Dette er grunnen til at du blir mørkredd

- Det er absolutt ikke irrasjonelt eller barnslig, sier forsker.

MANGE VOKSNE ER MØRKREDDE: - I steinalderen hadde forfedrene våre en veldig god grunn til å bli nervøse og spesielt bevisste da mørket falt, for da dukket de store rovdyrene opp, sier forsker.
MANGE VOKSNE ER MØRKREDDE: - I steinalderen hadde forfedrene våre en veldig god grunn til å bli nervøse og spesielt bevisste da mørket falt, for da dukket de store rovdyrene opp, sier forsker. Vis mer
Publisert

De fleste av oss har vel opplevd å være mørkredd én eller flere ganger i løpet av livet. Enten som småbarn da alt var litt skumlere i mørket, eller i voksen alder hjemme i din egen leilighet eller mens du er ute og går i en mørk gate på kveldstid.

Mange vil nok påstå at alt blir litt skumlere i mørket, som ukjente lyder eller skremmende filmer. Men hva er egentlig grunnen til at mennesker blir mørkredde?

- Det virker kanskje litt barnslig og irrasjonelt å være redd for mørket, for det er jo ikke noe å være redd for. Det er i alle fall det vi sier til oss selv og til våre barn, sier Mathias Clasen, som er skrekkforsker og førsteamanuensis ved Aarhus Universitet til KK.

Han har blant annet forklart til forskning.no hvorfor vi mennesker blir mørkredde uten at det er grunn til det.

LES OGSÅ: Voksen og mørkeredd? Det er faktisk helt naturlig

Skyldes forfedrene våre

Menneskenes steinalderhjerne hadde derimot mye å være redd for. Forfedrene våre har i millioner av år vært i miljøer som var mye farligere enn miljøene vi lever i i dag.

- I steinalderen hadde forfedrene våre en veldig god grunn til å bli nervøse og spesielt bevisste da mørket falt, for da dukket de store rovdyrene opp og de kunne gjerne finne på å spise forfedrene våre. Dette vet vi fra en rekke studier, forklarer Clasen til KK.

Fordi synet vårt er konstruert på en måte som gjør at vi ikke ser så bra i mørket, er vi spesielt sårbare for angrep når mørket faller. Derfor er mange av oss redde for mørke.

- Det er spesielt ille i barndommen, men vi vet fra forskning at selv voksne mennesker blir litt ekstra nervøse i mørket, sier han.

Det handler ikke så mye om at vi er redde for selve mørket, men at hjernen vår forteller oss at vi må være redde for det som skjuler seg i mørket.

- Så det er absolutt ikke irrasjonelt eller barnslig å være mørkredd når du tenker på vår biologiske forhistorie, forsikrer han.

Frykt for mørket hjalp altså forfedrene våre til å unngå farlige dyr og mennesker, og dermed til å overleve.

- "Overleverne" kunne føre de tilhørende genene videre til oss som lever i dag. Mørkeredselen arter seg som en varhet for lyder og syn. En skvetter ved "unormale" lyder og prøver intenst å finne ut hva en har støtt på. Svake sanseinntrykk gjør at fantasien overtar og gjør en skarp lyd eller en figurlignende trerot til en bjørn eller en øksemorder.

Det sier Asle Hoffart, som er seniorforsker ved Modum Bad og professor ved Universitetet i Oslo.

Mørket gjør det også vanskelig å avkrefte disse forestillingene.

LES OGSÅ: Er ungen umulig å legge? Det kan være mørkeredsel

REDD FOR DET UKJENTE: Fordi synet vårt er konstruert på en måte som gjør at vi ikke ser så bra i mørket, er vi spesielt sårbare for angrep når mørket faller. Derfor er mange av oss redde for mørke.
REDD FOR DET UKJENTE: Fordi synet vårt er konstruert på en måte som gjør at vi ikke ser så bra i mørket, er vi spesielt sårbare for angrep når mørket faller. Derfor er mange av oss redde for mørke. Vis mer

Kan arve foreldrenes frykt

- Min erfaring fra praksis tilsier at slik frykt blant annet kan ha utgangspunkt i foreldrenes forhold til dette. Det gjelder også om foreldre er redde i tordenvær eller for hunder, så overføres denne frykten lettere til barna.

Det sier Nina Misvær, som er helsesykepleier, forfatter og førstelektor ved OsloMet.

Små barn har jo ofte også en svært livlig fantasi, noe som kan bidra til at de er mørkredde.

- Forslag til hva foreldre kan gjøre med barns mørkredsel er å sammen med barnet for eksempel øve med en lommelykt i mørket, både inne og ute. I tillegg er det fint at barn har et svakt nattlys på soverommet sitt i tilfelle de våkner om natten, råder Misvær.

LES OGSÅ: - Den tunge klumpen i magen slapp da jeg kom meg ut i naturen

MER REDD ALENE: Hvis du sliter med mørkredsel, kan det hjelpe å ikke være alene i mørket. Forskning peker på at vi er mer engstelige når vi er alene.
MER REDD ALENE: Hvis du sliter med mørkredsel, kan det hjelpe å ikke være alene i mørket. Forskning peker på at vi er mer engstelige når vi er alene. Vis mer

Slik unngår du å bli mørkredd

- Er det noe vi kan gjøre for å unngå å bli mørkredd?

- Hvis man er redd for mørket, er det vanskelig å slå av angsten når du er i mørke omgivelser. Dette skyldes at frykt og angst produseres av et psykologisk system som delvis er utilgjengelig for kognitiv kontroll. Det vil si at vi ikke kan kontrollere fryktsystemet når det først er aktivert, forklarer Clasen.

Ett tips for å unngå å bli mørkredd er selvfølgelig å unngå mørket, eller bruke mestringsstrategier for å prøve å holde frykten borte.

- Vi har forsket i et "spøkelseshus" der vi undersøkte hvilke strategier gjestene brukte for å regulere sin egen frykt, og der kunne vi se at såkalte kognitive fryktreguleringsstrategier var de mest brukte, forklarer han.

Det vil si å minne seg selv på at det ikke er fare på ferde, eller distrahere seg selv og tenke på noe annet.

- Men det er viktig at man prøver å stoppe frykten eller angsten før den har blusset opp. Altså å si til deg selv at det ikke er noe å være redd for før du går inn i den mørke skogen eller den mørke kjelleren, råder han.

Det kan også hjelpe å unngå å være alene, da forskning peker på at vi er mer engstelige når vi er alene. Dette skyldes at vi mennesker er flokkdyr.

- Så hvis man kan ta med en venn inn i den mørke kjelleren, så vil det hjelpe, sier Clasen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer