Sykt Barn

- Det var vanskelig å vite at det var mine egne antistoffer som hadde truet mitt barns liv

Allerede tidlig i graviditeten merket Liza at det var noe som ikke stemte. Barnet i magen var så rolig. Til slutt våget ikke legene å vente lenger og forløste babyen med keisersnitt.

IMMUNISERING: Barnet i magen hadde en annen blodgruppe, og Liza fikk vite hun var rammet av immunisering. Det innebar at hun utviklet antistoffer mot fosterets blod, og dermed ble Wille rammet av blodmangel. Heldigvis gikk alt bra og nå er Wille blitt 1 år. Foto: Privat
IMMUNISERING: Barnet i magen hadde en annen blodgruppe, og Liza fikk vite hun var rammet av immunisering. Det innebar at hun utviklet antistoffer mot fosterets blod, og dermed ble Wille rammet av blodmangel. Heldigvis gikk alt bra og nå er Wille blitt 1 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettopp fylt 1 år og med den lille kroppen full av energi løper Wille rundt i leiligheten og herjer med storebror Loui (3). Skrittene er fremdeles litt usikre, og han ramler over ende i iveren etter å holde samme tempo som broren.

– Ingen kan tro at han har gjennomgått det han har gjort, sier mamma Liza Svärd (36).

Hun merket tidlig da hun gikk med Wille at det var noe som ikke stemte. Wille er det tredje barnet til Liza og ektemannen Jimmy (33), og hun reagerte på at han ikke oppførte seg som de to andre i magen hennes.

– Han var roligere og sparket ikke like mye. Det gjorde meg bekymret.

I forbindelse med den første ultralydundersøkelsen i uke 16 fikk hun og Jimmy beskjed om at barnet i magen hadde en annen blodgruppe, og at hun var rammet av immunisering. Det innebar at hun utviklet antistoffer mot fosterets blod, og dermed ble Wille rammet av blodmangel. (Psst: Her finner du svarene på alle dine spørsmål om ultralydundersøkelse i svangerskapet!)

– Vi hadde aldri hørt om immunisering før. Det er veldig uvanlig, sier pappa Jimmy. 

Enkelt forklart kan man si at Lizas blod «spiste» opp Willes.

LES OGSÅ: Blodprøven reddet Scott

Blodoverføringer

Beskjeden om at hennes egen kropp truet hennes barns liv, kom som et sjokk for Liza.

– Det var psykisk tøft. Jimmy og jeg pratet mye om det, og det tok tid før jeg kunne slippe tanken på at det var min feil.

De fikk vite at uten blodoverføringer ville ikke barnet overleve, og det ble flere besøk på sykehuset i Jönköping, der den unge barnefamilien bor.

– Jeg ble tatt blodprøver av en gang i uken, og hadde 26 ultralydundersøkelser. Det normale er to i løpet av en graviditet, sier Liza.

1. september 2015 dro Liza og Jimmy til Karolinska sjukhuset i Huddinge for at barnet skulle få den første blodoverføringen. Situasjonen var da alvorlig.

– Fysisk hadde jeg det bra, forteller Liza. Men hun merket at barnet var svekket. – Han rørte seg knapt inne i magen.

Blodoverføringen ble gjort ved at en lang nål ble stukket inn i Lizas mage og videre inn
i morkaken. Først hadde barnet fått beroligende gjennom den samme nålen for ikke å sparke og være urolig.

– Det var stor forskjell på energien hans etter overføringen. Det var en herlig følelse, forteller Liza.

Men effekten varte bare i noen dager.

– Han ble bare dårligere og dårligere ettersom tiden gikk, sier Liza og kryper nærmere Jimmy i sofaen mens hun forteller.

– Det var en tøff tid. Jeg var bekymret både for Liza og vårt ufødte barn, sier han.

SAMLET: Trebarnsfamilien, med pappa Jimmy, mamma Liza, Loui (3), Emilia (13) og lille Wille, har endelig landet i hverdagen. Foto: Kai Rehn
SAMLET: Trebarnsfamilien, med pappa Jimmy, mamma Liza, Loui (3), Emilia (13) og lille Wille, har endelig landet i hverdagen. Foto: Kai Rehn Vis mer

LES OGSÅ: Bare 13 dager gammel ble Markus operert for kreft

Keisersnitt uke 32

I løpet av høsten 2015 ble det ytterligere seks turer til Huddinge for blodoverføring. Hver gang ble Liza forberedt på at det kanskje ikke ville gå lenger, at man ville bli nødt til å foreta et keisersnitt for å hente ut babyen.

– Derfor dro jeg alltid dit på fastende mage, forteller hun.

I midten av januar i fjor, da Liza var i uke 32, våget ikke legene å vente lenger. Beslutningen ble tatt om keisersnitt, på universitetssykehuset i Linköping. (Psst: Dette kan bli fremtidens keisersnitt)

– Legene forberedte oss på det verste, forteller Jimmy. – Blodmangelen kunne ha forårsaket hjerneskader på barnet, og han kunne være så askegrå i huden at han så mer død enn levende ut.

Under selve inngrepet var Liza bedøvet, men ved full bevissthet.

– Da de tok ham ut, ventet jeg å få høre ham skrike. Men det kom ingenting. Han bare pep litt, og det gjorde meg bekymret. Han fikk ikke komme til meg, jordmoren løp av gårde med ham til et tilstøtende rom der det sto en kuvøse. 

Senere ble Wille overført til prematuravdelingen.

– Jeg fikk se ham i sengen før de kjørte ham opp, men fikk ikke holde ham eller ta på ham. Til min lettelse så jeg at han var rødmusset i ansiktet, sier Liza.

LES OGSÅ: Når fødselen ender med akutt keisersnitt

Fire blodutskiftninger

De første fire døgnene var de mest kritiske.

– Da handlet det om liv eller død. Han hadde mine antistoffer i blodet, og legene var nødt til å få dem bort. Derfor måtte han gjennomgå fire fullstendige blodutskiftninger.

På prematuravdelingen lå Wille i en folieseng med solarium. Han ble matet gjennom sonde og hadde beskyttelse for øynene mot det sterke lyset. (Psst: Sebastian var ikke større enn en smørpakke!)

– Vi fikk ikke se øynene hans på flere dager og så knapt nok ansiktet på grunn av alle slangene. Det var tøft, sier Liza.

Ettersom det lille hjertet hans hadde måttet arbeide ekstra hardt mens han var i magen, var det forstørret, og det var leveren også.

– Det syntes da han var nyfødt. Han så opphovnet ut rundt midjen, sier faren hans.

Men etter fire døgn stabiliserte han seg. Solingen kunne avsluttes, og etter en uke i Linköping ble han overflyttet til sykehuset i hjembyen. 

– Det var fantastisk. Da kunne søsknene hans, som Jimmys foreldre passet mens vi var på sykehuset, lettere komme på besøk, sier Liza.

Wille ble friskere og friskere. Til slutt var det eneste synlige tegnet på det han hadde gjennomgått, en kraftig solforbrenning. (Solariet benyttes for å få bort avfallsproduktet bilirubin som dannes når de røde blod­legemene hemoglobin brytes ned.)

PREMATUR: Wille måtte ligge i kuvøse og få solariumsbehandling. Foto: Privat
PREMATUR: Wille måtte ligge i kuvøse og få solariumsbehandling. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet

- Det tok tid før jeg kom over følelsen av at det var min feil

Etter fire uker på sykehus fikk Liza og Wille komme hjem. Men det drøyde før de klarte å lande i hverdagen.

Det var vanskelig å vite at det var mine egne antistoffer som hadde truet mitt barns liv

– Det tok tid før jeg kom over følelsen av at det var min feil. Det var vanskelig å vite at det var mine egne antistoffer som hadde truet mitt barns liv, sier hun.

Det ser ikke ut til at Wille får noen varige men av blodmangelen. Han har utviklet seg i samme takt som søsknene Loui og Emilia (13) og er full av energi.

– Vi merker ingen forskjell på ham og søsknene, sier Liza og løfter ham opp for å trøste etter at leken har blitt litt for intens.

– Han spiser til og med bedre enn søsknene hans gjorde på samme alder. Sist sommer kunne vi endelig være sammen som en vanlig familie. Vi dro på små utflukter og til stranden og bare nøt å være sammen med barna, fortsetter hun.

Etter hvert kommer også Liza og Jimmy til å dra på bryllupsreisen de måtte avlyse. De giftet seg nemlig bare noen uker før de fikk beskjeden om Willes blodmangel, noe som gjorde om på alle planer de hadde lagt.

– Bryllupsreisen vår gikk til Huddinge i stedet, sier Liza og ler. Så blir hun alvorlig:

– De som virkelig skal hylles, er alle blodgivere. Hadde det ikke vært for dem, ville ikke Wille levd i dag. 

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstremt premature tvillinger

Denne saken står også i Allers nr 22, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer