Kjærlighet:

- Det var lenge å vente på hverandre

Anette og Håkan var kjærester i tenårene, men så mistet de kontakten. 25 år senere kom det et brev som forandret alt.

FANT HVERANDRE IGJEN ETTER 25 ÅR: – Vi vet at vi skal bli gamle sammen. Og når vi går av med pensjon, flytter vi til Sverige, sier Anette Thierry Johnsson (51) med ektemannen Håkan (54). FOTO: Mette Johnsen
FANT HVERANDRE IGJEN ETTER 25 ÅR: – Vi vet at vi skal bli gamle sammen. Og når vi går av med pensjon, flytter vi til Sverige, sier Anette Thierry Johnsson (51) med ektemannen Håkan (54). FOTO: Mette Johnsen Vis mer
Publisert

Det var uten store forventninger Håkan Thierry Johnsson for 12 år siden puttet en konvolutt i postkassen i Göteborg. Han hadde prøvd å finne et telefonnummer til Anette, som han hadde vært kjæreste med i de tidlige ungdomsårene. Det eneste han hadde lyktes med, var å finne en adresse, så nå satte han sin lit til postvesenet. Han sendte et kort brev der han ba henne ringe. Han ville gjerne møte henne.

– Og noen dager senere ringte telefonen. Jeg husker fortsatt følelsen da jeg plutselig fikk hørte stemmen hennes igjen, sier Håkan.

Vi møter Anette og Håkan i deres hyggelige hage i Løgstør i Danmark, der de sitter med ring på fingeren og overskudd på kjærlighetskontoen. Men det skulle gå mange runder før de endte her. Forholdet har, som de selv uttrykker det, gått i faser.

LES OGSÅ: Tore Solvang og Stine Brorstad fant hverandre på fjellet

Tenåringskjærester på 1980-tallet

I fase én var de tenåringskjærester. Den foregikk på 1980-tallet. Håkan og en gjeng kamerater kom fra Sverige til Løgstør på fotballcup, og noen lokale jenter viste interesser for de svenske guttene.

– Det var jo nye gutter i byen, sier Anette med et smil.

Anette og Håkan innledet et uskyldig kjæresteforhold. Og etter at han dro hjem til Sverige, holdt de lenge kontakten.

– Vi var kjærester på den måten man er i 15-årsalderen. Vi gikk ikke til sengs sammen. Vi holdt hender og kysset, sier Anette.

De var kjærester et års tid. Håkan kom på besøk et par ganger, og de sendte brev til hverandre. Det var før internett, og en telefonsamtale til utlandet kostet en liten formue, så det var sjelden at de snakket sammen.

– Til slutt gled det ut i sanden, og vi fortsatte livet på hver vår kant, sier Håkan.

LES OGSÅ: Sjekk hvordan ungdomskjærestene fant tilbake til hverandre - 20 år etter!

Tok opp kontakten igjen 25 år senere

I det de kaller «fase to» ble de gjenforent. Den fasen begynte 25 år senere, da Håkans brev plutselig dumpet ned i postkassen hos Anette. Han var nå en voksen, fraskilt mann med fire barn, og han var nysgjerrig på hvordan det gikk med ungdomskjæresten som han ofte hadde sendt en tanke. Anette var singel og mor til to, og hun var like nysgjerrig.

– Jeg hadde jevnlig tenkt på Håkan gjennom årene. «Hvordan går det med ham? Hva gjør han nå?» Tiden med ham og resten av den flokken vi var sammen med som helt unge, fylte en del av mine tanker, forteller hun.

Så hun fulgte oppfordringen i brevet og ringte til ham. Og de begynte å møtes igjen. Først som venner. Og gradvis gjenoppsto kjæresteforholdet fra ungdommen, men nå i en voksen versjon.

– Vårt forhold som voksne er selvfølgelig et helt annet. Det kan ikke sammenlignes. Men det er mye jeg kjenner igjen fra den gangen. Det er i det hele tatt mange egenskaper hos ham som jeg likte da som jeg setter stor pris på i dag. Og så er han ekstremt tålmodig, noe jeg langt ifra er selv, sier Anette.

LES OGSÅ: - Jeg visste ikke hva forelskelse var før jeg møtte Sonny

– Det er mange egenskaper hos ham som jeg likte da som jeg setter stor pris på i dag, sier Anette om sitt nye forhold til tenåringskjæresten. FOTO: Mette Johnsen
– Det er mange egenskaper hos ham som jeg likte da som jeg setter stor pris på i dag, sier Anette om sitt nye forhold til tenåringskjæresten. FOTO: Mette Johnsen Vis mer

Pendlet mellom Danmark og Sverige

Nettopp tålmodighet ble avgjørende for at forholdet skulle overleve. Med hver sin barneflokk, hvorav de yngste var i åtteårsalderen, måtte de vende tilbake til langdistanseforholdet og pendle mellom Danmark og Sverige. I fem lange år.

– I det minste kunne vi nå sende e-post og sms-er, og det var blitt billigere å ringe, sier Håkan, som innrømmer at det var vanskelig å være voksenkjærester uten å kunne være sammen i hverdagen.

– Vi hadde det kjempefint når vi møttes. Men akkurat som det var herlig å reise til henne fredag ettermiddag, så var det tilsvarende ille å måtte forlate henne igjen søndag kveld, sier han. Og Anette supplerer:

– Jeg elsker jo mannen, så jeg holdt fast. Men jeg var nær ved å gi opp flere ganger. Det var lenge å vente på hverandre, spesielt når man er i 40-årene og mest av alt ønsker seg et vanlig parforhold.

Paret møttes så ofte det lot seg gjøre, men ofte gikk det et par måneder imellom. Begge hadde imidlertid følelsen av at en løsning ventet i horisonten. Den kom da Anette ble tilbudt å forpakte hotellet der hun jobbet. Det tilbudet satte i gang det paret kaller «fase tre».

– Jeg ringte til Håkan og sa: «Dette er muligheten vår!» Både fordi jeg hadde vanskelig for å se at jeg kunne klare oppgaven alene og fordi det ga Håkan en jobbmulighet. Det var jo også en del av problemet. Han måtte ha noe meningsfullt å gjøre her, og nå hadde vi et felles prosjekt.

Håkans barn var blitt så store at timingen føltes riktig. Han sa opp jobben i hjemlandet og flyttet i 2011 til den byen der han som tenåring så mange år tidligere hadde møtt en ung jente på fotballcup. Siden er hotelldriften blitt erstattet med jobber som henholdsvis pedagog og selger, og langdistanseforholdet er definitivt byttet ut med et godt hverdagsliv. Paret, som ble gift i 2016, føler seg lykkeligere enn folk flest.

– Vi er motsetninger, men på en god måte. Og vi gjør mye for hverandre, både store og små ting. Gir en bukett blomster, overrasker den andre med god mat eller små gaver. Essensen i forholdet vårt er at vi gjør noe for hverandre på daglig basis, sier Anette.

I dag er barna så store at det er kommet barnebarn til, og Anette og Håkan har allerede planlagt fase fire av forholdet.

– Vi vet at vi skal bli gamle sammen. Og når vi går av med pensjon, flytter vi til Sverige. Håkan forlot jo sine barn for å komme hit og bo hos meg. Så det er bare rimelig at vi flytter om noen år. Da er det hans tur til å være tett på sin familie, sier Anette.

LES OGSÅ: Vi spurte 22 menn om hva de synes er det beste med kjæresten - svarene får oss til å smelte!

LES OGSÅ:

– Forelskelse og parforhold er forskjellige ting

– Det kan være lettere å falle for ekskjæresten igjen enn å starte et nytt forhold fra bunnen. Og det kan være gode muligheter for å få et velfungerende forhold med sin eks, men det avhenger av hvorfor dere gikk fra hverandre i første omgang, mener klinisk sexolog og parterapeut Maj Wismann.

Det er herlig å møte et menneske man kjenner på forhånd. Man vet hva man får. Det er en grunnmur av noe velkjent å bygge på. Men hva med den gamle advarselen om at man ikke skal gå tilbake til noe som har feilet en gang før?

– Det kan være mange grunner til at et parhold strandet, og de grunnene er det alltid verdt å granske hvis man møter sin eks igjen senere i livet. Ofte er det ikke mangel på kjærlighet, men rammene som skiller oss. At vi bor for langt fra hverandre, at man er på feil sted i livet eller man ikke var moden nok til å passe ordentlig på parforholdet første gang.

Maj Wismann mener at et forlist ungdomsforhold ofte vil ha gode muligheter for å bli velfungerende hvis partene har den rette modenheten.

– Med alderen får vi et mer realistisk forhold til ting. Vi har mer livserfaring og er rundere i kantene. Vi har også en klarere fornemmelse av våre egne feil og mangler. Alt er ikke lenger så firkantet, og vi er i stand til å jobbe med oss selv og gjøre det bedre som kjærester enn da vi var unge.

– Hva kan man gjøre for å sikre at forholdet blir mer holdbart i andre omgang?

– Du skal nyte å være hodestups forelsket, men du skal også vite at forelskelse og parforhold er to vidt forskjellige ting. Det kommer en hverdag uansett hvor forelsket dere er. Hvis man ikke er realistisk rundt det, blir man skuffet, sier hun.

LES OGSÅ: - Hvis du lurer på om det er den store kjærligheten, så er det ofte ikke det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer