Kreft

- Det var meget spesielt å sitte i brudekjole i sin egen stue

Kreftrammede Anne og kjæresten Franz holdt digitalbryllup under korona-pandemien. To måneder senere sovnet hun inn.

KREFT: Anne Smidt og Franz Posch giftet seg i sitt hjem i Århus 21. mars 2020. Paret avholdt digital bryllup for familie og venner, på grunn av korona-pandemien. Videoen er produsert av Kræftens Bekæmpelse, Danmark. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tonene fra 60-tallshiten Be My Baby av The Ronettes - kjent fra kultfilmen Dirty Dancing (1987) - danser det danske paret Anne Smidt og Franz Posch brudevals.

De ser ut som et hvilket som helst annet lykkelig brudepar. Hun er ikledd en lekker hvit kjole med slep, og han en kledelig smoking i mørkelilla toner. De holder tett rundt om hverandre, og gjestene jubler for det nygifte paret.

Men de er ikke et hvilket som helst annet brudepar. Anne er hardt rammet av kreftformen bløtvevssarkom , og har innsett at hun ikke har noen tid å miste. Dette, og den pågående korona-krisen, har gjort at det planlagte sommerbryllupet må fremskyndes.

HJEMME I STUA: Bryllupsseremonien foregikk i parets hjem i Århus. Til stede var parets mødre og en katolsk prest. FOTO: Privat
HJEMME I STUA: Bryllupsseremonien foregikk i parets hjem i Århus. Til stede var parets mødre og en katolsk prest. FOTO: Privat Vis mer

De 94 gjestene som jubler for det dansende brudeparet står derfor ikke omringet rundt de to nygifte, som de ellers ville ha gjort i en slik setting. De sitter i hver sin stue, langt unna brudeparet, og følger med på seremoni og festligheter via kommunikasjonsplattformen Zoom på PC-skjermene sine.

I hui og hast er det nemlig blitt bestemt at i stedet for å avlyse bryllupet, skal det avholdes på Annes 29-årsdag, og ettersom hun er i risikogruppen for korona-smitte, må bryllupsgjestene holde seg hjemme.

SYK: I desember 2018 skjønte danske Anne Smidt at noe var galt. Ett år senere fikk hun beskjed om at hun hadde uhelbredelig kreft. FOTO: Privat
SYK: I desember 2018 skjønte danske Anne Smidt at noe var galt. Ett år senere fikk hun beskjed om at hun hadde uhelbredelig kreft. FOTO: Privat Vis mer

Men det som i utgangspunktet ble så langt unna det Anne og Franz opprinnelig så for seg, skulle vise seg å bli et fantastisk minne for livet - for både brudepar og bryllupsgjester.

- Vanskelig å gi slipp på den store bryllupsfesten

Selve bryllupsseremonien ble avholdt i parets hjem i Århus, og til stede var begges mødre og en katolsk prest. Gjestene fulgte med via Zoom.

- Vi har grått mye og vært skikkelig lei oss på grunn av denne situasjonen. Det var veldig vanskelig å gi slipp på drømmen om den store bryllupsfesten, der vi skulle feire vår kjærlighet med venner og familie.

Men så kom svigermor på at det kunne gjøres via den digitale plattformen, og da kom endelig de positive tankene tilbake igjen.

GIFT: Endelig ble Franz og Anne mann og kone! FOTO: Privat
GIFT: Endelig ble Franz og Anne mann og kone! FOTO: Privat Vis mer

I forkant av bryllupsdagen fikk gjestene tilsendt en bryllupspakke bestående av mat, gavepose og drikkevarer - og servitørene som hadde sagt ja til å servere i bryllupet, påtok seg oppgaven med å kjøre bryllupspakkene rundt til gjestene.

Etter hvert som gjestene logget seg på Zoom, kunne Anne og Franz se at alle hadde pyntet til bryllupsfest i sine egne stuer. Og da seremonien var over, gikk gjestene ut for å kaste ris over brudeparet - slik de ville ha gjort om bryllupet hadde foregått i kirken som planlagt.

Middag og drikke ble delt sammen, og tradisjoner som taler, brudevals og kasting av brudebukett ble også opprettholdt.

STEMNING: Gjennom Zoom kunne venner og familie følge med på bryllupsseremonien og ta del i festlighetene. FOTO: Privat
STEMNING: Gjennom Zoom kunne venner og familie følge med på bryllupsseremonien og ta del i festlighetene. FOTO: Privat Vis mer

Brudgommen Franz logget seg inn på en nettside, der navnene på alle de single venninnene til Anne var skrevet ned. Da hun kastet buketten trykket han på en knapp, og vips ble bukettens heldige vinner trukket ut. Hun fikk siden tilsendt brudebuketten på døren.

- Det var en meget spesiell følelse å sitte der i brudekjolen i sin egen stue. (...) Det ble en helt vidunderlig kveld. Vi forsøkte å holde fast i alle tradisjonene, og det lyktes vi veldig godt med. Vi ble sittende foran skjermen til klokken tre om natten, og snakket og lo med vennene våre.

1o måneder etter det første møtet, fikk Anne kreftbeskjeden

Det var i februar 2018 at Anne møtte musikeren Franz for aller første gang. Hun som alltid hadde drømt om et stort bryllup, forsto raskt at dette var mannen hun ville gifte seg med.

Men bare 10 måneder etter første møte, fikk Anne den hardtslående beskjeden. Etter lengre tids ubehag konkluderte legene med at hun hadde den sjeldne kreftformen bløtdelssarkom i ryggen. Etter flere store og krevende operasjoner, fortalte legene at Anne var uhelbredelig syk.

LYKKE: Anne og Franz - nygifte og lykkelige utenfor parets hjem i Århus i mars 2020. FOTO: Mads Due Egeslund
LYKKE: Anne og Franz - nygifte og lykkelige utenfor parets hjem i Århus i mars 2020. FOTO: Mads Due Egeslund Vis mer

Fremtiden de to hadde sett for seg, og planene de hadde lagt, falt nå i grus.

Men heldigvis klarte de å snu den negative situasjonen, til noe positivt. Og det storslåtte drømmebryllupet, som Anne hadde sett for seg helt siden hun var en liten jente, ble oppfylt - bare på en litt annen måte.

- Jeg håper at vår idé kan inspirere andre til å gjøre tingene på en ny måte. Det kan fint la seg gjøre, og man blir minst like glad, sa Anne til danske Kræftens Bekæmpelse etter bryllupet.

MANN OG KONE: 21. mars 2020, på hennes 29-årsdag, ble Anne Smidt og Franz Posch mann og kone. De var gift i litt over to måneder, før Anne sovnet inn 3. juni 2020. FOTO: Mads Due Egeslund
MANN OG KONE: 21. mars 2020, på hennes 29-årsdag, ble Anne Smidt og Franz Posch mann og kone. De var gift i litt over to måneder, før Anne sovnet inn 3. juni 2020. FOTO: Mads Due Egeslund Vis mer

I begynnelsen av juni ble følgende oppdatering delt på Kræftens Bekæmpelses nettside:

«Anne Smidt sovnet stille inn den 3. juni 2020, mens hun var omringet av sin aller nærmeste familie. Etter avtale med familien har vi valgt å ha artikkelen om Anne og Franz' bryllup liggende. Artikkelen og bryllupsvideoen betød veldig mye både for Anne og Franz, og er en livsbekreftende fortelling, som vi håper og tror at mange kan finne inspirasjon i. De varmeste tanker går til Anne og hennes familie, for motet til å dele denne fantastiske kjærlighetshistorien med oss alle».

Det er Kræftens Bekæmpelse, Danmark, som har produsert videoen i toppen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer