Ida Fladen:

- Det viktigste intervjuet jeg har gjort

32-åringen reiste til Malawi for å snakke med moren til fadderbarnet sitt Mervin (3) - som hun også møtte for tre år siden.

VIKTIG: Denne historien om Isabel er fortalt fra en kultur, et sted og en person som lever veldig annerledes enn det vi gjør. FOTO: Plan International Norge
VIKTIG: Denne historien om Isabel er fortalt fra en kultur, et sted og en person som lever veldig annerledes enn det vi gjør. FOTO: Plan International Norge Vis mer
Publisert

Ida Fladens kjærlighetspodkast med navn «Ida med hjertet i hånden» er blitt en av Norges mest populære podkaster. Det er tydelig at folk liker å høre om andres kjærlighet, og på gjestelista kan hun skimte med navn som Sigrid Bonde Tusvik, Solveig Kloppen og Jan Thomas - som alle åpner seg opp om sine innerste tanker og følelser knyttet til nettopp dette temaet.

For hver episode er det et nytt tema, og med ulike innfallsvinkler til kjærlighet. Det kan handle om alt fra utroskap, å bli dumpa av sin store kjærlighet, å være den som dumper, å miste noen man er glad i og familiekonflikter.

Den nyeste episoden til Ida er likevel en episode som skiller seg litt ut fra hva hun tidligere har gitt ut. Denne gangen har hun nemlig reist hele veien ned til Malawi for å gjøre et intervju med moren til sitt tre år gamle fadderbarn, som hun også møtte en gang for tre år siden gjennom Plan.

- Denne episoden er så viktig fordi den setter perspektiv på ting. Det har vært mange sterke historier i podkasten frem til nå også, men dette blir noe helt annet. Det er fortalt fra en kultur, et sted og en person som lever veldig annerledes enn det vi gjør. Det er den viktigste episoden jeg har gjort - med all respekt til de andre gjestene, sier Fladen til KK.

Spent på hvordan han ville reagere

Da Ida møtte Isabel (19) sist, var Isabel kun 16 år gammel, men hadde allerede rukket å bli giftet bort, bli skilt og bli alenemor for lille Mervin. Nå, tre år senere, har hun fått mer livserfaring og snakker åpenhjertig om tøffe temaer som barneekteskap, hvordan det er å være kvinne i et av verdens fattigste land og hvordan hun har klart å komme dit hun er i dag - mer voksen, trygg og moden enn noen gang, til tross vanskelige omstendigheter.

Ida var ordentlig nervøs og spent før dette møtet, og trodde det kom til å bli et ekstra vanskelig intervju å gjøre.

- Siden vi kun har hatt kontakt gjennom brev de siste tre årene, var jeg usikker på hvor godt Isabel husket meg og om hun gledet seg like mye til å se meg, som jeg gledet meg til å se henne. Jeg var også ekstremt spent på hvordan Mervin kom til å reagere på å treffe meg, sier hun.

LES OGSÅ: Jorun Stiansen: - Jeg har aldri følt behov for å oppsøke moren min

GJENFORENT: Tre år etter forrige møte ble Isabel, Mervin og Ida gjenforent igjen i Malawi - denne gangen var livssituasjonen til Isabel tydelig forbedret siden sist. FOTO: Plan International Norge
GJENFORENT: Tre år etter forrige møte ble Isabel, Mervin og Ida gjenforent igjen i Malawi - denne gangen var livssituasjonen til Isabel tydelig forbedret siden sist. FOTO: Plan International Norge Vis mer

Men møtet gikk over all forventning. Mervin kom nærmest løpende inn i armene til Ida. Hun ble helt overveldet av glede. Det var tydelig at Isabel hadde snakket mye med han og forklart hvem hun var på forhånd. Ida og Mervin fant tonen med en gang.

- Jeg satte så ekstremt stor pris på det. Det var sterkt.

Trist å se

Under besøket i Malawi fikk Ida også bli med og se i barnehagen Mervin går i - det skapte blandede følelser hos henne. På den ene siden var det fint å få se så mange blide, nysgjerrige og tilsynelatende sunne og friske barn, samtidig var det trist å få vite at det kun var én voksen som hadde ansvar for 80 barn.

- De hadde hverken leker eller annet utstyr, og de kunne sjelden tilby barna mat.

Ida hadde derfor tatt med noen gamle plastdyr til Mervin, som hun selv lekte med i timevis da hun var yngre. Hun tenkte på hva slags leker hun kunne ta med til han som kunne vare lenge både aldersmessig og kvalitetsmessig, og er veldig glad nå for at det slo an hos Mervin.

Hun beskriver familien i Malawi som ekstremt varme og imøtekommende. Det var fint å kunne bli kjent med både søsknene og moren til Isabel også. Alle slo henne som kloke og reflektere mennesker.

- Det som kanskje overrasket meg mest var hvor ekstremt reflektert og kunnskapsrik Isabel hadde blitt. Ikke at det er overraskende - men sist jeg møtte henne gikk jeg inntrykk av at hun var mer beskjeden og tilbakeholden, og nå snakket hun så utrolig godt for seg.

19-åringen var villig til å dele alt av tanker og erfaringer fra et vanskelig liv.

- Hvordan synes du egentlig det er å være fadder?

- Jeg føler meg veldig heldig, spesielt siden jeg har fått muligheten til å møte fadderbarnet mitt to ganger. Det å få bli kjent med han og familien på den måten, er noe jeg er veldig takknemlig for. Det å kunne se Plans påvirkning i lokalsamfunnet så direkte som jeg har gjort, har også vært en tydelig bekreftelse på at det å være fadder faktisk bidrar til endring og utvikling.

LILLE MERVIN: Ida beskriver Mervin som en veldig oppvakt og blid gutt - et skikkelig sjarmtroll. FOTO: Plan International Norge
LILLE MERVIN: Ida beskriver Mervin som en veldig oppvakt og blid gutt - et skikkelig sjarmtroll. FOTO: Plan International Norge Vis mer

Spår en lys fremtid

Nå håper Ida at Isabel får mulighet til å fullføre skolen, og etterhvert få en jobb som sykepleier, som hun drømmer om. Jeg vet det vil bety ekstremt mye for henne å bli økonomisk uavhengig. Jeg håper hun får muligheten til å fortsette å utvikle seg og forbli den sterke jenta hun er i dag.

- Jeg er heller ikke i tvil om at både Isabel og Patricia (bestemoren) vil ta godt vare på Mervin og oppdra han til å få gode holdninger og et godt utgangspunkt til å klare seg bra i livet.

Å lede en kjærlighetspodd

Ida starten denne podden relativt kort tid etter bruddet med sin egen eks - som hun åpenhjertig har nevnt flere ganger at var svært vanskelig for henne.

I starten ble derfor det å snakke med andre mennesker om kjærlighet også som terapi for Ida. Det hjalp å høre om andres erfaringer.

LES OGSÅ: Ida Fladen: - Kjæresten min er en del av familien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer