Årets banebryter:

- Det var jo ingen rundt meg som så ut som meg

Som modell og transkvinne bryter Ceval Omar stadig barrierer i moteverdenen. Men det har ikke alltid vært lett for henne å akseptere seg selv.

CEVAL OMAR: Ceval har gjort flere internasjonale kampanjer i året som er gått, blant annet for Mugler og OffWhite. Men hun har også jobbet her hjemme i Norge, som under Holzweilers vårvisning for 2022. FOTO: Adam Katz Sinding/Holmzweiler
CEVAL OMAR: Ceval har gjort flere internasjonale kampanjer i året som er gått, blant annet for Mugler og OffWhite. Men hun har også jobbet her hjemme i Norge, som under Holzweilers vårvisning for 2022. FOTO: Adam Katz Sinding/Holmzweiler Vis mer
Publisert

Ceval Omar har hatt det røft, men likevel alltid visst hvem hun er. Nå baner hun vei for en ­verden som omfavner empati og respekt.

Den norsk-somaliske trans-modellen Ceval Omar (27) er et stjerneskudd. Året hun vinner pris for, har for de fleste vært en berg-og-dal-bane, ­takket være pandemien som fremdeles ­henger over oss. Likevel er det for det meste takknemlighet og ære Ceval sitter igjen med.

Jeg har vært veldig heldig med å få lov til å gjøre flere ting som første transkvinne. Jeg føler meg beæret og heldig.

Det samme gjelder å bli kåret til «Årets banebryter» – det kaller hun «mind-boggling». Å i det hele tatt bli nominert var enormt.

Dette forteller hun via tvilsom ­Facetime-dekning fra en taxi i City of Stars, Los Angeles. Der er det ingen problem å se for seg at hun glir lett inn, med sin glamorøse look og ­sterke utstråling.

Hendelsene hun sikter til som ­første transkvinne, er ikke akkurat småtterier. I løpet av den siste tiden har hun blant annet vært den første transmodellen for YSL Beauty. I tillegg ble hun den første svarte, curvy transmodellen avbildet i Vogue, og hun er blitt to glossy cover rikere, ­siden både danske EuroWoman og norske ELLE har hatt henne på førstesiden. Hun har også jobbet med Mugler og Off-White, og fikk dermed møte den nylig avdøde suksessdesigneren Virgil Abloh.

– Han var veldig happy for å inkludere meg, og sa mange fine ting, forteller Ceval.

Under høstens moteuke i København gikk Ceval på catwalken for blant annet Stine Goya, Holzweiler, (Di)vision og Rotate. FOTO: James Cochrane/rotate
Under høstens moteuke i København gikk Ceval på catwalken for blant annet Stine Goya, Holzweiler, (Di)vision og Rotate. FOTO: James Cochrane/rotate Vis mer
FOTO: James Cochrane/Stine Goya
FOTO: James Cochrane/Stine Goya Vis mer

På tross av glitter og glam har ikke de siste to årene vært en dans på ­roser. Modellen tror de fleste har fått oppleve begge ender av spekteret de siste par årene – både store vanskeligheter og store høydepunkter. Hun selv er intet unntak.

– Jeg synes alt har vært utfordrende. Med tanke på hvor samfunnet er på vei, og hvordan det er å være en del av det hele. Og selvsagt, det at vi fortsatt har vært såpass preget av korona og hele prosessen rundt det.

– Det er utfordrende å prøve å ha et liv midt oppi dette, prøve å være flink til å jobbe og forholde seg til andre mennesker, innrømmer hun.

Utfordringer er hun ikke fremmed for. Oppveksten i Oslo var røff. Hun ble dårlig behandlet for sin ­annerledeshet, for den hun var.

– Det var ikke en veldig positiv og hyggelig oppvekst. Men det ga meg ikke mindre lyst til å være meg selv. Folk reagerte negativt på hvordan jeg var, men jeg visste innerst inne hvem jeg var og hva jeg ville. Jeg lot aldri andres negativitet definere mitt selvbilde, sier Omar.

I voksen alder har hun valgt seg sin egen familie. Blant venner, både i Oslo og litt rundt omkring i ­verden. Hun forteller at «søsteren» hennes i Oslo er akkurat som en blodssøster.

– Jeg har måttet lære å akseptere meg selv via min «chosen family».

Sammenlignet med oppveksten synes Ceval det er vesentlig lettere å være transperson i dag. Det er hun veldig glad for.

– Jeg tror at jo mer vi snakker om det, jo mer vi snakker om menneskeligheten vår gjennom ting som for eksempel Jacqueline Landviks Costume-cover og dette intervjuet, desto mer synlig blir verdien av livet vårt, sier hun.

Dette er menneskeligheten vår, og vi får også lov til å ta vår plass i samfunnet – en plass som er rettslig vår.

Ved spørsmål på hva hun savner at samfunnet jobber hardere for å bli bedre på, kommer svaret raskt:

– Empati og kommunikasjon.

Hun legger til:

– Vi må respektere hverandre. Vi trenger ikke å være enige i alt, men vi må respektere hverandres liv og valg, sier hun.

FOTO: James Cochrane/ (Di)Vision
FOTO: James Cochrane/ (Di)Vision Vis mer
FOTO: Calle Huth/Holzweiler
FOTO: Calle Huth/Holzweiler Vis mer

Ceval Omar snakker åpent og gjerne om egen situasjon og historie. Sin sannhet, som hun kaller det. På tross av at hun har hatt det vanskelig, er dette helt ­naturlig. Selv om det vel å merke aldri var en del av planen.

– Jeg fant bare ut at det at jeg levde livet mitt i seg selv, var en form for aktivisme, fordi det gikk imot samfunnets normer og regler. Bare min eksistens var et opprør, så det ble naturlig å videreføre dette i ­språket mitt, forklarer hun.

– Jeg snakker jo sannheten min, og sannheten til mange andre jeg kjenner til, sier hun.

Likevel, legger hun til:

– Det er ikke egentlig en ting jeg oppfatter meg selv som – aktivist. Det synes jeg er et ord som blir veldig lett kastet rundt.

Denne saken er hentet fra KK nr. 26 som er i salg fra 27. desember.
Denne saken er hentet fra KK nr. 26 som er i salg fra 27. desember. Vis mer

Aktivisme eller ikke, måten hun har benyttet seg av egne plattformer for å spre et viktig budskap og representere en rekke minoriteter på, er blitt godt mottatt.

– Tilbakemeldingene har vært veldig positive. Det var veldig uventet, det. Så mye positivitet.

Og denne «uventede positive tilbakemeldingen» kan ikke kalles annet enn en braksuksess av en karriere. Etter at hun ble signert av norske Heartbreak i 2018, har mulighetene ikke latt vente på seg. Selv sier hun beskjedent at modellkarrieren ble et faktum på tilfeldig vis, men det ser ut til å komme helt an på øyet som ser. Karrieren skjøt nemlig fart takket være at hun ble signert hos tre internasjonale byråer på bare ti timer. Det hersker liten tvil om hva de øynene så, men på det tidspunktet hadde hun ikke troen selv.

Jeg følte at det å jobbe som modell var en ­morsom hobby å ha ved siden av, og hadde ingen planer om å ha det som karriere. Det var jo ingen rundt meg som så ut som meg, og jeg tenkte: Dette er ikke en verden for deg å jobbe i.

Ceval kunne altså ikke se noen karriere for seg selv i modellverdenen – ikke fordi hun ikke likte jobben, men fordi hun var overbevist om at det var umulig for en som henne.

FOTO: Calle Huth/Holzweiler
FOTO: Calle Huth/Holzweiler Vis mer

Siden den gang har hun motbevist mange – og kanskje viktigst av alt, seg selv. Rollen som forbilde og en representant for mangfold for både transpersoner, svarte kvinner og curve-modeller veier derimot ikke lite.

– Jeg føler meg veldig rar i den rollen, innrømmer hun.

Det er jo ingen som har vært som meg tidligere, og det er bare lille meg fra Oslo, liksom. Det føles selvsagt veldig rart. Men jeg føler også på en måte ­ansvar for rollen og gjør min del for dette.

Forventningene ser ikke ut til å være få, og Ceval kan fortelle at folk for eksempel ser ut til automatisk å tenke at hun har et problemfritt forhold til kroppen sin.

– Det går opp og ned som hos alle andre. Noen dager føler jeg meg best, andre dager går det nedover.

Men selv tror hun at forskjellen og hemmeligheten kan ligge i at hun uansett alltid går ut likevel, sminker seg, ordner seg – også når hun ikke føler seg så bra.

Jeg synes man burde ha en dialog med egen kropp som handler om at «ok, jeg er kanskje ikke så fornøyd med den akkurat nå, men det er den jeg har, og jeg skal leve med den, så jeg kan gjøre den bedre i form av klær, sminke, ta vare på den». Man må forsøke å ha en relasjon som er positiv, sier Ceval.

Og nettopp det med positivitet er hun generelt god på. Foreløpig har hun ikke store drømmene for framtiden, men hun har massevis av håp.

– Jeg vet ikke hvor jeg er om fem år, men jeg håper og ønsker at jeg er på et godt sted, omringet av mine kjære, at jeg har klart å tilføre noe godt og positivt og at verden er på et bedre sted. Det er det eneste jeg kan håpe på, sier hun.

Men så nevner hun likevel et hint om nær framtid. Og det er intet mindre enn en stor drøm som er gått i oppfyllelse.

– Det er en kampanje som kommer ut snart, som kanskje er mitt livs største drøm! Dette er noe jeg ­aldri hadde trodd jeg kom til å gjøre – så det blir ­skikkelig gøy.

FOTO: Holzweiler
FOTO: Holzweiler Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer