Kamala Harris

– Det var den verste dagen i mitt liv

Påtroppende visepresident i USA, Kamala Harris, kjempet med tårene da hun ble spurt om moren sin.

LANG KAMP: Senator Kamala Harris i California under California Democrats State Convention i 2018. Privat var det et hardt slag da moren døde. FOTO: NTB
LANG KAMP: Senator Kamala Harris i California under California Democrats State Convention i 2018. Privat var det et hardt slag da moren døde. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når Kamala Harris etter alle landemerker tar fatt på sin nye jobb som visepresident i USA den 20. Januar, etter Donald Trumps valgnederlag, er det som den første kvinnelige visepresident i Det hvite hus. Øyeblikket er historisk, og helt siden tellingen viste at Joe Biden ser ut til å bli USAs 46. president, har medieoppslagene gått vel så mye på Kamala Harris.

FESTNATT: Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris på scenen under Democratic National Convention i august 2020. Til venstre Bidens kone Jill Biden og lengst til høyre Harris' ektemann Doug Emhoff. FOTO: NTB
FESTNATT: Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris på scenen under Democratic National Convention i august 2020. Til venstre Bidens kone Jill Biden og lengst til høyre Harris' ektemann Doug Emhoff. FOTO: NTB Vis mer

For gitt 78 år gamle Joe Bidens alder, er det nemlig regnet for sannsynlig at Kamala Harris på et eller annet tidspunkt vil overta roret som president i USA, noe som gjør henne til den første kvinnelige presidenten i Amerikas historie.

Aldri tidligere har en kvinne sittet ved roret i Det Hvite Hus, og siden amerikanske medier utropte Biden til vinner av valget, har sosiale medier flommet over av gratulasjoner fra stjerner verden over, som har vist Kamala Harris og demokratene sin støtte under valgkampen.

Morens drøm

En som ikke vil få oppleve å se USA bevege seg inn i fremtiden med en farget kvinne ved roret, er Kamalas mor, Shyamala Gopalan. Shyamala ble født inn i en tamilsk familie i India i 1938 og var flink til å synge tradisjonelle sørindiske sanger.

Da hun var 19 år, fikk hun et stipend ved prestisjetunge Berkeley University i USA, og for å gi Shyamala muligheten til å reise til USA, brukte foreldrene oppsparte pensjonspenger.

AKTIVIST- MOR: Kamalas mor Shyamala under er menneskerettighetsdemonstrasjon ved Berkeley University i California. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
AKTIVIST- MOR: Kamalas mor Shyamala under er menneskerettighetsdemonstrasjon ved Berkeley University i California. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

Lite visste de at da datteren la ut på den lange reisen, var det første skritt mot at familienavnet deres for all ettertid skulle risse inn i historiebøkene, og at barnebarnet Kamala skulle bli en historisk bidragsyter i verdens største demokrati.

Svartes rettigheter

På Berkeley engasjerte unge Shyamala seg for seg for svartes rettigheter, og under en studentsamling møtte hun jamaicanske Donald J. Harris, som var avgangsstudenten i økonomi.

I 1963 giftet paret seg, uten å ha fulgt indiske tradisjoner om å presentere brudgommen for foreldrene, og de fikk døtrene Kamala og Maya med to års mellomrom.

MOR OG FAR: Kamala i armene til mamma Shyamala Gopalan Harris, da 25. Til venstre sitter hun på armen til pappa Donald Harris. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
MOR OG FAR: Kamala i armene til mamma Shyamala Gopalan Harris, da 25. Til venstre sitter hun på armen til pappa Donald Harris. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

På 70-tallet gikk imidlertid paret hver til sitt, og Shyamala levde som alenemor, parallelt med jobben som kreftforsker ved prestisjetunge Berkeley.

Tomannsbolig

Kamala vokste opp i en tomannsbolig i et typisk farget område i West Berkley, og ble tatt opp i et integreringsprogram, der hun begynte på offentlige Thousand Oaks Elementary School, i et mer velstående nabolag. En nabo tok henne med på jevnlige møter i Africa-American church, og moren introduserte Kamala og Maya for hinduismen. Kamala har tidligere fortalt at når hun og søsteren besøkte faren i Palo Alto i helgen, fikk de ikke leke med barna i nabolaget, ettersom de var fargede.

Stolt av opphav

Kamala har gitt moren sin æren for å ha gjort henne stolt av sitt opphav.

– Moren min forsto veldig godt at hun oppdro to fargede døtre, skrev Harris i sine memoarer fra 2009, The Truths We Hold.

– Hun visste at hennes nye hjemland ville se på Maya og meg som svarte jenter, og hun satte seg som mål at vi skulle vokse opp til å bli selvsikre, stolte svarte kvinner.

Aktivist

Kamala ble tidlig politisk engasjert, ettersom begge foreldrene var aktive i Civil rights movement. Da Kamala var 12 år, flyttet hun og søsteren med moren til Canada, i forbindelse med hennes nye jobb på Jewish General Hospital, og Kamala gikk på fransktalende skole.

Det for mange fremmedlydende navnet Kamala har opp gjennom årene i medienes søkelys blitt offer for misforståelser. Så mange uttale-varianter var en stund i omløp at Kamala en video på Twitter i 2016 lot #KidsForKamala demonstrere.

Og navnet uttales altså Kåmmala, som et komma etterfulgt av et la.

FOTO: Skjermdump Twitter
FOTO: Skjermdump Twitter Vis mer

Overgrep

Det var under skoleårene at Kamalas sans for rettskaffenhet, spesielt for barn og kvinner skal ha blitt født.

Sterkt inspirert av moren:

I november 2020 ble en venninne av Kamala intervjuet på CBS, der hun fortalte om hvordan hun skal ha blitt utsatt for overgrep, og at hun i ungdomsårene betrodde seg til bestevenninnen Kamala. Kamala skal da ha gått til moren sin, som på sin side insisterte på at venninnen måtte flytte inn hos dem og bo der til hun var ferdig med skolen.

Støtter de utsatte

Kamala tok juristutdannelse i San Francisco, og var statsadvokat i San Francisco fra 2004 til 2011. Samme år ble hun valgt til den første svarte, kvinnelige regjeringsadvokat i California, hvor hun satt frem til 2017, da hun ble valgt inn i senatet. I 2019 stilte hun til valg som det demokratiske partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember samme år, og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur.

KRAFTFULL: Kamala Harris stilte selv som presidentkandidat, men trakk seg og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur. FOTO NTB:
KRAFTFULL: Kamala Harris stilte selv som presidentkandidat, men trakk seg og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur. FOTO NTB: Vis mer

Hun er blitt beskrevet som uredd, selvsikker og banebrytende, og en som tar de utsattes parti i spørsmål om seksuelle overgrep, kvinner og barns rettigheter, samt LHBT-spørsmål.

Beskyldt for feighet

Men det betyr ikke at Harris er uten kontroverser. Hennes kritiske utspørringer fra årene som aktor har tidvis vekket oppsikt og hun har blitt kritisert spesielt fra den liberale siden. Harris har sagt at hun ikke angrer å ha startet karrieren som aktor, og i et intervju med Time skal hun ha sagt:

– Jeg vet at vi var i stand til å endre ting, men det var virkelig ikke nok, skriver People.

I en meningsytring i New York Times blir Harris beskyldt av jussprofessor Lara Bazelon for å ha kjempet for å opprettholde dommer som var blitt idømt feilaktig gjennom manipulering av bevis, falske vitnesbyrd og undertrykkelse av viktig informasjon av aktor.

OGSÅ OMSTRIDT: Kamala Harris er ikke bare hyllet, og har måttet tåle kritikk om blant annet unnfallenhet, feighet og utspørringsteknikk som aktor. FOTO: NTB
OGSÅ OMSTRIDT: Kamala Harris er ikke bare hyllet, og har måttet tåle kritikk om blant annet unnfallenhet, feighet og utspørringsteknikk som aktor. FOTO: NTB Vis mer

I en artikkel i New York Times beskyldes hun for å ha tatt en passiv holdning til politivold. Journalistene hevder at hun siden hun ble regjeringsadvokat i California i 2011, har unngått å involvere seg i saker som omhandler drap begått av politiet. Demonstranter i Oakland skal ha delt ut flygeblad med påskriften: «Be regjeringsadvokat Kamala Harris om å tiltale killer cops. Det er jobben hennes!».

Kamala Harris skal ifølge New York Times ha takket nei til å la seg intervjue i artikkelen.

Momala

Kamala har siden 2014 vært gift med jurist Doug Emhoff. Paret skal ha blitt introdusert gjennom felles venner, og når Kamala tiltrer som visepresident, blir Doug historiens aller første «second gentleman».

MOMALA: Kamala Harris er gift med jurist Doug Emhoff. Han er far til to fra et tidligere forhold, og vil etter alt å dømme bli historiens første «second gentleman». FOTO: NTB
MOMALA: Kamala Harris er gift med jurist Doug Emhoff. Han er far til to fra et tidligere forhold, og vil etter alt å dømme bli historiens første «second gentleman». FOTO: NTB Vis mer

Kamala har ikke egne barn, men er stemor til Dougs to barn, Cole, 25 og Ella, 21 som visstnok kaller stemoren Momala.

Ifølge Forbes skal Emhoff og Harris være god for rundt 6 millioner dollar.

Farvel med mor

Kamalas mor Shyamala måtte i 2009 gi tapt for kreften. Kvinnen som hadde viet sitt liv til brystkreftgåten, falt nå offer for tykktarmskreft. Istedenfor blomster til begravelsen ønsket Shyamala pengegaver til Breast Canser Action.

Datteren Kamala var den som spredte asken hennes i hjemlandet India, i Det indiske hav.

Under et intervju med forkjemper for helsetjenester, Ady Barkan, fikk Kamala i 2020 spørsmålet om morens sykdom. Juristen Barkan som selv ble diagnostisert med den dødelige sykdommen ALS i 2016 like etter at hans sønn ble født, har blitt kalt «den mektigste aktivisten i Amerika» og står på Time magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i 2020.

HELESTJENESTER TIL ALLE: Aktivist Ady Barkan (36) intervjuer Kamala Harris om tapet av moren. Det ble et følelsesladd øyeblikk. FOTO: Skjermdump CNN
HELESTJENESTER TIL ALLE: Aktivist Ady Barkan (36) intervjuer Kamala Harris om tapet av moren. Det ble et følelsesladd øyeblikk. FOTO: Skjermdump CNN Vis mer

Barkin sitter i rullestol og i intervjuet med Kamala er Barkans spørsmål fremført av en datagenerert-stemme. På spørsmål om hvordan hun opplevde å høre om morens diagnose, svarte Kamala:

– Hun tok oss i hendene og fortalte at hun hadde fått tykktarmskreft. Det var en av de verste dagene i mitt liv, sa Harris i intervjuet som er gjengitt på CNN.

I videoen ser man hvordan Kamala må samle seg før hun orket å fortsette.

– Det var en av de verste dagene i mitt liv. Du vet, Ady. Jeg visste at dette ville skje.

Hun ler og tørker øynene med et lommetørkle.

– Jeg som lovet meg selv at jeg ikke skulle begynne å gråte.

Mors verdier

Da Kamala holdt tale etter å ha tatt på seg rollen som visepresidentkandidat, takket hun moren sin og lovet å føre videre de samme verdiene hun selv hadde vokst opp med:

– Vi er alle velkomne, uansett hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra eller hvem vi elsker, sa Kamala Harris.

MINNER FRA MOR: Mamma Shyamala Gopalan Harris holder lille Kamala i armene sine. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
MINNER FRA MOR: Mamma Shyamala Gopalan Harris holder lille Kamala i armene sine. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

Kilder: New York Times, CNN, people.com, Forbes, Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer