Tordis ørjasæter

- Det var forferdelig vondt som mamma å møte teorien om kjøleskapsmødre

Tordis Ørjasæters førstefødte utviklet seg ikke som andre barn. Han snakket ikke, og var fjern. Ekstra vond var teorien den gangen om at «kjøleskapsmødre» skaper autisme. Nå er hun aktuell med bok.

TORDIS ØRJASÆTER: Tordis Ørjasæter er aktuell med boka «Kjærligheten har sitt eget språk». Foto: Astrid Waller
TORDIS ØRJASÆTER: Tordis Ørjasæter er aktuell med boka «Kjærligheten har sitt eget språk». Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri hadde livet vært bedre enn sommeren da Tordis og Jo Ørjasæter hadde fått sitt første barn. De hadde flyttet inn i nytt hus med hage, i Bærum, solen skinte, det var tidenes sommer. Det tøffe svangerskapet og den knallharde fødselen var tilbakelagt, Tordis var frisk fra tuberkulosen som hun hadde fått så mye medisiner for under svangerskapet, og en velskapt, nydelig sønn hadde hun fått.

Eller var henne gitt, som hun kanskje selv ville sagt. 62 år senere husker hun denne sommeren i et gyldent lys. De var ved begynnelsen. Livet lå foran dem.

- Fra Dag Tore var ett til han var to og et halvt år var han i studentenes småbarnsstue mens jeg studerte. Der spurte de meg om han snakket hjemme, og jeg telte; Jo, han hadde ti ord. Han er på vei. Min mann var jo en jordnær gubrandsdøl som ikke snakket i utide, så jeg tenkte at Dag Tore hadde arvet ham og ikke mitt skravlete lynne, sier Tordis som er aktuell med sin andre bok om sønnens liv, 40 år etter at den første boken om Dag Tore kom.

LES OGSÅ: - Da jeg var ferdig å sørge, ble jeg til en pitbull

Kjøleskapsmødre-teorien ble brukt som forklaringsmodell på autisme

Hun har tatt imot oss i sin lyse leilighet på Majorstuen. Her fra niende etasje har hun utsikt mot den blå sommerhimmelen og kort vei til alt. Det var hit hun flyttet da mannen døde fra henne – «bare 80 år og midt i livet». Han falt ned fra et epletre, og døde momentant. Og Tordis måtte som hun selv sier «sette beina under seg igjen». 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.