Mobbing

– Det kommer noe godt ut av alt

Hun har opplevd mobbing og utestengelse, men føler seg ikke bitter. For det går alltid an å snu noe negativt til noe positivt, mener Susanne.

10 år gamle Susanne hadde nettopp fått ny jakke, og troppet stolt opp på skolen dagen etter. Det hun ikke visste, var at en av de andre jentene i klassen hadde helt lik jakke som henne. Da hun skulle hjem, fant hun igjen jakken spylt ned i do.

Når de hadde heimkunnskap, ville ingen av de andre elevene spise maten hun har laget. I sløydtimene opplevde hun at de gjemte eller ødela det hun laget.

– Mobbingen har på lang sikt gjort meg mye sterkere, men underveis ødela det alt jeg hadde av selvtillit og fikk meg til å miste troen på drømmene jeg hadde, og min egen verdi. Jeg trodde ikke jeg betød noe for andre, sier Susanne Waglen.

Her er 5 år gamle Susanne på hytta og maler.
Her er 5 år gamle Susanne på hytta og maler. Vis mer

Susanne og foreldrene flyttet fra Veitvet i Oslo til Nittedal i Akershus da Susanne var 6 år.

– Å flytte fra en leilighet i 4. etasje til en tremannsbolig var befriende. Plutselig fikk vi stor og god plass.

Det var i Nittedal den vanskelige perioden begynte, da Susanne kom inn som den nye jenta i klassen.

– I de fleste tilfeller er nok «offeret» tilfeldig valgt ut. Ofte er det fysisk størrelse og «annerledeshet» som er faktorene. Sjalusi og mangel på toleranse for andre er også årsaker til at mobbing oppstår, mener hun.

Susanne fikk følelsen av at det var hennes egen skyld at de andre mobbet henne. Fordi hun var liten og spinkel, og slik sett et lett bytte for en nådeløs jentegjeng.

– Jeg slet mye med spisevegring da jeg var yngre. Håret mitt var veldig tynt og pistrete på grunn av det. Derfor ble det klippet kort, slik at det kunne vokse ut igjen sunt og friskt. Mer skulle det ikke til før de angrep meg og kalte meg «gutten i kjole».

Her er Susanne 3 år gammel, og dette var året før hun begynte i barnehagen.
Her er Susanne 3 år gammel, og dette var året før hun begynte i barnehagen. Vis mer

DA HUN SKULLE begynne på ungdomsskolen, håpet hun på en ny start, men marerittet bare fortsatte.

– De samme som hadde plaget meg i årevis, bare fulgte etter og fikk med seg enda flere. Det gikk fra verre til verst, sier hun stille.

Susanne fikk høre at hun burde gå med papir over hodet for å skåne omverdenen for utseendet sitt.

– Ungdommer kan være både grusomme og utspekulerte. Slike sårende kommentarer satte spor. Jeg gikk inn i en dyp depresjon.

8 år gamle Susanne leker med hageslangen på hytta. Den korte hårfrisyren var noe mobberne hengte seg opp i, og kalte henne gutt.
8 år gamle Susanne leker med hageslangen på hytta. Den korte hårfrisyren var noe mobberne hengte seg opp i, og kalte henne gutt. Vis mer

Foreldrene har vært en viktig støtte hele veien, og hun fullroser dem for måten de har stilt opp og forsøkt å gjøre hverdagen så god som mulig for henne.

– Det er ikke til å stikke under stol at det er fortvilende å være en foresatt i en slik situasjon. Det kan i verste fall ødelegge hele dynamikken i familien.

Da Susanne skulle begynne i 10. klasse, besluttet Nittedal kommune å kjøpe skoleplass til henne utenfor fylket, for å gi henne en ny start.

– Selv om jeg var det jeg vil kalle optimistisk nervøs, var det det beste som kunne skje. Rektoren på skolen hadde nulltoleranse for mobbing, noe som gjorde hverdagen til en drøm. På skolen var det åpenhet for forskjeller.

Plutselig opplevde Susanne at folk nærmest sloss om å få være sammen med henne. Hun ble for første gang i sitt liv en del av et miljø, en gjeng, fikk seg venner.

– Jeg, som alltid hadde blitt holdt utenfor, fikk sitte med de «populære». Det var en rar og god følelse, minnes hun.

Da hun skulle søke seg inn på videregående, havnet hun tilbake i Akershus og nye mobbere med kjennskap til den gamle situasjonen.

– Jeg så lysere på framtiden og var motivert for å studere videre. Mobbingen ble igjen en del av skolehverdagen. Til slutt orket jeg ikke mer og droppet ut.

Ordtaket «bitterhet er som å svelge gift og forvente at det dreper fiender» har betydd mye for Susanne. Hun vet at hun er sterkere enn et gjennomsnittmenneske, samtidig er hun klar over at hun er mer sårbar.
Ordtaket «bitterhet er som å svelge gift og forvente at det dreper fiender» har betydd mye for Susanne. Hun vet at hun er sterkere enn et gjennomsnittmenneske, samtidig er hun klar over at hun er mer sårbar. Vis mer

Susanne har alltid likt å skrive og fotografere. Høsten 2007 bestemte hun seg for å søke seg inn på en privatskole i Oslo.

– Jeg ville gå medier og kommunikasjon og kom inn. Etter hvert åpnet jeg en blogg for å bygge opp stemmen min, og på den måten «komme ut av skapet».

Det funket imidlertid ikke helt som Susanne håpet på. De andre elevene begynte etter hvert å gjøre narr av henne.

– Jeg tror mange så på meg som svak, og derfor ble jeg et lett bytte. Det er jo som janteloven – ingen skal tro de er noe, da blir de sett ned på. Jeg gikk ut året, men fullførte ikke, forteller hun.

Etter hvert fikk hun publisert mobbehistorien sin på en annen blogg.

– Nå fikk jeg oppmerksomhet av mennesker som beundret og respekterte meg for åpenheten og styrken min. Jeg følte meg slettes ikke sterk, men tilbakemeldingene ga meg troen på en bedre framtid.

En av Susannes tidligere venninner publiserte innlegget videre på sin blogg. Forfatter Kristin Oudmayer kom over innlegget og spurte om Susanne og venninnen ville stille opp til bokprosjektet «Fordi jeg fortjener det», en bok om mobbing, håp og ansvar.

Engasjementet for mobbesaken er stort. – Ser du noen som blir mobbet, si ifra. Ved å være passiv er du også delaktig i mobbingen. Det er like ille for offeret, om ikke verre, sier hun.
Engasjementet for mobbesaken er stort. – Ser du noen som blir mobbet, si ifra. Ved å være passiv er du også delaktig i mobbingen. Det er like ille for offeret, om ikke verre, sier hun. Vis mer

På kort tid fikk Susanne mye medieoppmerksomhet. Både små og store aviser, radio og tv har vært interessert i Susannes historie. Og hun har stilt opp med ett mål: Å vise at det går an å komme seg gjennom det. At man kan bli sterk av det – til slutt.

– En dag tok TV3-programmet «Det blir bedre» kontakt med meg. I serien på 8 episoder med sterke historier ble episoden om mobbing den største. Det var utrolig gøy å få lov til å være med på noe sånt, oppsummerer hun.

Susanne har jobbet med seg selv over tid.

– Jeg ble nødt til å endre synet på meg selv. Det er ikke verdt å kaste bort for mye tid på å være misfornøyd. Du kan ikke forandre den du er, men heller gjøre det beste ut av det.

Hun håper hun kan endre folks oppfatning av at mobbing skal være noe å skamme seg over.

– Det er overhodet ikke «offerets» skyld, og man framstår ikke som svak ved å si at man er blitt mobbet.

Nylig fikk Susanne seg kjæreste, og Martin (23) er en stor og viktig del av livet hennes.

– Før jeg traff Martin, var jeg fast bestemt på at jeg skulle være helt trygg på meg selv før jeg gikk inn i et forhold. Jeg ville ikke bli avhengig av andres bekreftelse for å føle meg bra nok.

- Pappa har alltid sagt: det kommer noe godt ut av alt. Sånn prøver jeg å tenke også, sier hun.
- Pappa har alltid sagt: det kommer noe godt ut av alt. Sånn prøver jeg å tenke også, sier hun. Vis mer

Planen for framtiden er å få fullført studiekompetansen og utdanne seg innen media, gjerne som skribent eller journalist.

– Jeg ønsker å formidle historiene til dem som ikke blir hørt. Med de vanskelighetene jeg har hatt, føler jeg at jeg lettere kan forstå andre som sliter.

Til andre som sliter med mobbing har hun en klar oppfordring:

– Sørg for at du blir hørt. Får du ikke hjelpen du trenger fra skolen, ta kontakt med kommune, politi og barnevern. Mobbing er alvorlig og skal ikke avfeies som noe annet enn nettopp det. Sørg også for å ha et fristed, finn noe du elsker å gjøre – og bruk det som trøst. For meg var det litteratur, foto og ridning, sier Susanne.

Elevene skal føle seg trygge

Karen Pinholt, kommunalsjef i Nittedal kommune, er blitt forelagt Susannes historie. –Jeg kan ikke uttale meg konkret om enkeltsaker. Jeg kan likevel si at enhver mobbesak er en mobbesak for mye, og det berører oss dypt, for da har vi ikke lykkes, sier hun.

– Nittedal kommune har et omfattende arbeid for å forebygge mobbing og tydelige systemer for hvordan mobbing skal håndteres i Nittedal. Våre skoler jobber mye og godt med å sikre at alle elever er inkludert på en god måte, har venner og opplever en trygg skole­hverdag. Men det skjer likevel at noen elever opplever at de blir krenket på forskjellige måter. Da skal elevene føle seg trygge på at de kan komme til en voksen som tar dem på alvor, så får vi gjort noe med det med en gang. Det lykkes vi som oftest med. Og skulle det være elever som ikke opplever å bli hørt, kan de gjerne kontakte meg, sier Pinholt.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: