Livet

Det menn i all hemmelighet misunner kvinner

«Lothepus» mener at menn skal være menn. Men hvis det hadde vært sosialt akseptert kunne flere menn godt tenke seg å gå rundt i tights, fjerne kroppshår og snakke mer åpent om følelser.

LOTHEPUS: Selv om enkelte kanskje mener mannfolk skal være mannfolk, er det flere menn som ønsker at det var mer akseptabelt å være mer feminine. Et innlegg på Reddit skapte nylig storm rundt dette temaet.
LOTHEPUS: Selv om enkelte kanskje mener mannfolk skal være mannfolk, er det flere menn som ønsker at det var mer akseptabelt å være mer feminine. Et innlegg på Reddit skapte nylig storm rundt dette temaet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de stadige debattene som foregår rundt likestilling handler det stort sett om at kvinner skal ha det samme som menn. Det være seg lønn, respekt eller simpelthen retten til å være tøff i trynet. Men det man kanskje ikke har tenkt like mye på er at det faktisk er en del ting kvinner har eller gjør, som menn godt kunne tenke seg. (Pssst: Så mye har sjefens støtte å si for karrieren din!)

Derfor skapte det en aldri så liten storm på nettstedet Reddit da en bruker stilte følgende spørsmål: «Menn: Hva ville dere gjort hvis det ikke ble sett på som feminint eller sosialt uakseptabelt?»

Nesten 10 000 menn slengte seg på diskusjonen og blant svarene er det en del ting som går igjen.

Blant annet kan menn godt tenke seg å gå rundt i tights og yogabukser, de vil gjerne ta opp håndarbeid, de vil bruke skjørt og solkjoler, de kan godt tenke seg å pynte seg mer med både smykker, sminke og neglelakk, de skulle gjerne gått med vesker sånn at de slapp å bære sakene sine rundt i lommen, de skulle ønske det var innafor å bestille fruktdrinker på bar, de vil gjerne barbere leggene og fjerne annet kroppshår, og ikke minst skulle de ønske at de mer åpenlyst kunne uttrykke følelser.

LES OGSÅ: Carl Aksel Jansen (20): - Jeg syns det er gøy å sminke meg rett og slett

Den sosialt konstruerte mannemannen

Nå må det riktignok tas høyde for at alle kanskje ikke har vært like seriøse i svarene sine, men likevel gir Internett-diskusjonen et interessant perspektiv på hva som er typisk for menn og kvinner, og det reiser spørsmålet om hvorfor det er sånn. (Psst: Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere?)

VISE FEMININE SIDER: Kjønnsforsker og ekspert på maskulinitet, Jørgen Lorentzen, synes ikke det er noe rart om menn skulle ønske det hadde vært innafor å framvise mer feminine sider. Foto: Privat
VISE FEMININE SIDER: Kjønnsforsker og ekspert på maskulinitet, Jørgen Lorentzen, synes ikke det er noe rart om menn skulle ønske det hadde vært innafor å framvise mer feminine sider. Foto: Privat Vis mer

For kjønnsforsker og ekspert på maskulinitet, Jørgen Lorentzen, er denne diskusjonen en bekreftelse på hvor hemmende begreper kan fungere, og han synes ikke det er noe rart om menn skulle ønske det hadde vært innafor å framvise mer feminine sider.

– Ser man til historien, så var det i antikken kult for menn å gråte, og i renessansen gikk menn med skjørt. Så har samfunnet på et senere tidspunkt bestemt at dette ikke er greit – at mannen skal være en tøff, effektiv og lite følsom arbeidskar, sier han, og påpeker at skillet mellom feminine og maskuline karakteristikker er noe mennesker har definert.

Den typiske mannemannen er altså sosialt konstruert. Lorentzen forteller at gjennom litteratur, film, politikk og arbeidsliv har kjønnsrollene blitt etablert og integrert, til den grad at de den dag i dag sitter godt fast under huden på mange av oss, selv om det egentlig ikke er noen naturlig årsak til at det skal være sånn.

LES OGSÅ: - Nei, alle menn snakker ikke slik om kvinner i herregarderoben

Lothepus: - Det synes jeg er helt søkt

Reddit-kommentarene bekrefter at kjønnsrollene lever i beste velgående, og et annet godt eksempel finner man i «Farmen Kjendis», hvor Leif Einar «Lothepus» Lothe minner oss alle på at mannfolk skal være mannfolk og kvinnfolk skal være kvinnfolk.

LOTHEPUS: - Jeg sier ikke at alle menn skal være i skauen, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal sminke seg og sånn faenskap, sier han til KK.no.  Foto: VG
LOTHEPUS: - Jeg sier ikke at alle menn skal være i skauen, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal sminke seg og sånn faenskap, sier han til KK.no. Foto: VG Vis mer

Som han sa til Petter Pilgaard, da Pilgaard fortalte at han både bruner seg og bruker botox: Menn skal ikke dille med sånne damegreier.

– Kvinner og klær?!?, utbryter Lothepus og okker seg litt når KK.no slår på tråden og ber ham forklare hvorfor han mener menn skal være menn.

– Jeg vet nå ikke, jeg er bare sånn som jeg er, sier han og insinuerer at det å være en mannemann er noe han har fått inn med farsmelka.

– Nå sier jeg ikke at alle menn skal være i skauen, sprenge ting og kjøre traktor, men jeg sier at det er det jeg gjør. Hva andre driver med er egentlig opp til dem, men jeg skjønner ikke hvorfor man skal stå og sminke seg og sånn faenskap – det synes jeg er helt søkt.

LES OGSÅ: Mansplaining: - Begrepet gir uttrykk for at en mann tar for gitt at en kvinne ikke vet noe om et tema fordi hun er kvinne

- Flere studier viser at gutter er blitt mer emosjonelt åpne

Mange vil nok mene at den mannstypen Lothepus representerer er en smule avleggs og at det er blitt mer greit for menn å være feminine (der de blant annet vasker klærne sine selv). At parallelt med at kvinner har vunnet kamper i likestillingen, så har menn også blitt mykere – slik at man møtes mer på midten.

Førsteamanuensis ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, Helene Aarseth, bekrefter nettopp dette. Menn, og ikke minst gutter, har de siste tiårene beveget seg nærmere det som tradisjonelt har vært feminint.

Det har vært en sterk nedbygging av tabuene om at gutter ikke skal vise følelser.

– Flere studier fra barnehager og barneskoler viser at gutter er blitt mye mer emosjonelt åpne. De snakker mer om følelser og gråter offentlig – det har vært en sterk nedbygging av tabuene om at gutter ikke skal vise følelser, sier hun.

– Det vil jeg tro henger sammen med at fedrene er blitt mye mer involvert i dagliglivet til barna. Det absolutte skillet mellom den strenge og distanserte faren og den omsorgsfulle moren er blitt brutt.

Aarseth kaller dette for en liten revolusjon, som skaper en åpning for at menn kan tillate seg å være mer feminine. Men tross dette finner man likevel sterke tendenser den andre veien.

– Vi ser i dag også tegn til en ny type feiring av den sterke mannen, sier Aarseth.

– Man er veldig opptatt av konkurranse, at man skal være tøff og ikke sy puter under armene på hverandre. Man ser en hardning i arbeidslivet, med et veldig fokus på effektivitet, styrke og konkurranseevne.

LES OGSÅ: - At en mann er utro er liksom «naturlig», også unnskylder man det med at han sikkert har en kone som ikke gir han noe

Hva er maskulinitet?

Disse to tendensene skjer altså samtidig og skaper et sprik og en ambivalens hva angår mannsrollen, mener Aarseth.

MENN TØR Å VISE FØLELSER: Helene Aarseth bekrefter at menn, og ikke minst gutter, de siste tiårene har beveget seg nærmere det som tradisjonelt har vært feminint. Foto: UiO
MENN TØR Å VISE FØLELSER: Helene Aarseth bekrefter at menn, og ikke minst gutter, de siste tiårene har beveget seg nærmere det som tradisjonelt har vært feminint. Foto: UiO Vis mer

Det blir på en måte en intern kamp mellom Petter Pilgaard og Lothepus.

På den ene siden er det greit å være velstelt og følsom – mannen blir oppfordret, og etter Reddit-kommentarene å dømme har han også lyst, til å utforske det mer feminine. På den andre siden råder mannemannen, og han blir fortalt at han må ivareta sin maskulinitet for å unngå å bli marginalisert og dømt av samfunnet rundt seg.

Men så kan man jo spørre seg hva maskulinitet egentlig er. Som en av Reddit-brukerne kommenterer: «Personlig synes jeg at en stor del av det å være en mann er å ikke bry seg noe om dette lenger». Flere slutter seg til ham og mener at det å være mann er å tørre å gjøre som man vil.

Lorentzen skriver seg til dette synspunktet og spør hvorfor noe i det hele tatt trenger å være begrepsfestet. Han viser til boka «Populærmusikk fra Vittula», som han synes gir et glimrende eksempel på hvor konstruerte og ikke minst forvirrende grensene knyttet til kjønnsrollene rundt oss kan være.

– Her møter man en unggutt som reflekterer over det å skulle bli mann. Han tenker på hvor vanskelig det må være, og spør seg selv: «Kan en mann bruke margarin? Kan en mann bruke en rød lue?» Det setter på spissen hvor tullete det egentlig er å ha begrensninger til hva en mann kan og ikke kan.

Så på samme måte som unggutten i Vittula kan man jo da spørre: Kan en mann barbere leggene? Kan en mann bruke solkjole? Det riktige svaret bør være: Hvorfor i all verden ikke! Så får tiden vise om mannen faktisk manner seg opp til å sprade rundt i nybarberte legger og solkjole.

LES OGSÅ: Er det greit å merke leketøy som «gutteleker» og «jenteleker»?

«Jeg ville gått rundt med veske»

Helt til sist kan du kose deg med noen av de mest populære kommentarene fra Reddit:

«Jenter lukter så godt! Jeg skulle ønske jeg kunne lukte som et blomsterbed hele tiden uten å bli dømt for det».

«Jeg ville brukt tights hele tiden. Jeg tapte et veddemål en gang og måtte gå med det, og de var så deilige».

«Jeg ville vært lilleskje – noen ganger vil man være den som blir kost».

«Jeg skulle gjerne ha sminket bort de mørke ringene under øynene».

«Jeg ville gått rundt med veske. Jeg hater å ha ting i lommene mine».

«Uttrykke følelser og svakheter mer åpent. Menn kan være like følsomme som kvinner, men ved det første tegn til sårbarhet så blir man bedt om å man up».

«Jeg vil være en hjemmeværende far. Alle forventer at man som mann skal jakte karriere, men det er ikke meg».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer