Brystkreft:

- Det verste var å fortelle sønnen min at jeg har kreft igjen

Mari (37) opererte vekk begge brystene - men fikk likevel brystkreft to ganger.

BRYSTKREFT: - Jeg hadde jo forsikret ham om at sjansen for å få kreft igjen var ekstremt liten, sier Mari til KK. Her er hun på ferie i Hellas sammen med sønnen før hun ble syk. Foto: privat
BRYSTKREFT: - Jeg hadde jo forsikret ham om at sjansen for å få kreft igjen var ekstremt liten, sier Mari til KK. Her er hun på ferie i Hellas sammen med sønnen før hun ble syk. Foto: privat Vis mer
Publisert

En desembermorgen i 2016 sto Mari Nord Melås (37) i dusjen og såpet seg inn som vanlig. Det føltes som en alminnelig morgen, og mens hun sto der tenkte hun dagligdagse tanker om sønnen, jobben og fremtiden.

Det som tilsynelatende var en helt vanlig morgen tok en drastisk vending da hun oppdaget noe uvanlig i det venstre brystet.

Vi hører ofte om at kvinner finner en kul i brystet, men Mari beskriver det helt annerledes.

- Det var ikke en kul, men en veldig stor, avlang og spesiell klump. Jeg skjønte med en gang at det ikke var normalt og ringte til legen. Jeg ble sendt til biopsi, og i starten av januar 2017 fikk jeg kreftdiagnosen for første gang, forteller Mari til KK.

På det tidspunktet visste hun heldigvis ikke at hun kom til å kjempe i over seks år for å få føle seg som seg selv igjen.

MOR OG SØNN: - Det verste var å fortelle til sønnen min for andre gang at jeg har kreft. Han var bare 10 år og det var helt forferdelig, sier Mari til KK. Foto: privat.
MOR OG SØNN: - Det verste var å fortelle til sønnen min for andre gang at jeg har kreft. Han var bare 10 år og det var helt forferdelig, sier Mari til KK. Foto: privat. Vis mer

Fjernet begge brystene

Svulsten i det venstre brystet ble målt til 6 x 5 cm, og på grunn av den store størrelsen måtte Mari gå på cellegift i et halvt år før svulsten kunne opereres ut.

Under den første operasjonen la kirurgen inn en protese, men til og med det ble problematisk da det oppsto en infeksjon og protesen måtte fjernes igjen etter kun en liten måned.

Historien til Mari kan virke som en lang rekke med hendelser som rett og slett skyldes uflaks, og for å unngå mer uflaks tok hun derfor et uvanlig valg.

- Jeg valgte å fjerne det friske brystet på høyre side også. Det var et frivillig valg, og handlet rett og slett om at jeg bekymret meg veldig mye for å få kreft igjen, forteller Mari.

Kirurgene opererte bort brystet og bygget opp igjen begge sider med fett fra buken. Dette var en stor operasjon som tok mange timer. Mari håpet at dette var slutten på det vonde, men det skulle vise seg å bare være begynnelsen.

TILBAKEFALL: - Det var en veldig tøff beskjed å få, forteller Mari. Foto: privat.
TILBAKEFALL: - Det var en veldig tøff beskjed å få, forteller Mari. Foto: privat. Vis mer

Fikk kreft for andre gang

Til tross for at Mari opererte bort begge brystene og gikk gjennom mye smerte for å redusere risikoen for tilbakefall, fikk hun brystkreft for andre gang etter kun et halvt år.

- Det er svært sjeldent at det skjer, og jeg måtte fjerne det venstre brystet for andre gang. Det var tøft, for jeg var livredd for å ikke bli frisk igjen, forteller hun.

Denne gangen fjernet de også alle lymfeknutene, og Mari måtte gjennom noen tøffe uker med stråling.

- Det verste var å fortelle til sønnen min for andre gang at jeg har kreft, og at han måtte oppleve alt på nytt. Han var bare 10 år og det var helt forferdelig. Jeg hadde jo forsikret ham om at sjansen for å få kreft igjen var ekstremt liten. Han ble naturlig nok både engstelig og redd, sier hun.

Midt i alt det vonde mistet hun også mammaen sin.

- Mamma var en av mine aller nærmeste. Når hun ble syk og jeg ble hennes pårørende ble rollene snudd helt om. Vi savner henne hver eneste dag, sier hun.

MISTET MOREN: Både mor og datter fikk alvorlig kreft, og Mari mistet moren sin i 2021. Foto: privat.
MISTET MOREN: Både mor og datter fikk alvorlig kreft, og Mari mistet moren sin i 2021. Foto: privat. Vis mer

Vil ikke gå i kjole

Etter den siste operasjonen har Mari hatt to usymmetriske bryster, og det ene er mye mindre enn den andre. Drømmen er å redusere størrelsen på det høyre brystet slik at begge blir like store.

- Nå går jeg i store t-skjorter og jeg har ikke gått i kjole på seks år. Jeg må alltid gå med sports-BH, men jeg har et stort ønske om å føle meg fin og feminin, sier hun.

På grunn av at det kun er en kosmetisk operasjon som gjenstår, blir Mari ikke prioritert i helsevesenet. Nå har hun ventet siden 2020, og går kledd i store klær for å skjule kroppen sin.

- Jeg aner ikke hvor lenge jeg må vente og det føles litt håpløst. Jeg er bare 37 år, og har jo lyst til å føle meg feminin og flott til tross for at jeg har senskader etter kreften, sier hun åpenhjertig.

NÆRE SØSKEN: Broren til Mari barberte bort håret sitt i solidaritet. Han har gitt KK tillatelse til å bruke bildet. Foto: privat.
NÆRE SØSKEN: Broren til Mari barberte bort håret sitt i solidaritet. Han har gitt KK tillatelse til å bruke bildet. Foto: privat. Vis mer

Brystkreft kan komme tilbake

- Er det vanlig å få brystkreft flere ganger?

- Mange brystkreftpasienter opplever å aldri få sykdommen tilbake etter avsluttet behandling. Fem år etter at man har fått diagnosen, er det 92,5 prosent av kvinnene som fortsatt lever. Likevel kan brystkreft komme tilbake i det opererte brystet eller i nærliggende lymfekjertler, såkalt lokalt tilbakefall.

Det sier Benedikte Sætereng Eriksen , som er spesialrådgiver i Kreftforeningen, til KK.

Det kan også ha spredt seg til andre organer, såkalt fjernspredning.

- Det er viktig å fortsette med regelmessig egenundersøkelse av brystene og mammografiundersøkelse, sier Sætereng Eriksen.

Etter at man er ferdigbehandlet for brystkreft følges man opp i 10 år. Først i spesialisthelsetjenesten, før fastlegen overtar oppfølgingen. Tidlig påvisning av tilbakefall er det viktigste aspektet ved kontrollene.

- Hvor mange kvinner opplever å få brystkreft?

- I 2022 var det 4224 kvinner som fikk brystkreft i Norge. Det er en økning av brystkrefttilfeller hos de under 50 år og de over 80 år, sier Sætereng Eriksen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer