Duftlys

Dette duftlystrikset visste du kanskje ikke om

Få mer lukt - og mer valuta for pengene.

DUFTTLYS: Det er flere grep man bør vite om for å få en så bra og sunn duftlys-opplevelse som mulig. Foto: NTB
DUFTTLYS: Det er flere grep man bør vite om for å få en så bra og sunn duftlys-opplevelse som mulig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Snart er julesesongen her. Lange, late morgener foran tven. Dyne i sofaen. Storslåtte måltider. Kvalitetstid med familie og venner. For ikke å snakke om sesongen for lys og duftlys av alle slag.

Høyt elsket og hyppig brukt av mange. Det er vel kanskje ikke så rart, for hvem setter vel ikke pris på duften av dyp vanilje og frisk solbær mens julefrokosten går sin gang? Eller kanskje det passer bedre med en treaktig og krydrete aroma mens julestria herjer utenfor de frosne vinduene?

Visste du forresten at en av de vanligste «nybegynnerfeilene» vi gjør er å ikke brenne de lenge nok første gang, eller brenne de for lenge? Det skal vi komme tilbake til, for det er nemlig en del forholdsregler det kan være lurt å merke seg før den første veken tar fyr.

KK har tidligere denne uka skrevet om en lystabbe du bør styre unna, hvor det blant annet påpekes hvor viktig det er å være bevisst på hva lyset er laget av før man går til innkjøp av et. Eksempelvis kan stearinlys laget av parafin føre til luftveissykdommer over tid, da parafin frigjør små partikler i luften, kalt svevestøv.

Ingeborg Bjorvand Engh, byggteknisk rådgiver hos Huseierne, bekreftet at materialet lyset er laget av, formen på lyset, veken og luftforholdene i rommet har også betydning for hvor mye lyset soter.

- Parafinlys soter mest, stearinlys soter mindre, og vokslys soter minst. Kvalitet på lyset kan også ha en betydning, utdypet hun og forklarte videre at tynne, høye lys soter mest, kubbelys mindre, og telys minst.

Få mer valuta for pengene

Men det stopper altså ikke der. For i tillegg til å sikre et godt inneklima ved å velge riktig type lys, er det flere grep vi bør vite om. Den australske familiebedriften Instinkts, som blant annet selger duftlys, har nemlig laget en guide for hvordan du skal gå fram.

For ja, det finnes en «riktig» måte å tenne og brenne større lys på, som vil gi deg både mer luft - og mer valuta for pengene.

Disse stegene skal gi deg en optimal duftlys-opplevelse:

1. Kutt veka - hver gang

Ja, du leste riktig. Det er absolutt anbefalt å trimme veka på lyset til den er 0,3 og 0,6 centimeter lang. Dette gjelder også når lyset er helt nytt.

2. Vent til det øverste laget er helt smeltet

Når du brenner lyset for første gang, må du vente med å blåse det ut til hele overflaten med stearin er smeltet. Årsaken til det er for å unngå et søkk i midten, og at veka synker ned i lyset.

Henia Gamborg Kjørsvik ved Heaven Scent har tidligere sagt til KK at dette er det beste tipset for å få mest mulig ut av duftlyset. Og selvfølgelig for at det skal se finere ut lenger.

- Det kan ta opptil et par timer med kvalitetslys før alt er smeltet, så sørg for å ha god tid når du brenner et duftlys første gang, sier Kjørsvik.

3. Brenn lyset i maks fire timer av gangen

Hvis du brenner lyset for lenge, kan det samle seg karbon på toppen av veka slik at lyset får et mindre heldig utseende. Ifølge Instinkts kan det også føre til at veka blir ustabil, og flammen blir for stor.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer

4. Hold det unna trekk

Prøv å unngå å brenne lys ved vinduer som trekker. Trekk forstyrrer flammen, kan lage sotflekker og også føre til at veka synker ned i lyset.

5. Slukk lyset riktig

Dette trikset visste du kanskje ikke, for her gjør faktisk overraskende mange av oss feil, til tross for at det er en av de viktigste huskereglene hva gjelder duftlys.

- Når du skal slukke et lys: Ikke blås. Et duftlys bør aller helst slukkes med en såkalt snuffer. Det begrenser både sot og røyk, og er best for deg og for inneklimaet, har Kjørsvik forklart til KK.

Instinkts tipset også om at man kan dyppe veka ned i den smeltede stearinen for å slukke flammen. Det kan man gjøre ved å for eksempel bruke en kniv eller en pinsett. Eller så kan man bruke en en vekeklemme eller en lysslukker som begrenser sotingen betraktelig.

Og ikke glem: Luft godt ut når lysene er slukket.

Anbefaler reduksjon

Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning ved område for klima og miljø ved Folkehelseinstituttet (FHI), har tidligere denne uka sagt til KK at alt som brenner avgir små sotpartikler, og at det er stor enighet om at sotpartikler og svevestøt har ulike helseeffekter.

- Men vi vet ikke nok til å si at sotpartikler fra enkelte kilder er mer helseskadelig enn andre. Det er grunnen til at vi antar at også sotpartikler fra stearinlys kan gi noen uønskede helseeffekter.

Hvor farlig stearinlys er kan han derfor ikke si noe om, men anbefaler generelt en reduksjon av kilder til svevestøv innendørs som fra stearinlys, men også stekeos og åpne peiser.

- For de som er svært glad i stearinlys (inklusiv min kone) anbefaler vi å bytte ut en del med elektriske lys. Det finnes svært mange fine batteridrevne «stearinlys» på markedet nå. Da unngår man å brenne for mange innendørs.

Utover svevestøv, dannes det også små mengder hydrokarboner, som tolyene og benzen, når man brenner levende lys, ifølge Justo-Alonso.

- Tolyene kan være irritere nese, øyne og hals og medføre hodepine. Benzene er mer farlig og er knyttet til økt risiko for kreft, sier hun, og legger til at selv om disse stoffene produseres i små mengder, bør personer med lungesykdommer eller hjerteproblemer være oppmerksomme på luftkvaliteten og sørge for god ventilasjon i boligen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet