FORHOLD TIL SVIGERMOR: Carine og Aramita beskriver relasjonen dem i mellom som usedvanlig varm og nær. Foto: Merete Sillesen
FORHOLD TIL SVIGERMOR: Carine og Aramita beskriver relasjonen dem i mellom som usedvanlig varm og nær. Foto: Merete Sillesen Vis mer

Svigermor

- Det var helt naturlig for meg å hjelpe Carine, da sønnen min ikke skjønte hvilken skjønn kvinne han kunne få

Da Carine hadde problemer med å få Nicolas på kroken - fikk hun hjelp av sin kommende svigermor.

To kvinner, med 25 års aldersforskjell, kommer smilende inn på kafeen i Oslo, der KK’s utsendte venter. Den yngste er lys, og den eldste er mørk og latteren klinger i lokalet fra noe som ved første øyekast ser ut til å være to gode venninner - ikke svigermor og svigerdatter. (PSST! Visste du at 7 av 10 sliter med svigermor?)

– Jeg var 23 år og gravid med tvillinger, da jeg flyttet alene fra Chile til Sverige, forteller Aramita Müller Gordon (59) på klingende svensk. 

– Det var tøft å være alenemamma til Nicolas (34) og Cristian (34). Men jeg trivdes likevel i mammarollen, og etter hvert fikk gutta også en lillesøster, Josefine (27). 

Sønnene flyttet til Norge i 2006. Nicolas tok jobb som bartender. Og det var denne sønnen Carine Schackt (34) kom til å falle for.

Carine forteller at Nicolas og hun datet litt, uten at de offisielt var sammen. Det eneste Nico hadde i fryseren, da Carine besøkte ham første gang, var Aramitas hjemmelagde pai.

- Og den var så god, at jeg kunne bli i leiligheten i tre dager, forteller hun og ler.

Carine ble forelsket og ønsket å etablere et skikkelig forhold. For å få litt fortgang i sakene, inviterte Carine seg selv, sammen med Nicolas, hjem til Aramita som da bodde i Södertälje.

– Og selv om dette ikke førte til et fast forhold med Nico, fikk jeg i hvert fall en kjempegod venninne i moren hans, smiler hun.

Et forhold som har vokst seg sterkere etterhvert som årene har gått.

At Carina ikke umiddelbart fikk sønnen til Aramita til å forplikte seg, gjorde forholdet mellom de to kvinnene enda sterkere.

– Jeg tar ofte kvinnenes parti. Så det var helt naturlig for meg å trøste og hjelpe Carine, da sønnen min ikke skjønte hvilken skjønn kvinne han kunne få, sier Aramita.

– Du var helt fantastisk i den perioden, legger Carine til.

– Jeg kunne gråte og le, være fortvilet og frustrert, ja jeg kunne vise alle slags følelser for deg. Og du var alltid der for meg, sier svigerdatteren.

Aramita var ofte i Oslo for å hilse på sønnene sine, men valgte ofte å overnatte hos Carine, som da bodde sammen med en venninne. 

Først da Carine reiste til Marokko i 2007, og Nicolas ikke fikk tak i henne på tre døgn, ringte han og erklærte sin kjærlighet. Han ville at de skulle være et par på ordentlig. Og da Carine kom hjem, ble det stor feiring med begges familier. Aramita var minst like lykkelig som det unge paret.

– Og da mitt første barnebarn, Matheo, kom til verden i 2008, valgte først jeg, og så Josefine, å flytte til Norge, forteller Aramita. Nå har jeg fem barnebarn, som alle har fantastiske foreldre, og vi er en sammensveiset familie som ofte treffes. Familien betyr alt for meg, sier hun.

MED BARNEBARN: I 2008 fikk Carine og Nicolas Matheo. Fire år senere kom lille Savannah. Foto: Privat
MED BARNEBARN: I 2008 fikk Carine og Nicolas Matheo. Fire år senere kom lille Savannah. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Storfamilie: Hvordan få det til å fungere med mine, dine og våre barn

Drar gjerne på ferie sammen

Da Matheo var fire år, kom lillesøster Savannah. Og det har alltid vært stas med farmor som barnevakt. Carine og Aramita har hjulpet hverandre gjensidig.

– Takket være Carine, begynte jeg å jobbe dagen etter at jeg flyttet til Norge, sier Aramita med et stort smil.

– Jeg begynte på samme arbeidsplass som Carine, og vi ble kolleger på en omsorgsbolig.

CARINE OG NICOLAS: Har i dag to barn, og Carine er svært nær venninne med Nicolas' mamma, Aramita. Foto: Privat
CARINE OG NICOLAS: Har i dag to barn, og Carine er svært nær venninne med Nicolas' mamma, Aramita. Foto: Privat Vis mer

Aramita roser sviderdatteren for hvordan hun hjalp henne med å komme på plass og bli en del av arbeidsmiljøet.

Også på fritiden er de to mer enn gjerne sammen. Da Carine ville overraske kjæresten med tur til Ibiza i fjor, viste det seg at Nico ikke kunne ta fri. Og det var umulig å endre billettene.

– Da svingte min kjære svigermor seg rundt, og kjøpte billetter, slik at hun kunne bli med på turen. 

– Og vi opplevde utrolig mye på de fem dagene vi hadde sammen, legger Aramita til.

– Med leiebil og Carine som sjåfør, fikk vi sett det meste av det øya har å by på, fra markeder til kirker og nudiststrender. 

At forholdet dem i mellom fungerer så godt, mener de skyldes at de begge gir hverandre plass og rause med hverandre.

Det er en selvfølge for Carine å hjelpe svigermoren med praktiske ting, enten det gjelder en tur til Ikea eller norske papirer som venninnen ikke helt forstår.

– Jeg spør faktisk heller Carine enn sønnen min, sier Aramita og smiler.

FERIE: Aramita og Carine reiser gjerne på ferie sammen.  Foto: Privat
FERIE: Aramita og Carine reiser gjerne på ferie sammen. Foto: Privat Vis mer

– Vi liker mange av de samme tingene, og har det alltid hyggelig sammen.

Og Aramita stiller med glede opp for svigerdatteren, som har startet eget firma innenfor skjønnhetsbransjen.

Storfamilien har også vært på fine ferier sammen. Og da de var i Marokko, gikk Aramita med en ring i vesken i mange dager. Nicolas skulle nemlig fri, og Carine skulle ikke vite noe.

– Så også her var du en viktig brikke i livet mitt, sier Carine takknemlig.

 Aramita understreker at uansett hva som skjer i framtiden, vil hun opprettholde en relasjon til Carine.

– For ikke bare er du verdens beste mamma til to av mine barnebarn, du er også en hjertevarm og god venninne.

LES OGSÅ: Ønsket seg ett barn til - så kom tre

Det første møtet med svigers
– Det første møtet med svigerforeldrene er viktig, og setter ofte tonen for videre forhold, sier Johanne Rogndal, terapeut ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo.

– Og det er ikke alltid kjemien stemmer så godt, som den gjorde mellom Carine og Aramita. Det er ingen automatikk i at svigerdatter og svigermor skal ha noe til felles, bortsett fra at de er glade i samme mann, som henholdsvis kjæreste og sønn.  Og det i seg selv kan faktisk være en kilde til uenighet. 

Rogndal forklarer at selv om kvinnene er ulike, trenger det ikke å være et anstrengt forhold mellom svigerdatter og svigermor. Hvis kvinnene har vidt forskjellig personlighet, holdninger og verdier, kan det være lurt av begge parter å være seg bevisst at visse tema kan skape konflikter.

– Både svigermor og svigerdatter kan lære seg velge sine kamper, sier Rognestad.

– Ved uenighet kan det være lurt å stille seg følgende spørsmål: Hva er viktigst, å ivareta relasjonen eller å markere seg? 

Rogndal forklarer at hvis det viktigste er å ivareta relasjonen, kan det være nødvendig å svelge noen kameler, kanskje særlig i begynnelsen. Det betyr verken at svigerdatter eller svigermor skal la seg tråkke på, men det er heller ikke nødvendig å stå på barrikadene, og risikere å ødelegge forholdet, nesten før det har startet.

EKSPERT: Johanne Rogndal er terapeut ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo. Foto: Presse
EKSPERT: Johanne Rogndal er terapeut ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo. Foto: Presse Vis mer

LES OGSÅ: Det kan være like usunt å krangle for lite som for mye

 Tenk før du snakker 

– Vis interesse for den andre partens meninger, og forsøk å forstå hva som ligger bak, råder Johanne Rogndal.

– Det er ikke sikkert at du er enig, eller at du vil gjøre ting annerledes selv om du forstår, men du viser i hvert fall at du gjør et forsøk. Ydmykhet og interesse kan mildne dialogen, og redusere risikoen for at dere går hardt mot hardt. Ingen har interesse i at konflikten eskalerer. 

Terapeuten legger vekt på at man skal være særlig varsom dersom det er barn involvert. Selv de minste barna værer fort misstemning mellom voksne.

- Ved å kommunisere tydelig, men vennlig, kan du forklare hva du opplever som grenseoverskridende. Unngå å bli opphisset, og begrunn hvorfor det er viktig for deg å si ifra om dette. Trolig har ikke svigermor engang tenkt tanken på overtramp.

Rogndal anbefaler å være tålmodige med hverandre. Det tar tid å bygge en relasjon, og akkurat denne relasjonen trolig vil vare så lenge svigermor lever.  Svigermor og svigerdatter tilhører hver sin generasjon, og det er naturlig at de ikke alltid skjønner hverandre. Men de kan akseptere ulikheten.

– Ved å være rause og inkluderende, kan svigerdatter og svigermor komme godt overens. Det er ikke sikkert du skal buse ut med alt du tenker med en gang, avslutter Johanne Rogndal. 

– Litt taktisk tenking skader ikke. 

LES OGSÅ: Dette krangler vi (fortsatt!) mest om

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: