Hund

Dette er den vanligste tabben hundeeiere gjør

Har du en hund som bjeffer, utagerer og virker stresset? Løsningen kan være så enkel som å jobbe med hundens søvn, forteller hundetrenere.

HUNDETRENER: Tonje er lidenskapelig opptatt av hunder, og hun ønsker å lære bort viktigheten av blant annet søvn. Foto: Marika Mørkestøl
HUNDETRENER: Tonje er lidenskapelig opptatt av hunder, og hun ønsker å lære bort viktigheten av blant annet søvn. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer
Publisert

Har du en valp med et energinivå som sliter ut hele familien, eller har du en hund som bjeffer, utagerer og virker stressa? Ifølge hundetrener og atferdsterapeut Tonje CK Hennig, er årsaken til problemene sannsynligvis noe annet enn du tror.

Hun mener at den vanligste feilen hundeeiere gjør, handler om søvn.

- Mange hundeeiere fokuserer ikke nok på hundens søvn. Nok søvn, og dyp søvn, er utrolig viktig for hunden – spesielt for valper.

En uthvilt valp er mye triveligere å være sammen med, enn en overtrøtt kaotisk valp.

- Mye av det vi kaller uønsket atferd, med bjeffing, piping, herjing og mas, vil forsvinne eller reduseres om valpen får nok søvn og er uthvilt. Det er en stor bonus for alle parter.

VALP: Mange ønsker seg en valp, men ikke alle vet hvor mye jobb det innebærer. Foto: Marika Mørkestøl
VALP: Mange ønsker seg en valp, men ikke alle vet hvor mye jobb det innebærer. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Tonje skal fortelle mer om viktigheten av søvn, og hvordan man lykkes, men først vil vi vite litt mer om bakgrunnen hennes.

Lidenskapelig opptatt av hund

- Hvorfor ønsket du å jobbe med hund?

Tonje svarer at vi må tilbake til barndommen:

- Jeg var et «flyttebarn», og bodde de første årene i Philadelphia i USA. Da jeg var fem år gammel, tok foreldrene mine meg med til en wild life park i Canada. Der fikk jeg se ulv, og da fikk de ikke med meg videre. Jeg måtte bare se på ulven, sier hun lattermildt.

Siden den gang har Tonje hatt et behov for å klappe og kose med alle hunder hun møter på. Da hun var 11 år, og familien bodde i Japan, fikk hun mast seg til sin første hund. Og siden den gang, har hun så å si alltid hatt hund.

- Hund er min store lidenskap, og jeg visste at det var det jeg ville jobbe med.

Utdannet seg til hundetrener

Først tok Tonje en hundemassasje-utdannelse, før hun ble jeg inspirert til å bli hundetrener.

- Jeg begynte på studiene i 2003, og på mange måter ble det en øyeåpner for meg. Jeg er veldig opptatt av hundens følelser, og hva som ligger bak hundens atferd. Det handler ikke om dressur eller kommandoer, hvor hunden kun skal adlyde eieren – det handler om samarbeid mellom eier og hund.

Etter at Tonje var ferdigutdannet hundetrener, kastet hun seg ut i arbeidslivet. I 2004 startet hun et hundesenter i Bærum, før hun 12 år senere tok med seg Hundelykke Atferdssenter til Grimstad. I en periode jobbet hun også ved en dyreklinikk, men etter hvert ble pågangen ved hundesenteret så stor, at hun måtte slutte ved klinikken.

Tonje brenner for å dele kunnskapen hun sitter inne med, og nylig ga hun ut boka «Hundelykke – når familien får valp». Selv har hun én hund, som heter Selma.

- Det holder med én – jeg omgås så mange hunder i hverdagen uansett. Mannen min er veldig fornøyd med det også, sier hun og ler, før hun fortsetter:

- Du skal ha tid til å trene dine egne hunder også. Selma er ofte med meg på jobb. Hun er veldig rolig og trygg, og hjelper hunder som har angst eller utageringsproblemer.

SELMA: Tonje sammen med sin egen hund, Selma. Foto: Marika Mørkestøl
SELMA: Tonje sammen med sin egen hund, Selma. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Hund plutselig allemannseie

Tonje har sett en endring blant de som kjøper hund, etter at corona kom.

- Mange som tidligere ikke har vurdert å kjøpe hund, har gjort det etter corona. Mange har vært mye hjemme og hadde plutselig tid, mens andre har gitt etter for maset til ungene. Plutselig er hund allemannseie, sier hun.

Tonje understreker at det å skaffe seg hund i de fleste tilfeller er veldig positivt, og at det har terapeutisk effekt på både barn og voksne. Men du må vite hva du går til.

- En hund er noe helt annet enn en katt – den kommer og går som den vil. En hund er helt avhengig av deg, og er mye mer sammenlignbart med å få barn, i forhold til andre husdyr. Det er ekstremt tidkrevende, og til tider veldig kaotisk og slitsomt.

Får du en valp, havner du sannsynligvis i valpetåka, mener Tonje:

- Får du dusjet og spist middag uten forstyrrelser, er du heldig. Jeg tror mange er uforberedt på at det er så mye jobb. Og dersom man er sliten eller frustrert, kan det få uheldige konsekvenser for valpen, som ikke gjør noe annet enn å være valp.

TERAPEUTISK: Å ha en hund i livet, vil ha terapeutisk effekt, mener Tonje Foto: Marika Mørkestøl
TERAPEUTISK: Å ha en hund i livet, vil ha terapeutisk effekt, mener Tonje Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Engasjer barna

Tonje mener at du som vurderer å skaffe deg en valp, må tenke nøye igjennom om du har tid og overskudd.

- Om du har barn som ønsker seg hund – husk at det stort sett alltid er de voksne som får ansvaret, og bør ha hovedansvaret.

Tonje er også veldig opptatt av at barna skal være med i hundetreningen:

- Om du engasjerer barna, kan de bli helt rå. De er de beste hundetrenerne vi har.

Så mye søvn trenger valpen

Det de færreste er klar over, er hvor mye søvn en valp trenger. Tonje forklarer at en valp skal sove i 18-19 timer i døgnet, noe som kan høres utrolig avslappende ut – men folk tenker ikke over at de skal hjelpe valpen med å falle i søvn.

- Mange valper trenger hjelp til å sove. Du kan ikke legge den i en seng og forvente at den skal sovne av seg selv.

Det er nok mange som tenker at valpen sover når den trenger det, og at det blir nok timer med søvn i løpet av natten.

- Alle som har gått for lenge uten å sove, kjenner til at man blir helt tullete i hodet. Det samme gjelder valpen: Om valpen sover for lite, vil kroppen jobbe imot søvnen, slik at den ikke klarer å legge seg for å sove.

Mye jobb

Dersom valpen har vært våken en time, bør du planlegge soving igjen, ifølge Tonje.

- Det betyr at du tar den med ut så den får tisse, gir den en tyggeleke eller noe annet beroligende, og så setter du deg ned sammen med valpen. Prøv å være rolig og avslappet. Om valpen blir overivrig og bare vil leke, kan du for eksempel sette opp en valpegrind. Men ikke gå vekk – det kan oppfattes som straff, og gjøre valpen urolig. Bare sitt ved siden av, til valpen skjønner at det er hviletid.

NOK SØVN: Søvn kan fjerne uønsket atferd. Foto: Privat
NOK SØVN: Søvn kan fjerne uønsket atferd. Foto: Privat Vis mer

Tonje forteller at hun pleier å sette på rolig musikk, som meditasjonsmusikk, for eksempel.

- Når hundene mine hører den musikken, sovner de med én gang, fordi de skjønner at det er sovetid. Husk at det også er viktig at du har gjort det du skal før valpen sover – om du reiser deg for å lage en kopp kaffe eller gå på do, vil som regel valpen våkne og følge etter. I familien vår pleier vi å bytte på hvem som er «sovevakt». Barna elsker det, for da kan de sitte der og spille eller se på film samtidig.

Det kan høres ut som fryktelig mye jobb, og det er det i starten, men Tonje understreker at dersom du legger ned mye arbeid de første tre-fire ukene du har valpen, vil du danne gode søvnrutiner.

- De første fire månedene med valp i hus kan påvirke hvordan de neste månedene blir, så ta deg tid til valpen og etabler gode vaner her fra starten av, anbefaler hun.

Lite søvn øker stress

For lite søvn er også et gjennomgående problem hos mange voksne hunder, ifølge Tonje.

- Mange sier at hunden sover godt om natta, men de sier ikke noe om søvn på dagtid. Mange ser at hunden hviler, men de vet ikke hvor mye den sover. Om hundens problemer er at den utagerer i bånd, jakter på halen sin, jager lysglimt eller bjeffer på lyder, er det viktig å vite at den sover og hviler nok.

Dersom hunden har søvnmangel over tid, vil den bli stresset, og stresset kan sette seg i musklene. Det er akkurat det samme som skjer når mennesker blir stressa – vi kan få spenningshodepine eller såkalt stressnakke.

- Det samme skjer med hunder. Om det fortsetter over tid, vil kanskje hundens atferd endre seg, og da er det viktig å finne ut av om det kommer på grunn av for lite søvn og ro.

Det er også viktig å sørge for at hunden får nok stimuli – også mentalt. Tonje mener at mange hunder har stor glede av å jobbe med nesa si.

- Når jeg har atferdskonsultasjoner med voksne hunder, spør jeg først om hvor lange turer eieren går med hunden. Og da teller vi minutter, ikke meter. Det er forskjell på en snusetur og en løpetur – men tiden ute er viktigere enn lengden på turen. Det kan være minst like slitsomt å snuse masse på tur, som å gå langt, og hundene blir også slitne på en mye bedre måte når de får bruke sansene sine.

BRUKE SANSENE: Alle hunder bør få mulighet til å bruke sansene sine. Foto: Marika Mørkestøl
BRUKE SANSENE: Alle hunder bør få mulighet til å bruke sansene sine. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Kan en voksen hund endre søvnrutiner?

Kanskje du sitter hjemme med den voksne hunden din, og det slår deg at du aldri har tenkt på at du skal hjelpe hunden med å sove på dagtid. Er det for sent å gjøre noe med det?

- Dette gjelder nok ganske mange, og da har jeg gode nyheter: Det er alltid mulig å lære gamle hunder nye triks. De kan lære seg å sove mer, sier Tonje.

Tonje forklarer at hunder speiler oss. Dersom det skjer mye i hjemmet ditt, med barn og aktiviteter, mye frem og tilbake, er det lurt å lære hunden å sove på eget rom.

- Bruk tid på å gjøre hunden trygg, og la den sove der den sover om natta, dersom det er på et eget rom. I starten sitter du ved siden av hunden når den skal sove, slik at den kan assosiere stedet med soving på dagtid, forklarer Tonje.

Kan fungere med hjelpebånd

Om du ikke har et egnet rom til soving, mener Tonje at hunden kan bindes fast med det hun kaller et hjelpebånd.

- Du kan forsøke å ha hunden bundet mens du trener på soving. Ikke bind den fast og gå, men sett deg ved siden av, kos med hunden, og gi den noe å tygge på eller noe annet som virker beroligende. Det er viktig å gjøre det lystbetont, og trene veldig korte økter i starten, å det blir positivt for hunden, forklarer Tonje.

Etter hvert forstår hunden at den ikke kan gå noe sted, og da vil den etter hvert kunne fortsette å sove selv om du går og henter deg en kaffekopp eller gå på do, sier Tonje, og legger til:

- Når hunden har lært seg dette, og det har blitt en rutine, kan du så klart droppe båndet. Hunder er veldig glad i rutiner og forutsigbarhet. Mye kan fikses, men vi må være tålmodige. Det tar tid å endre atferd, men da får du gode rutiner.

RUTINER: Tonje forklarer at hunder er glade i rutiner og forutsigbarhet. Foto: Marika Mørkestøl
RUTINER: Tonje forklarer at hunder er glade i rutiner og forutsigbarhet. Foto: Marika Mørkestøl Vis mer

Mye nytt innen forskning

Tonje forteller at det har skjedd mye innen hundeforskning de siste årene, og hun anbefaler alle som ønsker å lære mer, om å være kildekritiske, og oppsøke nyere forskning.

- Det har skjedd mer på hundeforskningsfronten de siste 10 årene, enn de foregående 40 årene. Tidligere var det streng disiplin som gjaldt – du var sjefen og hunden skulle bare adlyde. Det betyr ikke at det er den beste måten å trene hund på.

Tonje mener at det er viktig å jobbe på lag med hunden, og la hunden være med på å bestemme.

- Det høres kanskje skummelt ut å slippe kontrollen, men når du lar hunden være med og bestemme, bygger du enormt mye selvtillit, og da gir hunden ekstra mye tilbake. Det gjør også at hunden blir lykkeligere. Du kan til og med lære hunden å si ja eller nei til for eksempel håndtering. Og dersom hunden får mulighet til å velge, sier den som oftest ja.

Et tema som ikke får nok oppmerksomhet

Carina Josefine jobber med hundetrening og atferd ved Askelabben hundesenter og Askelabben hundebarnehage. I likhet med Tonje, forklarer hun at søvn er utrolig viktig for hunder.

- Det er et tema som ikke får nok oppmerksomhet. For lite eller for dårlig søvn hos hunden kan definitivt bidra til atferdsutfordringer. Det vil gjøre at hunden blir mer stresset og sensitiv, slik at den vil overreagere mer.

HUNDETRENER: Carina Josefine. Foto: Privat
HUNDETRENER: Carina Josefine. Foto: Privat Vis mer

Carina forklarer at atferdsutfordringer ofte er et sammensatt problem, hvor usikkerhet, redsel, stress og smerter er blant de vanligste årsakene.

- Dette er faktorer som kan påvirke søvnkvaliteten, og som også vil påvirkes av søvnkvaliteten. Å legge til rette for god søvn og hvile er dermed en viktig faktor for å løse atferdsutfordringer, men som oftest er det flere faktorer man jobbe med parallelt, understreker hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer