Forventningspress

- Det totale forventningspresset gjør at noen jenter presser seg for langt

For høye krav og store forventninger til egen prestasjon kan føre til stress og lav selvfølelse, noe som kan gi helseplager. Tenåringsjenter er mer utsatt enn gutter.

FORVENTNINGSPRESS: Undersøkelser viser at tenåringsjenter har flere helseplager enn gutter.  Foto: NTB Scanpix
FORVENTNINGSPRESS: Undersøkelser viser at tenåringsjenter har flere helseplager enn gutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jenter i ungdomsskolealder opplever at de har mer helseplager sammenlignet med gutter. Forskere ved Høgskolen i Sørøst-Norge og Universitetet i Bergen har prøvd å finne ut av årsaken. De trodde at kroppsmisnøye var en vesentlig faktor, men andre årsaker spilte en større rolle.

Fysiske eller psykiske helseplager kan påvirke livskvaliteten og føre til fravær på skolen. Undersøkelsen viste at én av tre jenter har hodepine minst én gang i uken, mens kun halvparten av guttene oppga det samme. 

– I denne undersøkelsen er det spesielt lettere psykiske helseplager som er mest utbredt, slik som for eksempel det å føle seg trett og utslitt, nedstemt, irritabel eller nervøs. Gutter har også de samme plagene, men det er overrepresentert blant jenter, sier Fiona Aanesen, som jobber som fysioterapeut i Bergen kommune. 

750 ungdommer fra Sogn og Fjordane deltok på studien, og spørsmålene ble besvart da de var både 14 og 16 år gamle. (Du kan lese mer om studien her!) 

LES OGSÅ: Mobbeofre har mye høyere risiko for alvorlig selvskading

Kan bli stresset av skolekravene

Flere jenter opplever stress på skolen, og de har lavere selvfølelse sammenlignet med guttene. Selvfølelse er knyttet til det å være glad i seg selv som person, og å føle seg verdifull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer