BLE REDDET: – Vi hadde det kjempefint sammen til å begynne med, forteller Veronica. Hun fikk hjelp av naboen da eksen gikk løs på henne.  Foto:  Anne Lene Johnsen
BLE REDDET: – Vi hadde det kjempefint sammen til å begynne med, forteller Veronica. Hun fikk hjelp av naboen da eksen gikk løs på henne. Foto: Anne Lene Johnsen Vis mer

Når Han Slår

Det startet med diamanter og endte med kvelertak

Veronica trodde hun hadde truffet drømmemannen. Men han viste seg å være sykelig sjalu...

Publisert

Veronica er en aktiv jente fra Østlandet. Hun jobber som sykepleier, bor i et hyggelig rekkehus og kjører tøff motorsykkel. Det var gjennom en gruppe for MC-interesserte på internett hun traff Bill - en mørk, kjekk, sjarmerende greker.

- Jeg smeltet fra første sekund, sier Veronica.

Hun syntes Bill visste så mye, han støttet henne og ga henne masse oppmerksomhet. Han var snill, omtenksom og gavmild.

I begynnelsen pendlet kjæresten mellom Hellas og Norge annenhver uke.

- Vi hadde det kjempefint sammen. Men han var for snill, og han var overbeskyttende. Han sa for eksempel at hvis gjorde meg noe, skulle han ta dem. Jeg reagerte ikke på det, jeg følte meg bare beskyttet.

Paret bestemte seg for å gifte seg, og Bill skulle flytte til Norge.

– Jeg sto på for at han skulle få komme hit, tok opp kredittkortlån og lette etter jobb til ham.

LES OGSÅ: Da Heidi møtte sin store kjærlighet, ventet han barn med en annen

UTSATT FOR FYSISK OG PSYKISK VOLD: Mannen hun møtte virket som verdens snilleste. Men det gikk ikke lang tid før han begynte å mishandle Veronica. Foto:  Anne Lene Johnsen
UTSATT FOR FYSISK OG PSYKISK VOLD: Mannen hun møtte virket som verdens snilleste. Men det gikk ikke lang tid før han begynte å mishandle Veronica. Foto: Anne Lene Johnsen Vis mer

Forandret seg

Like etter at han flyttet til Norge, begynte Bills humør å forandre seg. Veronica tenkte det sikkert var fordi han gikk hjemme og kjedet seg. Det er jo heller ikke så lett å flytte til et nytt land, og det ble sikkert lettere å få jobb når de var gift. Men to dager før vielsen sier han at han vil ikke gifte seg likevel.

– Jeg ble så skuffet. Men så klarte jeg å skaffe ham jobb, og tenkte at blir det bra. Men nå begynte han å bli veldig sjalu på folk jeg snakket med i telefonen og på gutta i motorsykkelmiljøet. Han oppførte seg så fint ute og pratet også med gutta. Men det var et helvete når vi kom hjem.

– Første gang han hoppet på meg, hadde jeg sittet i telefonen og pratet med en kamerat. Han kom bort, tok kvelertak på meg og sa han skulle drepe meg.

Slik fortsatte det. Veronica begynte å isolere seg fra venner. Hun orket ikke sjalusien og skjønte hun kom til å få fysisk og psykisk juling når Bill var i dårlig humør. Derfor tok hun ikke kontakt med folk lenger. Men hun måtte jo jobbe.

– Han kunne komme kjørende på jobben for å hilse på. Jeg tenkte først at det var koselig, men det ble for mye.

Etterpå skjønte Veronica at han gjorde det for å sjekke om hun faktisk var på jobb.

Veronica sier han gjorde henne godt når de hadde det bra.

– Jeg tenkte at det nok kom til å gå over, det er sikkert bare en periode, han savner sikkert de der hjemme. Jeg skjønte ikke at jeg ble manipulert.

LES OGSÅ: Er kjæresten din sjalu av seg?

Ville drepe henne

Og Bill ble mer og mer voldelig. Diamantene og komplimentene han ga Veronica i begynnelsen, ble nå byttet ut med blåmerker, sprukket leppe og brist i armen.

– Da sa jeg at han måtte flytte, men det var ikke bare å kaste ham ut. Begynte jeg å prate om det, ble det bare bråk, og han ble mer og mer voldelig for hver gang.

På sin første feriedag i juli 2013, skjedde det som skulle bli starten på vendepunktet for Veronica. Hun skulle ut og kjøre sykkel med en venninne. Den dagen hadde hun sendt melding til en MC-kompis om at hun kom innom motorsykkelbutikken hans.

– Jeg hadde ikke sagt noe til Bill om det, for han ble jo så sjalu. Jeg visste ikke at Bill hadde hacket seg inn på min pc og telefon. Han har trolig hørt samtaler, hatt kameraer i huset og visst hvor jeg har vært hele tiden.

- Da han kom hjem fra jobb, ba han om en klem. Han var så «rar», så jeg hadde bange anelser på hvordan dette skulle gå, men orket ikke noe bråk, så jeg gikk bort til ham i sofaen. Han legger seg over meg, tar kvelertak og sier at nå skal han drepe meg.

- Jeg tenkte at nå dør jeg. På en eller annen måte klarte jeg å dytte ham opp, han sparket meg i ryggen og inn i gelenderet i trappen, jeg løp ut av huset og skrek. Bill løftet meg opp etter kjeven ute på terrassen.

LES OGSÅ: 1 av 5 kvinner i Norge opplever vold

Reddet av naboen

Veronica ble reddet av at naboen kom løpende, og etter lang diskusjon fikk de Bill ut av huset. Hun satt livredd inne hele natten med persiennene nede og turte ikke ringe politiet.

Morgenen etter kom sønnen sammen med Bill. Da sønnen så blåmerkene på Veronicas hals, ringte han 112. Da anmeldte Veronica endelig kjæresten. Han fikk besøksforbud, hun fikk voldsalarm, men fremdeles daglige trusler via telefon og e-post. Hun fikk over 2800 meldinger med trusler fra ham på et halvt år.

Nå ble det reist tiltale mot ham om drapsforsøk og brutte besøksforbud. Bill trappet opp truslene fram mot rettssaken, og det ble for mye for Veronica.

Hun husker det ikke selv, men helga før rettssaken tok hun en overdose medikamenter. Hun ble funnet av politi og ambulanse etter en time. Da Veronica våknet dagen etter, skjønte hun ikke hva som hadde skjedd. Men nå hadde hun fått en helt annen holdning:

Jeg var så sint! Jeg skulle i retten mandag om jeg så skulle sitte i rullestol, nå skulle jeg ta det svinet. Bill møtte ikke opp. Da vant jeg! Jeg har kjent meg sterk etter den dagen.

LES OGSÅ: Slik kjenner du igjen en psykopat

TERAPI Å SKRIVE: Veronica skrev om sine opplevelser. Det ble 
til boka «Jeg er fremdeles her» (Publica forlag).  Foto:  Anne Lene Johnsen
TERAPI Å SKRIVE: Veronica skrev om sine opplevelser. Det ble til boka «Jeg er fremdeles her» (Publica forlag). Foto: Anne Lene Johnsen Vis mer

Skrev bok

– Man blir hjernevasket og livredd når man går i det der hele tiden. Jeg var redd det var jeg som var psykopat. I ettertid har jeg skjønt hva psykopati er, hvordan mennesker som han er. Nå er jeg ikke redd ham lenger. Å fortelle min historie er min livsforsikring.

Veronica har skrevet boka «Jeg er her fremdeles» om opplevelsene med Bill – nettopp for å kunne hjelpe andre til å komme ut av voldelige forhold.

– Jeg har lært at et faresignal ved en mann, er om de er altfor koselige og skal behandle meg altfor bra, sier Veronica. - Baksnakking av ekser er også et dårlig tegn. Og ikke minst: Fall aldri for en mann det er «synd på»!

Hun har også et råd til pårørende: Tror du at en du kjenner kan være utsatt for vold, ikke spør om å få komme besøk. Da er sjansen stor for at vedkommende sier nei, eller har en unnskyldning. Dra uanmeldt - da har du sjansen til å se hva som virkelig foregår.

LES OGSÅ: Den sterke videoen har rørt millioner

Sønnen lettet

Veronicas sønn Morten (20) sier at han kjente seg maktesløs i forhold til morens kjæreste.

Til å begynne med syntes jeg han var kul og hyggelig, og vi hadde nærmest et kompisforhold. Men etter hvert begynte jeg å mislike ham.

- Han spurte meg mye ut om mammas fortid når vi to var alene, og han ville at jeg skulle være ute av huset, slik at han fikk ha mamma for seg selv. En gang ga han meg bilnøklene hennes for at jeg kunne kjøre meg en tur, enda jeg var bare 17 år. Det var jo ganske sykt, sier Morten.

Den natten moren holdt på å bli drept, ringte Bill til Morten og gråt.

Han mente da at mamma hadde truet ham og vært voldelig. Jeg ble så sint på mamma, at hun kunne gjøre noe slikt. Men da jeg kom hjem og så hvordan mamma så ut, skjønte jeg at jeg hadde blitt lurt, sier Morten.

UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Etter at hun nesten ble drept, klarte Veronica endelig å komme seg ut av det skadelige forholdet. Foto: Anne Lene Johnsen
UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Etter at hun nesten ble drept, klarte Veronica endelig å komme seg ut av det skadelige forholdet. Foto: Anne Lene Johnsen Vis mer

Han ringte politiet og Bill ble satt i varetekt. Morten kjente en stor lettelse da kapitlet med Bill var over i familiens liv.

LES OGSÅ: - Jeg ble holdt innesperret og mishandlet hver dag

Er ettersøkt

Bill er tiltalt for drapsforsøk, men møtte ikke i retten og er nå ettersøkt av politiet. Allers har vært i kontakt med advokaten som ble oppnevnt for ham, men han kjenner ikke til Bills tilholdssted og har ikke hatt kontakt med ham. Kilder som Allers har vært i kontakt med antar at Bill er tilbake i Hellas. Bill er for øvrig ikke hans egentlige navn.

LES OGSÅ: Gaby måtte flykte uten babyen sin

Hvor lite skal man tåle?

Vold kan blant annet være fysisk (slag, spark, dytting, kvelertak med mer), psykisk (bruk av stemme og ord, kontroll, krenkelser med mer), seksuell (overgrep eller trusler om det), materiell (f.eks. ødeleggelse av gjenstander), sosial (som innskrenke bevegelsesfrihet, ekskludering) eller økonomisk (nektes kontroll over egen økonomi ).

Både menn og kvinner rammes av slik vold i nære relasjoner. Kvinner er mer utsatt for seksuell og alvorlig fysisk vold.

I politiets kampanje – «Hvor lite skal man finne seg i?» – er fokuset vold i nære relasjoner. Mange lever med vold uten å få eller be om hjelp.

Ikke alle tenker på det de opplever som vold og sier de ikke utsettes for vold, eller det kan ta lang tid før de innser at det de opplever, faktisk er vold.

En grunn til dette er at vi har forskjellige terskler for å oppdage hva som er voldelig atferd:

– Vi har ulikt referansegrunnlag ut fra hva slags oppvekst vi har hatt, og dette vil påvirke hva vi anser som normalt, sier Ragna Lundgaard ,som er psykologspesialist og leder
for Alternativ til vold i Oslo.

LES OGSÅ: Kvinner som slår menn

BLI BEVISST: Psykolog Ragna Lundgaard oppfordrer til å bli bevisst på hvordan du behandles. Foto: Privat
BLI BEVISST: Psykolog Ragna Lundgaard oppfordrer til å bli bevisst på hvordan du behandles. Foto: Privat Vis mer

Vant til vold fra før

Tenk på barndommen. Barn opplever ulik grad av manglende støtte, det trenger ikke være alvorlig omsorgssvikt, men kan være en familie hvor man bare ikke får tatt godt nok vare på barna. Så tror man det er sånn det er og vet ikke hva man kan forvente i andre forhold, sier Lundegaard.

Å bli behandlet dårlig er det man er vant til fra før. Man søker ofte det som er kjent. Mange har en historie som gjør at det er vanskelig å vite hva man skal finne seg i, og mange vet ikke selv at de er traumatiserte og tenker ikke på seg selv som et mulig offer.

– Det er viktig å bli bevisst det som skjer, sier Lundgaard, og peker på at i mange voldelige forhold går man inn i en sirkel hvor den som har utført vold ber om tilgivelse.

- Man blir sittende fast i forhold det er vanskelig å bryte, og det kan være mange grunner til å bli. De få opplevelsene som er gode kan virke ekstra sterkt, fordi de er mangelvare i det daglige samspillet. Disse gode opplevelsene kan bidra til å opprettholde håpet om at det skal bli bedre, sier hun.

– Vi jobber mye med den psykiske volden - nedvurdering, latterliggjøring, devaluering. Denne oppleves ofte som den mest krenkende og den verste. De som bruker fysisk vold bruker også psykisk.

Hvis du er i et voldelig forhold, er en start å kontakte krisesenteret der du bor eller fastlegen. I etterkant er det også viktig å få hjelp av en terapeut som kan hjelpe å skjønne hva man faktisk har vært utsatt for.

– Vi skjønner hva vold gjør. Andre steder i helseapparatet blir man ofte møtt med:
«Hvorfor går du ikke bare». De skjønner ikke hvor komplekst det kan være, sier Lundgaard.

LES OGSÅ: Vokste opp med en mamma som slo

BLE REDDET: – Vi hadde det kjempefint sammen til å begynne med, forteller Veronica. Hun fikk hjelp av naboen da eksen gikk løs på henne.  Foto:  Anne Lene Johnsen
BLE REDDET: – Vi hadde det kjempefint sammen til å begynne med, forteller Veronica. Hun fikk hjelp av naboen da eksen gikk løs på henne. Foto: Anne Lene Johnsen Vis mer

Trenger du hjelp?

Her er en liten oversikt over organisasjoner som du kan henvende deg til:

  • Psykopaten.info: Nettsiden drives av mennesker som har personlige erfaringer med voldelige og på andre måter skadelige personer. De har også knyttet til seg en psykolog som fagredaktør.
  • Nkvts.no: Hos Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress finner du blant annet en omfattende liste med lenker til andre nettsider og hjelpefunksjoner.
  • Støttetelefon: Alle som er rammet av, eller kjenner noen som er rammet av vold, kan ringe gratis til Støttetelefonen, nummer 800 40 008.

 

Denne reportasjen har også stått på trykk i Allers nr. 7.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer