Plogging:

- Det koster så utrolig lite og man får det finere i nærmiljøet

Flere og flere kaster seg på trenden - og nå har 3. mai blitt Norges nasjonale «ploggedag».

PLOGGING: Tina Cecilie Stilson (36) har drevet med plogging siden februar i år, og mener det er supert å holde seg i form mens man gjør en innsats for miljøet. FOTO: Privat
PLOGGING: Tina Cecilie Stilson (36) har drevet med plogging siden februar i år, og mener det er supert å holde seg i form mens man gjør en innsats for miljøet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

For fire år siden startet fenomenet plogging i Sverige, og det siste året har det blitt det nye store på treningsfronten i Norge. Plogging betyr ganske enkelt at man plukker med seg søppelet man finner på veien, mens man er ute og jogger.

Tina Cecilie Stilson (36) har drevet med plogging siden februar i år, og mener det er supert å holde seg i form mens man gjør en innsats for miljøet.

- Jeg oppdaget tilfeldigvis en artikkel i The Washington Post om plogging, og ble veldig inspirert. Jeg tenkte at jeg endelig kunne kombinere trening og hjertet for miljøet. Det var også en fin mulighet til å snikinnføre miljøengasjement i treningsgruppen min, sier Tina og ler.

Vennegjengen og treningsgruppen har plogging på programmet med ujevne mellomrom, men Tina plukker søppel i nærmiljøet nesten daglig.

- Man er ikke nødt til å løpe og trene hardt for å gjøre en forskjell. Jeg plukker søppel mens jeg går tur med hunden min, og plukker stort sett på den samme ruten hver dag. Jeg ser at jeg gjør en forskjell og at det er mye mindre søppel i gatene i nærmiljøet mitt, sier hun.

LES OGSÅ: Plogging = jogging med mening

OPPTATT AV MILJØET: - Plogging er en fin mulighet til å snikinnføre miljøengasjement i treningsgruppen min, sier Tina til KK. FOTO: Privat
OPPTATT AV MILJØET: - Plogging er en fin mulighet til å snikinnføre miljøengasjement i treningsgruppen min, sier Tina til KK. FOTO: Privat Vis mer

- Vinn-vinn for kropp og miljø

Tina og treningsgruppen plukker søppel både under joggeturer og som pause under styrkeøkter.

- Når vi jogger må vi jobbe litt ekstra for å bøye oss ned og plukke opp søppelet, så det er vinn-vinn for kropp og miljø. Noen ganger plukker vi også søppel som pause mellom øvelser under styrkeøkter. Det er en kjempefin pauseaktivitet, sier hun.

I teorien har TIna alltid vært opptatt av miljøet, men i praksis har hun ikke bidratt like mye. Det endret seg i fjor da hun ble utfordret av søsteren sin og startet bloggen karbondietten.no.

- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Alle bør reflektere over hva de kan gjøre for å bidra. Å plukke søppel koster så innmari lite og kan redusere noe av plasten som havner i skog og hav, og som spises av fugl og fisk, forklarer hun.

LES OGSÅ: Liker du også å trene hjemme i undertøyet?

VIKTIG Å BIDRA: - Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Alle bør reflektere over hva de kan gjøre for å bidra, sier Tina. FOTO: Privat
VIKTIG Å BIDRA: - Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Alle bør reflektere over hva de kan gjøre for å bidra, sier Tina. FOTO: Privat Vis mer

Forbrenner flere kalorier enn jogging

Med kun 30 miniutter plogging vil man i snitt forbrenne 288 kcal, ifølge The Washington post.

- Til sammenligning forbrenner man om lag 235 kcal på en «ordinær» joggetur. I løpet av en plogge-økt har man trolig fått jogget noen kilometer, båret på den ekstra vekten av søppelet man plukker opp og sannsynligvis tatt en hel rekke knebøy, sier Christine Hille Alvøen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder i Nr1 Fitness Norge.

Treningssenterkjeden Nr1 Fitness har arrangert plogging flere steder i landet, og en liten gjeng plukket hele 15 stappfulle søppelsekker på kun én time.

- Det var overraskende store mengder søppel og skrot som lå slengt rundt om i naturen, og pose på pose ble fylt opp med plast, sigarettstumper, snusbokser, flasker, emballasje og annet som ikke hørte hjemme der, sier Alvøen.

Om man ønsker enda større utbytte av plogge-turen, kan man for eksempel legge inn en liten styrkebolk midtveis, hvor man bruker egen kroppsvekt, trapper, stokker eller steiner man finner i naturen.

LES OGSÅ: Anette (27) og Susanne (26) levde en måned uten plast

Flere og flere kaster seg på bølgen

Plogging er en super måte å holde seg i form på, og i tillegg tar man vare på miljøet. Flere og flere slår nå disse to fluene i samme smekk.

- Både treningsaktører, miljøvernorganisasjoner og andre har satt i gang egne ploggearrangementer. Det er absolutt treningseffekt i dette, og det er et stort pluss at du også får gjort noe meningsfylt for miljøet i samme slengen, sier Martin Leander M. Brandtzæg, som er plastkoordinator i Naturvernforbundet.

Torsdag 3. mai har blitt Norges nasjonale «ploggedag».

- De fleste ønsker å holde sitt nærområde fritt for søppel. Mange ønsker også å bidra på en større skala. Det kan vi enkelt gjøre ved å bevisstgjøre hverandre om at det hver enkelt bidrar med lokalt, også er med på å forbedre tilstanden nasjonalt og internasjonalt. Når mindre avfall havner på avveie ivaretar vi både viktige ressurser og minsker forsøplingen i naturen, sier Brandtzæg.

LES OGSÅ: – Mikroplast er ørsmå partikler av plast som har blitt tilsatt skrubbekremer eller tannpasta for å slipe tennene hvitere

TA ANSVAR: - Det koster så utrolig lite og man får det finere i nærmiljøet. Jeg synes vi må bort fra tankegangen om at det er kommunens ansvar, vi har alle et ansvar og alle bør ta det ansvaret, sier Tina. FOTO: Privat
TA ANSVAR: - Det koster så utrolig lite og man får det finere i nærmiljøet. Jeg synes vi må bort fra tankegangen om at det er kommunens ansvar, vi har alle et ansvar og alle bør ta det ansvaret, sier Tina. FOTO: Privat Vis mer

Får et triveligere nærmiljø

Det er ikke nødvendig med mye utstyr for å starte med plogging. Alt du trenger er en pose, litt motivasjon og kanskje noen gode venner som du kan gå eller løpe sammen med.

Tina oppfordrer alle til å ta ansvar.

- Det koster så utrolig lite og man får det finere i nærmiljøet. Jeg synes vi må bort fra tankegangen om at det er kommunens ansvar, vi har alle et ansvar og alle bør ta det ansvaret, sier hun.

For mange kan det være motiverende å registrere alt søppelet de plukker i en plogger-app, som viser at det de bidrar med faktisk har en betydning.

- Det er motiverende, og man kan se hva man bidrar med. Dermed kan alle få en grønnere samvittighet, sier Tina.

LES OGSÅ: Stine (24) får plass til en ukes søppel i et syltetøyglass

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer