Lottomillionærer

Dette bruker Lotto-millionærene pengene på

Bare én gang har Ingrid i Norsk Tipping opplevd at millionvinneren ikke ble så veldig glad da hun ringte for å fortelle om premien.

RINGER MILLIONVINNERE: Man blir gladere av å ha en jobb som gleder andre, mener Ingrid Roterud Mathisen. FOTO: Ola Thorset, Norsk Tipping
RINGER MILLIONVINNERE: Man blir gladere av å ha en jobb som gleder andre, mener Ingrid Roterud Mathisen. FOTO: Ola Thorset, Norsk Tipping Vis mer
Publisert

Hvordan er det å jobbe med noe som får andre til å juble og hoppe av glede?

Det vet Ingrid Roterud Mathisen veldig godt. De siste ti årene har hun jobbet med nettopp dette i Norsk Tipping, hvor hun i dag er lotteri- og trekningsansvarlig.

Sammen med fire andre er en av arbeidsoppgavene hennes å ringe rundt til nye millionvinnere for å informere dem om at de har vunnet.

– Det er et privilegium å ha en jobb som så mange har et engasjement i. Det er jo veldig mange i Norge som drømmer om å få en telefon fra oss. Premien snur gjerne litt opp ned på livet til dem vi prater med, så det er stort å få være til stede i det øyeblikket. Det er mye følelser inne i bildet og det kan være mange sterke historier og artige opplevelser, sier hun.

Har lagret telefonnummeret

Teamet ringer alle som har vunnet fra en million kroner og oppover, og i snitt ringer de 12 personer i uka. Lotto og Vikinglotto har flest millionvinnere, men de ringer også Flaxlodd-vinnere og folk som har spilt Eurojackpot, Nabolaget, Joker og Extra.

Ingrid forteller at de følger en fast prosedyre når de kontakter vinnerne.

– For det første ringer vi fra et fast nummer, 625 60 000, slik at folk skal vite hvem som ringer. Mange har allerede lagret nummeret vårt, så vi hører ofte at de har forhåpninger i stemmen når de kjenner igjen nummeret. Noen kan være litt irriterte når vi ringer også, vi ringer jo ofte lørdagskveld mellom klokken 20 og 21, når mange driver med noe og ikke vil forstyrres. Men som regel blir det god stemning etter en stund, når de skjønner hvem det er.

– Det første jeg gjør er å spørre hvem jeg snakker med, for å få en rask bekreftelse på at jeg har ringt riktig. Når jeg deretter sier «Det er Ingrid fra Norsk Tipping på Hamar», blir noen veldig stressa. For å være helt sikker på at det er riktig person, ber jeg dem om å finne spillekortnummeret sitt, enten på sitt fysiske spillekort eller på appen, og lese opp nummeret.

– Så er det noen ganger gøy å dra litt på det før vi kommer til poenget. Jeg kan spørre hvordan de har det og hva de driver med, før jeg for eksempel sier at jeg ser at de har spilt Lotto. Deretter sier jeg «Gratulerer, du har sju rette i Lotto i kveld og har blitt millionær» og forteller dem hvilket beløp de har vunnet.

Tror ikke det er sant

Det mest spennende med disse samtalene er ifølge Ingrid å vente på reaksjonen som kommer, da den kan gå i alle retninger. Mens noen bare blir helt stille, går andre rett i vill jubel og tar helt av.

– Veldig mange er redde for at det bare er tull, så en veldig vanlig respons er «kødder du?». Vi må derfor ofte bruke litt tid på å overbevise dem. For noen må vi gjenta beløpet opptil tre-fire ganger, da det er for godt til å være sant.

Hvordan vinnerne reagerer idet de får den etterlengtede telefonen fra Norsk Tipping, er ifølge Ingrid oftere knyttet til vinnerens personlighet, enn størrelsen på summen.

– Noen går helt bananas på en million, mens andre er helt rolige på større summer. Det er ingen fasit på det, men det er klart at det er enda vanskeligere å ta inn over seg store summer. Mange sier at det er først når pengene faktisk er på kontoen, at det går opp for dem. Flere elsker å gå inn i nettbanken om og om igjen, og fryde seg over å se de ferske millionene på kontoen.

– En mann var i festlig lag da vi ringte for å fortelle at han hadde vunnet over 400 millioner kroner. Han svarte ikke på første oppringing, men da vi ringte igjen hadde han tatt med seg telefonen inn i et rolig rom. Vi fortalte ham summen og han ble helt satt ut, den umiddelbare reaksjonen var både tårer, glede og sjokk. Men han bestemte seg for at han skulle holde det for seg selv, så han tok et par dype magadrag og gikk inn i stua til de andre og latet som ingenting. Det ble jeg ganske imponert over!

Skuffet over å ikke vinne mer

Hun synes de morsomste samtalene er de hvor budskapet fører til en merkbar god stemning. Fordi mange av oppringningene foregår lørdags kveld, er det heller ikke uvanlig at vinnerne befinner seg på fest.

– Ei jente i trettiårene var på vorspiel med venninnegjengen sin da jeg ringte, og da ble jeg ganske umiddelbart satt på høyttaler. Det endte med at seks-syv damer hoppet i sofaen samtidig og jeg følte jeg var med på moroa.

– Men en gang opplevde jeg faktisk en som ikke ble så veldig glad, da jeg ringte for å fortelle at han hadde vunnet i Vikinglotto. Uka før hadde nemlig en annen nordmann vunnet 70 millioner i dette spillet, og da starter premiepotten fra scratch igjen. Da jeg ringte mannen og fortalte at han hadde vunnet 2,5 millioner, reagerte han med «joda, jeg er glad, men skulle ønske jeg vant i forrige uke».

LEDER TEAM PÅ FIRE: I snitt ringer de ansatte ved Norsk Tipping 12 personer i løpet av uka, for å informere om millionpremier. FOTO: Ola Thorset, Norsk Tipping
LEDER TEAM PÅ FIRE: I snitt ringer de ansatte ved Norsk Tipping 12 personer i løpet av uka, for å informere om millionpremier. FOTO: Ola Thorset, Norsk Tipping Vis mer

Velger å holde det hemmelig

Formålet med å ringe millionærene er ikke bare å gratulere vinnerne, men også å gi dem praktiske opplysninger. Alle som vinner premier på to millioner kroner og oppover, får tilbud om juridisk og økonomisk oppfølging.

Premieutbetalingene kjøres vanligvis på kvelden etter trekningen og så tar det en til tre virkedager før vinneren har pengene på konto.

– Premiene blir utbetalt selv om vi ikke har fått tak i vinneren, bortsett fra premier over 50 millioner. Dette gjør vi blant annet av hensyn til at noen får premien utbetalt til en vanlig brukskonto. Noen ønsker også å få pengene overført til en annen bank enn den lokale sparebanken, fordi de ønsker å holde det helt hemmelig der de bor. Selv om bankansatte har taushetsplikt om slikt, vil noen være ekstra forsiktige med slike store summer.

– Veldig mange av dem som vinner fra ti millioner kroner og oppover, velger å holde det hemmelig. Men noen klarer ikke å komme unna at det blir kjent på grunn av skattelistene, særlig om de bor på en liten plass. De fleste forteller riktignok om positive opplevelser knyttet til det å stå frem, de får mange gratulasjoner og folk unner dem det.

Om vinneren velger å holde det hemmelig eller ikke, henger ofte sammen med hvor stor premien er.

– De som vinner et par millioner, synes ikke det er så skummelt å fortelle andre om det, det er jo ikke mer enn at du greit bruker det opp selv. Vi anbefaler dem som vinner de største premiene at de er anonyme til de har fått tenke over hvem de vil dele det med. I ren eufori kan du få lyst til å ringe alle du kjenner, men det er noe med å tenke seg ekstra om når det er så store premier.

Dyr champagne og mobiltelefoner

Den største premien de ansatte ved Norsk Tipping har delt ut så langt, var på 485 millioner kroner. Den ble vunnet i 2020 av en mann som hadde spilt Eurojackpot. Snittpremien ligger imidlertid på 3,8 millioner, og det er cirka 600 personer som vinner en millionpremie hvert år.

– De som vinner en premie på fem millioner vil gjerne betale ned på lån, kanskje kjøper de seg også en ny bil og en ekstra fin ferie, men da er pengene fort oppbrukt. Om du vinner 400 millioner har du uendelig mange flere muligheter, vi følger dem derfor mer opp enn de vanlige vinnerne.

– Vi ønsker at alle som vinner skal få en god opplevelse av det. Det er jo vanlige folk som vinner og de færreste er vant til å plutselig skulle forholde seg til en millionsum. Alle skal få den hjelpen de trenger og få svar på eventuelle spørsmål.

I fjor gjennomførte Norsk Tipping en undersøkelse blant 538 personer som hadde vunnet fra en million kroner og oppover. Den såkalte «Millionærundersøkelsen» ønsket blant annet å kartlegge hvordan det hadde gått med millionærene og hva de hadde brukt pengene sine på.

Noe av det som går igjen er at millionærene kjøper seg en ny bil eller hytte, pusser opp hjemme, betaler ned gjeld, reiser på en fin ferie og deler med familien.

En forteller at han/hun dro i en sportsbutikk og kjøpte alt vedkommende hadde lyst på, mens en annen valgte å gi leietagerne sine en måned fri husleie.

Polets dyreste champagne, cruise i Karibia og nye telefoner til alle barnebarna, er også noe av det vinnerne oppgir å ha brukt pengene sine på.

36 prosent oppgir at de er mer lykkelige nå enn før de vant, mens de fleste, 59 prosent, sier de er like lykkelige som de var tidligere. De som mener de har blitt lykkeligere trekker frem ting som at de har fått økt økonomisk trygghet, at de har fått mulighet til å hjelpe familie og venner, samt at pengene har bidratt til trygghet i pensjonsalderen.

Elsker jobben sin

Et problem med Lotto og andre pengespill, er at det kan bidra til spillavhengighet. Ifølge Norsk Tipping taper cirka 20.000 av deres registrerte spillere så mye at de betraktes som risikospillere.

De har derfor blant annet innført en totalgrense for hvor mye den enkelte kan spille for i måneden, per i dag er denne 20.000 kroner.

En kritikk mot alle kjempepremiene er at det er synd å gi så mange penger til bare en person. Ingrid erfarer imidlertid at de fleste som vinner store premier, velger å dele dem med andre.

– Jeg husker en dame som var minstepensjonist og som hadde mange barnebarn. Hun hadde ingen mulighet til å bidra økonomisk til dem, men så vant hun over 30 millioner. Hun gjorde da 16 barnebarn til millionærer, ved at de fikk en million kroner hver. Det blir derfor som regel mange millionærer av premien allikevel.

En tradisjon ved Norsk Tippings hovedkontor på Hamar, er at de inviterer vinnerne til millionærlunsj. Etter en liten stans på grunn av pandemien, er de nå i gang igjen.

– Da blir de invitert hit til Hamar for en lunsj og en omvisning hvor de også får treffe programlederen fra Lotto-trekningen på NRK. Å ha ti millionærer rundt bordet, som kun har til felles at de har fått en pengesekk i fanget, er veldig spesielt. Alle har sin unike historie og livssituasjon, så det er veldig artig å høre. Det er jo for eksempel helt annerledes å vinne ti millioner når man er 19 år gammel, enn det er når man er over 60.

– Jeg synes jeg har en drømmejobb, man blir mer glad når man gleder andre. Vi som er ansatt i Norsk Tipping har også lov til å spille selv og jeg spiller både Lotto og flere av de øvrige spillene våre selv. Men om jeg ikke vinner toppremien, er det nest beste å fortelle andre at de har vunnet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer