Jessica Chastain:

– Det var da jeg var 12 år, at jeg fant min styrke

Hollywood-stjernen Jessica Chastain var jentungen som gikk i røde cowboyboots, klippet av seg håret for å slippe floker og tenkte at hun allerede var en skuespiller.

JESSICA CHASTAIN: – Jeg var ikke noen populær jente på barneskolen. Det var kanskje fordi jeg ikke var den jenta med blondt hår som hadde på seg jenteklær og var stille, sier Jessica Chastain til KK. FOTO: Dan Jackson
JESSICA CHASTAIN: – Jeg var ikke noen populær jente på barneskolen. Det var kanskje fordi jeg ikke var den jenta med blondt hår som hadde på seg jenteklær og var stille, sier Jessica Chastain til KK. FOTO: Dan Jackson Vis mer
Publisert

London er på sitt vakreste, med sensommersol, nyankomne høststudenter og lett fredagsstemning i gatene. En uniformskledd engelsk gentleman viser oss inn i den storslåtte og vakre lobbyen til hotellet Claridge's i Mayfair, og tre teppebelagte trapper opp sitter Jessica Chastain (41) lett henslengt i en lenestol i en staselig suite.

Kjolen er lilla, håret nyklippet – denne gangen halvlangt. Dagen før lagde hun mat sammen med The Naked Chef, Jamie Oliver, og endte med et lite togkrasj i det lille skrangletoget som skulle ta dem inn fra havna der restauranten lå. Hun forteller flirende om gårsdagen.

Jentungen som en gang løp rundt med sin «gutteklipp» og ventet på at verden skulle åpne seg, er nå er prisbelønnet Hollywood-stjerne. Men vi møter henne fordi hun representerer Ralph Laurens nye parfyme, «Woman», og deres kampanje «Lead like a woman».

I reklamebildene tatt av den anerkjente fotografen Steven Meisel er hun kledd i svart dress og hvit skjorte, og hun snakker om kvinner som tør ta plass. Ralph Lauren har sagt at de valgte Jessica fordi hun er personifiseringen av moderne feminisme.

– Led som en kvinne, hvorfor er det et viktig budskap for deg?

– Fordi vi altfor lenge har levd i et samfunn der kvinner følte at de ikke kunne stå fram og lede, fordi samfunnet dikterte dem at de ikke kunne det.

Jessica snakker rolig og tenker seg om før hun utdyper:

– Det er et statement med kraft i seg. Kvinner har virkelig mange gode lederegenskaper, som samarbeidsevner, engasjement og empati. Så kvinner må bare forstå at de kan bli utrolig gode ledere. Og jeg tror kvinner vet dette innerst inne, vi har bare levd i et gammeldags samfunn som nå heldigvis endrer seg til et sunnere samfunn.

LES OGSÅ: Tobias Santelmann om «Mordene i Kongo»: - Jeg synes det er fryktelig vanskelig å snakke om arbeidet mitt denne gangen

Første kvinnen i sin familie som tok høyere utdanning

Jessica Chastain vokste opp i Sacramento i California, med moren som var vegankokk, stefaren som var brannmann og fire søsken. Det var aldri flust med penger. Jessica har tidligere uttalt at moren jobbet hardt for å kunne sette mat på bordet. Jessicas bestemor Marilyn bodde i nærheten, og hun tok med Jessica på teater og viste henne en flik av verden der ute.

Jessica ble den første kvinnen i sin familie som tok høyere utdanning, og det på Juilliard School i New York, som er regnet som en av verdens beste skuespillerskoler. Senere skulle hun få store roller i viktige filmer, bli Oscar-nominert, motta Golden Globe og bli listet hos TIME magazine som en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

– Hvordan fant du selvtillit til å krysse USA og starte på Juilliard?

– Oh, gosh …

Jessica tenker seg om, før hun svarer:

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli skuespiller, eller det var mer som at jeg visste at jeg allerede var en skuespiller. Jeg visste at jeg var en historieforteller. Og jeg tror det som ga meg selvtilliten, simpelthen var det faktum at jeg kom inn.

Før Jessica søkte på Juilliard, sto hun på scenen som Julie mot en Romeo som kunne fortelle at han var kommet inn på prestisjeskolen i New York.

– Da tenkte jeg: Vi er vel omtrent like gode. Hvis han kom inn på den beste dramaskolen i verden, så wow – kanskje jeg kan komme inn også! Så jeg søkte og kom inn.

For Jessica innebar ikke det bare en reise til østkysten, det ble også hennes klassereise.

– Jeg visste ikke hvilken vei jeg skulle ta for å bli skuespiller. I lang tid var drømmen min å gjøre friteater, så Juilliard var mye større enn jeg noen gang hadde drømt om. Men jeg fulgte bare instinktene mine, og heldigvis ledet de meg på rett vei.

– Hvem var den første du ringte til etter å ha kommet inn?

– Min mor. Jeg hadde lånt mammas bil for å kjøre ned til San Francisco, der jeg var på audition. Jeg gjorde første audition, og ble oppringt for å komme tilbake å gjøre andre runde. Jeg ble så glad og spent at jeg løp tilbake til bilen, og fant ut at den var tauet vekk. Da satte mamma inn penger slik at jeg kunne løse den ut, og komme meg til audition runde to. Jeg var så takknemlig for at hun hjalp meg, og så glad for å kunne fortelle henne at jeg kom inn.

– Hun må ha jublet?

– Ja, men hun var også veldig bekymret, for å bo i New York er veldig dyrt, og jeg kommer fra en familie som ikke har mye penger. De støttet meg alltid, men jeg kunne også se en frykt i blikket deres: Hvordan skal vi klare å betale for dette? Men takk og lov så er det gode stipender på Juilliard.

LES OGSÅ: Ida Gran-Jansen: - Jeg tror jeg vant hjertet til kjæresten min gjennom gode boller

NOMINERT TIL OSCAR TO GANGER: Jessica er blitt nominert til Oscar to ganger, og vant en Golden Globe for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i filmen «Zero Dark Thirty». FOTO: Dan Jackson
NOMINERT TIL OSCAR TO GANGER: Jessica er blitt nominert til Oscar to ganger, og vant en Golden Globe for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i filmen «Zero Dark Thirty». FOTO: Dan Jackson Vis mer

Brenner for at kvinner skal få bedre selvtillit

Jessica har senere spilt komplekse roller, som CIA-etterforsker på jakt etter Osama bin Laden i «Zero Dark Thirty», en rolle som ga Oscar-nominasjon for beste kvinnelig hovedrolle.

– Vi historiefortellere har et ansvar for å vise kvinner i all sin kompleksitet. Jeg velger å spille kvinner som lever sitt eget liv og ikke bare støtter opp om andre. De har sin egen historie. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg spiller en helt, jeg kan også spille en ond person, for det er viktig for kvinner å forstå at vi er like komplekse som menn, sier Jessica.

Hun har tidligere uttalt at hun brenner for at kvinner fra alle samfunnslag og i alle aldre skal få bedre selvtillit.

– Hvis mediene viser bilder som sier at kvinner bare er verdifulle for sin seksuelle attraksjon, eller bare for sitt vakre ytre, ungdom og utseende, så er det det unge kvinner vil vokse opp og tro er virkeligheten. Jeg mener ethvert menneske er verdifullt for sin klokskap, sine erfaringer, for hva de har lært og hva de har å gi videre til andre – og ikke minst for sin snillhet – det budskapet må ut til unge kvinner.

Selv har Jessica en Instagram-konto som hun selv styrer, med nesten to millioner følgere. Her oser det girlpower, som i hashtagen #CannesYouHandleUs under bilder av kvinnelige kolleger i forbindelse med den glamorøse filmfestivalen på Rivieraen.

– Ønsker du å være en annerledes stemme i sosiale medier?

– Jeg går ikke rundt og tenker at jeg skal være annerledes, jeg vil bare være oppriktig. Samfunnet vårt har lenge vurdert kvinner etter hvor attraktive de er fysisk, men jeg vil at folk skal tenke: Ja, vi skal feire kvinnekroppen! Fordi kroppen vår er helt utrolig, den gir oss babyer og kan utrette mirakler, og kvinner er omsorgspersoner. Men vi er også tenkende vesener og ledere og personer som mottar omsorg, og venner, søstre og døtre, og for meg er det viktig å vise det hele.

LES OGSÅ: Mari sa opp drømmejobben: - To karrierer og tre barn, det går faktisk ikke opp

– Bestemor er den mest glamorøse personen jeg noen gang har møtt

Selv er Jessica Chastain relativt nygift med sin italienske ektemann som jobber innen high fashion. Hun har foreløpig ikke barn, men god kontakt med sin familie fra California. Da pengene begynte å komme, kjøpte Jessica en foodtruck i bursdagsgave til moren slik at hun kunne drive sin egen veganfood-business. Og mens Jessica er i London, bor bestemoren Marilyn i leiligheten i New York. Hun kaller seg «motorcycklegramma» på Instagram og har flere ganger vært med Jessica på rød løper.

– Hva betydde bestemoren din for deg i oppveksten?

– Min bestemor er den mest glamorøse personen jeg noen gang har møtt. Jeg har minner om at jeg drar til huset hennes, og hun var alltid moteriktig kledd og luktet alltid så godt. Så jeg snek meg inn på rommet hennes, åpnet skapene og luktet på den gode parfymen som hang i klærne hennes. Hun var så snill, brakte sine venner sammen og feiret livet. Hun sto på egne bein, og det gjør hun fortsatt. Hun reiser rundt i verden og tar for seg av livet.

En annen dame som har inspirert Jessica, er Liv Ullmann, som hun jobbet med i filmen «Frøken Julie».

– Å ja, jeg elsker Liv Ullmann!

– Hun inspirerte meg bare ved måten hun framtrer. Hun er så naturlig vakker, for du kan se klokskapen og erfaringene hennes i ansiktet. Hun prøver ikke å late som hun ikke har levd, og det gjør henne vakrere. Jeg har noen ganger blitt sammenlignet med henne, og det gleder meg stort. Når du ser henne i en film, ser du sensitiviteten hennes, og jeg elsker å bli sammenlignet med det.

LES OGSÅ: Andrea Bræin Hovig: - Da pappa døde opplevde jeg at det går an å få et bedre forhold til noen etter at de har gått bort

GODT FORHOLD TIL BESTEMOREN: – Min bestemor er den mest glamorøse personen jeg noen gang har møtt, sier Jessica Chastain til KK. FOTO: Dan jackson
GODT FORHOLD TIL BESTEMOREN: – Min bestemor er den mest glamorøse personen jeg noen gang har møtt, sier Jessica Chastain til KK. FOTO: Dan jackson Vis mer

- Jeg var ikke noen populær jente på barneskolen

Den unge Jessica Chastain passet aldri inn i den klassiske søt jente-boksen. Tolv år gammel bestemte hun seg for å være den hun var fullt ut, og tok på seg røde cowboyboots og klippet håret kort.

– Du har sagt i et intervju at du allerede ved tolvårsalder ønsket å være unik?

– Ja, det stemmer.

– Er ønsket om å være unik noe du alltid har hatt med deg?

– Nei. Før denne oppvåkningen følte jeg på presset om å passe inn og se ut som alle andre. Jeg var ikke noen populær jente på barneskolen, og det var kanskje fordi jeg ikke var den jenta med blondt hår som hadde på seg jenteklær og var stille. Jeg følte meg egentlig veldig komfortabel med meg selv – og fri på en måte. Så da jeg skjønte at det var ok ikke å være populær, men bare være den jeg var, da ble jeg ble lykkelig.

– Så da du sto ut som tolvåring, følte du deg sterk?

– Ja, det var mitt valg. Jeg kledde meg i røde cowboyboots fordi jeg syntes de var fantastiske. Jeg klipte av meg håret fordi jeg var lei av å ha floker i det. Jeg likte ikke å børste håret, så det ble alltid flokete, og jeg tenkte: La oss klippe det av! For en ung jente å klippe seg helt kort av egen fri vilje, fordi hun ikke vil være fanget i hårrutiner hver morgen, det er faktisk et befriende valg! Og jeg var skikkelig happy.

Jessica Chastain smiler ved tanken på den unge jenta som falt på plass i seg selv.

– Hver gang jeg ser et bilde av meg selv fra den tiden, blir jeg glad. Og jeg tenker: Det var da jeg fant min styrke.

Reise og deler av oppholdet i London ble betalt av L'Oréal Luxe i anledning promotering av parfymen «Woman».

Denne saken er hentet fra KK nr. 23 som er i salg fra fredag 9. november.
Denne saken er hentet fra KK nr. 23 som er i salg fra fredag 9. november. Vis mer

LES OGSÅ: - Når man står frem som lesbisk er det lett å få spørsmål som «jaha, skal du liksom få kort hår og saggebukse nå?»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer