Flytte Utenlands

- Det kom til et punkt der jeg tenkte: Var dette alt?

Silja Bolstad (35) og mannen syntes det var skummelt å rive fire barn opp med roten. Men de bare MÅTTE ha en forandring.

FLYTTET UTENLANDS: Silja Bolstad (35), Ståle (44), Sebastian (13), Sindre (11), Sander (11) og Samuel (8) valgte bort 270 regndager på Sotra utenfor Bergen til fordel for 315 soldager i året på Malaga i Spania.  Foto: Privat
FLYTTET UTENLANDS: Silja Bolstad (35), Ståle (44), Sebastian (13), Sindre (11), Sander (11) og Samuel (8) valgte bort 270 regndager på Sotra utenfor Bergen til fordel for 315 soldager i året på Malaga i Spania. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I en lengre reportasje i KK 34 fortalte flere kvinner selv hvordan de opplevde det å tørre åg ta steget og gjøre noe man egentlig ikke turte. Her er Silja Bostads historie:

Det kom til et punkt der jeg tenkte: Var dette alt? Ståle jobbet mye, vi hadde fire aktive sønner som skulle hentes og bringes på skole og aktiviteter, det ble lite søvn og veldig mye regn. Vi trengte en forandring, måtte gjøre noe annet.

Vi har alltid vært opptatt av kosthold og helse, jeg er utdannet kokk. Drømmen var å kunne leve midt i matfatet, i et klima der du har tilgang på de beste, økologiske råvarene. 

LES OGSÅ: Slik finansierte de tidenes feriehelg

Pakket ned livet

Jeg er den som bekymrer seg, som må ha en plan. Ståle er alltid løsningsorientert, og da det ble klart at han kunne fortsette i jobben sin, men gjøre den fra hjemmekontor i Spania, var jeg med.

Høsten for tre år siden reiste han ned i forveien for å gjøre seg kjent. Finne de gode skolene, en leilighet vi kunne leie de første månedene. Derfra handlet det om å planlegge godt – det krever en del å rive en familie på seks opp med roten, pakke ned et helt liv.

Nå bor familien Bolstad på en økologisk fruktgård utenfor Malaga.  Foto: Privat
Nå bor familien Bolstad på en økologisk fruktgård utenfor Malaga. Foto: Privat Vis mer

Jeg var nervøs for om alle ville trives. Med fire barn vet man aldri. For at overgangen skulle bli enklest mulig for dem, valgte vi å flytte til et sted med en god norsk skole. Eldstemann skulle begynne i sjette klasse da vi flyttet, tvillingene i femte og yngstemann i andre. 

Vi inngikk en avtale: Alle skal trives etter et halvt år. Hvis ikke, er det ingen skam å snu. Huset hjemme ble leid ut det første året, vi bodde i en leid leilighet. Vi skulle kunne vende hjem.

LES OGSÅ: Ulla (42) og Brian (49) hadde ikke sex på ett år

En annen hverdag

Vi trivdes fra første stund! Mye fordi forarbeidet var godt. Guttene kunne ikke ha havnet på en bedre skole, for eksempel. Vi er ikke på en evig ferie, vi har bare flyttet hverdagen vår.

Mannen min jobber, barna har lange skoledager. De må fortsatt kjøres og hentes, jeg har jobbet litt på skolen og begynner i et årsvikariat på skolekjøkkenet til høsten.

Likevel er livet her nede et helt annet. Vi har mer kvalitetstid sammen, stressnivået er lavere her. Spanjolene er så gode på ikke å stresse, de har en annen ro i livet. Og vi blir jo påvirket av det. 

Akkurat nå sitter jeg under et sitrontre i hagen i 30 grader, og vet at det er 10 grader og regn hjemme. Vi endte nemlig med å kjøpe en økologisk fruktgård utenfor Malaga da vi solgte huset hjemme. Vi byttet huset på Sotra utenfor Bergen mot åtte mål tomt med 60 appelsintrær, plommer, mango og granatepler.  

FLYTTET TIL SPANIA: Med så mye sol som familien Bolstad får i Malaga er det deilig med et badebasseng å kjøle seg ned i. Foto: Privat
FLYTTET TIL SPANIA: Med så mye sol som familien Bolstad får i Malaga er det deilig med et badebasseng å kjøle seg ned i. Foto: Privat Vis mer

Samtidig byttet vi bort 270 regndager med 315 soldager i året. Det er et godt bytte, på alle måter. Vi føler oss veldig heldige som får bo her, og som får oppleve dette livet sammen.

LES OGSÅ: Søstre gjenforent etter 20 år

Tar ett år av gangen

Guttene var begynt å bli så store at skulle vi gjøre dette sammen, måtte det skje nå. Jeg tror flyttingen vår har vært vellykket fordi vi aldri kastet oss ut i det ukjente uforberedt, men gjorde godt forarbeid.

Vi planla flyttingen i et år, og visste at økonomien var i orden. Det er mye som er billigere her nede, men det er ikke gratis å leve i varmen. Skolen er privat og koster penger, vi er avhengig av bil, og det er langt fra gratis å bo.

Vi kunne ikke ha flyttet hit uten å vite at inntekten var på plass. Du kan ikke regne med å få en jobb som forsørger familien i et annet land. Vi tar ett år av gangen, og planla aldri å bli her lenger enn det.

KK: Les historiene til de andre kvinnene i KK 34 som er i salg nå.
KK: Les historiene til de andre kvinnene i KK 34 som er i salg nå. Vis mer

Nå i sommer begynner vi på tredje året, og vi er ikke klare for å dra hjem igjen ennå. Ikke i det hele tatt. Årene går fort, nå er vi så etablerte her at dette er hjemmet vårt.

Siljas råd til andre som vurderer å flytte utenlands:

  • Gjør god research: Hvor vil dere bo? Hva vil dere gjøre der, og hva vil dere ha ut av det? Skal det være for godt, eller bare for en periode? Vær innstilt på å flytte hverdagen, det blir ingen evig ferie.
  • Vær innstilt på å være der for barna i begynnelsen, og hjelpe dem til rette. Regn med at det er mye å sette seg inn i de første månedene.
  • Gjør en innsats for å bli kjent i nærmiljøet, vær innstilt på å gi av deg selv. Vi har åpnet gården for hele den norske skolen, så vi kunne bli kjent med de andre norske familiene som bor her.
  • Ikke ta forhastede beslutninger. Vi leide ut huset hjemme og leide en leilighet i Spania først, og var enige om å reise hjem igjen om noen ikke trivdes.
  • Ikke reis på lykke og fromme: Ha en plan, ikke minst økonomisk. Du kan gjerne drømme om et enklere og mindre materialistisk liv, men du må ha noe å leve av. 

LES OGSÅ: - Jeg vil ikke vite om jeg skal dø. Det er mye lettere å leve om jeg ikke vet

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i KK34.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer