Oppussing:

Dette er de vanligste tabbene vi gjør når vi pusser opp

Feil under oppussingen kan koste om du skal selge igjen.

SKAL DERE PUSSE OPP? Vi nordmenn pusser opp som aldri før, men vi gjør dessverre også noen feil i blant - og noen av dem kan bli dyre. FOTO: NTB Scanpix
SKAL DERE PUSSE OPP? Vi nordmenn pusser opp som aldri før, men vi gjør dessverre også noen feil i blant - og noen av dem kan bli dyre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal dere pusse opp i 2019? Vi nordmenn pusser opp som aldri før, men vi gjør dessverre også noen feil i blant - og noen av dem kan bli dyre.

- Den vanligste tabben er at man pusser opp en dårlig planløsning, sier interiørdesigner og daglig leder i arkitektfirmaet Unilon, Nancy Sporsheim.

LES OGSÅ: 5 gode tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet

Boblebad i stua

Lite gjennomtenkte planløsninger kan koste deg mye penger om du selger boligen igjen, og derfor lønner det seg å ta en ordentlig gjennomgang av planløsningen i boligen, før du begynner på oppussingsjobben.

- Jeg var på visning på en bolig som var nyoppusset en gang. Den hadde boblebad i TV-stua, med parkett rundt, som ikke kunne flyttes ut fordi den måtte gjennom en murvegg. Gangen var kjempestor, men hadde ingen plass til klær og det var rett og slett mye galt med den boligen, sier Sporsheim.

- Den gikk til nesten en million under takst, og det er jo veldig synd, for det var nok lagt inn mye arbeid i den. Når en bolig er nyoppusset så vil heller ikke folk kjøpe den for å pusse den opp på nytt, påpeker interiørdesigneren.

LES OGSÅ: Går oppussingen på parforholdet løs?

En elektriker er ikke lysdesigner

En annen tabbe mange av oss gjør er at vi ikke ber om hjelp – eller at vi ber om hjelp fra feil fagfolk.

- Mange ber for eksempel malermesteren om fargehjelp. En malermester er veldig god til å få maling eller tapet på veggen, men har ikke nødvendigvis noen spesiell kunnskap om farger, påpeker Sporsheim.

På samme måte er det ikke elektrikerens jobb å ha peiling på lyssetting, så spør heller en interiørarkitekt om dette, råder hun.

Og når vi er inne på lys:

- Veldig ofte så undervurderer vi behovet for riktig belysning, sier Sporsheim.

- Vi er veldig opptatt av å ha nok lys, men et rom kan være pepra med spotter men likevel ha feil belysning.

Et lite bad fullt med spotter blir kanskje lyst, men du får ikke lyset der du trenger det. Ofte kan vi redusere antall lyskilder og likevel få et riktigere lys.

- Når du har masse spotter i taket så faller lyset dårlig når du skal stå og sminke deg. Det du trenger er lys på hver side av ansiktet, sier Sporsheim.

- Unngå å få belysningen bak deg selv, og husk at du heller ikke trenger en spott rett ned i doskåla, råder hun, og legger til at dette er noe hun ser overraskende ofte.

LES OGSÅ: Leie eller eie bolig - hva er best når prisene synker?

Å bryte loven kan bli dyrt og farlig

Den siste «tabben» vi skal nevne her er en som også er ulovlig og potensielt svært dyr.

- Det er når du gjør ting du ikke har lov til å gjøre. Du kan for det første utsette deg selv og andre for livsfare, og for det andre går det utover forsikringen. Du er ikke sikret i tilfelle en brann, en oversvømmelse eller andre skader, påpeker Sporsheim.

LES OGSÅ: Dette må være i orden før du skal ha visning

Slik velger du farger

Også Tale Henningsen, som er kreativ leder i Fargerike, peker på viktigheten av riktig belysning.

- I Norge så er vi veldig lite flinke til å bruke belysningen, så mange kan bruke lyset mer, sier hun.

Lyset kan nemlig også gi et helt nytt bilde av fagene du har på veggene.

- Har du for eksempel mye grønt og blått, som er kalde farger, så kan du også bruke litt kjøligere lys noen steder i rommet. Da får fargen det mye bedre. Vi liker stearinlys og vi liker det varme lyset – og det er helt greit – men det går an å ha litt kjøligere temperaturer noen steder.

Og når du skal pusse opp mye er det å velge riktige farger også et prosjekt i seg selv. Henningsen, er opptatt av at du ikke lar deg påvirke for mye av trender, men finner farger som du vil trives med.

- Først så vil jeg si at en bør tenke på hva man selv liker. Vi har jo «årets farge» hos oss, og det er trender som du vil bli påvirket av. Du vil bli påvirket av venner og du vil bli påvirket av butikkmedarbeidere, men det er viktig at man ikke glemmer seg selv oppe i det hele, påpeker hun.

TEST ORDENTLIG: Test gjerne fargene i forskjellig lys. FOTO: NTB Scanpix
TEST ORDENTLIG: Test gjerne fargene i forskjellig lys. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Videre er det selvsagt lurt å prøve ut fargene på veggene. Det kan du gjøre ved å male rett på, men da risikerer du å få et merke på veggen i etterkant.

- Når du skal male et rom eller flere så er det lurt å kjøpe et stort billig lerret som du kan male fargen på og flytte rundt i rommet, råder Henningsen.

Er det flere vegger som skal males i samme farge vil de ofte få litt forskjellig lys på seg, så la lerretet henge litt flere steder i rommet, så du kan se hvordan det passer med både vegger, tak, møbler og tekstiler, samt hvordan den ser ut i dagslys, om kvelden og i kunstig lys. Skal du ha flere farger på ett rom er det selvsagt bare å leke seg med det, men er du usikker finnes også noen tips:

- Farger som har en likhet vil jo ofte passe fint sammen. Altså at de enten er like fargesterke, har like mye sort i seg, eller er like lyse, sier Henningsen.

Ønsker du å bruke flere farger, men uten at det skal bli for urolig kan du velge en ton-i-ton-fargepalett, altså der du har flere nyanser av samme farge.

- Flere og flere velger også komplementærfarger, noe som har vært borte en stund, men nå kommet tilbake. Satt litt på spissen kan det for eksempel være at du bruker lilla og gult i samme rom.

Velger du matte farger er det også lurt å unngå de helt glatte tekstilene. En mellomting kan imidlertid være fint og gi en liten kontrast til alt det matte.

LES OGSÅ: Slik maler du veggen med kalkmaling

Prioriter gulvet

Det første du bør tenke på når du skal pusse opp er altså planløsningen, mener Sporsheim. Ofte er det ganske enkelt og ikke så kostbart å flytte et rom, og det kan gi et helt annet inntrykk av boligen. Å sørge for optimal planløsning er, ifølge Sporsheim, derfor det lureste du gjør.

Å ha en profesjonell sparringspartner kan være smart, og husk at riktig belysning er viktigere enn mye belysning. Husk også «hyggebelysningen» i tillegg til store taklamper og spotter, minner Sporsheim om

- Så vil jeg råde til å legge litt ekstra penger i gulvet, sier interiørarkitekten.

- Det er sjeldent man blir så fornøyde med noe som et fint gulv, så legg litt penger et godt gulv, og så kan du heller finne mye fine møbler på Finn, råder hun.

LES OGSÅ: Tusenvis følger dette hjemmet på Instagram

LES OGSÅ: Dette trenger du for å komme deg inn på boligmarkedet: - Det er en fattigdomsfelle å stå utenfor i Norge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer