Maren Teien Rørvik:

- Dette er den vanligste feilen hundeeiere gjør

Har du lyst på en firbeint bestevenn? Her er rådene du bør følge, ifølge «Fra bølle til bestevenn»-Maren.

HUNDETRENER: Maren Teien Rørvik har drevet med hund hele livet. Her med border collien Keen Kiter, som er i høyeste klasse av lydighet og gjeting. FOTO: Stineogjarlen.com
HUNDETRENER: Maren Teien Rørvik har drevet med hund hele livet. Her med border collien Keen Kiter, som er i høyeste klasse av lydighet og gjeting. FOTO: Stineogjarlen.com Vis mer
Publisert

Før man skaffer seg en hund, er det flere ting man burde tenke på. Hvis du først skal gå til anskaffelse av en firbeint bestevenn, burde du planlegge i god tid slik at du er forberedt på oppdragelsen hunden din kommer til å trenge. Les deg opp på ulike raser, og finn ut hva slags type hund som kan passe best for deg og din livsstil.

Ifølge hundetrener Maren Teien Rørvik (30), er den vanligste feilen folk gjør når det kommer til oppdragelse av hund, at mange forventer at hunden skal kunne mer enn hva den faktisk har lært. Hun anbefaler å gå på hundekurs for å lære treningsteknikker og ulike kommandoer, uansett om hunden er voksen eller valp.

– Gå på kurs, selv om du har hatt hund før eller om hunden er voksen. Å gå på et hundekurs er svært nyttig, og hunden får da også trening i å samarbeide med eier selv om det er andre hunder og mennesker rundt, forteller Teien Rørvik til KK.

«MENNESKETS BESTE VENN»: Her med labradoren Alma og border collienene Full Gass og Keen Kiter. FOTO: Stineogjarlen.com
«MENNESKETS BESTE VENN»: Her med labradoren Alma og border collienene Full Gass og Keen Kiter. FOTO: Stineogjarlen.com Vis mer

«Fra bølle til bestevenn»

Maren er hundetrener, og ble et kjent fjes i NRK sin serie «Fra bølle til bestevenn», hvor hun hjelper mennesker som sliter med forskjellige hundeproblemer. Hun har også tidligere vært å se i NRK-serien «Superhundene», hvor forlatte hunder får en ny sjanse ved å hjelpe mennesker med fysiske og psykiske utfordringer.

I serien ble vi blant annet kjent med Newfoundlenderen Anton, som gjør akkurat som han selv vil. Den store, svarte og snille hunden på 85 kilo ble fort en folkefavoritt, og har bidratt med flere morsomme klipp i serien. Som for eksempel da kan absolutt ikke vil inn i noen andre biler enn Mercedesen til matfar.

– Anton har lært at hvis han legger seg ned og blir liggende, så får han kos, oppmerksomhet og godis, og da velger han å gjøre det, forteller Teien Rørvik.

Startet tidlig

Allerede som 6-åring fant Maren ut at hun hadde lyst til å bli hundetrener, etter å ha tilbrakt sommerferiene sine på hundeleir. Hun tok sin første hundeinstruktør-utdanning da hun var 15 år, og startet med å holde kurs det samme året.

Med flere utdanninger og instruktørkurs i ermet, utdannet hun seg som biolog og etolog med spesialisering i hundeatferd, stressbiologi og dyrevelferd.

Etter å ha vokst opp med hund, fikk hun endelig sin egen firbeinte bestevenn da hun var 14 år. Border Collien «Amira» var med henne gjennom tykt og tynt hele ungdomstiden, og inn i voksenlivet. Det var med denne hunden hun vant nordisk mesterskap i lydighet, samt VM i konkurraksesporten.

– Hun gikk bort for et par år siden, da hun var nesten 13 år gammel. For et par år siden hadde mannen min og jeg fire hunder til sammen, men nå er det bare to igjen da de andre ble gamle og gikk bort. Vi håper på å få et nytt tilskudd til flokken i løpet av 2020, sier hundetreneren.

Ta deg god tid

Hundetreneren råder å ta seg god tid til å bli kjent med hunden før man bestemmer seg. Hun forteller at det er altfor mange som skaffer seg hund basert på utseende, og at på grunn av dette så kan man bomme totalt når det kommer til hundens medfødte egenskaper.

Finn ut hva slags egenskaper du vil at hunden skal ha, før du tar stilling til om hunden har akkurat det utseende du ønsker. Antagelig kan du finne både riktige egenskaper og et utseende du liker, men det er mye lettere å treffe blink dersom du kartlegger egenskapene først.

Mange hunderaser trives best dersom de trenes mye både fysisk og mentalt, og dette er hunder som lett kan bli frustrerte og utvikle problematferd dersom de ikke får noen form for utløp. Teien Rørvik nevner noen raser hunderaser som passer godt til dem som vil drive aktivt med hund, men egner seg dårlig til de som bare ønsker seg en hyggelig turkamerat.

– Dette gjelder typisk en del gjeterhunder som for eksempel border collie, schäferhund, Australian shepherd, en del jakthunder og noen trekkhunder, sier hun.

Hun fortsetter med å fortelle at det er mange andre raser som er mindre krevende når det kommer til aktivitetsbehov, men som trenger god sosialisering og miljøtrening de første årene. Dersom hunden har noen utfordringer bør man vurdere hvor kompetent man er til å løse disse utfordringene med trening, for at det ikke skal forbli et problem.

– Besøk gjerne oppdretter og hils på moren til valpene, og eventuelt andre hunder i flokken. Gjør en vurdering på om du liker det du møter, da mye atferd er arvelig. Om du velger å skaffe deg en voksen hund, så har du fordelen med at du vet litt mer om hvordan hunden er. Ta deg god tid til å bli kjent med hunden før du bestemmer deg, avslutter hun.

Maren sine 5 beste tips til hundeoppdragelse hjemme:

1. Aktiviser hunden gjennom å lære den kommandoer. Da får hunden brukt hodet sitt og kan bli sliten og tilfreds, samtidig som du stadig vil få en litt lydigere hund.

2. Bruk hundens mat som belønninger. Det er helt naturlig for hunder å måtte jobbe for å få tak i mat, derfor liker hundene godt å gjøre triks for å få maten servert som belønninger. Du kan gjerne ta med en del av maten ut på tur, for å bruke det til å belønne hunden for god oppførsel underveis.

3. Lær hunden det vil at den faktisk skal gjøre, fremfor å korrigere hunden for alt den ikke skal gjøre. Da blir det mye lettere å være hund og hundeholdet blir triveligere.

4. Tenk enkelt og finn løsninger på utfordringer. Jeg tror mange blir rådville straks hunden gjør noe de ikke vil at den skal gjøre. Ofte ligger løsningen rett foran deg!

5. Tenk logisk og forsøk å veilede hunden til å gjøre ting riktig, så vil du kunne løse mange utfordringer uten eksperthjelp. Om du står fast er det klart at det er bedre å søke hjelp tidlig enn å vente til problematferden har blitt veldig godt etablert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer