Kvinner & kroner

Dette bør du gjøre med arvede penger

Ekspertens råd kan nok overraske mange.

ARV: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. Hun har jobbet med privatøkonomi i bank i mer enn 12 år, og er opptatt av å spre kunnskap så du kan ta gode økonomiske valg i alle livsfaser og få mest mulig ut av pengene dine. Penger skal gi deg glede - ikke holde deg våken om natta. FOTO: Lise Eide Risanger
ARV: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. Hun har jobbet med privatøkonomi i bank i mer enn 12 år, og er opptatt av å spre kunnskap så du kan ta gode økonomiske valg i alle livsfaser og få mest mulig ut av pengene dine. Penger skal gi deg glede - ikke holde deg våken om natta. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har arvet 300 000 kroner. Jeg er så usikker på hvordan jeg skal forvalte dem best mulig? Jeg har en helt grei økonomi, er gift og har ett barn i ungdomsskolealder. Vi har hus- og billån, og sparer i BSU til ungen. Er det nedbetaling av lån som er lurest? Eller bør jeg investere dem? Føler meg litt grønn her, og hadde blitt takknemlig for råd».

Kristin (46)

Hei Kristin!

Takk for spørsmål. Her er det flere ting å belyse og det er nok ikke ett enkelt svar. Først til det du ikke spør om, men som du skriver. Du sparer i BSU til barnet som er 13 år. Er det vanlig BSU, eller er det det banken ofte kaller BSU 2.0? En av de største fordelene med BSU er skattefradraget, og det mister du dersom barnet ikke betaler skatt. Så sjekk at dere ikke fyller opp BSU-kontoen før barnet betaler skatt, og slik ødelegger for barnets mulighet til få skattefradrag når de får egen inntekt. Frem til det er min anbefaling å spare i BSU 2.0 eller i fond.

Så over til hva du bør gjøre med arven. Nå som rentene har gått mye opp, er det flere ting å tenke på i en slik situasjon. Dette var lettere da rentene var på det laveste.

Først og fremst må dere se på hvor stort lån dere har i forhold til boligens verdi. Klarer dere fint de økte rentene og prisene vi har nå? Hvis dere har god kontroll på lånet, kan du vurdere å investere pengene. Hvis ting er litt trangt eller du vet om større utgifter som kommer rett rundt hjørnet, bør du betale ned på lånet eller sette pengene på konto.

Som du selv skriver så bør pengene investeres smart for å få mest mulig ut av dem. Er det mer enn 5 til 10 år til pengene skal brukes, kan du investere dem i et aksjefond. Opprett en aksjesparekonto og fordel dem gjerne på et globalt indeksfond og en mindre del i et aktivt norsk aksjefond. Historisk har dette lønt seg. Men nå som rentene har økt, er det ikke lenger like enkelt. For at det skal lønne seg å investere pengene, bør du få bedre avkastning enn de rentene du betaler på lånet ditt. Et billån har stort sett høyere renter enn boliglånet og det kan lønne seg å betale ned dette. Et godt alternativ kan være å betale ned billånet, og sette opp en spareavtale til fond på det samme beløpet i måneden som dere betaler på billånet. Du må bare huske å gjøre dette samtidig, så ikke det spareavtalen går i glemmeboka og pengene forsvinner til forbruk.

En annen viktig ting å tenke på er at dette er penger som kommer fra arv. Hvis noe skulle skje og dere går fra hverandre, er penger du har mottatt i arv dine og skal holdes utenfor deling. Men det forutsetter at du kan vise at pengene kommer fra arv. Ved å betale ned billånet kan dette blir vanskeligere. Da kan dere eventuelt skrive en avtale, altså en ektepakt som bekrefter dette, og sikrer at du får med deg arven din.

Hilsen Cecilie

Følg Cecilie på Instagram @storebrandcecilie

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer