Avholds

- Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme

Kristiane (25) blir ekskludert fordi hun ikke drikker alkohol.

AVHOLDS: Kristiane (25) forteller til KK.no at hun blir ekskludert fordi hun ikke drikker alkohol.  Foto: Privat
AVHOLDS: Kristiane (25) forteller til KK.no at hun blir ekskludert fordi hun ikke drikker alkohol. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det vanskeligste med å ta avstand fra alkohol er at invitasjonene til sosiale hendelser slutter å komme, og det er når man ikke lenger er påtenkt at det er tøft å stå ved valget sitt.

Kristiane Aateigen (25) drakk sin første Bacardi Breezer i 2005, og hun visste allerede da at alkohol ikke var noe for henne. De siste årene har hun drukket alkohol omtrent tre ganger i året – et par ganger ekstra under studietiden i Bali og New York. 

– Jeg liker ikke smaken eller følelsen av alkohol. Det fører til bakrus og unødvendig pengebruk – hva er det da som gjenstår å like ved alkohol?

Folk rundt henne har alltid sagt at hun kommer til å like det en dag, men for to år siden bestemte hun seg for at den dagen aldri kommer.

– Jeg var lei av å prøve å oppfylle andres ønske om at jeg skal drikke med dem. Jeg ble uansett ikke invitert på festligheter så ofte fordi det var kjent at jeg ikke likte alkohol. Som om å drikke alkohol er synonymt med å være sosial.

LES OGSÅ: Derfor velger jeg bort alkoholen

Har måttet kutte ut venner

Kristiane er overbevist om at hun ikke tåler alkohol, og de få gangene hun har drukket er hun dårlig i flere dager etterpå.

– Det er uforståelig for meg at det er oppfattet som mer normalt å drikke enn ikke å gjøre det. 

Siden videregående har Kristiane følt at valget om å drikke eller ikke er valget om å være ute eller inne – da hun var yngre var det nesten en selvfølge at man ikke ba noen som ikke drikker på fest.

– Det sjokkerer meg at voksne har den samme ugjennomtenkte og dermed ekskluderende tankegangen. Jeg har venninner som ikke inviterer meg når de skal drikke vin, fordi jeg ikke passer inn i den stemningen de ser for seg, når jeg er edru.

Det hender at venner av Kristiane ikke har tid til å møtes i hverdagen, men når helgen kommer tikker det inn snaps fra alle mulige fester. Hadde hun drukket alkohol, ville hun sannsynligvis ha blitt bedt med.

– Det er selvfølgelig sårende, men det er sunnere å la det gå enn å bli lei seg for sekstiandre lørdagen på rad. Jeg har også latt mange venner gå, fordi jeg alltid har vært den som holder kontakten. Jeg er glad jeg klarer å være sterk nok til å stå ved valget mitt, istedenfor å være en person jeg er ukomfortabel med å være. 

LES OGSÅ: - Jeg har aldri smakt alkohol før

Liker å dra ut på byen selv om hun er edru

Til tross for at Kristiane avstår fra alkohol, har hun ikke noe imot å dra ut på byen. Hun er fascinert av mennesker, og har god tålmodighet – noe man i enkelte tilfeller «må» ha for å overleve på byen uten en dråpe alkohol innabords.

– De fleste rundt meg har mistet alle hemninger, og med det får jeg observere alle slags interessante og morsomme hendelser. Det vanlige vannglasset ga meg alltid uønskede spørsmål, så nå har jeg begynt å bestille «vann i fancy glass» for å få være i fred. 

Ifølge Kristiane er det å være åpen om valget hun har tatt det verste man kan gjøre i edru tilstand på byen, når personen man snakker med åpenbart er full.

– For det første kan de ikke fatte hvorfor, og for det andre prøver de å overtale meg til hvordan jeg kan begynne å drikke. Om jeg er ukomfortabel på noen måte så flytter jeg meg eller går hjem. 

Kristiane synes at sosiale sammenkomster preges av alkohol i litt for stor grad. 

– I en alder av 25 har «skal vi ta en øl?» eller «skal vi dele en vin?» blitt hvordan vennene mine spør hverandre om de skal tilbringe tid sammen. Er ikke idyllen at vi sitter på en kul bar på Grünerløkka den samme, uavhengig av hva jeg har i glasset?

BESTILLER VANN PÅ BYEN: - Det vanlige vannglasset ga meg alltid uønskede spørsmål, så nå har jeg begynt å bestille «vann i fancy glass» for å få være i fred.  Foto: Privat
BESTILLER VANN PÅ BYEN: - Det vanlige vannglasset ga meg alltid uønskede spørsmål, så nå har jeg begynt å bestille «vann i fancy glass» for å få være i fred. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Er det slik at noen tåler alkohol dårligere enn andre?

Er det egentlig slik at noen tåler alkohol dårligere enn andre, eller er det noe vi innbiller oss? Ifølge Jørgen Bramness, spesialist i psykiatri og seniorforsker ved Nasjonal kompetansesenter for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, er det store forskjeller mellom kvinner og menn.

– Generelt er det slik at kvinner tåler alkohol dårligere enn menn. Menn er større enn kvinner, slik at alkoholen har større kropp å fordele seg i. Kvinner omsetter alkohol dårligere, og det tar ofte lenger tid for kroppen å bryte ned alkoholen.

Dersom en mann og en kvinne har lik promille, vil altså kvinnen være mer påvirket enn mannen. Menn tåler cirka dobbelt så mye alkohol som kvinner. 

Du har kanskje merket at det ikke skal så mye alkohol til før du blir brisen om det er lenge siden du har drukket? Det har en naturlig årsak.

– Jo sjeldnere man drikker, desto dårligere tåler kroppen alkohol. Leveren blir ganske raskt trent opp om man drikker jevnlig – det er et «treningsspørsmål», men vi vil selvfølgelig ikke anbefale noen å trene på det, sier Bramness.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

Kan mangle gener som bryter ned alkoholen raskere

Det er også slik at noen reagerer kraftigere på alkohol enn andre, da disse personene mangler gener i kroppen som hjelper nedbrytningsprosessen.

– Hos de fleste brytes nedbrytningsproduktene av alkohol raskt ned. Hos personer som mangler disse genene kan det ta lenger tid, og kan nærmest føre til en slags allergisk reaksjon på alkohol og kraftigere bakrus. Man kan få målt dette hos legen, sier Bramness.

Det finnes også folk som reagerer dårlig på alkohol, i den forstand at de blir voldelige og utagerende. Mange av oss blir glade og lattermilde, mens noen rett og slett blir aggressive og lite hyggelige. 

– Noen blir gærne i fylla selv ved lavt konsum. Det er en psykologisk reaksjon, og vi kjenner ikke til årsaken, men det er forbundet med visse personlighetstrekk. Det sies at man ser ikke hvem folk virkelig er før de har vært fulle. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer