement og barns rettigheter, prøver 17-åringen også å koble av med helt andre ting. Som for eksempel skating og dansing.
- Bærekraftig selvbruk opptar meg; at man faktisk må koble helt av innimellom. Og for å hente energi er jeg med venner. Jeg har akkurat begynt å skate, og har planer om å bli bedre i det. Og så har jeg alltid likt å danse. Spesielt hip hop og dancehall. Selv om jeg ikke får tid til alt dette, langt ifra, er det fint og ha noen måter å koble helt av på.
Penelope erkjenner at det er blitt mindre tid til fritidsaktiviteter de senere årene ettersom klimaengasjementet har tatt stadig større plass i livet hennes.
- Men jeg skal prioritere det i de frirommene jeg har. Før løp jeg også orientering, en hobby jeg har arvet etter både bestefar og mamma.
- Har du og moren din alltid hatt et nært bånd?
- Ja, vi har alltid kunne snakke med hverandre om alt. Det var mamma som lærte meg at skriving er et viktig verktøy, som jeg kan bruke i aktivismen min. Mamma har alltid støttet meg og vært der med meg.
Penelope og Synne har snakket politikk siden førstnevnte var liten, men i en periode måtte faktisk mor og datter innføre et kvarters politikkfri prat rundt frokostbordet.
- Det var rett og slett for at ikke alt skulle handle om politikk. Nå går vi mye turer i skogen i nærmiljøet når vi har behov for å snakke om ting vi tenker på, eller diskutere hva som skjer i samfunnsdebatten.
- Tror du at vi kommer til å se deg som statsminister en gang i fremtiden?
Penelope trekker på skuldrene og ler.
- Jeg vil jobbe der det er mest bruk for meg, og i alle fall i politikken som aktivist. Men statsminister ...
Hun smaker på ordet med tankene sine.
- Det innebærer jo at man må samarbeide på tvers av partier for å gjøre «alle» til lags, og kanskje gi slipp på noen ting man brenner for, og det vet jeg ikke om jeg vil. Samtidig synes jeg samarbeid er veldig spennende, hvordan vi kan skape det, hvordan vi kan opprettholde det.
- Så, hva er drømmejobben dersom du skulle ha valgt i dag?
- Menneskerettsadvokat, som også jobber med klimaspørsmål i FN. Det hadde vært helt konge! Det er et veldig hårete mål, men noe jeg virkelig drømmer om, sier 17-åringen engasjert.

Jessica (34) vil forbli barnløs på grunn av klimaendringene
Mamma Synne kommer inn i stuen igjen. Hun løfter opp de hårete kaninen Lilli, som den siste timen har hoppet lydløst rundt på gulvet.
- Hvordan er det å ha en tenåringsdatter som setter spor over hele verden?
- Det er helt fantastisk fint å være moren til Penelope - uansett hva hun hadde valgt å bruke tanker, kraft og tid på. Jeg er veldig stolt av henne, og det ville jeg ha vært uansett hva hun hadde gjort, sier Synne og klemmer kaninen lett mot kinnet.
- Jeg elsker at du sier det, mamma! sier Penelope og ler.
- Det er få mennesker jeg stoler så mye på, som jeg gjør med Penelope, fortsetter Synne.
- Og det gjør jeg fordi at jeg vet at motivasjonen hennes kommer fra riktig sted; den kommer fra hjertet.