Navn:

Dette er Norges eldste navn

Mange har blitt oppkalt etter bestemor eller oldefar, men hva med å hente inspirasjon fra runene?

NAVN: Mange er opptatt av navn og bruker mye tid på å finne det perfekte navnet. Hva med å hente inspirasjon fra Norges eldste? FOTO: NTB
NAVN: Mange er opptatt av navn og bruker mye tid på å finne det perfekte navnet. Hva med å hente inspirasjon fra Norges eldste? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I KK interesserer vi oss for navn, og det gjør leserne våre også. Særlig saker om sjeldne navn synes å falle i smak, og mange drømmer åpenbart om å finne et unikt navn til den lille. Et som står ut i mengden, og som helst er uvanlig at det kanskje får lærerne til å stotre på oppropet i gymmen.

Noen velger navn fra navnetoppen, andre oppkaller etter besteforeldre, mens noen vil kanskje finne et uvanlig og gammelt navn til den lille.

Norges eldste navn

Ifølge Forskning.no er det runene som er de eldste skrifttegnene i Norge. De ble hogd inn på steiner, i kirker, på våpen og smykker. De første runene som er funnet, er fra 200-tallet, altså for litt over 1800 år siden.

De som risset inn runene skrev gjerne inn sitt eget navn eller andres.

Hvilket navn som aller først ble risset inn, er umulig å si, men dette er noen av de aller første navnene:

  • StainawarjaR
  • HagustaldaR
  • Wodurid
  • Wiw
  • Isni

– Når vi ser på betydningen til disse navnene, kan de ha blitt som beskrivelser av dem som hadde navnene, altså slik kallenavn blir til for voksne, sier navneforsker Ivar Utne til Klikk.no.

– Men det er også mulig at StainawarjaR og HagustaldaR er eldre former av de senere navnene Steinar og Hoskuld. Dersom det er slik for disse to, kan navnene allerede ha vært i bruk som kjente fornavn på den tiden de ble funnet første gang på runesteiner, og gitt omtrent på samme måten som i dag.

– Dette vet vi ikke noe sikkert om, men det er trolig mest sannsynlig at dette var navn som beskrev personene, legger han til.

Vi blir påvirket

Utne har tidligere fortalt til KK hva som egentlig spiller inn når vi velger navn til den lille.

– Navnevalg er nok en kombinasjon av påvirkning fra medier i inn- og utland, der foreldre får tak i navn gjennom sosiale medier, ikke minst der navn blir diskutert. I tillegg handler det om hvordan foreldre opplever selve navnet, forklarer han.

Han utdyper at det frem til tidlig på 2000-tallet var vanligere med konsonanter, slik som i Marte, Katrine, Kristine, Kristoffer, Kristian og Martin. I årene rundt 2020 så man mye guttenavn med harde konsonanter, det vil si P, T og K, slik som Filip, Oskar, Aksel, Isak og Jakob, uttalt med p. I dag forteller Utne at trenden beveger seg mer mot vokaler, slik som i Ada, Sofie, Olivia, Noah, Oliver og Emil.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

KK har tidligere skrevet om navnene som er mest populære i ditt fylke. Vi har skrevet om de mye utskjelte navnene fra 70-tallet, som man spår vil komme tilbake. Vi har også laget en fyldig gjennomgang av navnene som er minst brukt i Norge, så om du er på leting etter et sjeldent navn til poden, så kan det være lurt å ta en titt her.

Hvis ikke kan du jo bruke listen over de Norges eldste navn og leke deg med nye kombinasjoner. Wiwian eller Isnina, kanskje?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer