Økonomi:

Dette er de verste strømtyvene

Her er 10 enkle tips som kan spare deg for tusenvis av kroner.

OPPVARMING ER DYRT: Det er som kjent dyrt å varme opp huset med strøm, og mange vil nok derfor bruke vedovn i stedet i vinter. FOTO: NTB
OPPVARMING ER DYRT: Det er som kjent dyrt å varme opp huset med strøm, og mange vil nok derfor bruke vedovn i stedet i vinter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss merker godt på lommeboken og bankkontoen at utgiftene har gått betydelig opp. Mat er dyrere, strøm er dyrere, boliglånet blir dyrere og dyrere, og vi har generelt mindre å rutte med.

Derfor prøver nok de fleste av oss å kutte der vi kan. Vi kjøper gjerne brukt, bruker mindre strøm, leter etter gode tilbud og tenker oss om en gang og to før vi handler noe.

For mange er de høye strømregningene en stor belastning for økonomien, og derfor er det lurt å skaffe seg en oversikt over hvilke tiltak som kan senke forbruket.

Nei, det hjelper ikke stort å koke kaffe om natten eller gjøre oppvasken for hånd - faktisk er det billigere å bruke oppvaskmaskinen.

Under finner du 10 helt enkel justeringer som kan spare deg for tusenvis av kroner.

DYRT Å TA ET BAD: - De to aller største strømtyvene i hjemmet er oppvarming av bolig og varmtvann. Mellom 60-80 prosent av det totale strømforbruket går til dette, sier eksperten. FOTO: NTB
DYRT Å TA ET BAD: - De to aller største strømtyvene i hjemmet er oppvarming av bolig og varmtvann. Mellom 60-80 prosent av det totale strømforbruket går til dette, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Mye penger å spare

- Det er ingen tvil om at det er mange kroner å spare på å senke strømforbruket, spesielt nå som strømmen er så dyr. Den billigste strømmen er tross alt den du ikke bruker, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi til KK.

Selv om du senker strømforbruket, vil du likevel få en mye høyere strømregninger enn du er vant til, fordi strømmen nå er så veldig mye dyrere enn normalt.

- De to aller største strømtyvene i hjemmet er oppvarming av bolig og varmtvann. Mellom 60-80 prosent av det totale strømforbruket går til dette. En tommelfingerregel er at om du senker innetemperaturen med en grad, kan du senke strømforbruket med 5 prosent, forklarer Skage Teinum.

Du kan også spare endel penger på å dusje smartere.

- Det første du bør gjøre, hvis du ikke allerede har gjort det, er å installere sparedusj. Med sparedusj reduserer du vannforbruket med 50 prosent. Deretter kan det være lurt å korte ned dusjetiden, for eksempel fra 10 til 5 minutter, råder hun.

Dersom du ønsker å spare ytterligere på dusjing, kan det være lurt å se på tidspunktet du dusjer.

- Varmtvannsberederen varmer opp vannet fortløpende etterhvert som du bruker varmtvann. Dusjer du om morgenen, vil den starte oppvarmingen i de dyreste timene. Dusjer du derimot om kvelden, vil varmtvannet varmes opp når strømmen normalt sett er billigst, råder hun.

KOSTER MYE: Varmtvann koster mye, så du kan spare mye penger på å dusje eller bade smartere. FOTO: NTB
KOSTER MYE: Varmtvann koster mye, så du kan spare mye penger på å dusje eller bade smartere. FOTO: NTB Vis mer

10 gode sparetips

NorgesEnergi har samlet 10 gode strømsparetips:

Tips 1: Senk temperaturen inne

Oppvarming er den store strømtyven i norske hjem. Mellom 60-80 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig i Norge, går til oppvarming.

Sparepotensialet er stort; en beregning de har gjort i vinter viser at nordmenn kan spare flere milliarder på dette strømsparetipset alene.

Tips 2: Monter tettelister rundt vinduer og dører

Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen og kjøler ned innetemperaturen, som igjen fører til at du bruker mer strøm til oppvarming.

Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister, noe som er det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken.

Tips 3: Flytt forbruket til billige timer

Ofte svinger timeprisen på strøm betydelig gjennom døgnet. Du kan derfor spare endel på å redusere strømforbruket i de dyreste timene eller flytte energikrevende aktivitet til timer med lavere strømpriser. Dette vil også være gunstig i forhold til den nye nettleiemodellen.

Tips 4: Skaff deg sparedusj

En sparedusj kan halvere utgiftene til dusjing. Dårlig erfaring med sparedusj? Du vil bli overrasket over hvor effektive og behagelige de nyere modellene er.

Tips 5: Sjekk varmtvannsberederen

Mange varmtvannsberedere kommer med fabrikkinnstilt temperatur. Kanskje er din stilt inn unødvendig høy? Det holder at temperaturen er max. 75 °C. Dette er mer enn nok for å få tatt knekken på legionella-bakterien.

Tips 6: Bruk oppvaskmaskinen

Bruk oppvaskmaskinen i stedet for å vaske opp for hånd. Den bruker nemlig mindre varmtvann enn du tror. Kjører du i tillegg et økoprogram, sparer du enda mer strøm. Det tar litt lengre tid, men sparer strøm og oppvasken blir like ren.

Tips 7: Trekk ut og skru helt av

Elektriske apparater i standby bruker mer strøm enn du tror, og bør skrus helt av når de ikke er i bruk dersom du ønsker å spare strøm. Det samme gjelder ladere som ikke er tilkoplet.

Gjør det til en vane å ta ut laderen når du er ferdig med å lade. Det minsker også brannfaren.

Tips 8: Slukk lysene

La det bli en vane å slukke lysene i rom du ikke bruker. Det koster kanskje ikke så mye at en pære står på noen timer, men ganger du det opp blir det fort penger av det.

Tips 9: Lukk dørene

Lukk døren til rom eller seksjoner du ikke bruker. Da slipper du å bruke masse strøm - og penger - på å varme opp rom du ikke bruker eller oppholder deg i.

Et godt tips kan være å montere automatiske dørlukkere; da sørger du for at dørene lukkes selv om du glemmer det.

Tips 10: Bytt lyspærer

Erstatt gamle lyspærer med LED- eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt.

TA VARE PÅ DEG SELV: Det kan være gunstig å gjøre tiltak for å spare strøm, men ikke la det gå ut over livskvaliteten din. FOTO: NTB
TA VARE PÅ DEG SELV: Det kan være gunstig å gjøre tiltak for å spare strøm, men ikke la det gå ut over livskvaliteten din. FOTO: NTB Vis mer

- Skal ikke sitte inne og fryse

- Oppvarming av bolig og varmtvann er det som koster aller mest. Skal du spare strøm er det definitivt her du bør redusere forbruket. Når det er sagt skal vi ikke sitte inne og fryse. Men for hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka fem prosent av kostnaden til oppvarming.

Det sier Thea Olsen, som er forbrukerøkonom i Danske Bank, til KK.

Varmtvann koster også mye penger. Å korte ned dusjingen, dusje på kveldene og unngå å ha dusjen på full «guffe» kan slå positivt ut på strømregningen.

- Det er altså viktig å være klar over at det er oppvarming av boligen og varmtvann som bruker mest strøm. Skal du ta grep er det først og fremst her du bør se på muligheten til å redusere strømforbruket, sier hun.

Så mye strømstøtte får du

Heldigvis vil du få strømstøtte fra staten som dekker noen av de økte utgiftene til strøm. Likevel er strømregningen mye høyere enn vi er vant til.

Dersom snittprisen per måned i ditt strømprisområde ender på over 87,50 øre/kWh, inkl. moms, dekker staten nå 90 prosent* av snittprisen per måned over dette nivået. (*Fra september til desember 2022).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer