<strong>FORVENTNINGSPRESS:</strong> Undersøkelser viser at tenåringsjenter har flere helseplager enn gutter.  Foto: NTB Scanpix
FORVENTNINGSPRESS: Undersøkelser viser at tenåringsjenter har flere helseplager enn gutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forventningspress

- Det totale forventningspresset gjør at noen jenter presser seg for langt

For høye krav og store forventninger til egen prestasjon kan føre til stress og lav selvfølelse, noe som kan gi helseplager. Tenåringsjenter er mer utsatt enn gutter.

Publisert
Sist oppdatert

Jenter i ungdomsskolealder opplever at de har mer helseplager sammenlignet med gutter. Forskere ved Høgskolen i Sørøst-Norge og Universitetet i Bergen har prøvd å finne ut av årsaken. De trodde at kroppsmisnøye var en vesentlig faktor, men andre årsaker spilte en større rolle.

Fysiske eller psykiske helseplager kan påvirke livskvaliteten og føre til fravær på skolen. Undersøkelsen viste at én av tre jenter har hodepine minst én gang i uken, mens kun halvparten av guttene oppga det samme. 

– I denne undersøkelsen er det spesielt lettere psykiske helseplager som er mest utbredt, slik som for eksempel det å føle seg trett og utslitt, nedstemt, irritabel eller nervøs. Gutter har også de samme plagene, men det er overrepresentert blant jenter, sier Fiona Aanesen, som jobber som fysioterapeut i Bergen kommune. 

750 ungdommer fra Sogn og Fjordane deltok på studien, og spørsmålene ble besvart da de var både 14 og 16 år gamle. (Du kan lese mer om studien her!

LES OGSÅ: Mobbeofre har mye høyere risiko for alvorlig selvskading

Kan bli stresset av skolekravene

Flere jenter opplever stress på skolen, og de har lavere selvfølelse sammenlignet med guttene. Selvfølelse er knyttet til det å være glad i seg selv som person, og å føle seg verdifull.

– Vi må også huske at gutter sliter med psykiske helseplager, men forventningspresset er nok større hos jenter enn hos gutter. Jenter i den alderen stiller store krav til seg selv, både på skolen, under fritidsaktiviteter, på trening og når det gjelder utseende, sier Mørch.

Elevene som var plaget med stress på grunn av skolearbeid i 14-årsalderen, fikk også mer helseplager da de var 16 år. Dette gjaldt spesielt jentene, noe som kan virke ulogisk, da jenter generelt gjør det bedre på skolen enn gutter.

– Jenter har hatt et gjennombrudd i likestilling de siste tiårene. Flere og flere jenter skaffer seg utdannelse i yrker som tidligere var forbeholdt gutter, slik som legeyrker og jobber innenfor økonomi og jus, sier Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø.

Mange jenter har ambisjoner om høyere utdanning – de ønsker selvstendighet og en god karriere. Kombinert med forventningspresset både fra omgivelsene og fra dem selv, kan det føre til stress for en del jenter.

– Det totale forventningspresset gjør at noen jenter presser seg for langt. De kan «møte veggen», noe som gir utslag i depresjoner, likegyldighet og noen ganger somatiske plager som hodepine, mageproblemer og andre fysiske plager, sier Mørch.

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du?

Større forventningspress i dag

Ifølge Mørch er det generelt større forventninger til elevene på skolen i dag, enn det var for bare noen tiår siden. Grunnen til det, er at skolene blir vurdert eksternt både via PISA-undersøkelser og nasjonale prøver – både regjeringen, skoleeiere og skoleledelse forventer bedre resultater fra år til år.

– Jenter er ofte mer samvittighetsfulle enn gutter i den alderen, og tar disse forventningene mer alvorlig. Derved kan det gjøre utslag i stress. 

Normalt stress er ikke farlig, og de fleste tåler også perioder med mye stress. Men dersom det opprettholdes over lang tid, vil kroppen være i beredskapsposisjon, og binyrene vil produsere stresshormoner over lange perioder, noe som kan være skadelig.

– Det kan føre til at man blir skolelei, hopper av skoleløpet og på den måten hindrer mulighetene for utdannelse. I verste fall kan det føre til skader i hjernen som påvirker hukommelsesfunksjoner og emosjonsregulering, forklarer Mørch.

– Det er viktig å få frem at utfordringer knyttet til kravene på skolen ikke er negativt i seg selv. Man skal ikke legge listen for lavt – det å strekke seg etter noe, og å oppleve mestring, er positivt, sier Aanesen.

Man kan bli stresset av sine egne krav, eller at andre setter krav til deg. Setter man for høye krav, slik at det blir uoppnåelig, fører det til negativt stress.

– Sett realistiske mål til deg selv. Det er veldig viktig å få utfordringer, positivt stress er ikke knyttet til helseplager. Det er summen av stress i et liv som gir plager, så det er viktig å klare å håndtere det, sier Aanesen.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer