Sjelden sykdom:

- Det verste jeg vet er når folk synes synd på meg

Josefine Gjerstadberget (21) sitter i rullestol på grunn av en sjelden sykdom, men lever et godt og selvstendig liv. Hun er lei av at folk stirrer istedenfor å spørre rett ut.

SJELDEN SYKDOM: Under oppveksten tenkte ikke Josefine over at hun var annerledes, hun var jo alltid med på alt, og måtte bidra like mye hjemme som de andre tre søsknene. FOTO: Ida Bergersen
SJELDEN SYKDOM: Under oppveksten tenkte ikke Josefine over at hun var annerledes, hun var jo alltid med på alt, og måtte bidra like mye hjemme som de andre tre søsknene. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Josefine Gjerstadberget (21) ble født sist i søskenflokken på fire. Hun utviklet seg normalt, men mammaen hennes hadde på følelsen at noe var annerledes med henne, uten at hun visste hvorfor. Men etter hvert, var det noen i barnehagen som begynte å reagere.

Josefine hang langt etter normal utvikling, sammenlignet med de andre barna. Alt tok lenger tid, hun snublet mye, og ble raskere sliten. På tur ville hun aller helst sitte i vogna sammen med de yngre barna, fordi hun ikke orket å gå. Og de fleste vet hvor aktive de fleste barnehagebarn er. Det var noe som ikke stemte.

– Jeg var så liten, så jeg husker ikke mye. Men jeg tror det tok litt tid før legene klarte å finne ut av hva som var galt. De skjønte ikke hva det var, og mistenkte flere diagnoser, før en lege med spesialkompetanse på mukopolysakkaridose sykdommer dukket opp, fortelle Josefine.

Denne legen kunne fastslå at Josefine hadde Morquios sykdom – en arvelig, medfødt stoffskiftesykdom, som rammer mange organsystemer i kroppen, men hovedsakelig skjelett og bindevev. Sykdommen kan medføre funksjonsvansker og leddsmerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer