Cecilia Brækhus:

– Det var ganske tøft for moren min da jeg ble knocket

Når Cecilia Brækhus forbereder seg til karrierens største boksekamp, er det ikke uten omtanke for sine nærmeste.

SLAGFERDIG: Regjerende verdensmester Cecilia Brækhus er snart klar for karrierens kanskje viktigsteP kamp. I USA og mot OL-mester Katie Taylor, om alt går som det skal. FOTO: Astrid Waller
SLAGFERDIG: Regjerende verdensmester Cecilia Brækhus er snart klar for karrierens kanskje viktigsteP kamp. I USA og mot OL-mester Katie Taylor, om alt går som det skal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Et samlet pressekorps på Fornebu venter på Cecilia Brækhus. Kommer hun til å avsløre tid og sted for den neste storkampen? Blir det i sagnomsuste Madison Square garden i New York? Boksingens mekka? Og blir det virkelig mot irske Katie Taylor, som i likhet med Brækhus er ubeseiret, med fire VM-titler i lettvekt - to vektklasser under Brækhus?

Journalistene synes ikke å være like opptatt av solbrillekolleksjonen Cecilia Brækhus i disse dager lanserer, sammen med Shades of Norway.

De fem brillemodellene står oppstilt, en modell for hvert belte Brækhus har fått som regjerende verdensmester. En tittel hun nå setter i spill, gitt storkampen som ligger foran henne.

Går alt som Brækhus og promotøren Matchroom Boxing ønsker, blir motstanderen altså Katie Taylor, med OL-gull fra 2012.

– Kampen mot Katie Taylor vil bli den største kampen innenfor kvinneboksing noensinne. Det vil bli vist verden over, og er en global megakamp, sier Cecilia, i kjent ubeskjeden stil.

FORTSATT PÅ TOPP: Bokser Cecilia Brækhus (38) har ikke lagt inn årene, men forbereder seg til neste storkamp. FOTO: Astrid Waller
FORTSATT PÅ TOPP: Bokser Cecilia Brækhus (38) har ikke lagt inn årene, men forbereder seg til neste storkamp. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Attitude

Da KK møtte Cecilia til et større intervju i 2019 var hun i villrede om hva hun skulle bruke navnet sitt til den dagen hun legger boksehanskene på hylla. Fortsatt har hun ikke lagt opp, men likevel har hun fått presset inn et kommersielt samarbeid. Hvorfor solbriller?

– Jeg har alltid vært glad i klær og accessoirer og liker å ta meg ut. Jeg går jo gjerne rundt i jeans og hvit singlet, og tar du på solbriller er plutselig hele attituden din forandret. Hele antrekket kan gå fra noe kjedelig til et statement, sier Cecilia.

Selv har hun kommet ut av tellingen for hvor mange solbriller hun eier.

– Som idrettsutøver har du ikke så mye tid til å sminke deg, og lag på lag-mote og sånne ting funker bare ikke. Men solbriller har alltid var min go to når jeg trenger det lille ekstra.

Rømte på trening

Allerede fra hun var liten visste Cecilia at hun ville bli bokser. Hun trosset foreldrene og snek seg ut branntrappa hjemme for å gå på trening. Siden da har hun 35 proffkamper bak seg, og like mange seiere, ni av dem på knock out. Hvordan har hun det før hun skal ut i ringen? Når hun vet at verdensmestertitlene settes i spill?

– Det er jo et kick og man får selvfølgelig nerver, men jobben min er å kontrollere følelsene og kanalisere dem sånn at når jeg går opp i ringen er jeg lynskarp. Jeg er klar. Jeg er aggressiv, men jeg er ikke sinna, sier Cecilia.

Gi faen

Hvilke råd vil hun gi til oss mer dødelige for å målene våre? For ikke å la nerver komme i veien?

– Mentaltrening, disiplin og å gi faen, sier Cecilia.

– Gi faen i hva da?

­Hun tygger på sin tredje wrap med roastbiff siden vi satte oss ned.

– Spesielt jenter må lære seg å gi faen, og ikke legge så mye vekt på hva andre mener. Man må finne hva som funker for deg. Ja, man skal ta imot råd, men det er bare du som vet hva som funker for deg.

– Da får man kanskje litt uvenner underveis?

– Å ja, definitivt! Ha, ha. Selvfølgelig. Men du er ikke en robot som må høre på trenere og på andre.

DRONNING: Cecilia Brækhus er ikke redd for å skifte ut folk i apparatet for å nå målene sine. FOTO: Astrid Waller.
DRONNING: Cecilia Brækhus er ikke redd for å skifte ut folk i apparatet for å nå målene sine. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

Skift trener!

Selv har hun skiftet ut trenere opptil flere ganger. Nekter å bli hos en trener på grunn av lojalitet.

– Om det funker er det supert å bli. Men den dagen du føler at det stagnerer eller noe ikke stemmer, må du ta en evaluering. Du skylder ikke noen noe, og om de rundt deg er litt oppegående vil de ta det fint, og ønske deg lykke til og forhåpentligvis fortsatt være endel av livet ditt. Dessverre er det mange som ikke er sånn, men du kan ikke la dem holde deg tilbake. Er det verdt det? Nei! sier Cecilia med ettertrykk.

– De valgene du tar med magefølelsen angrer du som oftest ikke. Men de valgene andre tar for deg, de derimot.

Hun nikker.

– Men det er tøft, det skal jeg innrømme, å kanskje bli frosset ut for å ta valg. Det har sin pris.

RUSH: – Jeg hoppet fallskjerm en gang og det var et vanvittig rush. Men i motsetning til i bokseringen føler du deg hjelpeløs. Du har ingenting å stille opp med mot elementene og kreftene og blir slengt rundt som en filledukke. FOTO: Astrid Waller
RUSH: – Jeg hoppet fallskjerm en gang og det var et vanvittig rush. Men i motsetning til i bokseringen føler du deg hjelpeløs. Du har ingenting å stille opp med mot elementene og kreftene og blir slengt rundt som en filledukke. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Vinner på mentalt overtak

Da Brækhus inngikk avtale med promotøren Matchroom i fjor, var det på tre kamper, den ene allerede vunnet i Monte Carlo. Den andre, som Brækhus kaller «en oppkjøringskamp», skjer før sommeren, før altså storkampen på den andre siden av sommeren.

– Det er ingen hemmelighet at jeg signerte med Matchrom fordi vi ønsker en storkamp mot Katie Taylor, sier Cecilia.

Å skulle møte OL-vinner Taylor, som er hele seks år yngre, hva slags tanker gjør hun seg om det?

– Jeg har mer erfaring fra proffboksingen. Taylor peaker kanskje på den fysiske delen, mens jeg har det strategiske og mentale overtaket.

Hun legger til, selvsikkert som bare Cecilia kan:

– Det er ikke det fysiske denne kampen kommer til å bli vunnet på, men det mentale og strategiske.

FØRSTEDAMA: Cecilia Brækhus i åttende runde mot Aleksandra Magdziak-Lopes under Welterweight Championship i California 2018. Cecilia vant gjennom enstemmig beslutning. FOTO: NTBScanpix
FØRSTEDAMA: Cecilia Brækhus i åttende runde mot Aleksandra Magdziak-Lopes under Welterweight Championship i California 2018. Cecilia vant gjennom enstemmig beslutning. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Tøft for foreldrene

Foreldrene Jorunn og Martin Brækhus ser alle kampene hennes ringside. Også den i Los Angeles i 2018 mot Kali Reis, da Cecilia ble «knocket», og måtte ta en telling. Siden reiste hun seg riktignok og vant kampen, men likevel:

– Det var ganske tøft for moren min da jeg ble knocket. TV-kameraer zoomet inn på henne på hele prosessen. Man så hvor fortvilet hun var. Det er klart det er god TV, men jeg prøver å skjerme foreldrene mine litt.

– Hvordan var det for deg å se reaksjonen deres?

– Nei, altså, det var jo tungt for dem, men jeg tror også at det er bedre for dem å være der enn å ikke være der. Uvissheten er enda verre. Men de vet hvor forberedt jeg er, at jeg kan det jeg gjør, at jeg er trygg på det jeg gjør, og ikke minst at jeg gjør det jeg elsker å gjøre.

Boksing bedre enn fylla

Hun mener media feilaktig fremstiller boksing som den farligste sporten, og at det er andre idretter som kommer høyere på skadestatistikken.

– Det sitter litt igjen at boksing er den store stygge idrettsulven. Man kommer ikke uskadet fra idrett, uansett hva du holder på med. Det er risiko, og konkurransen blir tøffere og tøffere internasjonalt og kravene til underholdningsverdien høyere. Sponsormarkedet blir tøffere, og det går ut over idrettsutøverne.

Hun legger til:

– Boksing er ikke en ufarlig idrett, det er ikke det jeg vil frem til. Jeg synes det er bra at man holder fokus på de utfordrende sidene ved boksing, men jeg synes ikke at det å drikke seg full hver helg er et bedre alternativ enn å bokse. Det er litt hva du ønsker å gjøre med livet ditt.

REGJERENDE: Cecilia Brækhus idet hun blir utropt til vinner i kampen mot Aleksandra Magdziak-Lopes. i 2020 venter karrierens kanskje viktigste kamp. FOTO: NTBScanpix
REGJERENDE: Cecilia Brækhus idet hun blir utropt til vinner i kampen mot Aleksandra Magdziak-Lopes. i 2020 venter karrierens kanskje viktigste kamp. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ferdig?

Selv vet Cecilia godt hva hun skal gjøre med sitt liv. Hvert fall fram til sommeren. Nå venter fokusert trening, planlegging, opphausing og mediaoppmerksomhet rundt de kommende kampene, og treningsleir i Big Bear i California.

– Kampen mot Katie Taylor vil bli en verdig avslutning på en karriere, sier Cecilia og legger til med en liten latter:

Om det blir avslutningen, da.

DESIGNDEBUT: – Jeg er mye på reise og savner Norge, og derfor har det vært viktig for meg å ha et prosjekt som disse solbrillene. Da har jeg et lite stykke Norge med meg over alt, sier Cecilia Brækhus, som selv har bidratt i utformingen av den nye brillekolleksjonen. FOTO: Astrid Waller
DESIGNDEBUT: – Jeg er mye på reise og savner Norge, og derfor har det vært viktig for meg å ha et prosjekt som disse solbrillene. Da har jeg et lite stykke Norge med meg over alt, sier Cecilia Brækhus, som selv har bidratt i utformingen av den nye brillekolleksjonen. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer