Ensomhet

Dette gjør ensomhet med helsen din

- Gjennomsnittlig er det omtrent 20 prosent av befolkningen som oppgir å være ensomme, og følgene kan være ganske alvorlige.

SAMMEN I JULA: - Ensomhet gir fort dårlig selvtillit og depressiv tenking, sier ekspert. Dette kan du gjøre for å komme ut av ensomheten.  Foto: NTB scanpix
SAMMEN I JULA: - Ensomhet gir fort dårlig selvtillit og depressiv tenking, sier ekspert. Dette kan du gjøre for å komme ut av ensomheten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange, både unge og gamle, går rundt å føler seg ensomme i lengre perioder, og ensomhetsfølelsen vokser for mange på denne tiden av året med alle selskapene, julemiddagene, festene og ikke minst nyttårsfeiringen rett rundt hjørnet.

Det mange ikke tenker på derimot er at ensomhetsfølelse faktisk kan være ganske så alvorlig, spesielt dersom den går over en lenger periode - noe den for mange dessverre gjør. Psykolog Eva Tryti forteller til KK.no at følelsen av ensomhet faktisk er så alvorlig at den kan påvirke hvor lenge vi lever.

- Man vet i dag at følelsen av ensomhet påvirker immunforsvaret vårt. Det påvirker helsen vår og gjør oss sykere. Det kan til og med gi oss kortere livslengde, sier Tryti og legger til: 

- Gjennomsnittlig er den mest ensomme perioden i livet mellom 18-29 år og over 80. Over 80 er det over 30 prosent som føler seg ensomme, mens fra 18-29 år er det omtrent mellom 20-25 prosent. Gjennomsnittet for befolkningen er cirka 20 prosent, så det er veldig vanlig.

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

ALVORLIGE KONSEKVENSER: Psykolog Eva Tryti forteller at ensomhet kan få alvorlige konsekvenser for oss både fysisk og psykisk.  Foto: Privat
ALVORLIGE KONSEKVENSER: Psykolog Eva Tryti forteller at ensomhet kan få alvorlige konsekvenser for oss både fysisk og psykisk. Foto: Privat Vis mer

- Nedstemthet og lav selvfølelse, depresjon og eventuelt angst kan være konsekvensene av ensomhet

Tryti forteller at det alltid har vært tabu å snakke om ensomhet, til tross for at en stor del av befolkningen går rundt å føler seg alene, og at det kanskje i dag er enda verre enn det var før.

- Ensomhetsfølelse er jo et tabu tema, kanskje litt mer en før for vi lever i en perfeksjonistisk tid. Vi ser på bilder på sosiale medier som til en hver tid viser hvordan man egentlig skal leve. «Det perfekte liv». Man tror alle har det fint og er lykkelige. Men det er ikke sant. Alle andre har det ikke slik som de fremstiller det, sier Tryti og fortsetter:

- Dette skaper sort/hvitt-tanker som drar deg ned, og som blir selvforsterkende. Hvis du begynner å tro at du er den eneste som ikke har det som alle andre og at ingen liker deg fordi du ikke er invitert på en spesiell fest, da trekker du deg unna og blir mer ensom.

Og kommer man først inn i en boble hvor man føler seg ensom forteller Tryti at det kan få alvorlige konsekvenser for den psykiske helsen din.

- Ensomhet gir fort dårlig selvtillit og depressiv tenking. Altså depresjon som ikke er helt fysiologisk, men som har å gjøre med automatiske tanker. Du får automatiske tanker som er depressive. De typiske sort/hvitt-tankene.

- Kan ensomheten føre til mer alvorlige psykiske plager?

Ja, absolutt. Depresjon og angstplager kan øke. Hvis man har sosial fobi, så blir jo det ofte verre. Dårlig selvtillit, depresjon og angst. Det er en rekke psykiske lidelser som kan forsterkes av mye ensomhtsfølelse.

KORTERE LEVEALDER: Margrethe Aulie, kommunikasjonsansvarlig ved Rådet for psykisk helse, forteller at ensomhet faktisk kan føre til kortere levealder dersom det vedvarer.  Foto: Paal Audestad
KORTERE LEVEALDER: Margrethe Aulie, kommunikasjonsansvarlig ved Rådet for psykisk helse, forteller at ensomhet faktisk kan føre til kortere levealder dersom det vedvarer. Foto: Paal Audestad Vis mer

Tryti får støtte fra Margrethe Aulie, kommunikasjonsansvarlig for Rådet for Psykisk Helse, som også forteller at ensomhet kan påvirke den psykiske helsen vår i negativ retning.

- Ensomhet er noe vi alle kan kjenne på fra tid til annen, og det trenger ikke nødvendigvis å være noe negativt eller «skadelig», men hvis ensomhetsfølelsen er konstant og vedvarende kan det gå ut over den psykiske helsa, sier Aulie.

- Men er det slik at ensomhet i verste fall kan føre til død dersom det vedvarer for lenge?

- Mennesker er sosiale vesener, men det er nok litt langt å strekke det til å hevde at en kan dø av ensomhet i seg selv. Men hvis vi tenker oss at ensomhet kan føre til depresjon og sosial isolasjon, og det gjør at man slutter å ta vare på helsa generelt, vil dette kunne føre til dårligere livskvalitet og også forkorte levealderen. Ensomhet kan også være en av flere faktorer som øker risikoen for selvmord, sier Aulie.

- Mange faller inn i ensomhet fordi de har en ide om hvordan ting skal være

Aulie forteller videre at det er mange årsaker til at man faller inn i ensomheten og at dette vil variere fra person til person, men at det er noen faktorer som går igjen.

- Flere enn før lever alene. Mange har lite kontakt med familie og venner. En del har lite nettverk, særlig når man blir eldre, sier Aulie og får støtte fra Tryti som legger til:

- Mennesker har sosiale behov, noen mer enn andre. Når vi snakker om ensomhet, så snakker vi om at vi føler at vi mangler kontakt eller at den sosiale kontakten vi har ikke er bra nok, sier Tryti og fortsetter:

- Mange faller inn i ensomhet fordi de har en ide om hvordan ting skal være og sammenligner seg selv med andre, mens andre blir ensomme fordi de føler kontakten og samtalene ikke er gode nok og at de ikke kan være den de er. At de ikke blir bekreftet for den de er, sier Tryti og legger til:

- Så man kan føle seg ensom selv om man er i et selskap?

- Absolutt! Det er det spesielt mange som gjør i julen. En person som sitter på Blå Kors i julen kan føle seg mye mindre ensom enn en som sitter i et familieselskap og føle at man ikke har kontakt. 

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

Hvordan kan man se at noen er ensomme?

Men problemet er at det ikke er så lett å oppdage ensomheten. Spesielt dersom personen generelt omgås med både venner og familie, forteller ekspertene og råder alle som føler på ensomhet om selv å ta initiativ uansett hvor vanskelig det måtte føles.

- Vi tror det syns så godt hvordan vi har det, men det gjør det faktisk ikke. Ikke gå i tankelesningsfellen. Altså ikke tro at dine nærmeste skal skjønne hvordan du har det og hva du ønsker. Du må si det, og ofte er det snakk om små justeringer som skal til for å bedre situasjonen, sier Tryti og presiserer:

- Men selvfølgelig kan man også selv være oppmerksom, selv om det først og fremst er personen som er plaget som har ansvar for å si i fra. Det vanligste tegnet på ensomhet er at folk begynner å trekke seg unna, sier Tryti.

Hun forteller også at mange som føler seg ensomme etterhvert begynner å forvente at andre skal hjelpe dem ut av ensomheten, og at dem derfor selv slutter å ta initiativ - den største tabben en kan gjøre ifølge begge ekspertene.

- Tilbaketrekning eller endring kan være signaler til omverdenen. At man slutter å trene, studere, eller dropper andre aktiviteter kan være vanlige tegn. Det er utrolig viktig å ta tak i disse problemene før de utvikler seg. Har du en mistanke, spør: «Hvordan har du det?» Og tål å høre svaret, sier Aulie.

LES OGSÅ: - Ensomhet skal ikke være skambelagt

- Hva kan man selv gjøre da, for å unngå å føle ensomhet?

- Rådet for psykisk helse er en ivrig formidler av noe som på norsk kalles hverdagslykke. Kort oppsummert er det fem vitenskapelig dokumenterte råd som kan gi et bedre liv: Knytt bånd, vær aktiv, vær oppmerksom, fortsett å lære og gi, sier Aulie og understreker:

- Men husk, alle føler seg ensomme fra tid til annen. Det er helt normalt og en del av det å være menneske. Det som er viktig er å tørre å si i fra, «nå er jeg litt ensom, har du lyst til å finne på noe». Lag avtaler, bry deg om andre mennesker, selv om du føler deg litt ensom selv. Vær åpen! Da er du på god vei.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer