Sexarbeider

«Det vil ikke lenger være mulig å kjøpe sex fra meg»

- Jeg følte meg som et kjøttstykke.

SEXARBEIDER: Heidi har tjent penger på sex i flere år, men for to år siden sluttet hun brått. Foto: Privat.
SEXARBEIDER: Heidi har tjent penger på sex i flere år, men for to år siden sluttet hun brått. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Februar, 2021.

Heidi har akkurat sagt ha det til en kunde. En helt vanlig og tilsynelatende hyggelig mann. Likevel kjenner hun tårene presse på bak øynene.

I tre år har hun jobbet som sexarbeider og følt at hun elsket det. Hun har vært stolt over å selge sex til et annet menneske, å gi noen nytelse.

Men nå er hun helt tom innvendig. Føler seg som et kjøttstykke. Som om ingen noen gang vil kunne elske henne som person.

«Vel», tenker hun, mens tårene renner nedover ansiktet.

«Nå er tiden inne.»

Et løfte

- Jeg hadde lovet meg selv at den dagen jeg ikke synes dette var morsomt lenger, så skulle jeg slutte, sier Heidi Mølgaard (42).

Vi snakker med henne over telefonen fra Danmark, nesten to år etter at hun bestemte seg for å slutte som sexarbeider. Fortsatt kan hun huske følelsen av tomhet, som om kroppen hennes bare ikke orket mer.

Så tok hun beslutningen, og sendte en melding til alle kundene sine.

«Jeg har valgt å gå en annen vei», skrev hun.

«Og det vil ikke lenger være mulig å kjøpe noe som helst av meg som har med sex og intimitet å gjøre, så det nytter ikke å spørre.»

- Jeg fikk bare hyggelige tilbakemeldinger tilbake, sier Heidi.

- Og fortsatt er det noen av de faste kundene som skriver til meg og lurer på hvordan det går. Noen spør om jeg vil møte dem eller sende noen bilder, men da sier jeg nei. Jeg går aldri tilbake, og det aksepterer de, det er ingen hard feelings.

Prostitusjon i Norge

I Danmark er det lovlig å kjøpe og selge seksuelle tjenester av personer over 18 år. Mens i Norge har det, siden sexkjøpsloven ble innført i 2009, vært forbudt å norske statsborgere kjøpe sex her og i utlandet. Å selge sex er derimot ikke straffbart.

- Prostitusjon i Norge blir stort sett annonsert gjennom ulike plattformer på nettet og i sosiale medier. Å selge sex direkte fra gata, forekommer i mye mindre grad, sier Bjørg Norli, leder for Pro Senteret, til KK.

LEDER: Bjørg Norli er leder for Pro Senteret, et hjelpetilbud for personer med erfaring fra å selge eller bytte sex. Foto: Privat.
LEDER: Bjørg Norli er leder for Pro Senteret, et hjelpetilbud for personer med erfaring fra å selge eller bytte sex. Foto: Privat. Vis mer

Hun sier det ikke er gitt at man tar skade av prostitusjon. Det avhenger av hvem du er og hvorfor du selger sex.

- Jo mindre autonomi og frihet du har i det valget, desto større er den potensielle belastningen.

Hvordan man anser prostitusjon prinsipielt vil prege hvordan man betrakter mennesker som er involvert i prostitusjon, både på kjøper- og selgersiden, mener Norli.

- Enkelte mener prostitusjon per definisjon er vold mot kvinner, og at all prostitusjon står i veien for likestilling mellom kjønnene. Andre mener sex bør kunne organiseres som ordinært arbeid på lik linje med andre virksomheter.

Lettjente penger

Heidi var 26 år gammel da det hele begynte. Hun hadde akkurat sett en dokumentar om britiske kvinner som tjente penger på telefon-sex, og tenkte at det så enkelt ut.

Ikke minst fremsto det som lettjente penger. Hun var student den gangen, og bankkontoen var ikke akkurat full.

Hun fant et dansk selskap som drev med det samme. Husker ikke lenger selve samtalen, bare den nervøse følelsen før hun plukket opp telefonen.

Men det var mest gøy, syntes hun, og derfra begynte Heidi å selge videoer og bilder. Etter hvert opprettet hun sitt eget selskap gjennom en nettside. Den fungerte litt som en videochat, hvor mennene kunne se henne og hun dem.

PÅ JOBB: Heidi var stolt over å være sexarbeider. Foto: Privat.
PÅ JOBB: Heidi var stolt over å være sexarbeider. Foto: Privat. Vis mer

De betalte på forhånd for ti eller fem minutter. Noen ganger ville de bare snakke eller se henne i undertøy. Andre ganger vil mennene at hun skulle strippe.

Derfra begynte Heidi å møte kunder fysisk. Det var bare noe hun ville prøve først. Se om det var for henne.

- Jeg har alltid elsket sex, sier hun.

- Så det var lett for meg, men samtidig også mye mer penger involvert. Så ja, det var også en faktor.

Men det å selge sex var ikke det samme som å ha sex med en kjæreste, understreker Heidi.

- Da jeg solgte sex, var det en jobb og jeg slappet ikke av før jeg var sikker på at kunden min var fornøyd. Jeg fikk sjelden noen form for nytelse ut av det. Men jeg elsket å tilfredsstille kundene og gjøre dem fornøyde. Så det ga meg en annen type nytelse enn sex gjorde.

En sjelden gang hadde Heidi sex utenfor jobben, men det var vanskelig å finne tid og lyst etter en hel uke med kunder.

- Derfor var det ikke noe jeg gjorde særlig mye, og det er en av grunnene til at det var vanskelig å finne kjærligheten med den jobben. Men når jeg hadde sex uten betaling, var det uten tidsramme og jeg kunne slappe av og gi meg over til nytelsen. Jeg kunne ikke gjøre det når det var en jobb.

Girlfriend-experience

Heidi har ikke hatt en «typisk» kunde, forteller hun. Det har vært menn i alt fra 25 til over 50 år, kjekke og ikke fullt så kjekke. Travle businessmenn og jomfruer som ville teste sex med en profesjonell før de gikk på date.

Heidi beskriver møtene «som myk og vanlig sex». De fleste av kundene ville også kose, og få en slags «girlfriend-experience.»

Men hun møtte også noen som var litt annerledes.

- For eksempel en som tente på å slikke meg under føttene der jeg er veldig kilen. Så jeg lå og lo hele tiden, sier hun.

- Jeg hadde også en som lå stiv som et brett og spilte død i en hel time. Det var lenge, og veldig rart synes jeg. En Elvis-fan hadde jeg også, hvor jeg satte på Elvis over musikkanlegget hver gang han kom.

På forhånd fikk Heidi fullt navn med bilde av alle kundene. Hun tror det kan ha bidratt til at hun aldri har vært redd, og aldri opplevd noe som er direkte ubehagelig.

Det hendte at hun noen ganger tenkte: «Huff, han er der var litt ekkel, la meg bli raskt ferdig med det». Men hun følte seg ikke tom eller brukt. Ikke før den dagen hun satte foten ned.

- Hvordan klarte du sex med noen du ikke er tiltrukket av?

- Da ble jeg en slags robot og tok på en maske. Hvis jeg var veldig tørr brukte jeg glidekrem, det var litt sånn: Fake it til you make it.

Kjønnssykdommer var hun ikke bekymret for. Alt foregikk med kondom, også oralsex. Hun sjekket seg hos legen ved behov og forventet god hygiene av kundene sine, ellers ble de avvist.

Mye hat

Fritiden tilbrakte hun med venner. Shoppet, spiste ute og nøt livet. Alle visste hva hun drev med, for Heidi fortalte åpent om jobben til dansk TV og aviser.

Moren likte det ikke, for Heidi var jo hennes lille jente. Men vennene sa de synes hun var kul. Ingen sa noe negativt direkte til henne, i hvert fall.

- Men da jeg stilte i avisen sa journalisten at jeg aldri, aldri burde lese kommentarene under artikkelen. Men jeg gjorde det, for jeg var så nysgjerrig ...

Det var mye hat der. Hun var ekkel, sto det. Hun ligger med menn som ikke får seg noe annet. Hun betaler ikke skatt, hun har hatt en dårlig barndom og bruker narkotika. Hun er tvunget til det.

Heidi sukker i telefonen.

- Jeg skulle aldri ha lest dem, følte meg uvel og ble lei meg, men lærte meg etter hvert å ignorere det. Det sa mer om dem enn om meg, tenkte jeg.

Heidi understreker at hun alltid har betalt skatt, og hun har hatt en god barndom og aldri brukt dop.

ULOVLIG VÅPEN: En amerikansk mann skal være særlig opptatt av prinsesse Ingrid Alexandra. Nylig ble han pågrepet med våpen i Norge. Vis mer

Finansøkonom

Heidi har aldri sett seg tilbake. Har aldri angret avgjørelsen om å slutte som sexarbeider. Det var det rette. For hun ville ikke havne i samme situasjon igjen. Gråtende og tom.

- Også lovte jeg mamma at jeg aldri skulle gå tilbake.

De siste to årene har vært veldig rolige. Fylt med trening, gode venner og studier. Fra februar i år er er hun ferdig finansøkonom. Etter det vil hun komme seg inn i en stort selskap, gjøre karriere. Klatre oppover.

Hun sitter faktisk på kontoret akkurat nå. Jobber som lærling frem til studiene er ferdig.

SKRIVER: Jeg har begynt å skrive en bok. Den handler om hvordan sexbransjen har formet meg og tiden etterpå. Foto: Privat.
SKRIVER: Jeg har begynt å skrive en bok. Den handler om hvordan sexbransjen har formet meg og tiden etterpå. Foto: Privat. Vis mer

Sjefen aksepterer fortiden hennes, men det har ikke alle gjort, forteller Heidi. For bildene av henne ligger der ute. TV-serien hun var med i kan fortsatt streames.

- Det var utrolig frustrerende å bli avvist til en jobb, sier Heidi.

- Jeg har lært meg å håndtere det, men det er en ulempe når du skal møte nye mennesker eller søke jobb. Da ligger det som et spøkelse i skyggene som alltid kan dukke opp.

Hun vil ikke skamme seg, men fortiden har lært henne masse om mennesker og seg selv. Likevel råder hun kvinner som vurderer å tjene penger på sex til å tenke seg nøye om.

- For når du først er det ute på nettet, så forsvinner du aldri. Ikke bare selg sex fordi det er lettjente penger, for det kan ødelegge livet ditt på andre måter.

Leter etter ekte kjærlighet

Men Heidi brøt altså sammen og sluttet tvert. Da satt hun med en stor tomhetsfølelse.

- Når jeg sluttet å føle meg tom? Da jeg... Ja, når gjorde jeg egentlig det?

Heidi blir stille noen sekunder.

- Jeg vet ikke helt faktisk, det snek seg på meg, det er vanskelig å si.

Heidi tror det skjedde gradvis. Sakte, men sikkert ble hun mer og mer lykkelig. Hun har begynt å date igjen, noe hun ikke gjorde mens hun var sexarbeider.

- Jeg klarte ikke å balansere de to, så det kostet meg et kjærlighetsliv mens det pågikk.

Nå er hun derimot på leting etter ekte kjærlighet, en som også vil gjøre karriere og har kontroll over livet sitt.

Hun pleier å fortelle om sitt tidligere liv allerede under første date. Noen trekker seg, mens andre synes det er kult.

- Bakgrunnen min vil definitivt påvirke sexlivet mitt fremover. Mange jeg møter er redde for å ikke klare å leve opp til sexen, andre forventer at jeg kan gjøre alt på soverommet. Men jeg er ganske gjennomsnittlig. Jeg liker veldig stille og rolig «vaniljesex» med litt mild dominans. Så er på ingen måte ekstrem.

42-åringen leter fortsatt etter den rette, men forteller at hennes syn på kjærlighet har endret seg etter perioden som sexarbeider.

- Det var ofte gifte menn og menn i forhold jeg hadde som kunder. Når man vet at så mange er utro, begynner man å tvile på om kjærlighet finnes og om jeg tør å binde meg til en mann. Jeg tror også det er derfor jeg fortsatt er singel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet