Ensomhet

Dette gjør ensomhet med helsen din

- Gjennomsnittlig er det omtrent 20 prosent av befolkningen som oppgir å være ensomme, og følgene kan være ganske alvorlige.

SAMMEN I JULA: - Ensomhet gir fort dårlig selvtillit og depressiv tenking, sier ekspert. Dette kan du gjøre for å komme ut av ensomheten.  Foto: NTB scanpix
SAMMEN I JULA: - Ensomhet gir fort dårlig selvtillit og depressiv tenking, sier ekspert. Dette kan du gjøre for å komme ut av ensomheten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange, både unge og gamle, går rundt å føler seg ensomme i lengre perioder, og ensomhetsfølelsen vokser for mange på denne tiden av året med alle selskapene, julemiddagene, festene og ikke minst nyttårsfeiringen rett rundt hjørnet.

Det mange ikke tenker på derimot er at ensomhetsfølelse faktisk kan være ganske så alvorlig, spesielt dersom den går over en lenger periode - noe den for mange dessverre gjør. Psykolog Eva Tryti forteller til KK.no at følelsen av ensomhet faktisk er så alvorlig at den kan påvirke hvor lenge vi lever.

- Man vet i dag at følelsen av ensomhet påvirker immunforsvaret vårt. Det påvirker helsen vår og gjør oss sykere. Det kan til og med gi oss kortere livslengde, sier Tryti og legger til: 

- Gjennomsnittlig er den mest ensomme perioden i livet mellom 18-29 år og over 80. Over 80 er det over 30 prosent som føler seg ensomme, mens fra 18-29 år er det omtrent mellom 20-25 prosent. Gjennomsnittet for befolkningen er cirka 20 prosent, så det er veldig vanlig.

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer