Marte Stokstad om møtet med kjæresten:

– Det var en gullbillett til å leve et annet liv

Marte Stokstad mener at alt bra som er skjedd i livet hennes, egentlig har vært tilfeldig. Også da hun møtte kjærligheten.

MARTE STOKSTAD: – Jeg kan glede meg like mye til fredagstaco som til tur på Ikea og jul. Det er alltid noe å glede seg til. Der er jeg helt uten nedre standard, sier Marte Stokstad. FOTO: Astrid Waller
MARTE STOKSTAD: – Jeg kan glede meg like mye til fredagstaco som til tur på Ikea og jul. Det er alltid noe å glede seg til. Der er jeg helt uten nedre standard, sier Marte Stokstad. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

-Helst skulle jeg ha skrevet portrettet selv, om du skjønner, sier Marte Stokstad.

Hun sitter smilende med armene i kors over den olivengrønne Lexington-genseren hun har lånt av sønnen sin på 15.

– Hva ville du ha skrevet om da?

– Hehe, det var det, da. Målet er at vennene mine kan lese det og synes at dette er en korrekt beskrivelse av hvordan jeg er. At det er noe sant der.

Jeg er veldig lite ambisiøs og har egentlig aldri hatt en fremtidsplan, men jeg er veldig opptatt av at de prosjektene jeg gjør, skal bli best mulig. Jobben tar mye plass og tankevirksomhet, også når jeg har fri. Men dette er jo en drømmetilværelse – å få lage tv-program fra bunnen av. ­Hodet mitt hadde nok eksplodert om jeg ikke hadde fått ut det jeg får ut på jobb.

22 år er gått siden Marte traff Jo Raknes på bar, og på sett og vis fikk sin karriere beseglet.

Hun var 20 og var vikar i et inkassobyrå den gangen. Raknes var prosjektleder i NRK og tipset om at de trengte telefonvakter. Noen uker senere tok hun imot telefoner fra barn som ville delta i konkurranser i programmet «Etter Skoletid».

– Jeg tror at da jeg møtte Johannes, forsto jeg at jeg hadde en mulighet, en slags gullbillett til å leve et annet liv, sier Marte om samboeren Johannes Lund. Kjole fra Cohmé og øredobber fra Pearl Octopuss.y. FOTO: Astrid Waller
– Jeg tror at da jeg møtte Johannes, forsto jeg at jeg hadde en mulighet, en slags gullbillett til å leve et annet liv, sier Marte om samboeren Johannes Lund. Kjole fra Cohmé og øredobber fra Pearl Octopuss.y. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En stilling av absolutt laveste rang, som hun selv kaller det, men Marte kunne ikke ha vært stoltere.

– Bare det å få e-post med nrk.no bak var stort.

Hun spretter opp for å vise posituren hun gjerne inntok på den overfylte 20-bussen på vei til Marienlyst, stående med skjelmsk blikk, framskutte hofter og nøkkelkortet ­«tilfeldig» stikkende opp fra bukselomma.

Jeg tenkte ikke et sekund på at det var mulig å få gjøre noe annet. Bare det å kunne jobbe med gøyale folk var nok for meg.

Hun som egentlig hadde tenkt å gå på kunstakademiet ­etter videregående – å male og tegne er blant Martes skjulte talenter – avanserte raskt til å bli redaksjonsassistent i «Topp 20», der hun ble satt til å redigere innslag i Topp 20-nyhetene.

– Det var gøy, det! Å klippe ned et intervju med Anastacia fra tre kvarter til tre minutter, å velge hva som skulle med, få det til å henge sammen, det var plutselig drømmejobben.

– Jeg gikk etter magefølelse og bløffet meg gjennom ­mange timer i redigering. Men jeg lærte masse på kort tid.

Dette intervjuet er hentet fra KK nr. 25 som er i salg fra fredag 10. desember.
Dette intervjuet er hentet fra KK nr. 25 som er i salg fra fredag 10. desember. Vis mer

Etter også å ha prøvd seg som reporter ble hun spurt om å lage en pilot til et nytt program. Tre år etter å ha startet som telefonvakt var hun på lufta med sitt eget program – «Marte» – to timer direktesendt radio hver eneste ukedag.

I fire år var Marte dronningen av P3, fire intense år, der jobb og fritid gikk over i hverandre. «Et sosialt monster» har hun omtalt seg som i denne perioden, der det å gå ut på byen var en naturlig forlengelse av arbeidsdagen.

Det var virvelvindaktig. Jeg var livredd for å gå glipp av noe. For tenk om det skjedde noe helt livsendrende på akkurat den festen? Det var en søken etter de rette øyeblikkene.

Hun ler.

– Nå vet jeg at det ikke skjer så mye spennende etter halv tolv på kvelden. I hvert fall ikke som forandrer noe på livet mitt.

– Alt bra som er skjedd i livet mitt, har egentlig vært tilfeldig. At jeg valgte å gå på den baren akkurat da Jo var der og tipset om den jobben. Flaks hele veien.

Marte Stokstad løfter hendene i været, som for å vise hvordan hun nærmest bare har stilt seg til disposisjon for de gaver som har ramlet ned fra universet.

– Jeg søker hele tiden etter en udefinerbar julefølelse som jeg ikke helt vet hva er, sier Marte Stokstad, som lillejulaften leder det tradisjonsrike tvprogrammet «Kvelden før kvelden». Kjole fra TSH, øredobber og perlering fra Pearl Octopuss.y, diamantring fra Dulong og sko fra H&M Archives. FOTO: Astrid Waller
– Jeg søker hele tiden etter en udefinerbar julefølelse som jeg ikke helt vet hva er, sier Marte Stokstad, som lillejulaften leder det tradisjonsrike tvprogrammet «Kvelden før kvelden». Kjole fra TSH, øredobber og perlering fra Pearl Octopuss.y, diamantring fra Dulong og sko fra H&M Archives. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Under det virvelvindaktige lå likevel det hun kvikt beskriver som en «fascinasjon for landlig idyll, hjem og familie».

– Jeg tror at da jeg møtte Johannes, så forsto jeg at jeg hadde en mulighet, en slags gullbillett til å leve et annet liv.

Jeg følte virkelig at jeg at jeg hadde ­«runda» Oslo. Var ferdig. Så det plutselig å få barn, det ble egentlig ikke en så stor overgang. Jeg var klar.

– Hvordan var det da dere møttes? Stoppet verden opp?

– Nei, overhodet ikke. Han kom bort til meg i baren ­etter en konsert. Vi snakket litt, men jeg var lettere beruset og dro bare hjem uten å si ha det.

Han jobbet for Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Dagen ­etter sendte han en e-post, spurte om de kunne ta en kaffe. Hun takket nei, men visste P3 skulle på en Slottsfjell-fest noen uker senere. «Ses kanskje der», svarte hun.

Derfra gikk det slik det ofte gjør i Martes liv – kjapt. Tre måneder senere var hun gravid.

– Jeg var fire måneder på vei første gangen jeg møtte foreldrene hans.

Hun bøyer nakken og illuderer hvordan hun tok svigers i hånda i en altfor stor hettegenser, for å skjule magen.

Jeg husker jeg tenkte: «Nå tror dere kanskje dette er en tilfeldig date, men dere kommer til å ha med meg å gjøre resten av livet. Dere vet det bare ikke ennå.»

Hun trodde radiokarrieren var over den gangen, at en 26 år gammel ettbarnsmor ikke var aktuell for P3.

Knapt halvveis i mammapermisjonen ringte TV 2, og ville ha henne som programleder for «Idol». Så ble det «Norske Talenter» og «X-faktor», før NRK Underholdning ringte i 2010. De ville ha sin gamle telefonvakt tilbake for å lede «Grand Prix».

I over 20 år har hun hatt profilerte jobber.

– Har det vært krevende?

– Jeg har ikke opplevd det som krevende. Jeg blir veldig glad i de prosjektene jeg er i, og har vel en tendens til å ­tenke at de programmene jeg jobber med i øyeblikket, er det morsomste jeg har vært med på. Og jeg er ikke så veldig selvkritisk når jeg først står der, mer i forkant. Det er veldig intenst når det står på, men når programmet er sendt, er det over. Da går vi videre.

Hun blir stille i noen sekunder, før hun smiler igjen.

– Jeg peaker nå, egentlig. For i ettertid må jeg si at det var mye svak programledelse da jeg var i 20-­årene. Rart jeg fikk fortsette.

Det var i den temmelig tv-eksponerte perioden over fem år at Marte Stokstad samtidig fødte tre barn.

Som troll av eske har hun dukket ned for å føde, og så poppet opp igjen for å lede de store tv-suksessene – like sprudlende blid, umerket av våkenetter og den daglige ­slitasjen det for de fleste innebærer å ha barn.

I tillegg er hun bonusmamma til Johannes sin datter, som nå er 20 og har flyttet hjemmefra.

– Den overgangen med å skulle være voksen og lage jul selv ble tøff, sier Marte. «Er det jeg som skal gjøre alt?» Men det er det jo ikke. Johannes gjør alltid mer enn meg, haha. Overdel fra Malene Birger og smykker fra Pearl Octopuss.y. FOTO: Astrid Waller
– Den overgangen med å skulle være voksen og lage jul selv ble tøff, sier Marte. «Er det jeg som skal gjøre alt?» Men det er det jo ikke. Johannes gjør alltid mer enn meg, haha. Overdel fra Malene Birger og smykker fra Pearl Octopuss.y. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Nå er barna 15, 12 og 10. Bare noen fine kråketær rundt øynene og litt flatere hår røper at Marte Stokstad faktisk er firebarnsmamma.

«Så utrolig bra dette er gått», tenkte hun her en dag og gir fleksible jobber og en super kjæreste mye av æren. Der hun er lettstresset, er han alltid like rolig.

– Det er aldri noe som er et problem. Tre barn og to hunder ut om morgenen på 30 minutter, null stress. Det er helt utrolig. Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan han er skrudd sammen.

Jeg blir fort stresset når jeg ikke ser for meg hvordan noe skal løses. Og da tar jeg det ikke internt, da involverer jeg alle rundt. «Men hvem skal lufte hundene?!» Alt skal opp i ­fellesen.

Det er én ting de er like på: De er like impulsive begge to.

En stund etter at de hadde flyttet inn, kom Marte på at det ville ha vært gøy for ungene å komme hjem til badekar etter at de var kjørt på turn.

– Da dro vi ned til en badebutikk, og tok det badekaret vi kunne få med oss hjem med en gang, som absolutt ikke var det vi syntes var finest. Hurtighet vinner alltid. ­Hjemmet bærer nok preg av at det er litt lite gjennomtenkt på interiørfronten.

Heller ikke oppussingen var det en plan bak. De begynte bare å brekke opp kjøkkengulvet etter en liten vannlekkasje, og så ballet det på seg. Først etter å ha revet alt bestilte de nytt bad. I lengre tid måtte familien dusje på fellesbadet i idrettsanlegget.

Det var da gulvet lå opprevet, at barna, som skulle få kjøpe det de ville for bursdagspengene, bestemte seg for at de ville ha rotter.

– Vi kunne jo ha sagt nei til rotter, men da får vi rotter samme dagen. Det er en såpass ko-ko idé at det bare må gjøres. «Det kan vente til vi er ferdige med oppussingen», burde vi nok ha sagt. Alt er på halv tolv, alt er gjort kjapt. Vi er ikke så fornuftige, sier Marte og fortsetter:

– Det er nok viktig for meg å leve sånn, for ikke å kjede meg. Jeg leter på Finn, og Johannes drar og henter. Det er veldig kort tid jeg bruker på å ta avgjørelsen. Når folk sier: «Burde du ikke tenke litt på det først», så skjønner jeg ikke hva jeg skal tenke på.

Det er annerledes på jobb. Der kan hun kverne og ­kverne. Siden NRK ringte i 2010, er det her hun har vært, i vekselbruk mellom radio og tv, mellom å lede «Nitimen» på P1 og det hun kaller programmer for entusiastene, som «Eurovision», «Kvelden før kvelden» og «Hvem bor her».

– Du vil kanskje ha med noe om jula?

Det er intervjuobjektet selv som spør, med det lure ­glimtet i øynene.

Det er tenårenes julefeiringer hun husker best, og det hun kaller store emosjoner på de lange dagene der hun var nødt til å være hjemme med familien og satt på familiesamlinger og lengtet ut.

Nå er det hun som insisterer på å samle familien, og ­inviterer alle som vil komme til pinnekjøtt og jule­karaoke. Både juletreet og -musikken er på plass tidlig, noe som fører til at juletreet er knusktørt på julaften, etter en god måned på varmekabler.

– Jeg søker hele tiden etter en udefinerbar julefølelse som jeg ikke helt vet hva er. En slags nostalgisk hygge. Så da ­kjører jeg på med julemusikk fra november, sånn i tilfelle øyeblikket kommer.

Det var lyset som flommet inn gjennom vinduene de falt for, da de kjøpte huset i Asker for ti år siden. Mer trenger man ikke å vite når man handler på impuls.

Etter det intense livet i hovedstaden, med leilighet rett ved Sofienbergparken, der hun ammet førstemann på ­nattetid akkompagnert av parkens jevnlige drama med fyll og spetakkel, var hun spent på om det i det hele tatt lot seg ­gjøre å leve et fullverdig liv utenfor hovedstaden. Asker tenkte hun på som snork.

Marte er alltid tidlig ute til avtaler og kommer helst en god halvtime før tiden. Bedre å vente på kafé enn å sitte hjemme og spinne. – Det er rett og slett motsatt dårlig timing. Tror jeg at det tar en time å gjøre seg klar, er jeg alltid ferdig etter et kvarter. Kjole fra PatBo/Moniker, øredobber fra Magda Butrym/Moniker og ringer fra Ti Sento og Dulong. FOTO: Astrid Waller
Marte er alltid tidlig ute til avtaler og kommer helst en god halvtime før tiden. Bedre å vente på kafé enn å sitte hjemme og spinne. – Det er rett og slett motsatt dårlig timing. Tror jeg at det tar en time å gjøre seg klar, er jeg alltid ferdig etter et kvarter. Kjole fra PatBo/Moniker, øredobber fra Magda Butrym/Moniker og ringer fra Ti Sento og Dulong. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Den første natten i nytt hus våknet hun med et rykk. Av en kar som bakset en kajakk ned til stranden ikke langt unna, for å sporte. «Her kan jeg ikke bo», tenkte hun den gangen.

Tidligere er hun blitt rastløs etter noen år på samme sted, og har alltid løst det ved å flytte videre.

– Nå føler jeg at jeg har falt til ro. For første gang i livet. Jeg har vært veldig rastløs. Men nå er jeg blitt slappere på en god måte. Hodet spinner fortsatt, men kroppen kan gå en rolig tur i skogen. Jeg elsker å ligge på sofaen, og trenger ikke å være med på så mye lenger, trenger ikke å se så mange folk lenger heller.

Hun kunne tenke seg å fryse tiden, synes den går litt for fort, har allerede begynt å grue seg til at barna flytter ut.

En helg for noen år siden dro de på impulsiv telttur fra ­fredag til lørdag, og hadde det så fint at de ville toppe det med å leie hytte på en øy i Oslofjorden med et vennepar fra lørdag til ­søndag.

Etter en natt på hytte tenkte de: «Vi kan ikke stoppe her, vi drar til Sverige.»

– Det ble tidenes helg og en hel sommerferie presset inn i tre dager. Det setter jo en standard for hvor mye man kan gjøre ut av noen fridager. Sånn kan man jo ikke leve hele tiden, det blir bare stress. Men jeg er nok i overkant glad i å fylle dagene med noe som gjør at de fester seg. At det ikke bare blir vanlige dager som man glemmer uka etter.

– Det henger sammen med impulstingene. Det er for å underholde oss selv. Jeg liker å kunne si at «å ja, det var den perioden med rotter». For at det skal skje, må du nesten være i ja-fasen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer