Thea Steen

- Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk

Tove Steen deler tanker og følelser om datterens bortgang.

THEA STEEN: Thea og mamma Tove Steen hadde nære bånd. Hun var naturlig nok en stor støtte for datteren da hun ble syk i 2015. Foto: Privat
THEA STEEN: Thea og mamma Tove Steen hadde nære bånd. Hun var naturlig nok en stor støtte for datteren da hun ble syk i 2015. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du akkurat har flyttet til New York. Du har tatt sjansen og fulgt drømmene dine. Du har nettopp ankommet storbymetropolen, som i hundrevis av år har betydd starten på et nytt og bedre liv for mange. Du har reist over Atlanteren for å gjøre det du liker aller best - møte nye mennesker, dele dine opplevelser og erfaringer med venner og bekjente; ja, rett og slett leve livet og se hva fremtiden har å by på. (PSST: Dette bør du vite om livmorhalskreft)

For Stavangerjenta Thea Steen varte dette scenarioet i rundt seks måneder. Etter å ha vært plaget av blødninger, hodepine og feber i rundt en måned fikk hun i mars 2015 beskjed fra legene på legekontoret i New York at hun hadde fått livmorhalskreft. I løpet av sekunder ble livet til 25-åringen snudd på hodet. 

«Jeg setter store deler av livet mitt på vent, lar mismot og tungsinn slippe sitt slepphendte tak, og går inn i kampmodus. Sammen med fagfolk, familie og venner, skal jeg legge en seiersplan. Jeg skal være meg, nå og alltid, og nekter å la meg redusere. Jeg er så mye mer enn dette. Jeg skal så mye mer enn dette», avslutter Thea i et blogginnlegg datert 18. mars 2015.

ÅPENHJERTIG: Den talentfulle skribenten Thea Steen gikk bort 17. juli 2016, etter å ha kjempet mot kreften i ett år. Foto: Privat
ÅPENHJERTIG: Den talentfulle skribenten Thea Steen gikk bort 17. juli 2016, etter å ha kjempet mot kreften i ett år. Foto: Privat Vis mer

Tok inititativ til #Sjekkdeg-kampanjen

25-åringen reiser tilbake til Norge for å få behandling på Haukeland sykehus i Bergen. Rundt seg har hun til enhver tid lillesøsteren Tonje og moren Tove. I tillegg til alle kjente og ukjente venner som følger henne via bloggen. For mange blir Theas beskrivelser av sykehuserfaringer og livet med kreft en viktig del av hverdagen for oss som følger med fra sidelinjen.

Men det stopper ikke der. 

Høsten 2015, bare et halvt år etter at hun fikk den tunge beskjeden, forteller Thea på bloggen at hun og journalist-venninnen Sofia Storhaug i Det Nye har laget en kampanje i samarbeid med Kreftforeningen og Kreftregisteret for å oppfordre flere jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft og å bidra til økt informasjon rundt denne krefttypen som inntil da ikke hadde vært særlig belyst. Kampanjen fikk navnet #Sjekkdeg.

INITIATIVTAKERE: Thea Steen og Sofia Storhaug - venninne og journalistkollega - tok initiativ til #Sjekkdeg-kampanjen som retter fokus på livmorhalskreftproblematikken. Foto: TheaSteen.com
INITIATIVTAKERE: Thea Steen og Sofia Storhaug - venninne og journalistkollega - tok initiativ til #Sjekkdeg-kampanjen som retter fokus på livmorhalskreftproblematikken. Foto: TheaSteen.com Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea

Til KK.no har generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sagt at Thea og Sofias initiativ har ført til en tydelig endring i antall unge kvinner som har tatt celleprøver.

- Dekningsgraden, altså andelen kvinner mellom 25 og 29 år som har tatt celleprøve, har økt fra 55 til 59 prosent i løpet av bare ett år. 6500 ekstra jenter sjekket seg som følge av #Sjekkdeg-kampanjen. 150 av disse fikk påvist alvorlige celleforandringer. Uten deres engasjement og kontakter hadde vi ikke oppnådd disse resultatene. Sammen har vi lykkes i å forhindre at flere jenter kommer i samme situasjon som Thea.

- Jeg tror jeg er flink til å lete fram det som er fint og lyst - jeg hører Theas stemme inni meg

Men søndag 17. juli 2016 stoppet livet opp for Thea Steen. En mor mistet sin datter og en lillesøster mistet sin storesøster. Og vi andre, vi mistet en stor inspirasjon. 

LES OGSÅ: Slik minnes kjendisene skribent Thea Steen

Det er nå altså gått ett år siden Tove Steen (56) måtte følge sin førstefødte datter til graven, og hun forteller til KK.no at dette året har vært preget av mange sterke følelser.

- Det har vært en annerledes tid og det vil det fortsatt være. Takket være at Thea etterlater seg så gode, positive spor, og at jeg er omgitt av gode, trygge omgivelser har det gått fint. Jeg har greid å stå i jobb og familieforpliktelser, selv om det er dager jeg ikke skjønner hvordan jeg kan holde ut, for mye av det jeg gjør er i en slags motvilje i fravær av ekte glede. Jeg har min flotte yngste datter Tonje, jeg har min kjæreste og familie og venner som jeg har mange gode dager sammen med. Jeg tror jeg er flink til å lete fram det som er fint og lyst - jeg hører Theas stemme inni meg, sier Tove ærlig.

STØTTE I MOR OG SØSTER: Dette bildet er tatt fem måneder før Thea Steen gikk bort. Til venstre er Theas lillesøster Tonje Steen.
STØTTE I MOR OG SØSTER: Dette bildet er tatt fem måneder før Thea Steen gikk bort. Til venstre er Theas lillesøster Tonje Steen. Vis mer

- Man sier at «tiden leger alle sår», hvordan føles det for deg? 

- Jeg tror ikke tiden leger alle sår. Og hvorfor skulle den det? Jeg vil heller akseptere at arrene alltid vil være der, de er deler av hele meg. Jeg ønsker ikke Theas skjebne, hennes sykdom og død bort fra livet mitt. Sorgen vil alltid være der, men den vil forandres. Jeg må akseptere at sorgen endrer meg, slik alle hendelser som er viktige, gjør. Jeg har begynt å forstå ytterpunktene: gleden og sorgen er selve livet.

LES OGSÅ: Bare 13 dager gammel ble Markus operert for kreft

- Det er faktisk først nå jeg virkelig har begynt å forstå hvilken påvirkningskraft Thea har hatt

Det er ingen tvil om at Thea har satt dype spor hos de som kjente henne, men også blant de som aldri møtte henne. For Tove Steen er det en god følelse at datteren lever videre gjennom bloggen og #Sjekkdeg-kampanjene som engasjerer jenter og kvinner over hele landet.

- Det er utrolig å se hvilke spor Thea har satt og hva som kommer ut av hennes arbeid og engasjement for #Sjekkdeg og livmorhalskreftproblematikken. Det er faktisk først nå i de siste ukene jeg virkelig har begynt å forstå hvilken påvirkningskraft Thea har hatt, og hvilket mot og ikke minst hvilken vakker person hun var for folk hun møtte. 
Selv om jeg naturligvis skulle ønsket en annen fortsettelse, er det en stor glede og veldig meningsfullt å oppleve ikke bare engasjementet, men også resultatene av Thea sin innsats med #Sjekkdeg-kampanjen, sier hun og fortsetter:

- Tenk, omlag 1500 tilfeller av livmorhalskreft er blitt avverget fordi så mange flere jenter og kvinner har sjekket seg! Og enda flere vil det bli, for #Sjekkdeg-kampanjen fortsetter å nå ut til stadig flere med sitt budskap. Jeg synes det fantastisk at ei ung jente kan bety en slik forskjell. Det må også være inspirerende for så mange; engasjement og handling nytter!

LES OGSÅ: - Å få servert «du har kreft», er noe av det mest spesielle, grusomme og merkelige jeg har erfart

TAPPER: Thea Steen skrev om sykdomsperioden på bloggen sin, og ble en stor inspirasjon for leserne sine.  Foto: TheaSteen.com
TAPPER: Thea Steen skrev om sykdomsperioden på bloggen sin, og ble en stor inspirasjon for leserne sine. Foto: TheaSteen.com Vis mer

- På bloggen snakket Thea om at hun gledet seg til at hun skulle vinne over sykdommen og én dag stifte egen familie. Hun fortalte også om at hun gledet seg til hva fremtiden skulle bringe av reiser og jobb som skribent. Hva tenker du om at hun aldri fikk oppleve disse tingene?

- Som moren til Thea synes jeg det er veldig trist. Vi gjør jo alt vi kan for å beskytte ungene våre, alt vi kan for å sette dem i stand til å møte framtiden og selve livet, alt vi kan for å gi dem muligheter for utdanning, jobb og et aktivt liv som gode medborgere. Alt ligger til rette og så - plutselig - kan man ikke gjøre noe for barnet sitt mer. Det er sårt at Thea ikke fikk oppleve alt dette hun drømte om.

- Samtidig vet jeg at Thea hadde et godt liv så lenge hun levde. Hun håndterte alle sine med- og motgangsperioder, både før og etter at hun ble syk, på en fin og verdig måte. Det sier meg at Thea var i harmoni med seg selv, i takt med egne følelser. Det er mange som aldri får det godt, selv om de lever lenge og drømmene deres går i oppfyllelse.. Jeg sa en gang til Thea at det burde ha vært meg, som er jo er «ferdig», som skulle ha fått sykdommen, men det avviste hun kontant! Hun trengte Mor! Men, ja, det er trist. Thea hadde fortjent en fremtid.

- Hvor tror du Thea hadde vært om 20 år?

- Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk. Da ser jeg for meg to scenarier: et hvis hun aldri ble syk og et hvis hun hun fikk leve kreftfri etter sykdommen. Det siste tenker jeg ville blitt mye mer utfordrende enn det første. Senskader som strålesmerter, fatigue, brannsår og infertilitet ville naturligvis bydd på et mer strevsomt liv. Det første scenariet er Thea i arbeid som hun sørger for å gjøre på beste måte, har en partner, og forhåpentligvis barn. I begge scenariene ser jeg modige, elskelige Thea som har en evne til å få folk til å føle seg vel, både i familie-, sosial- og jobbsammenheng. Thea som limet familien. Thea som alle trenger og som alltid er der for oss. Søsteren og støttespilleren for Tonje, tanten til barna Tonje forhåpentligvis vil få en gang...

STERK: Dette bildet av Thea ble tatt rundt to måneder før hun måtte gi tapt for kreftsykdommen. Foto: Per Ervland
STERK: Dette bildet av Thea ble tatt rundt to måneder før hun måtte gi tapt for kreftsykdommen. Foto: Per Ervland Vis mer

- Jeg skal jeg ha en liten stund for meg selv i stille meditasjon og ettertanke

På årsdagen for Theas dødsfall er Tove og lillesøster Tonje på ferie, men dagen markeres allikevel både i Stavanger og innad i familien.

- En stor blomsteroppsats med Theas favorittblomster skal settes på graven hennes om morgenen. Jeg skal jeg ha en liten stund for meg selv i stille meditasjon og ettertanke, kjenne på sorgen, savnet og takknemligheten for det jeg har og har hatt. Så skal jeg høre Theas formaninger om å se etter det fine og det gode - i alt!

Den 1. september ville Thea ha fylt 27 år, og dagen markeres i hjembyen Stavanger.

- Da går startskuddet for årets #Sjekkdeg-kampanje i regi av Kreftforeningen, og i år markeres starten i Stavanger. Blant annet skal vi overrekke sjekken vår fra Thea Steens minnefond. Og på vegne av alle dem som har bidratt og engasjert seg over hele landet, vil det bli et stort øyeblikk. Det blir en flott og innholdsrik markering som jeg gleder meg til! sier den sterke 56-åringen til KK.no.

Les mer om #Sjekkdeg-kampanjen og livmorhalskreft her. Du kan også bidra via Thea Steens Minnefond på Facebook.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer